Social Media Icons

keskiviikko 1. elokuuta 2018

Kesän parhaat juhlajuomat ja viisi vinkkiä juhlajärjestäjälle

Ei kommentteja Share It:Raikastamon limonadit ja New Long Drink Companyn juomat saatu bloginäkyvyyttä vastaan

Minä rakastan juhlia. Rakastan, rakastan, rakastan! Viime vuosina juhlat ovat enemmän tai vähemmän olleet lastenkutsuja (tai lastenvaatekutsuja) ja lasten syntymäpäiviä, mutta olemme kyllä yrittäneet petrata tässäkin. Kesällä juhlimme ensin aikuisten kesken, sitten 7-vuotiasta kahdessa kattauksessa. Koska järjestän keskimäärin kuudet juhlat vuodessa, mutten oikeasti ole mikään vuoden Martta, päätin jakaa vinkkini helpompiin ja hauskempiin juhliin alle.
Järjestä juhlat ulkona!

Ensinnäkin, kesä on minusta aivan parasta aikaa järjestää juhlia, koska (ainakin teoriassa) on mahdollista juhlia myös ulkona. Meillä sisätilat eivät ole kolmenkymmenen hengen kattauksia ajatellen ne kaikista suurimmat, joten juhlien siirtäminen ulos tuo paitsi lisää tilaa ja väljyyttä, myös säästää siivoamiselta. Ainakin itse koen, että lastenjuhlia varten kodin puunaaminen on tuulimyllyjä vastaan taistelemista: kolmekymmentä lasta sotkevat kahdessa tunnissa kotona sen, mitä viikon valmistelit. Ulkona on lupa juosta, huutaa ja kiivetä, eikä aikuistakaan tarvita ohjelmatoimistoksi paikalle. Tuo ulos lastenkutsuille hyppynaru, twist-naru, kiva ulkopeli, saippuakuplia tai vaikkapa lasten kahluuallas! Grillikatoksella paistetut muurinpohjaletut ovat mainiota juhlaruokaa ja maistuvat kaiken ikäisille.

Aikuistenkin juhlia olemme järjestäneet ulkona ja järjestämme vastakin. Pimeneviä ja kylmeneviä iltoja varten kannattaa varata vaikkapa fleecepeittoja, kynttilöitä ja tietysti kylmäkalleja ja kylmälaukku ruoalle ja juomalle.Panosta kattaukseen

Kattaus on puoli ruokaa, oikeasti! Lastenjuhlilla meillä on ollut tapana valita yhdessä teema ja sitten olen miettinyt siihen sopivat värit, jotka ovat toistuneet serveteissä, ilmapalloissa ja koristeissa. Syys-talvelle on tilattuna nyt ainakin punavalkoiset rapujuhlat, yhdet kelta-musta-siniset Batman-synttärit ja puna-kelta-mustat Harry Potter-kekkerit.

Laiskat kattaajat panostavat kauniiseen esillepanoon ja kauniisiin etiketteihin. Minä ostan ison osan juhlaruoasta ja -juomasta myös ihan pakkauksen ulkonäön perusteella! Raikastamon limonadit ovat olleet meidän supersuosikkeja paitsi sen vuoksi, että ne ovat luomua, kotimaista tuotantoa ja aivan sairaan hyvän makuisia, mutta myös siksi, että ne kattaa tosi mieluusti pöytään. Saimme Raikastamolta ja New Long Drink Companylta testiin juhlajuomia, joita tarjosimme sekä alkukesän aikuisten juhlissa että 7-vuotisjuhlilla. Minä en itse ole limonadien tai mehujen suuren suuri ystävä, mutta Raikastamon Bitter Lemon on aika ihana: hapokas, aavistuksen makea ja kuitenkin raikas. New Long Drink Companyn Alkosta löytyvät juomasekoitukset ovat Raikastamon limonadeihin sekoitettuja, mutteivat sen enempää Raikastamoon liittyviä. Oma suosikkini on ehdottomasti kuvassakin näkyvä New Long Drink Companyn Red grapefruit long drink, joka on sopivassa määrin hapokas ja kuitenkin makea (jos tykkää aperol spritzistä, tykkää varmaan myös tästä!).

Raikastamon limonadeja saa harmillisen huonosti (vielä), vaikka mehuja löytyykin hyvin etenkin S-ryhmän kaupoista. Limonadeja kannattaa toivoa omaan kauppaansa, ja Helsingissä tiedän ainakin Itäkeskuksen Prisman myyvän Raikastamon limuja.

Vähemmän on enemmän 

Sen sijaan, että kattaisit pöytään sen miljoona sorttia, mieti, keitä juhliisi on tulossa, kuinka kauan vieraasi viipyvät ja millaisia erikoisruokavalioita heillä on. Kahden tunnin kahvikestejä varten tuskin tarvitaan neljää erilaista kakkua ja tusinaa sorttia pikkuleipää ja pitkiksi venyvissä kekkereissä suolainen tekee kauppansa. Meillä on lasten syntymäpäivillä ollut perinteisesti yksi iso kakku (tai kaksi samanlaista kakkua), yksi suolainen piirakka, jotain sormin syötävää ja tietysti kahvia ja muuta juotavaa. Panosta tsiljoonan vaihtoehdon sijaan johonkin oikeasti hyvään, etkä joudu syömään juhlaruokaa viikkoa kekkereiden jälkeen.
Osta tarjottavat valmiina, puolivalmiina tai lähes valmiina

Näin menettelen itse aina. Aina. Toki yleensä leivon jotakin ihan alusta loppuun, mutta aikaa ja hermoja säästääkseni ostan myös aika paljon valmiina. Esimerkiksi aikuisten juhlilla ruisnapit, juuresnäkkärit (saatu Finn Crispiltä) ja gluteenittomana vaihtoehtona olleet siemennäkkileivät ajoivat suolaisten piirakoiden (jotka tein valmispiirakkapohjista) lisäksi suolaisten naposteltavien virkaa. Niiden kyytipojaksi tein quacamolea (johon siis tuoreiden avokadojen lisäksi lisäsin vain valmiin mausteseoksen) ja valmiina ostin hummusta (Lidlin on parasta!) ja tuorejuustoa. Pari kertaa meillä on ollut juhlissa myös hampurilaisbaari itsepalveluperiaatteella, ja sen täytteet olen pihvejä lukuunottamatta ostanut niin valmiina, että ne voi vain kaataa kulhoihin; toimivia ovat esim. salaattisekoitus, paahdettu sipuli, majoneesi, mausteet, maustekurkut, marinoidut valkosipulit, cheddar-juustoviipaleet - mitä vain keksitkin kattaa pöytään!

Järjestä nyyttikestit

Tämä on ehkä paras ja helpoin tapa järjestää juhlat. Meidän ystäväpiiristämme löytyy niin vegaaneja, keliaakikkoja, vähähiilihydraattisella dieetillä olevia, paleo-dieettiä noudattavia kuin foodmap-dieetillä olevia, ja toisinaan tarjoiluita joutuu vähän pähkimään - etenkin kun haluaa päästä helpolla. Pidimme alkukesän aikuisten juhlat nyyttäreinä, joille itse tein vain pari suolaista piirakkaa, yhden salaatin, ostin suolaista naposteltavaa ja jätskiä, ja jonne vieraat saivat tuoda ihan mitä tahansa sellaista, mitä itsekin haluaisivat ja voisivat syödä. Illan tullen tarjoilupöydiltä löytyi niin juustotarjotin viikunahillokkeineen ja hedelmineen, kolme erilaista makeaa piirakkaa, ruokaisia salaatteja, tonnikalapiirakkaa, pähkinöitä, sipsejä, irtokarkkeja.... Valitettavasti kuvamateriaali jäi puuttumaan, oli niin hauskaa etten muistanut kaivaa kameraa, haha! Nyyttärit ovat ehdottomasti helpoin tapa järjestää juhlat, kun juhlajärjestäjällekään (tai kokoon kutsujalle) ei jää suurinta taakkaa tarjoilujen tekemisestä ja kustantamisesta.

PS. Instagramissani ja blogini Facebook-sivulla olisi nyt arvottavana 50 euron arvoiset Raikastamo-tuotepaketit! Käy osallistumassa vaikka kumpaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti