Social Media Icons

torstai 31. toukokuuta 2018

Laadukas, vastuullinen kahvi - kapselista

Ei kommentteja Share It:


Yhteistyössä Nespresso

Ruuhkavuosissa luoviessani olen vaalinut pieniä, erityisiä hetkiä arjessa, jotka tuovat ripauksen luksusta. Tällaisia tunnelmankohottajia minusta ovat silitetyt lakanat, mukavat alusvaatteet, hyvä kahvi ja tietysti hyvä ruoka. Olen blogissani ja sen ulkopuolella tullut muistetuksi erityisesti siitä kahvista, koska no, valvoin melkein 6 vuotta ja se on pitänyt minut hereillä ja käynnissä. Ja vaikka aika monesta asiasta olen valmis pihistämään, niin hyvästä ja vastuullisesti tuotetusta kahvista en ikinä.

Saimme ehkä pari vuotta sitten Nespressolta Latissima Touch-kahvikoneen ja se on siitä saakka ollut varsin ahkerassa käytössä, ei vähiten siksi, että nopeasti valmistuva kahvi pelastaa kooma-aamut ja kiirelähdöt. Helppoutensa ja vaivattomuutensa lisäksi se nostaa iltapäivien kahvihetket ja synttärikemut aivan uudelle levelille.

Viime vuonna jossakin televisio-ohjelmassa kaikista suomalaisimmaksi lauseeksi valittiin "Ei minua varten tarvitse keittää".  Tunnistan ja tunnustan! Nespresso-koneella noin 30-90 sekunnissa valmistuva kahvikupillinen on siitäkin kätevä, ettei sitä mene hukkaan eikä sen keittämistä tarvitse pyytää anteeksi, koska hyvää kahvia voi juoda yksinkin. Aina.
Sitä paitsi, ainakin minulle käy niin, että suodatinkahvia keittäessäni en osaa ihan mitoittaa keitettävän kahvin määrää ja se joko loppuu kesken, tai pannun pohjalle jää palamaan liru tiukkaa sumppia, jota kukaan ei halua juoda. Varsin usein käy myös niin, että keitän kahvia pannullisen, aikataulut pettävät, termosmukiin mahtuu rajallinen määrä kahvia ja loput kaadan viemäriin. Ei kovin ekologista.Nespresso-kahvit pakataan alumiinisiin kapseleihin siksi, että kahvi säilyy alumiinisessa kapselissa tuoreena kaikkine aromeineen ja vivahteineen pidempään. Alumiini on loputtomasti kierrätettävissä oleva materiaali, josta voidaan yhä uudelleen ja uudelleen kierrättää ilman että sen ominaisuudet kärsivät. Kierrätetyistä Nespresso-kapseleista tehdään erilaisia komponentteja teollisuuden käyttöön ja esimerkiksi samettisen pehmeästä ja paahteisesta Dharkan-kahvin kapseleista valmistetaan Victorinox-linkkuveitsiä.
Itselleni yllätyksenä tuli se, että itse asiassa alumiinikapselin sisällä oleva kahvi toimii alumiininsulatusprosessissa "polttoaineena", joka säästää siis energiaa!
Nespresso-kahvikapselit voi siis kierrättää puruineen pienmetallinkeräyspisteeseen. Meillä sellainen löytyy taloyhtiön roskakatoksesta, mutta pienmetallinkeräyspisteitä yleisesti löytyy erilaisten kauppakeskittymien läheisyydestä ainakin täällä pääkaupunkiseudulla.Eettinen ja ekologinen vastuullisuus on lähivuosina 100% hiilidioksidineutraaliksi pyrkivälle Nespressolle tärkeää ja vastuullisuuden tavoite näkyy niin tuotantoketjussa, käytössä kuin kierrätyksessäkin.
Nespresso ostaa kahvinsa suoraan kahvintuottajilta ja pystyy näin tarjoamaan tuottajille kahvista kahvipörssiä paremman hinnan. Lisäksi Nespresson kahvinviljelysten vesihuolto- ja sadevesijärjestelmät ovat rakennettu ympäristöystävällisesti eikä ympäristölle haitallisia tuholaismyrkkyjä tai lannotteita käytetä kahvinviljelyksessä. Nespresson kahvinviljeystiloilla on myös esimerkiksi otettu käyttöön energiaa säästäviä koneita ja lyhytkiertoviljelyohjelmia. Myös tuotannon ja logistiikan suhteen Nespressolla on oma, kattava energiansäästöohjelmansa. Nespressolle on lisäksi ollut tärkeää tukea kahvinviljelyn sosiaalista kestävyyttä ja sukupuolten välistä tasa-arvoa kahvinviljelyssä: naisagronomien rooli laatukahvin tuotannon takana on varsin vahva.

Noin kahden vuoden käyttökokemuksen jälkeen täytyy todeta, etten voi olla kuin suunnattoman tyytyväinen. Meillähän siis on kahvikulinaristeina manuaalinen espressokone maidonvaahdottimella, kahvimylly, pressopannu sekä suodatinkahvinkeitin, mutta kun haluan oikeasti hyvää kahvia, valitsen aina kapselikahvin. Olemme juhlistaneet monia enemmän tai vähemmän suuria hetkiä Nespresso Boutiquesta ihanaa kahvia ostamalla.

Lisää Nespresson tekemistä vastuullisvalinnoista voit lukea täältä.

Psst! Seuraa myös Bloglovinissa, Facebookissa ja Instagramissa (@annasaskian)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti