Social Media Icons

torstai 12. lokakuuta 2017

Aamupäivä muovitehtaalla

1 kommentti Share It:

Kaupallisessa yhteistyössä Plastex Finland

Vietin tänään ihan huikean hauskan ja mieltä avartavan päivän kotimaisen Plastexin muovitehtaalla Lohjalla. Tehdaskierroksen ja vierailuni syynä oli juuri nyt vietettävä Suomalaisen työn liiton järjestämä Tervetuloa meille-viikko, jonka aikana monet kotimaiset yritykset, Plastex mukaan lukien, avaavat ovensa vierailijoille ja kertovat toiminnastaan. Olen itse päässyt useammallekin tehdaskierrokselle, ja minua on aina kiehtonut, miten tavalliset, arkiset kulutustuotteemme syntyvät ja millaisia asioita niiden suunnittelu- ja tuotantovaiheessa joudutaan ottamaan huomioon, siis että millaisia ongelmia ratkotaan. Tänään Plastexin historiasta, tuotteista ja tulevaisuudenvisioista minulle kertoi Arto, neljännen sukupolven Plastex-perheyrittäjä.

81 vuotta sitten perustettu Plastex on pisimpään toiminnassa ollut kotimainen muovitehdas.  Lohjalla toimiva tehdas työllistää tuotannossa ja varastolla kolmisenkymmentä ihmistä, toimistossa jonkin ihmisiä, jonka lisäksi Plastex on tehnyt tuotekehittely-yhteistyötä niin legendaarisen Eero Aarnion kuin nuorten suunnittelijoidenkin kanssa.

Kun pari vuotta sitten sain ensimmäisen yhteistyöehdotuksen Plastexilta, en osannut nimetä yhtäkään sen tuotetta tai edes tiennyt niitä jo omistavani. Meiltä löytyi kotoa hiekkaämpäreitä, lapioita, ruoansäilytysastioita, marjaämpäreitä, puurokauhoja, pulkkia, liukureita, säilytyspurkkeja ja vaikka mitä - eikä minulla ollut hajuakaan, että olin ostanut lähelläni elintarvikemuovista valmistettuja, Avainlippu-merkittyjä tuotteita. Suurimpana syynä tähän on varmastikin hyvä saatavuus (suurimpia jälleenmyjiä ovat Kesko ja S-ryhmä eli jokaikisestä Cittarista ja Prismasta löytyy jotain Plastexia, uskallan väittää) ja erittäin kilpailukykyiset hinnat. Lähituotanto konkretisoitui minulle tänään, kun Munkkivuoresta ostamani aamukahvi ehti juuri sopivasti jäähtyä juomalämpöiseksi kun saavuin tehtaan pihaan Lohjalle.Olen tehnyt Plastexin kanssa yhteistyötä useita kertoja, ja minulle on aina välittynyt tehtaasta kuva inhimillisen ja ihmisen kokoisena yrityksenä. Kun aamulla ajoin väärälle sisäänkäynnille, ja palloilin pihalla, kurvasi luokseni varastotyöntekijä trukillaan, joka tarjosi apua. Kerroin etsiväni Artoa (ja käytin vain etunimeä), ja hän tiesi heti, kenestä puhun ja neuvoi tien oikeaan rakennukseen. Tehtaan käytävillä kulkevat ihmiset tervehtivät toisiaan lämpimästi ja kertoivat mielellään työstään. Yrittäjät eivät siis ole norsunluutorneistaan tähysteleviä muovimoguleita, vaan ihan tavallisia (ja todella hauskoja!) espoolaisia perheenisiä.

Pienehkönä perheyrityksenä Plastex on onnistunut pitämään yllä myös ihan mielettömän hienon suhteen asiakkaisiinsa ja kyenneet ketterästi reagoimaan heiltä saamaansa palautteeseen. Kun eräs veneilijä kertoi, että oli virittänyt mikrokuvun Plastexin perinteiseen suppiloon, jotta pystyi tankkaamaan veneensä läikyttämättä polttoainetta (koska vene aina huojuu ja heiluu) jo valmiiksi saastuneeseen Itämereen, palkkasi Plastex nuoren suomalaisen suunnittelijan kehittämään suppilosta paremman. Special edition-värejä on niin ikään tehty paitsi jälleenmyyjien että asiakkaiden toiveista.Plastexin tehtaan yhteydestä löytyy ihan oikea tehtaanmyymälä sekä aivan ihana museonurkkaus. En ollut ikinä edes tullut ajatelleeksi, että mummolasta tutut saippuarasiat, hiuskammat, metronoranssit purkit ja lelukorin lelut olikin valmistettu siellä!

Vaan miten ne kaikille tutut tuotteet sitten valmistetaan? Plastexin tehtaalla muovituotteet syntyvät sekä kovalla paineella muotteihin muoviraaka-ainetta ruiskuttamalla, puristamalla ja jäähdyttämällä, että muovia puhaltamalla, jolloin sula raaka-aine "puhalletaan" muotin reunoille ja jäähdytetään. Minusta kuitenkin mielenkiintoisempaa oli, että muovi on raaka-aineena sellainen, että se voidaan rouhia, sulattaa ja käyttää uudelleen lukemattomia kertoja, ja että kaikki tuotannossa syntyvä muovisilppu ja myyntikelvottomat maanantaikappaleet siis käytetään uudelleen raaka-aineena - ilman että valmistettavien tuotteiden laatu kärsii. Arto kertoikin, että Plastexille saapuvasta raaka-aineesta yli 98% päätyy valmiiksi tuotteiksi tehtaanmyymälään ja jällenmyyjille. Vaaja pari prosenttia käyttökelvotonta raaka-ainetta toimitetaan käsiteltäväksi Ekokemille Riihimäelle.

Käytetty muoviraaka-aine itsessään on öljynporaustoiminnan sivutuote, joka voidaan polttaa kaukolämpönä tai sitten siitä voidaan valmistaa tuotteita. Plastexin ensimmäinen täysin kierrätysmuovista valmistettu EKO-kastelukannu tuli markkinoille keväällä. Tehdas haluaisi hyödyntää enemmän kierrätysmuovia tuotteidensa raaka-aineena, mutta ongelmalliseksi sen kannalta nousevat esimerkiksi elintarvikemuovin sertifikaatit ja mm. lasten tuotteita koskevat standardoinnit. Lasten pulkkaa ei siis saa valmistaa kierrätysmateriaalista.

Muovitehtaan historiassa ja sen tuotteissa näkyvät vahvasti trendit. Sotien jälkeen raaka-aineista oli valtava pula, ja muovia käytettiin paljon, koska sitä oli saatavilla. Nykyään vastuullisuuteen ja ekologisuuteen liittyvät kysymykset ovat luonnollisestikin osa tuotekehittelyä ja valmistusta, uusia tuotteita syntyy tarpeesta ja asiakkaiden toiveista, ja toisaalta vanhoja poistuu markkinoilta. Itse esimerkiksi onnistuin nappaamaan anopilleni Tattis-sienipuristimen, jollaista hän on jo vuosia kaivannut, mutta jota ei enää valmisteta, koska ihmiset hankkivat sienensä lähikaupasta metsässä samoilemisen sijaan.

Plastexille useita tuotteita suunnitellut Eero Aarnio sanoi kerran haastattelussa, että pitää muovista, koska sen työstämisessä on lukuisia mahdollisuuksia ja varsin vähän rajoitteita. Samoilla linjoilla olivat plastexlaiset tänään. He antavat tuotteilleen kymmenen vuoden takuun, pyrkivät kuuntelemaan ja kehittämään tuotteitaan saamansa palautteen pohjalta sekä tuomaan suomalaisiin koteihin tuotteita, jotka kestävät aikaa ja käyttöä, mutta jotka ovat tätä päivää. Niistä kerron kuitenkin vähän myöhemmin enemmän. ;)

PS. Sullakin on mahdollisuus käydä tutustumassa muovitehtaan henkilökuntaan, toimintaan ja tuotantoon huomenna perjantaina 13. lokakuuta klo 12-18 välisenä aikana. Arto kierrättää vieraita tehtaassa aina tasatunnein, ja tehtaanmyymälään on kuulemma tulossa aivan huikeita tarjouksia ja special edition-tuotteita, esimerkiksi marmorikuvioisia, uniikkeja lasten tuotteita ja tuotannosta poistuneita herkkuja. Suosittelen lämpimästi käyntiä tehtaanmyymälässä. Itse löysin sieltä esimerkiksi ihan mielettömän mukavat, tuotannosta poistuneet Teenager-"nojatuolit" lastenhuoneeseen.

Plastexin tehdas sijaitsee Lohjalla osoitteessa venteläntie 12.


1 kommentti:

  1. Plastexin pulkat on ihan parhaita! Ens talvena testataan se lumilauta. :)

    VastaaPoista