Social Media Icons

sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Mahdollisesti maailman paras, supertäyttävä lounassalaatti

4 kommenttia Share It:

Kun laitan ruokaa, arvostan ennen kaikkea helppoutta ja nopeutta, mutta monipuolisuus ja tietysti maku ovat asioita, joita omissa ruokabravuureissani vaalin. Minä laitan yleensä kotona jälkiruoat, teen salaatit tai vihanneslisäkkeet ja kausittain leivonkin, yleensä kyllä suolaisia sortteja. Hurahdan aina hetkittäin johonkin, jota minun täytyy kyllästymiseen saakka saada. Ja tällä hetkellä olen (taas) aivan heikkona ystäväni bravuurilounassalaattiin, josta olen tehnyt oman bravuurini, vegenä ja tujumpana vain.

Mahdollisesti maailman parhaan ja hyvin täyttävän välimerellisen salaatin juju on rucolan, aurinkokuivatun tomaatin, fetajuuston, maustetun couscousin  ja kipakan valkosipulisen tsatsikin liitto. Salaatti pitää pitkään nälkää, joten se etenkin viime vuonna ajoi lounassalaatin virkaa. Juuri nyt, uuden koulu-päiväkotiarjen alettua syömme kotona useimmiten enää aterian, joka asettuu välipalan ja iltapalan välimaastoon, ja se monesti on ollut ruokaisampi salaatti (koska lapsemme ovat päiväkodin myötä oppineet rakastamaan salaattia ja etenkin salaattikastiketta, halleluja!).

Ja siis minähän olen kirkkain silmin vakuuttanut lapsille, että tsatsikia voisi pitää miltei salaattikastikkeena. Liekö syynä heidän tsatsiki-ihastukseensa tämä vakuutus vai se, että he itse saavat osallistua sen tekemiseen (maitoallergikko niin ikään pitää soijajoguversiostaan), mutta se on löytänyt taas tiensä arkiruokapöytäämme.5 henkisen perheen lounassalaatti syntyy seuraavanlaisista ainesmääristä:

3 dl keitettyä couscousia (kuopuksen salaatista tämän jätin pois)
1/2 purkki salaattijuustokuutioita vedessä
rasiallinen kirsikkatomaatteja
puolikas kurkku
pieni pussillinen rucolaa (ja ystäväni muuten juuri vinkkasi, että salaattia kannattaa jatkaa miedomman makuisella jäävuorisalaatilla)
aurinkokuivattuja tomaatteja oman maun mukaan

Kypsennä couscous, pilko kurkku ja tomaatit, pienistä aurinkokuivatut tomaatit, sekoita. Itse en couscousin keittämistä lukuunottamatta lisää suolaa, mutta Henkka vannoo chili-sormisuolan nimeen.

Tsatsiki valmistuu niin ikään nopeasti ja helposti. Useamman päivän satsiin olen raastanut yhden kurkun, lisännyt ripauksen suolaa ja valuttanut ylimääräiset vedet hetken kuluttua pois, laittanut sekaan noin 3 desiä turkkilaista tai bulgarialaista jogurttia ja murskannut joukkoon aivan sairaasti valkosipulia. Isommille lapsille olen tehnyt oman, valkosipulittoman version, ja maitoallergiselle  kuopukselle soijaversion. Kipakan tsatsikin ja pehmeän yrttisen couscoussalaatin liittoa ei muuten kannata rikkoa. Se näet vain toimii.

Salaatin voi niin halutessaan höystää kanalla, kalkkunalla tai esimerkiksi lohella.

4 kommenttia:

 1. Oisko sulla vinkkiä maidottomasta fetan korvikkeesta? Ehdin jo innostua, mutta feta tässä vähän hankala ja se olis niin hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kokeiltu juustottomia juustoja, eli kasvisrasvasta tehtyjä korvikkeita, mutta ne ei oikein ole iskeneet kolmevuotiaaseen. Ravintohiiva sen sijaan on aika kiva ja toimiva, siinä on vähän sellainen umaamimainen ja parmesaanimainen maku. Itse käytän sitä normijuuston sijaan leivän päällä nykyään ja sitä käyttää myös päivästä ja mielentilasta riippuen myös kolmevuotias. :) Plussana siinä on, että se sisältää runsaasti mm. B-vitamiineja ja rautaa. Lisää siitä esim. täällä: https://www.ruohonjuuri.fi/ravintohiivahiutaleet-oluthiivahiutaleet-engevi-5016084170558

   Poista
  2. Joskaan ei olla (vielä) kokeiltu sitä tässä yhteydessä, siis tässä salaatissa. Salaattien päälle sitä olen muuten ripotellut kyllä. :)

   Poista
 2. Kiitos vastauksesta! Täytyy tutustua tuohon 😊

  VastaaPoista