Social Media Icons

torstai 11. elokuuta 2016

Joustavasti töissä ja kotona - eli kuinka ja miksi minusta tuli freelancer

7 kommenttia Share It:
Yhteistyössä UKKO.fi

Olen elämässäni ajautunut moniin tilanteisiin vähän sattumalta, sittemmin kovan työn tuloksena. Kun  reilu viisi vuotta sitten jäin äitiyslomalle, en oikeastaan ajatellut olevani kotona esikoisen kanssa kovinkaan kauaa - opintoni olivat kesken eivätkä aiemmin tekemäni työt oikeastaan tarjonneet mahdollisuutta joustavaan työntekoon kodin ulkopuolella. Perustin blogini yhtenä unettomana yönä esikoista odottaessani ilman sen suurempia tavoitteita tai määrätietoisuutta. Vuotta myöhemmin toimitin ensimmäistä kertaa työkorvausverokorttini yhteistyökumppanilleni tekemäni työn jälkeen. Ensimmäisen portaalisopimuksen allekirjoitin esikoiseni ollessa reilun vuoden vanha.

Blogin pitäminen on tarjonnut minulle paitsi väylän vertaistukeen, kokemusten jakamiseen ja jonkinlaisen kuvapäiväkirjan pitämiseen, myös mahdollisuuden työllistää itseni joustavasti lasten kotihoidon lomassa. Portaaleissa vietettyjen vuosien jälkeen kaipasin kuitenkin viime vuoden keväänä jotain uutta, jotain joustavampaa, jotain enemmän minun näköistäni. Olin nostanut palkkioni monen vuoden ajan työ-ja käyttökorvausverokorteilla, jotka kyllä jättivät palkkiosta isomman siivun kuittiin, mutta jotka eivät esimerkiksi kerryttäneet lainkaan eläkettä. Olin tuolloin jo päättänyt palata illoiksi opiskelemaan, joka tarkoitti työnteon kannalta paitsi ajallisia haasteita, myös blogiin käytettävien resurssien pienenemistä ja sen myötä myös pienempää rahaliikennettä. Yrityksen perustaminen kauhistutti jo ajatuksena - kaikki se paperisota ja selvittely pienten sivutulojen tähden, keskellä ruuhkavuosia ja opintoja, ei kiitos!

Löysin minulle sopivimman ratkaisun, laskutuspalvelu UKKO.fi:n, ystäväni suosituksesta noin kaksi vuotta sitten, enkä voisi olla tyytyväisempi. Laskutuspalvelun käyttöön ei liity kiinteitä, kuukausittain juoksevia kuluja, eli maksan veroni ja laskutuspalvelun komission, 5% laskutussummasta, vain tehdyistä töistä. Tämä jos mikä on freelancerin näkökulmasta hyvä juttu, koska duunitilanne elää ja varmaksi kalenterin tietää ehkä muutamia viikkoja eteenpäin. Pitkät kesälomat ja hiljainen alkuvuosi tuntuvat ja näkyvät, mutta niiden vastapainona on kausia, jolloin istuu aamusta iltaan koneella eikä silti töistä meinaa tulla loppua.

Kiinteiden kuukausikulujen puuttumisen lisäksi arvostan tällaisessa kevytyrittäjyydessä juuri omien aikataulujen ja töiden räätälöimisen mahdollisuutta, reaaliaikaista kirjanpitoa ja laskutukseen sekä verotukseen liittyvää yllättämättömyyttä - näen omasta hallintapaneelistani koko kuluvan vuoden laskutuksen ja palkkatulot, ja voin olla varma siitä, että työstäni tehtävät ennakopidätykset ja verot tulevat hoidetuiksi oikein, vaikka laskun luominen viekin minulta vain noin minuutin. Ukkoon kirjautuessani näen hallintapaneelissani lisäksi esimerkiksi verokorttini tulorajan ja sen riittävyyden suhteessa laskutukseen, ja kun Kelalta tuli kotihoidontuen tarkastuspyyntö, sain yhdellä klikkauksella muunnettua koko vuoden aikaiset laskutukseni ja tuloni yhdeksi PDF-tiedostoksi, jonka pystyin liittämään tarkastuspyynnön oheen. Ei siis tsiljoonia kuitteja, pursuilevia mappeja tai kirjanpitäjää - sopii mulle.

Viime syksynä aloin tekemään blogitöideni ohella mm. lapsi-ja perhekuvauksia, hääkuvauksia, ja odotusajan kuvauksia vuosien harrastamisen ja ystävien häiden ja lasten taltioimisen jälkeen, ja nämäkin siis laskutan samana käyttäjänä UKKO.fi:n kautta. Asiakkaani ovat kokeneet kuvagalleriansa valmistuttua sähköpostiin kilahtavan laskun helppona ja mutkattomana, ja esimerkiksi laskun eräpäivän säätäminen tai laskun pilkkominen pienempiin eriin käy minulta helposti tarvittaessa. Ukon kautta voi siis laskuttaa useaa eri toimialaa ja erilaisilla arvonlisäverokannoilla toimialasta riippuen, mikä sopii hyvin kaltaiselleni keikkatyöläiselle.

Minä olen nähnyt freelanceriuden ennen kaikkea mahdollisuutena. Mahdollisuutena kerryttää itselleni eläkettä, hoitaa parilla napin painalluksella veroasiani oikein ja työllistää itse itseni lastenhoidon ja opintojen lomassa. Työni sivutoimisen luonteen vuoksi laskutuspalvelun helppous, joustavuus ja riskittömyys ovat freelancerina toimimiseni edellytys ja sen suurin mahdollistaja. Kun työ on satunnaista, vaihtelevaa ja pääpaino elämässä on opinnoilla ja lapsilla, sopii tämä vaihtoehto minulle paremmin kuin mikään muu. Edes varauskalenterin täyttyessä tiuhempaan ja tulojen säännöllistyessä en oikeasti ole harkinnut toiminimen perustamista vaihtoehtona, koska haluan tehdä sitä, mitä rakastan ja missä olen hyvä - ja kirjanpito tai laskutus yksin ei sanalla sanoen ole sitä. Hyvältä tuntuu sekin ajatus, että minä omalla työlläni pidän huolta myös muiden suomalaisten työllistämisestä - UKKO.fi on Avainlippu-merkitty, kotimainen yritys.

Ja jos mietitte, että miten yllä olevat kuvat liittyvät aiheeseen, niin vastaus on yksinkertainen: ne on otettu tänä kesänä, lomalla, jonka ajankohdan pystyin määrittelemään ihan itse. Minä tarvitsen sekä lasten kanssa lomaillessa että töissäni samaa kykyä heittäytyä tilanteeseen, pistää itseni likoon ja nauraa itselleni. Luulen kuitenkin, että jos taakkanani olisi paperivuori ja kasapäin yrityksen pitoon liittyviä velvoitteita, kuitteja tai verottajan asettamia deadlineja vaikkapa arvonlisäverojen tilityksistä, olisi heittäytyminen - töissä tai kotona - vaikeampaa. Ja juuri siksi tämä järjestely sopii nyt minulle paremmin kuin mikään muu.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

7 kommenttia:

 1. Eli sä laskutat asiakasta tuon palvelun kautta ja se mitä ne maksaa sulle on sun palkkatuloa? Eli Ukko.fi maksaa sulle palkkaa, niinkö? Jos näin, niin kuulostaa ihan hyvältä ja yksinkertaiselta. Mutta sun kannalta mietin, että saatko sitten vähennettyä verotuksessa kaiken mitä yrittäjänä saisit? Kamera ja kameratarvikkeet, ohjelmistot, tietokoneet, puhelinkulut, netin, työhuonevähennyksen, matkakulut yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juuri niin, olen periaatteessa siis UKKO.fi:n työntekijä, ja he maksavat minulle palkkaa. Vähennyksiä en matkakuluja lukuunottamatta voi tosiaan tehdä, koska minulla ei ole Y-tunnusta, mutta sellaisia ei oikeastaan minulla kerrykään - olen ostanut tietokoneeni ja kamerani aikaa ennen portaalista itsenäiseksi siirtymistä, ja niiden merkitsemistä verotukseen tutulta kirjanpitäjältä tiedustellessani ongelmaksi ainakin blogihommissa koituisi, että niiden ollessa kotona niitä voi käyttää myös vapaa-aikaan, eivätkä ne sikäli välttämättä edes vähennyskelpoisia olisi. Työhuonevähennyksen mahdollisuutta olen itse asiassa viime kuukausina pohtinut, ja laittanut selvityslistalle, koska meillä periaatteessa sellainen (kotona) on. Minulla tosiaan ainut juokseva kulu on muutamia kymppejä vuodessa maksava kuvankäsittelyohjelman lisenssi.

   Poista
 2. Mä olen harkinnut oman Y-tunnuksen hankkimista ja myös kevytyrittäjyyttä :). Toimin Avonin kauneuskonsulttina ja jos myyntiä alkaa tulla ja jos ryhdyn tiiminvetäjäksi, niin tarvitsen Y-tunnuksen. Olen halunnut perustaa oman yrityksen myös siksi, että voisin tehdä reiki- ja rentoutushoitoja. Minulla on vakituinen päivätyö yläkoulun opena ja se työllistää mua kyllä täysin, mutta voisin lisäksi joskus tehdä jotain freelancer-hommaa ja Avoninkin suhteen mulla on tavoitteita. Tutustuin Ukko.Fi :hin, mutta laskin, että käteen jäävä summa on aivan käsittämättömän pieni enkä kirjautunut palveluun. Olen kyllä tiennyt, että verot ym. lohkaisee suuren osan ansioista, mutta jos käteenjäävä summa on tosi pieni, niin en näe lisätöissä järkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riippuu varmaan juurikin toimialasta ja vähän töistä, mutta kyllähän veroihin ja muihin kuluu iso osa laskutussummasta. Itse tein tarjouspyyntökierrosta kirjanpitäjille, koska olen niissä hommissa ihan käsi, ja laskin, että omalla toimialalla Y-tunnuksen perustaminen ja työttömyysturvasta luopuminen sivutulojen vuoksi olisi silti kannattamatonta kohdallani. Myyntiedustajan työn kohdalla laskutusosuuskunnan käyttäminen onkin varmaan eri asia, kun tulot koostuvat myyntiin perustuvasta provisiosta - minähän hinnoittelen työni itse, eikä kukaan laskutuspalvelun 5% komissiota ja verottajan tulovero-, alv- ja sosiaaliturvavähennyksiä lukuunottamatta vie palkkiostani mitään, eli leijonanosa jää silti minulle ja voin sillä kattaa kuluvat materiaalit ja aikani. :)

   Poista
  2. Mun mielestä tää on erittäin yksinkertaista ja mulle merkkaa vaain "kylmät" summat. Kävin Ukko.fi: hin tutustuessania laskurilla laskemassa, että jos veloitan reikihoidosta 40 euroa, niin mitä jää käteen. Siitä jää 10 euroa!!! Tunnin-puolentoista työstä siis. Olen tämän vuoksi todella ihmetellyt, että miksi palvelu on niin suosittu, koska itse en todellakaan näe järkeä tuossa.

   Poista
 3. Minä tein töitä ukon kautta muutaman kuukauden. Laskin, että kuluja lähti noin 40% eli todella paljon. Myös vuoden alussa tullut muutos, että freelancerit lasketaan yrittäjiksi sai minut lopettamaan. Monenkohan kuukauden karenssi tulee, jos joutuisikin ilmoittautumaan työkkäriin?

  Muuten helppo ja toimiva palvelu kyllä! Palkka maksetaan päivässä kun sen pyydät ja sivut on selkeät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työttömyysturvaan liittyvät päätökset tekee TE-toimisto, eli freelancerina toimiminen ei automaattisesti tarkoita työttömyysturvan ulkopuolelle tippumista. Itse tiedustelin juurikin tuota (kauhuissani), mutta TE-toimistossa rauhoiteltiin, että mitä luultavimmin töideni sivutoimisen luonteen (heidän silmissään olen kuitenkin pääasiallisesti lasten kanssa kotona) vuoksi olisin silti oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

   Kuluja tosiaan menee enemmän kuin menisi jos olisi palkollisena oikeasti jonkun alla, mutta omalla kohdallani ainakin nimenomaan laskutuspalvelun kautta jää enemmän rahaa käteen kuin mitä mitä yrittäjänä jäisi viivan alle kaikkien kulujen jälkeen. Itseäni eniten yrittämisessä ehkä juuri pelottaa työn epävarmuus ja erilaiset kaudet, omien tulojen arviointi ja toisaalta se kaikki paperirumba ympäri vuoden - nyt pääsen tosi helpolla. :)

   Poista