Social Media Icons

maanantai 19. joulukuuta 2016

Joululahja aikuiselle x 5

1 kommentti Share It:

Lahjat. Minä rakastan lahjojen pohtimista ja antamista. Joulut, syntymäpäivät ynnä muut ovat saatujen lahjojen kannalta toissijaisia, mutta muita tykkään muistaa. Piipahdan toisinaan ystävän, äidin tai anopin luona viemässä leikkokukkakimpun, suklaalevyn tai muun pienen muistamisen, ihan muuten vain tai kiitoksena jostakin. Tiedän, että monilla ystävilläni on tapana, ettei aikuisille tai vaikkapa omille vanhemmille anneta jouluisin lahjoja, ja se on tietysti OK. Parin ystäväni tiedän harrastavan niin sanottua secret santaa, jossa joulun alla arvotaan aattoillan porukasta (useimmiten lähisuvusta) lahjansaajat. Jokainen siis nostaa arvan ja jokainen hankkii vain yhdelle läheiselle aikuiselle lahjan.

Itse haluan jouluna muistaa läheisimpiä ja tärkeimpiä ihmisiä iästä riippumatta. Niitä, joille voi aina soittaa, joilta voi kysyä neuvoa. Niitä, jotka ovat satunnaisella avullaan tehneet iltaopinnoistani mahdollisia (puolen tunnin hoitoavulla on mieletön vaikutus silloin, kun perheemme aikuisten aikataulut eivät kohtaa). Naapuria, jolle voi laittaa tekstiviestiä lähiapteekin jo sulkeuduttua kun lapselle myöhään illalla nouseekin kuume eikä särkylääkepurkista näy kuin pohja. Olen niin kiitollinen perheestäni (johon luen lähisukulaiset sukunimeen ja verisiteisiin katsomatta) ja ystävistäni, että haluan pienimuotoisesti muistaa heitä. Kokosin alle muutaman lahjavinkin erilaisille budjeteille.


Kuva: Iina Hyttinen 

Itse tehty lahja on aina ihana. Iinan blogista löytyy mahtava ja helppo ohje tuplasukaakeksi-purkkiin, josta löytyy siis kahta ainesosaa lukuunottamatta ainekset kokonaiseen pellilliseen herkkuja. Vierasvaroja on aina hyvä löytyä kaapista! Meillä on kuivakaapissa aina valmis muffinssiseos tai pakkasessa kahvileipää.Jennin Hiekkaleikkejä-blogista taasen löytyy ohje parin Downton Abbey-jakson aikana valmistuvaan neulepantaan, jota mukaillen mieheni neuloi minulle villaisen rusettipannan varastetun rusettipiponi  (itken vieläkin, kärsi kurja ja häijy pipovaraslurjus) tilalle.Hyvä kirja, teetä (ja sympatiaa). Noin viidentoista-parinkymmenen euron budjettiin mahtuu hyvin pokkariversio hyvästä kirjasta, ihanaa teetä - ja jos oikein ihaniksi heittäydytte, niin vaikkapa käsivoide. Omaa talvisuosikkiani, chai-teetä saa ainakin meidän lähikaupastamme neljällä eurolla, pokkareita noin 9-10 eurolla. Talvikauden voi myös kruunata maailman parhaimmalla jokapaikanhöylällä, Weledan Skin Food-voiteella, joka täyteläistä, yrttisen raikkaan tuoksuista ja äärimmäisen riittoisaa. Se on omiaan kuiville kantapäille ja rohtuneille käsille.

Itselläni on lomaproggiksena parin verkkokurssin lisäksi lyhentää luettavien kirjojen listaa ja olen päättänyt aloittaa ihanan Karkin Tee se itse vauvasta. Minä haluan viihtyä kirjan äärellä, en pohtia synkkiä tahi syviä, ja ensimmäisen kappaleen jälkeen tämä vaikuttaa juuri sellaiselta - täydelliseltä lomalukemiselta.

Kotimaista työtä, vastuullista tuotantoa ja lahjansaajan hyvinvointia taasen voi tukea esimerkiksi Avainlippu-merkityillä vuodevaatetuotteilla. Me saimme jokunen viikko sitten testiin Univisiolta Unilab-sarjan peitot ja tyynyt, ja täytyy sanoa, että eron entisiin kyllä huomaa. Rakastan upottavan pehmeää, mutta tukevaa tyynyäni, kevyttä mutta lämmintä peittoani ja sen höyhenenkevyttä tuntua.
On jännä, miten paljon lapsiperheissä puhutaan nukkumisesta ja unen merkityksestä, muttei ajatella niitä asioita, joilla niihin voisi helposti vaikuttaa. Me ostimme syksyllä uuden sängyn ja saimme vähän aikaa sitten testiin kyljellään nukkuville sopivat tyynyt, ja täytyy sanoa, että olemme voineet todella hyvin. Aamuisin on virkeä olo, niska-ja hartiaseudun säryt loppuivat tyynyn vaihtamisen jälkeen ja viimeisestä raskaudesta saakka vaivannut alaselkäkipu loppui sängyn vaihtamisen jälkeen, vaikka liikun edelleen yhtä riittämättömästi ja istun työn ja koulun puolesta paljon.

Ja koska kertaus on opintojen äiti: Univision tuotteet valmistetaan ja pakataan Suomessa, Jämijärvellä. Peitteiden ja tyynyjen hinnat ovat suomalaisesta valmistustyöstä huolimatta hyvin edulliset: peitteiden hinnat alkavat noin kolmestakymmenestä ja tyynyt kymmenestä eurosta. Valikoimasta löytyy niin kierrätyskuidusta valmistettuja, ekologisia ja Allergia-ja astmaliiton yhteistyötunnuksen saaneita tuotteita kuin bambua kuin orgaanista puuvillaakin. Viime hetken lahjahankintojen kannalta erityisen kivaa on, että jälleenmyyjiä löytyy ympäri Suomen niin Keskolta, S-ryhmältä, Kärkkäiseltä kuin Hobby Hallistakin, verkkokauppoja unohtamatta.

Meidän testauksemme on ollut Univision Unilab-sarjan peitteet ja tyynyt sekä kyljellään nukkuvalle soveltuvat Unilux Amicor Future-kylkityynyt. Mutta tästä lisää hieman myöhemmin! ;)


Kahvin ystävänä ja suurkuluttajana en tietenkään voi olla mainitsematta kahvikonetta (jollaisia meillä on kaksi, hups). Meille kahvin valinnassa tärkeää on laatu ja vastuullisuus. Haluamme, että nauttimamme kahvin viljelijä saa reilun korvauksen tekemästään työstä. Niin ikään tärkeää on, että kahvi on tuoretta ja hyvää. Minä juon kahvia monta kertaa päivässä - joskin nykyään yhä enemmän kofeiinittomana, joten arvostan sitä, että voin keittää vain yhden kupillisen ja varastaa hetken itselleni.
Saimme syksyllä Nespressolta Lattissima Touch-kahvikoneen, jossa reilun kokoinen, litran vesisäiliö, maidonvaahdotin ja automaattinen virrankatkaisu. Ristretto, espresso ja lungo valmistuvat noin minuutissa, maitokahvit ehkä puolessatoista. Maitovaahdon määrää on mahdollista säätää ja maidonvaahdottimen kannu irtoaa kahvikoneesta helposti ja sopii jääkaapin oveen.
Nespresso-kahvikapselit ovat metallinkeräykseen sopivia ja kierrätettäviä, ja niissä käytetty kahvi ostetaan parhailta kahviviljelijöitä parempaan hintaan, kuin mitä he muutoin saisivat. Vastuullisuus ja tuotannon laatu on siis Nespressolle ensiarvoisen tärkeää.
Makuvaihtoehtoja löytyy kymmeniä, kymmeniä erilaisia ja Nespresso julkaisee säännöllisin väliajoin sesonkiin sopivia limited edition-kahveja. Itse olen juuri nyt ihan erityisen viehättynyt wieniläisiin leivoskahveihin (ja ajattelin käyttää yhtä Camillan blogista löytyvän viskillä ja kahvilla maustetun suklaamoussekakun maustamiseen). Meillä tuoksuu keittiössä keski-eurooppalainen kahvila! En tiedä teistä, mutta minä saan ainakin kummasti tarmoa itselleni omistetusta kymmenestä minuutista.

Ihana kahvi, rauha, hiljaisuus. Ah. Sellaisia hetkiä sopii paketoida ja toivoa vuodenajasta riippumatta.

Tärkeintä, ihaninta ja parasta mitä voi antaa, on kuitenkin aika, tuki ja apu. Me saimme viime vuonna vanhemmiltani joululahjaksi leffaliput, joihin sisältyi lupaus lastenhoidosta elokuvan ja ruokailun ajan. P-a-r-a-s-t-a! Muutama tunti kaksin paikkasi kiireessä ja väsymyksessä käytyjä kinasteluja, yhteisen ajan puutetta ja alituista toivetta siitä. Ohueen kirjekuoreen mahtui paljon naurua, helpotusta, rentoutumista ja akkujen lataamista. Tänä vuonna äitini tiedustellessa joululahjatoiveita sanoin, että he voisivat ottaa lapset yökylään. Painotin, että kesken konmarituksen emme muuta haluakaan. Vain aikaa. Lapset tietenkin kiljuivat riemusta pelkästä yökylä-ajatuksestakin ja mummin vieressä nukkumisesta, joten win-win-tilanteesta tämä nyt käy.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

1 kommentti:

  1. Ihania ideoita! Aikaa yksin ja kumppanin kanssa-sitä tässä itsekin kaipaisi! Olen jo pitkään haaveillut myös jalkahieronnasta ja hiljaisesta hetkestä.. ehkä sitten joulun jälkeen :D
    -Iina :)

    VastaaPoista