Social Media Icons

tiistai 11. lokakuuta 2016

Päiväni piisamirottana

6 kommenttia Share It:

Murphyn laki: kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Kas, tunnistan alkuviikkoni.

Viikonlopun infernaalisten vatsakipujen, oksentelun ja peruttujen keikkojen aiheuttamaa huonoa omatuntoa aikani Downton Abbeylla paikkaillessa tunsin sunnuntaina olevani täynnä tarmoa ja valmiina uusiin haasteisiin. Mutta voi, niitä haasteita on tälle viikolle sitten riittänytkin.

Maanantaiaamupäivällä kesken perhekahvilaturinoiden tunsin julmettoman häijyn, pistävän ja polttavan kivun alavatsassani. Tärisin kauttaaltani ja tunsin kuinka silmissä sumeni ja maailma ympärillä lakkasi olemasta. Kaksivuotiaani liimautui kauhuissaan minuun kiinni ja alkoi huutamaan, mutten pystynyt reagoimaan. Viiltävä kipu tuntui lävistävän minut ja levisi hetkessä alavatsalta olkapäähän, johon sattui niin paljon, että hetken luulin käteni putoavan paikoiltaan. Ystäväni ja perhekahvilan työntekijät ympärilläni pohtivat tilannetta kulmat kurtussa, miettivät, mihin soittaa ja mihin minut viedä. Tunti, jonka odotin miestäni saapuvaksi ja hakevaksi lapset, oli viikon pisin.

Matkalla sairaalaan olo helpotti särkylääkkeellä, mutta kipu ei hävinnyt, se jäi vain taustalle. Puolitoista tuntia myöhemmin lähdin lähisairaalan päivystyksestä Meilahteen. Ensimmäinen tapaamani lääkäri ounasteli umpilisäkkeen tulehtuneen tai jonkin muun olevan pahasti vialla, ja suositteli käyntiä urologilla. Tuumin ääneen, että sitten onkin varmaan aika paljon pielessä, mutta kerta se on ensimmäinenkin.

Meilahdessa odotti täpötäysi odotushuone, istumapaikka ja pitkät tunnit. Leopardikuosiseen fleecehaalariin pukeutunut rouvashenkilö, joka saapui jälkeeni, ei varsinaisesti täyttänyt huonetta hoitohenkilökunnan haukkumisella ja säksättäessään varsinaisesti ilolla, mutta jonkinlaista viihdearvoa hänen kanssaan vietetyllä puolella tunnilla oli.
Kun kahdeksan tunnin odotuksen jälkeen pääsin kirurgin luokse näytille, ehdotti hän osallistumista tutkimukseen, jossa toinen ryhmä umpilisäketulehdusepäilyn saaneista potilaista ultrataan heti ja toinen kuuden tunnin päästä. Kiitin kohteliaasti mahdollisuudesta osallistua lääketieteen kehitystyöhön, mutta tuumin, että tuo maanantai ei ollut minun päiväni lotota. Kutsu ultraan kävi kolmen tunnin kuluttua, ja ilokseni pääsin kokeilemaan vielä tietokonekerroskuvauksen, radioaktiivisen varjoaineen ja 12 tunnin syömättömyyden aiheuttaman pahan olon iloja. Olihan trippi!

Umpilisäkkeen tulehdus ei ollut kivun syynä, onneksi, koska ajatus leikkauksesta tuntuu aika pahalta - ainakin kaltaisestani ihmisestä joka onnitteli itseään kolmesta otetusta verikokeesta, jossa ei pyörtynyt. Gynekologisella alueella sen sijaan näkyi jotain epäspesifistä juosteisuutta, joten sain lähetteen Kätilöopistolle. Koska auringon sarastukseen ei ollut ihan hirveästi enää aikaa, päätin käydä kotona lataamassa akkuja ennen moista rupeamaa.

Aamulla mietin lääkäriin hakeutumista pitkään. Pitkään. Olo oli helpompi, mutta kivut eivät hävinneet särkylääkkeellä, ja tunsin oloni jo luulosairaaksi. (En tosin tiedä, mitä kiksejä huonosti ilmastoidussa huoneessa ja kovalla penkillä istumisesta voisi edes saada.) Päätin kuitenkin kokeilla onneani, koska maanantain kipukohtaus oli paitsi täysin ennakoimaton myös pelottavan raju.

Kätilöopiston parkkipaikalla eräs pariskunta oli peruuttaa päälleni vaikka painoin auton torvea pohjassa ja koetin viittoa, etten pääsisi kääntymään gepardiakin ketterämmällä perheautolla, mikäli he peruuttaisivat syväviistoon pysäköidyllä autollaan päälleni (jonka kyytiin he siis hyppäsivät kun yritin kääntää auton päästäkseni parkkipaikalta pois). Apukuskin paikalta hätiin saapui etuhampaaton, ilmeisesti jotain vettä vahvempaa nauttinut, raivokas mies, joka yritti riuhtoa oveani auki ja hakkasi ikkunaa nyrkeillä, kertoi, että minut pitäisi lähettää kuuhun ja vetää sitten turpaan. Kieltäydyin hymyillen ehdotuksesta ja puolestani ehdotin, että he siirtäisivät auton takaisin niihin kahteen ruutuun, joissa se oli, jotta pääsisin kenenkään autoa naarmuttamatta pois heidän tieltään. Näin tehtiin. Risteykseen rinnalleni ajaessaan he hyvästiksi asettivat keskisormet puuttuvien sivupeilien paikalle.

Naistentautien poliklinikalla selitin tarinani kivun alkamisesta ja luonteesta neljälle sitä kysyneelle hoitohenkilökunnan jäsenelle ja tunsin oloni yhä enemmän luulosairaaksi tai jotenkin flipanneeksi. Perusteellisen tutkimuksen ja erikoislääkärin tapaamisen jälkeen diagnoosikin löytyi: kaksi puhjennutta kystaa, jotka olivat vuotaneet nestettä... Johonkin. Oireideni kuvaus oli kuulemma kuin oppikirjasta. Laiha lohtu.

Sain mukaani kipulääkereseptin, jota varta vasten lähdimme hakemaan toiselta puolen kaupunkia viimeisestä avoinna olevasta apteekista myöhään tiistai-iltana. Aikani jonotettuani pääsin apteekin tiskille, ja kuulin, että kyseinen lääke on ollut valmistajalta loppu jo elokuusta saakka, eikä missään toimipisteessä ole sitä saatavilla. Ah, ja kirsikkana kakun päälle: korvaavaa valmistetta ei ole.

Lasi viiniä tällaisessa tilanteessa? No ehkä yksi.

PS. Kuvahan ei liity mitenkään tilanteeseen. Paitsi muistuttamaan, että parempiakin päiviä on ollut, ja että niitä tulee.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

6 kommenttia:

 1. Ei ole totta! Olet kyllä viinisi ansainnut. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä jossain kohtaa meinasi loppua usko ja toivo, että voiko tämä enää olla edes mahdollista. :D Cin cin!

   Poista
 2. Tsemppiä! Älyttömät odotusajat päivystyksessä tosiaan... :/

  Jäin miettimään, että miten urologilla käynti tarkoittaisi, että jotain olisi vielä pahemmin pielessä? :)

  VastaaPoista
 3. Urologia on kirurgian haara, joka tutkii ja hoitaa virtsanerityselimistöä. Yleisesti myös miehen sukupuolielimet lasketaan kuuluvaksi urologian piiriin, vaikka niihin on erikoistunut myös oma lääketieteen haara, andrologia. Suuri osa urologiasta on syövän hoitoa.

  VastaaPoista
 4. Tuo kipu on kamalaa, mulla oli itsensä ympärille kiertynyt kysta. Joka poistettiin lopulta kun viikon tms juoksin lääkärissä teininä..

  VastaaPoista