Social Media Icons

torstai 30. kesäkuuta 2016

PRINSESSA - ESIKUVA JA INNOITTAJA (SIS. ARVONNAN)

89 kommenttia Share It:Kaupallisessa yhteistyössä Hasbro

Lapset ja lelut lienee vanhemmuuden genreistä se, johon kohdallani liittyy eniten rikottuja lupauksia. Minulla näet oli esikoiseni odotusaikana jotenkin hirmuisen kiva visio sisustukseen sopivista puuleluista joilla hän leikkisi kunnes osaisi lukea Dostojevskia. Myös lelujen määrästä minulla oli tarkkaan mietitty ajatus: yksi korillinen, ei enempää. 

Lapsen kasvaessa lelujen määrä lisääntyi tahattomasti - joulut, syntymäpäivät, nimipäivät ynnä muut kerryttivät pottia, vaikka itse ostinkin ensimmäisen uuden lelun lapsen ollessa ehkä kaksivuotias. Meillä on aina ollut kuitenkin jossain määrin ajatus ajattomuudesta, lelujen yhteensopivuudesta, turvallisuudesta ja laadusta ennen määrää. Kun tyttäreni halusi - ja sai - ensimmäisen nukkensa, muistan käyneeni pitkän debatin kaikessa hiljaisuudessa itseni kanssa. Millaista naiskuvaa kauniit nuket, vaaleanpunaiset hörselimekot ja kiiltokuvamaiset hymyt edustavat? Onko sillä yleensäkään todellista merkitystä? Miten minä voisin omilla valinnoillani tukea meille tärkeiden arvojen välittymistä lapselle? Sisäistä kriisiäni niin-tiedostavana vanhempana ei helpottanut vaaleanpunainen kausi, seitsemäntoista pinniä otsatukassa tai kerhon mukanaan tuomat käsitykset tyttöjen ja poikien väreistä. Se kaikki tuntui vieraalta, vaikka tyttäreni kokoilikin junaratoja, rakensi jättimäisiä legolinnoja, kertoi lempivärikseen vaaleansinisen (koska prinsessa Elsa....), kiipeili puissa ja paini veljensä kanssa. Jouduin aidosti ja oikeasti miettimään, mitä oikeasti pelkään ja millaisia ajatuksia lapsissani herättäisi se, että suhtautuisin nuivasti heidän ihannoimiinsa asioihin vain siksi, etten haluaisi leimautua ahdasmieliseksi tai vanhanaikaiseksi kasvattajaksi. Kuitenkin kyse on vain muovista ja kankaasta. Vai onko sittenkään?Lasten leluvalmistaja Hasbro julkaisi hiljan Disneyn sovittamista klassikkoteoksista tutut prinsessat omaksi nukkemallistokseen, ja hauskaa, poikkeuksellistakin minusta oli, että kauniisti kirjailtujen mekkojen ja kiiltävien nutturoiden takaa Hasbro on halunnut korostaa klassikkosatujen keulahahmojen persoonallisia piirteitä. Jokaisella Disney-prinsessalla on omat hyveensä, omat erityiset tunnusomaiset luonteenpiirteensä - ne ovat paitsi satumaisia ja kauniita, myös (eritoten) esikuvia. Hyvä muistutus siitä, ettei ulkoinen kauneus tarkoita sisäistä tyhjyyttä. 

Muistan, kuinka lapsena itsekin lumouduin satujen prinsessojen aitoudesta, rohkeudesta, heistä kumpuavasta, kaikki esteet ylittävästä positiivisuudesta. Saman näen omissa lapsissani tänä päivänä - kuinka sadut ja tarinat ilmentävät jotain meidän arvomaailmastamme, ja miten se vaikuttaa heihin. Kuinka he uskovat hyvien, ihmeellisten asioiden voittoon kurjissakin tilanteissa, ja kuinka heistä leikeissään kuoriutuu pystyviä, osaavia, toimeentarttuvia sankareita ja sankarittaria. Etenkin uusissa Disney-elokuvissa huomaa perinteisten sukupuoliroolimallien hiljaisen murenemisen - tytöt ovat itsenäisiä, toimeen tarttuvia ja pystyviä. 

"Minä en pelastamista kaipaa! Enkä prinssejä!", julisti oma viisivuotiaani tuorejuustopaketin kaupan päällisinä saatu viitta päällään ja nukke kädessään. 

Itse leikin nukeilla varmaan 12-vuotiaaksi saakka, ja toivon, että oma tyttäreni (ja pojat tietysti myös) saisi samalla tavalla olla lapsi. Prosessoida asioita leikin avulla, olla huoleton ja... Lapsi. 


Viisivuotias tyttäreni sai valita Hasbron Disney-prinsessamallistosta itselleen kolme nukkea, ja hän päätyi Lumikkiin (Lumikki ja seitsemän kääpiötä), Belleen (Kaunotar ja hirviö) ja Jasmineen (Aladdin). Paketti oli äärimmäisen mieluisa - hän halusi paitsi pakata nuket mukaansa 400 kilometrin päähän reissuun, ja on nukkunut niiden kanssa kaikki yöt. 


Belle on älykäs, tiedonjanoinen, aito ja välittävä, ja valmis ylittämään esteet auttaakseen linnassa asuvaa Hirviötä. 


Klassikkosadun Lumikki edustaa sinnikkyyttä, hyväsydämisyyttä, lempeyttä ja optimistisuutta. Jo vuonna 1937 ensi-iltansa saanut Disneyn sovitus sadusta on mitä ihanin - voi nostalgisuutta!


Jasmine taasen on avarakatseinen, vahvatahtoinen ja antelias prinsessa, joka etsii seikkailuja ylellisen palatsielämän ulkopuolelta. Aladdinissa yhdistyy huikea seikkailu ja yhteiskunnan luokkarajat ylittävä, uhmaava rakkaustarina. Sain valita Hasbrolta arvottavaksi 11 Disney-prinsessanuken sarjasta kaksi nukkea yhdelle onnekkaalle. Arvottaviksi valitsin Mulanin ja Pocahontaksen - minä ihailin jo lapsena näiden hahmojen rohkeutta uhmata vallitsevia normeja. Arvontaan voit osallistua yksinkertaisesti jättämällä kommentin alle! Oliko sinulla lapsena suosikkisatua tai satuhahmoa? Mikä? Kommentoi alle 7.7. mennessä ja olet mukana kahden Disney-uutuusnuken arvonnassa! (Jätä mieluusti myös sähköposti!)

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

89 kommenttia:

 1. Aurora on jostain syystä meidän neidin uusi suosikki. :)

  VastaaPoista
 2. Juuri Pocahontas oli minun suosikkini. Inkkarityyli ollut aina makuuni, ja satuhahmojen rohkeus herätti ihailua.
  Nina_virpi@hotmail.com

  VastaaPoista
 3. Minun suosikkejani taisivat olla Belle ja Lumikki. Pidin elokuvista ja minua myös usein sanottiin jomman kumman näköiseksi, ja olihan se imartelevaa pienelle tytölle, joka on aina pitänyt itseään kovin vaatimattoman näköisenä.
  reetta.kylmakoski(a)gmail.com

  VastaaPoista
 4. Pidin lumikista ja he-manin siskosta sherasta :)

  VastaaPoista
 5. Minun lempisatuni oli lapsena Grimmin veljesten Lumivalko ja Ruusunpuna. Muutenkin pidin Grimmin saduista. Harmi ettei kirjat ole enää tallessa. Haluaisin ne omalle tyttärellekin.
  pihka1@hotmail.com

  VastaaPoista
 6. Minulla oli lapsena Pocahontas-pyyhe ja -hiussolki. Kai ne ovat vieläkin tallessa... :)

  VastaaPoista
 7. Minun suosikki oli lapsena Esmeralda.

  VastaaPoista
 8. Suosikkiprinsessani oli Belle, koska hän on lukutoukka kuten minäkin. Suosikkisatuni oli Mestatitontun seikkailut, ja nimenomaan tontut olivat muutenkin suosikkejani satuhahmoista.

  Sanjamaria@Gmail. Com

  VastaaPoista
 9. Belle sekä Lumikki ovat suosikit :)
  Tykkäsin kovin saduista,osasin eläytyä sadun maailmaan.
  garanbola(at)gmail.com

  VastaaPoista
 10. Pocahontas oli lapsena suosikki.

  VastaaPoista
 11. Lumikki oli lapsuuden suosikki.
  Lindabjork.bjrk (at) gmail.com

  VastaaPoista
 12. Leijonakuningas kuului ehdottomiin suosikkeihini <3

  hannakoo86(a)gmail.com

  VastaaPoista
 13. Suosikkini oli Tuhkimo :)

  elinan09@hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Peppi Pitkätossu oli mun lapsuuden esikuva :) Toinen inspiroiva punapää oli (on!) Ariel eli pieni merenneito.

  lindstedtjenni@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Suosikkini oli Tuhkimo. Tyttärelleni on tällä hetkellä ihan sama lemppari. Tuhkimosta puhutaan meillä koko ajan :)

  lontoonkatu@gmail.com

  VastaaPoista
 16. prinsessa ruusunen oma suosikkini ollut lapsena. tyttäreni suosikki on taas tuhkimo ja sen lasikengät :) niin ja se kaikkien lasten suosikki elsa tietenkin :D

  anne.kumpumaki@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Mulle on jäänyt mieleen disneyn leijona kuningas. Sitä meiltä ei vielä löydy. Mutta 5 3 ja 1 vuotiaat tytöt kun täältä löytyy on äiti innostunut hamstraamaan prinsessa tarinoita niin kirjoina kun dvd-levyinä. Heidän suosikkejaan taitaa olla lumikki ja pocahontas sekä tähkäpää pitkine hiuksineen.

  VastaaPoista
 18. Mulle on jäänyt mieleen disneyn leijona kuningas. Sitä meiltä ei vielä löydy. Mutta 5 3 ja 1 vuotiaat tytöt kun täältä löytyy on äiti innostunut hamstraamaan prinsessa tarinoita niin kirjoina kun dvd-levyinä. Heidän suosikkejaan taitaa olla lumikki ja pocahontas sekä tähkäpää pitkine hiuksineen.

  VastaaPoista
 19. Oma suosikkini oli Belle. Jaksoin katsoa Kaunottaren ja hirviön vaikka kuinka monta kertaa ja laulaa mukana. Edellleen se on minusta ihana satu/piirretty.

  Mervi.klapuri@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Pocahontas oli lemppari... jutta.e.jarvinen@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Mun suosikki pienestä pitäen on ollut Belle. Kaunotar ja Hirviö -vhs pyöri uudestaan ja uudestaan ja meikäläinen puhui kaikki vuorosanatkin mukana. Puhumattakaan lauluista! :D

  saila_p(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 22. Pocahontas oli lempparihahmo. Itsekin pidän tärkeänä pitkää leikki-ikää, harmillista huomata että iso osa tulevan 3.luokkalaisen kavereista ei enään leiki. Täällä kutenkin nukeilla edelleen leikitään, tosin mikäli onni potkaisisi, menisi nämä ihanat kummitytön joulupakettiin, meillä prinsessat ovat vaihtuneet eräisiin hahmoihin joita en koskaan uskonut meille kotiutuvan, mutta... söin sanani. Tässäkin. syvalta.sanna@gmail.com

  VastaaPoista
 23. Tarvitseeko edes selittää, miksi haluan osallistua tähän arvontaan? :DD Olisipa mukana ollut vielä Belle, niin koko Kasvokkain-blogin perhe olisi koossa! :D

  yhdessakasvokkain.blogspot.fi

  VastaaPoista
 24. Ariel (pieni merenneito) oli lempparein, mutten kuunaan enää muista miksi. Pitäisi katsoa se elokuva uudestaan.

  Mari/ kurpitsamoska (a) gmail.com

  VastaaPoista
 25. Oih Pocahontas! <3 :D

  neitikoira@hotmail.com

  VastaaPoista
 26. Suosikkini oli pieni merenneito sekä tuhkimo.
  ansq-85@hotmail.com

  VastaaPoista
 27. Voi miten meidän kolmevuotias prinsessoja rakastaakaan! Myös meillä lempiväri on Elsa, pinkin lisäksi. Suosikkina Elsan lisäksi lienee Tuhkimo, mutta ihan jokainen esiintyy leikeissä päivittäin. Kumpa lapset saisivat olla lapsia mahdollisimman pitkään.

  henttuhalttunen@hotmail.com

  VastaaPoista
 28. Lemppari oli pocahontas :)
  m.e.r.v.i@luukku.com

  VastaaPoista
 29. Suosikkini oli Candy Candy :) S-postiosoite on nina.paakkunainen@gmail.com

  VastaaPoista
 30. Ariel on ehdoton suosikki! Ja omalla pienellä tytölläni Belle❤️

  VastaaPoista
 31. Kyllä leijonakuningas oli kaikkein ihanin. <3

  hippohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 32. Ensimmäinen leffateatterissa nähty leffa lapsena oli Pieni Merenneito. Elokuva teki tuolloin niin suuren vaikutuksen että sittemmin on pitänytkin katsoa tuoreeltaan kaikki Disneyn uudet animaatiot. Nyt kun on oma lapsi niin enää ei ole niin noloakaan painella aikuisena feffateatteriin piirrettyjä katsomaan.��
  Tuosta ensimmäisestä leffakokemuksesta johtuen mun ikuinen suosikkiprinsessa on Ariel.
  anasti82(at)msn.com

  VastaaPoista
 33. Jotenkin se Belle iski miuhun, lisäksi pocahontaksen laulut ;)

  VastaaPoista
 34. Yhtä lempparia en osaa kyllä nimetä. On ne niin ihania kyllä!

  VastaaPoista
 35. meijän mummoa me sanottiin aina pocahontakseksi, oli ja on nykyäänkin vielä likemmäs 70v mummolla pocahontasin tukka☺ ja on tainnut olla myös oma suosikki, sitä tuli semmoselta satukasetilta kuunneltua�� -jatkis

  VastaaPoista
 36. Oma suosikkini oli Aurora. Tyttäreni ihailee Arielia.
  jaasan13 ( at ) gmail.com

  VastaaPoista
 37. Airiina
  Oli Tuhkimo minun suosikkini.

  aiholapp(at)uusikaupunki.fi

  VastaaPoista
 38. Tuhkimo ihana vanha satuhahmo ja myös Prinsessa Ruusunen suosikkini.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 39. Lumikki on lemppari. paperitypy ät hotmail.com

  VastaaPoista
 40. Voi pocahontas oli mun supersuosikki! h.malmlund@gmail.com

  VastaaPoista
 41. Ariel räiskyvän punaisina hiuksineen ja päättäväisyydellä varustettuna oli ja on edelleen suosikki :) nalle.seppala@gmail.com

  VastaaPoista
 42. Ariel räiskyvän punaisina hiuksineen ja päättäväisyydellä varustettuna oli ja on edelleen suosikki :) nalle.seppala@gmail.com

  VastaaPoista
 43. Prinsessa Ruusunen oli oma suosikkini lapsena :)
  laura.elorinne@gmail.com

  VastaaPoista
 44. Pocahontas oli ensimmäinen elokuva, jonka kävin katsomassa elokuvateatterissa. Se on siia ehdottomasti se the One -Disney prinsessa! Myös Aladdinin Jasmine kuului kyllä suosikkeihin :)

  jeelpe1@gmail.com

  VastaaPoista
 45. Kaunotar ja Hirviö oli mun ehdoton suosikki!

  talvilapsi@hotmail.com

  VastaaPoista
 46. Oma suosikkini aina ollut prinsessa Ruusunen


  Enja

  VastaaPoista
 47. Eihän disney hahmoista voi valita suosikkia! Niitä on aivan liian monta! Prinsessoista suosikkini on Tähkäpää ja Ariel.

  viivi.korpela@hotmail.com

  VastaaPoista
 48. Minun lempisatuni oli Pekka töpöhäntä, mutta omat lapseni ovat kyllä näistä disneyn kaikista prinsessoista innoissaan ☺
  anna.lahti@hotmail.com

  VastaaPoista
 49. Mä tykkäsin pienenä enemmän Leijonakuninkaasta kuin prinsessasaduista. Lapsen kanssa oon tutustunut noihin prinsessoihin enemmän ja Tähkäpää on meidän yhteinen lemppari. ��

  petra_salmi@hotmail.fi

  VastaaPoista
 50. Suosikkini oli pocahontas.

  mari.h_84@netti.fi

  VastaaPoista
 51. Lumikkia ollaan nyt luettu viisivuotiaan kanssa. (:

  VastaaPoista
 52. Suosikkini pienenä oli Prinsessa Ruusunen. Ihana arvonta! :)
  aidafounnn@gmail.com

  VastaaPoista
 53. Suosikkini oli Candy Candy hänen uskomattoman rohkeutensa takia, jota kadehdin :) nonnalarissa@hotmail.com

  VastaaPoista
 54. Katsoin pienenä Disneyn piirrettyjä.
  marjajkivinen@gmail.con

  VastaaPoista
 55. Prinsessa Ruusunen!😍 dark_angel_89_21@hotmail.com

  VastaaPoista
 56. Belle ja Tuhkimo :)
  Disneyn piirretyt ovat aina olleet niitä parhaita
  tuotae(at)gmail.com

  VastaaPoista
 57. Prinsessa Ruusunen ja Leijonakuningas olivat lapsuuteni satusuosikkeja.

  runoilija_ellu@luukku.com

  -AnnaMaria-

  VastaaPoista
 58. Mä tykkäsin pienenä Arielista, serkun luona aina katsottiin sitä leffaa. Tosin osa viehätystä saattoi olla siinä, kun kotona ei silloin vielä ollut videoita. Luettuna tykkäsin Roald Dahlin Matildasta, joka oli fiksumpi kuin aikuiset. :D

  VastaaPoista
 59. Pocahontas vhs :ää tuli pikku tyttönä kulutettua :) neeanyman@gmail.com

  VastaaPoista
 60. Suosikkini lapsena oli Belle ja Ariel! Ihanat Disney- prinsessat! :)
  -Anne
  havann88@gmail.com

  VastaaPoista
 61. Lumikki on ihana,samoin Belle.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 62. Mun suosikki oli pocahontas ja esmeralda notre damen kellonsoittajasta :)

  VastaaPoista
 63. Mun suosikki oli pocahontas ja esmeralda notre damen kellonsoittajasta :)

  VastaaPoista
 64. Pocahontas taisi olla viimeisimpiä Disney-elokuvia, joita lapsena katsoin. Silti Leijonakuningas oli oma suosikkini, vaikka ei varsinaisesti prinsessateemaan sovikkaan!

  VastaaPoista
 65. Ehdoton prinsessasuosikki ollut aina Ariel :) tosin, äiti onnistui joskus aivopesemään miut Pocahontaksesta, koska se oli hänen suosikki :D
  laura.hallahuhta@hotmail.com

  VastaaPoista
 66. Ariel oli oma suosikkini, saa nähdä mikä tulee tyttäreni suosikiksi (vai vielö voiton isoveljen autot ��)
  Ansku_66@hotmail.com

  VastaaPoista
 67. En kyllä muista oliko mitään lempi hahmoa tai satua. Ainakin Barbeista pidin. Omat tytöt on kunnon prinsessafaneja.
  jenergy89@hotmail.com

  VastaaPoista
 68. Tuhkimo oli ehdottomasti oma lempparini :)
  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 69. Pocahontas iski inkkarileikkejä leikkivään ja Belle taas oli vaan niin ihana.
  Nimim. 4AE32

  VastaaPoista
 70. Prinsessa Ruusunen oli lapsena suosikkini ja vanhempani joutuivat lukemaan satua ehkä liikaakin, sillä opin sen ulkoa. Jossain vaiheessa kirja katosi hetkeksi mystisesti, sillä vanhemmat kyllästyivät tavaamaan joka ilta samaa satua :D
  riiti81(at)gmail.com

  VastaaPoista
 71. Mulan on ollut oma suosikkini, päähenkilö oli niin rohkea, ja satu kokonaisuudessaan on hauska :D
  ro.rounie@gmail.com

  VastaaPoista
 72. Omia suosikkeja lapsena oli muunmuassa Pocahonstas, Belle, Tuhkimo, no taisin ihailla kaikkia prinsessoja! :)
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
 73. Minä en muista, että minulla olisi ollut mitään erityistä suosikkia. Samanlaista prinsessakauttakaan ei varmaan ole ollut, mitä omilla tytöillä.
  Anne (anne.sakkinen(at)gmail.con)

  VastaaPoista
 74. Lumikki varmaan vie voiton tässä. :)
  Tiinuska10@hotmail.fi

  VastaaPoista
 75. Oma suosikkini lapsena taisi olla Ariel. Tai se on ainakin jäänyt parhaiten mieleen :).
  kirsihy@hotmail.com

  VastaaPoista
 76. Henna28
  Pocahontaksen sain ihan viimeisenä kun vielä leikin barbeilla, se oli kaunein nukkeni.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 77. Tuhkimon tarina on kiehtonut lapsesta saakka =). Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 78. Tuhkimon tarina on kiehtonut lapsesta saakka =). Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 79. Tuhkimo oli mun suosikki. =)

  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista
 80. Mun suosikki oli kyllä myös Pocahontas. Hän oli rohkea ja uskalsi kulkea omaa polkuaan ja ihailin sitä kovasti jo nyorena tyttönä.

  mirjami86 at hotmail.com

  VastaaPoista
 81. Lapsuuden suosikkiprinsessa oli Pocahontas.

  Nimim. zirpale

  VastaaPoista
 82. Suosikkini lapsuudessa oli prinsessa ruusunen.
  texas-86 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 83. Pidin aikalailla kaikista prinsessoista, mutta eniten taisin katsoa Tuhkimoa, joten valitsen hänet tällä kertaa. S.posti: henga____@hotmail.com
  -Henna-

  VastaaPoista
 84. Pocahontas oli suosikkini sekä Leijona kuningas

  jasmine_325 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 85. Pocahontas! Se olimyöseka elokuva jonka koskaan näin elokuvissa!
  mona.jouttenus@gmail.com

  VastaaPoista