Social Media Icons

tiistai 7. marraskuuta 2017

Mielikuvituksesta ja sankaruudesta - joulun Ryhmä Hau-uutuudet + arvontavinkki

Ei kommentteja Share It:


Yhteistyössä Paw Patrol

Televisiosta tuttu sankarikoirien koplasta kertova Ryhmä Hau tuskin erityistä esittelyä kaipaa, ja Ryhmä Hau-yhteistyöpostaukset nousevat blogissanikin on luetuimpien lapsiperhejuttujen kärkeen.  Ryhmä Hau-lelujen joulun uutuuksiin on tullut nyt mm. kuvissa näkyvä junaratasetti. Meillä Ryhmä Hau-innostusta on jatkunut on ainakin pari vuotta, eikä loppua näy.

Pidän itse vanhempana Ryhmä Hausta, koska se edustaa mielestäni hyviä arvoja ja asioita: mielikuvituksellisuutta, itsensä ylittämistä, yhteistyön merkitystä, hyväntahtoisuutta ja tasavertaisuutta.
Itselleni Ryhmä Haun hahmot edustavat arkisia sankareita; päähenkilöiden sankariroolit eivät perustu supervoimiin tai niistä kumpuavaan erityislaatuisuuteen, vaan nimenomaan hyväntahtoisuuteen ja haluun auttaa muita. Jokaisella sankarikoiralla on omat erityisosaamisalueensa, mutta arkisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan aina kaikkia ja ongelmanratkaisu on luovaa, mielikuvituksellista.

Pidän varsin freesinä ja tervetulleena ulottuvuutena Ryhmä Haun edustamassa sankaruudessa sitä, että sarja ei pyri mustavalkoisesti erottelemaan "hyviksiä ja pahiksia" ja että ongelmanratkaisuun ei koskaan liity väkivaltaa. Se on yksi niistä ajatusmalleista, jonka toivon lapsienikin aikanaan ymmärtävän: ei ole yhtä (sankaria) - ihmistä tai ryhmää - ylitse muiden, vaan että asioita tulisi tarkastella aina monesta eri näkökulmasta ja pyrkiä yhdessä tekemisen ja onnistumisen tunteeseen.

Niin Ryhmä Haussa kuin leikissäkin kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Kun leikissä on mukana kolme eri ikäistä ja hyvin erilaista leikkijää, muotoutuu jokaiselle omanlaisensa rooli ja näistä yksi polveileva ja valtavan hieno leikki. Junarata on purettu ja rakennettu uudelleen erilaiseksi kymmeniä kertoja, sen kiskoilla ovat kulkeneet niin ponit, limaliskot, Salama McQueen kuin barbietkin, ja parhaimmillaan saman leikin ympärillä on ollut seitsemänkin lasta.

Minulle lastenohjelmat eivät ole vain lastenohjelmia, vaan mielestäni aikuisen tehtävänä on aina miettiä, millaisia mielikuvia ja arvoja ne rakentavat, sillä lapset siirtävät kyllä nämä omiin leikkeihinsä ja toimintaansa. Leikki tarjoaa mahdollisuuden käsitellä asioita ja jäsentää ympäröivää maailmaa. "Leikki on lasten työtä" voi fraasina kuulostaa kuluneelta, mutta meillä ainakin sitä kotona toistavat sekä lapset että aikuiset. Parasta, mitä voin lapsilleni antaa - rakkauden, turvan, itseluottamuksen vahvistamisen ja hoivan lisäksi - on mahdollisuus leikkiä, käyttää omaa mielikuvitustaan ja rohkeutta tavoitella unelmiaan. Ja siksi minulle ei ole todellakaan merkityksetöntä, millaisista roolimalleista, oikeista ja fiktiivisistä, lapseni ammentavat sisältöä leikkeihinsä.
Itse leikin Barbeilla varmaan viidenteen luokkaan saakka, ja erityisesti äitini rohkaisi minua lukemaan, kirjoittamaan ja leikkimään, siis ruokkimaan mielikuvitustani. Uskon, että hyvä mielikuvitus on ollut minulle myöskin suuri voimavara ja auttanut selviytymään vaikeista tilanteista niin lapsuudessa kuin aikuisenakin.Näitä kuvia ottaessani ja leikkiä seuratessani junaradan ympärille rakentui sankarileikki. Sellainen, jossa jokaisella kaivettiin roolivaatelaatikosta sankarit vermeet. He sopivat yhdessä, kuka ottaa minkäkin viitan, auttoivat kuopusta pukemisessa ja pitivät hyppykisan. Sitten he keksivät piilottaa viitan alle junaradan, ottaa jonkun hahmoista pois leikistä ja arvuutella sisaruksilta, kuka puuttuu. Kolmevuotias kuopus kyllä huusi viittansa alta: "Minä otin Vainun! Ette kyllä ikinä arvaa!" Isommat sisarukset solidaarisesti esittivät, etteivät kuulleet, ja olivat silti miettivinään, mikä osa puuttuikaan. Ihanat.

Tykätäänkö teillä Ryhmä Hausta? Millaisia ajatuksia lasten televisio-ohjelmat tai sankarit teissä herättävät?

PS. Mun Instagramissa (@annasaskian) pärähtää huomenna käyntiin mitä mahtavin Ryhmä Hau-arvonta! Ota siis jo nyt tili seurantaan, jotta huomaat heti kun arvonta alkaa. Päivitän suoran linkin arvontaan myös tänne blogiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti