Social Media Icons

sunnuntai 3. syyskuuta 2017

#Teesitämitärakastat - mun tarina

Ei kommentteja Share It:

Kaupallisessa yhteistyössä UKKO.fi

Olen kirjoittanut tätä blogia 6,5 vuotta. Sinä aikana olen kirjoittanut neljässä eri osoitteessa, tavannut kymmeniä mielenkiintoisia ihmisiä, päässyt tekemään ja kokemaan huikeita juttuja erilaisista workshopeista tehdasvierailuihin, olen istunut kilpa-auton kyydissä kahdensadan kilometrin tuntivauhdissa, lehtikuvauksissa ja ottanut kantaa ajankohtaisiin asioihin eri medioissa. Olen ollut kohtalaisen avoin uusille jutuille ja keväällä heittäydyin vapaapudotukselta tuntuvaan projektiin, hain miltei 1500 ihmisen tavoin koulutusohjelmaan, joka ei lupaa töitä valmistumisen jälkeen tahi kovia kuukausipalkkoja. Yhtä olen kuitenkin pelännyt enemmän kuin mitään muuta: Y-tunnusta.

Kun elämäntilanteessa on paljon liikkuvia palikoita pienistä lapsista uusiin uriin ja opintoihin, olen tietoisesti halunnut pitää työkuviot mahdollisimman helppoina ja joustavina. Bloggaaminen on mahdollistanut lisätulot kotoa käsin, omassa aikataulussa ja itselle sopivalla tavalla; saan tehdä työtä, jota rakastan, ja kirjoitan ja kuvaan kun haluan, mistä itse haluan ja silloin kun minulle sopii. Tietysti esimerkiksi kaupallisten yhteistöiden suhteen on selvää, että niille on asetettu tietyt aikaikkunat, mutta sillä, teenkö hommani valmiiksi maanantaiaamuna vai torstaiyönä, ei ole väliä. Blogeissa kaupalliset yhteistyöt ovat varsin kausiluontoisia ja ne elävät kuukausittain ja vuosittain, eli tulot ja tehdyn työn määrä vaihtelee ainakin minun tapauksessani hyvinkin paljon. Parhaana vuotenani laskutin liki kuusi kertaa enemmän kuin esimerkiksi kuluneen vuoden aikana.
Sitoutuminen kuukausittaisiin maksuihin, tulojen arvioiminen ennakkoon tai paperitöiden tekeminen ei ole mun juttuni, ja kuten todettu, tässä kohtaa elämääni arvostan riskittömyyttä ja joustavuutta, joten jo vuosien ajan olen käyttänyt UKKO.fi-laskutuspalvelua erilaisten töideni laskuttamiseen. Kuvankäsittelyohjelman lisenssiä ja domainia lukuunottamatta minulla ei ole kuukausittaisia kuluja, ja laskutuksesta kiinteitä kuluja ei ole laisinkaan, sillä eläkevakuutusmaksut ynnä muut menevät laskutuksen mukaan. Jos ei ole laskutusta, ei ole kulujakaan. Se on helppoa ja vaivatonta sekä minun että asiakkaideni kannalta, sillä laskutuspalvelun käyttö on mahdollistanut yhteistyön myös pienempien toimijoiden ja yrittäjien kanssa, joilla ei olisi resursseja ottaa minua palkkalistoilleen ja joiden kanssa yhteistyöt jäisivät siis tekemättä.

Yksi parhaimmista ominaisuuksista, joka UKKO.fi:ssä on, on reaaliaikainen kirjanpito. Näen hallintapaneelistani kaikki heidän kauttaan laskuttamani laskut; erääntyneet, erääntyvät, maksetut, luonnoksetkin. Kun esimerkiksi päivähoidon asiakasmaksujen määrittämistä tarvittiin tulotietoja, sain  koko kuluvan vuoden sivutulot yhdellä napin painalluksella printattua liitteiksi. Nyt opintotukiaikana arvostan tätä joustavuutta vieläkin enemmän, koska opintotuen (minimaalisen pienet) tulorajat asettavat laskutukselle oman kattonsa. Pystyn seuraamaan tulotietojani nopeasti ja laskuttamaan sekä nostamaan palkkoja itselleni sopivassa tahdissa. Myös verotuksen kannalta homma on selvää: UKKO huolehtii kaikista kuluista puolestani. Laskuista pidätettävä 5% palvelumaksu on minusta ollut oikein hyvä diili tästä mielenrauhasta ja joustavuudesta. Voin tehdä sitä, minkä parhaiten osaan.

Lainsäädäntöön tehdyt, kevytyrittäjien työttömyysturvaa heikentävät uudistukset keväällä epävarmassa tilanteessa puistattivat, sitä en käy kiistämään. TE-toimistoni mukaan (soitin tietysti kauhuissani) päätoimisena opiskelijana tilanteeni on kuitenkin suhteellisen turvallinen. Ja sitä se kuulemma oli hoitovapaallakin.Moni teistä ehkä huomasikin, että hiljennyin kevääksi opintojen äärelle. Erityisesti keväällä arvostin työkuvioideni joustavuutta; sain viettää parhaan vireystilani tunnit pääsykoeaineistoa lukien, ja toisaalta sen jälkeen nollata päätä tekemällä jotain ihan muuta. Minun ei tarvinnut anoa vapaata, vaihtaa kenenkään kanssa vuoroja tai jättäytyä kokonaan pois, vaan saatoin jatkaa töitä erilaiseen, itselleni sopivaan tahtiin.

Ennen kaikkea UKKO sopii minulle siksi, että se todellinen ammatillinen kunnianhimoni tai uranäkymät suuntautuvat toisaalle. Olen saanut tästä todella paljon (ja nyt ikäväkseni en puhu rahasta vaan immateriaalisista asioista kuten ystävistä, kokemuksista ja esimerkiksi itseluottamuksesta kirjoittajana ja viestijänä), mutta vastoin monien muiden bloggaajien tavoitteita haaveilen päivätyön jättämisen sijaan vakituisesta, mielenkiintoisesta työstä jota rakastaisin. Kun pari vuotta sitten menin aikuislukioon, oli haaveissani lähteä opiskelemaan viestintää (jonka tosin aloitan vain sivuaineena ensi viikolla). Minulle on siis jo ollut vuosia selvää, että haluan jatkossakin vaikuttaa ja olla vaikuttaja, mutta erilaisissa kanavissa, ja se on ennen kaikkea bloggaamisen ja sen kautta kokemieni upeiden juttujen mahdollistamaa. Tämä on minulle paljon enemmän kuin sivutyö, mutta tämän pitäminen vain sivutyönä on vapautta valita ja olla joustava. Ja juuri näitä samoja ominaisuuksia arvostan myös laskutuspalvelun käyttäjänä ja freelancerina.

Psst! Lisää kevytyrittäjyydestä löytyy Kevytyrittäjyys-sivulta täältä. Seuraathan UKKOa myös sosiaalisessa mediassa? Facebook-sivut löytyvät tämän linkin takaa, ja löytyypä UKKO myös Instagramista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti