Social Media Icons

lauantai 28. lokakuuta 2017

Nousussa/laskussa

Ei kommentteja Share It:

Muistatteko ne nuortenlehtien Nousussa / Laskussa-listat? Nousussa 2000-luvun alussa olivat ainakin karvareunuksiset talvitakit, bändipaidat, stringit ja erittäin matalalantioiset farkut. Laskussa olivat ainakin hiihto, eläinkokeet ja paksut korot kengissä.
Olen itse kirjoittanut päiväkirjaa 8-vuotiaasta saakka, ja tein samanlaisia listauksia sinnekin aika ajoin. 2000-luvun alussa henkilökohtaisessa nousussa olivat kohdallani ainakin urheiluvaatteet (vaikka lintsasinkin koko yläasteen ajan liikuntatunneilta), otsatukka sekä tekstailu (aina ja koko ajan). Kun tapasin mieheni vuonna 2005, kävi asia puhelinlaskustani ilmi myös vanhemmilleni. Lähetin 1400 tekstiviestiä yhden kuukauden aikana, enimmän osan hänelle ja loput kavereilleni, joille kerroin, kuinka ihana hän on. Tuolloin henkilökohtaiseen laskuun kääntyi puhelimen saldoraja, matematiikan tunnit ja talvi.

Jos tekisin samanlaisen listauksen nyt, niin nousussa olisivat ainakin:

1. Yliopisto-opinnot. Kipuilen ehkä vielä vähän sen tosiasian kanssa, että kirjatenttejä varten täytyy oikeasti lukea ne kirjat, mutta mielenkiintoiset teemat, törkeän halvat opiskelijalounaat ja alennukset niin Spotifyssa, HSL:llä, jumppatunneilla kuin ruokakaupassakin saavat tällaiset ikävät takaiskut unohtumaan. All is good.

2. Kasvis(painotteinen)ruoka. Olemme tietoisesti vähentäneet asteittain etenkin punaisen lihan kulutusta viimeisen vuoden aikana. Ensin luovuimme leikkeleestä, sitten jauhelihasta. Poikien ruokavalioon tulleet helpotukset ovat helpottaneet osaltaan kasvispainotteisempaan arkiruokaan siirtymistä, kun esimerkiksi soija on OK nykyään. Koulussa syömme miltei aina kasvisruokaa, joten sikälikin siirtymä on ollut helppo, kun joku muu laittaa arkiruoan, haha! PS. (Satunnaista) grilliruokaa ei lasketa.

3. Jumppa. Aloitin (taas) liikunnan, vähemmän kunnianhimoisesti vain. Tavoitteenani on ollut käydä  ainakin kerran viikossa huhkimassa, ja se on pitänyt erittäin hyvin. Viikkorutiiniini kuuluu 2-3 ryhmäliikuntatuntia ja viikottain olen pyrkinyt myös käymään uimahallissa. Olo on ollut paljon energisempi, valoisampi ja inspiroituneempi.

4. Uudet kosmetiikkahurahdukset. Olen löytänyt kulmakarva... Vahan? Pastan? Tahnan? No, tuotteen, joka ei ole kulmakynä. Otin silmänympärysvoiteen myös osaksi päivittäistä ihonhoitorutiiniani, kun huomasin, ettei kuvienkatseluohjelmani kasvojentunnistusominaisuus tunnista minua enää vuoden 2013 jälkeen minuksi. Hmm.

5. Hyvät kirjat. Olen lapsesta saakka tykännyt lukea ja paljon, ja vaikka olenkin monesti vitsaillut, että näinä epävarmoina aikoina voin lukea vain harlequin-pokkareita, koska niissä juonirunkoon voi aina luottaa (huumaavan kaunis nainen ja lihaksikas mies, joilla synkkaa, mutta jotka synkeän salaisuuden vuoksi eivät ensin voi olla yhdessä), niin oikeasti taisin lukea viimeisimmän marketpokkarini vuonna 2011. Kotiäitivuosina luin varsin vähän (muuta kuin lehtiä), mutta nyt olen kaivannut raskassoutuisten oppikirjojen vastapainoksi jotain arjesta irrottavaa.

Laskussa vastaavasti ovat:

1. Loska, loska ja loska. Ja se, että joku räiskii sitä housuilleni joka ainoalla päiväkotimatkalla.

2. Noidannuoli. Kiitos, maailmankaikkeus!

3. Liian lyhyet arki-illat. Tuntuu, että iltapalapöydässä ehtii mukavan juttutuokion sijaan tarkistamaan, että kaikki ovat ylipäänsä tallella ja hengittävät. Ja mitä olen tässä parin kuukauden aikana miettinyt, on että miten ihmeessä kahden tai kolmen hereilläolotunnin aikana koti voi mennä hirveään kaaokseen ja sotkuun, ettei siitä selviä siinä kahdessa tai kolmessa tunnissa? Mitä ihmettä?

4. Nettikeskusteluiden seuraaminen. Tai ehkä enemminkin niiden tuottama epätoivo ihmiskunnan tulevaisuudesta.

5. Tätä viimeistä oli vaikeaa keksiä! Sanotaan nyt vaikka, että ihmiset jotka eivät kerää koirankakkoja ulkoa. Te tulette aina olemaan laskussa-listallani. (Koska koiranne jätökset tulevat aina ja iankaikkisesti olemaan jonkun kengänpohjissa ja sitä myötä myös eteisessämme.)

Kuvassa näkyvä Patagonian takki saatu Partioaitalta, postaus täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti