Social Media Icons

torstai 25. helmikuuta 2016

Sosiaaliturvan murentaja täällä, päivää!

6 kommenttia Share It:

Olen halunnut välttää tietynlaisia vastakkain asetteluita tai oikein-väärin-väittämien viljelemistä blogissani, koska minä uskon, että järkevät ihmiset löytävät itseään parhaiten palvelevat ratkaisut ilman tuomitsemista tai besserwisseröintiä. Sillä äitiyteen ja vanhemmuuteen liittyviin ratkaisuihin tällainen keskustelu valitettavan usein kuuluu. 

Yksi kestoaiheista on tietysti työn, uran ja perheen yhdistäminen tai yhdistämättömyys - onko hyvä äiti pitkään kotona lapsiaan hoitava vai nopeasti työelämään ja uraa luomaan palaava? Minä en tiedä. Enkä minä usko yksiselitteisiin ja kaikille sopiviin ratkaisuihin. 

Minulle ja juuri meidän perheellemme hyvin sopinut ratkaisu on ollut tehdä töitä ja opiskella lasten kotihoidon lomassa. Kotitöiden ja lastenhoidon jakautuminen kotonamme on tasapuolistunut, me tulemme taloudellisesti paremmin toimeen kuin mitä tulisimme pelkällä opintotuella ja kotihoidontuella, ja olen saanut seurata lasteni kasvua silti aitiopaikalta. Kun olin lasten kanssa kotona, mutten tehnyt töitä, sain niskaani syytökset naisen kahdeksankymmenen sentin eurosta ja kieroutuneesta 50-lukulaisesta työjaosta, ja kun aloitin työt ja opinnot lastenhoidon ohella, oltiin huolestuneita kaikesta siitä, mistä lapset jäävät paitsi - kun siis iltaisin ja viikonloppuisin saavat viettää aikaa oman isänsä kanssa. Mitä en uskonut koskaan lukevani, oli että kaltaiseni työn ja perheen yhteen sovittavat (tai ainakin sitä yrittävät) olisivat sosiaaliturvan murentajia. 

Palvelualojen ammattiliiton eli tuttavallisemmin PAM:in johtaja Ann Selin arvosteli Twitterissä Mamworkin - lyhytkestoisiin, projektiluontoisiin tehtäviin hoitovapaalla olevia, korkeakoulutettuja äitejä välittävän yrityksen - tapaa murentaa sosiaaliturvaa, sillä hoitovapaalla olevan vanhemman tehtävä on hoitaa lastaan. "Tämä sen vaikeampaa ole". 

Minä olen itse kokenut freelancer-työt, itseni työllistämisen ja kouluttautumisen kotihoidon ohessa ainoastaan hyvänä juttuna, etenkin näinä aikoina kun lapsiperheiden taloudellinen eriarvoistuminen ja kasvava nuorisotyöttömyys on tapetilla. Koen, että saan kaikista rooleistani voimaa - nautin enemmän ajasta lasteni kanssa, kun voin välillä olla yksin, tunnen voivani vaikuttaa omiin asioihini, omaan tulevaisuuteeni sekä rakentaa sitä myös perheelleni. Samaa tekee mieheni opiskellessaan alaa, jolla on 100% työllistyvyys, ja joka opintojensa ohella jaksaa tukea minua tavoitteissani ja opinnoissani käytännössä luopumalla omasta vapaa-ajastaan ja mahdollisuudesta tehdä alan töitä - minun pyynnöstäni, koska haluan sovittaa työnteon, opiskelun ja lasten kotihoidon. 

Minä en usko mustavalkoisiin joko-tai-vaihtoehtoihin tai kaikille ideaaliin toimintamalliin, en vuonna 2016, mutta ilmeisesti ammattiyhdistysliikkeessä uskotaan. 

Ann Selin, miten meni noin niinkun omasta mielestä?

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

6 kommenttia:

 1. Aamen. Pöyristytttävää kommentointia erityisesti henkilön asemaan nähden.

  VastaaPoista
 2. Tämä. Mulle ihmeteltiin viimeksi eilen, että miten minä VOIN mennä töihin, kun lapsi on 9kk ja vanhempainrahakausi päättyy. No kun... vanhempainrahakausi päättyy, ööh? Kerroin että mies jää kuukaudeksi kotiin vauvan kanssa, ja sitä ihmeteltiin vielä enemmän ("ahaa... miksi?" No etkös juuri ollut huolissasi kun lapsi joutuisi niin nopeasti hoitoon??). Sama esikoisen (4v) hoidon kanssa: ensin kun hän jäi kotiin, olin huono äiti, koska kyllähän nyt 4v tarvitsee muutakin kuin tylsän äidin ja vauvan viihdykkeekseen. No, nyt kun se sama esikoinen menee hoitoon 10pv/kk-sopimuksella, niin se onkin tosi kummallista, koska miksei se nyt voisi olla kotona vielä kevään. Voi elämä. Teet niin tai näin niin aina menee takuulla väärin.

  VastaaPoista
 3. Käsittämätöntä! Keneltä se on pois jos vanhempi JAKSAA vielä sen lapsenhoidon päälle opiskella ja tehdä töitä, eikä vie lasta päivähoitoon, joka maksais valtiolle/kunnille moninkertasesti enemmän. Kyllä nykypäivän Suomessa molemmat vanhemmat on tasa-arvoisia hoitajia. Lisäksi että tässä taloustilanteessa ylipäänsä pärjää niin useimmiten on pakko tehdä niitä töitäkin.

  VastaaPoista
 4. Käsittämätöntä! Keneltä se on pois jos vanhempi JAKSAA vielä sen lapsenhoidon päälle opiskella ja tehdä töitä, eikä vie lasta päivähoitoon, joka maksais valtiolle/kunnille moninkertasesti enemmän. Kyllä nykypäivän Suomessa molemmat vanhemmat on tasa-arvoisia hoitajia. Lisäksi että tässä taloustilanteessa ylipäänsä pärjää niin useimmiten on pakko tehdä niitä töitäkin.

  VastaaPoista
 5. Huh, uskomatonta shaibaa. Uskoisin, että erityisesti nykyisellään akateemisen ja muunkin työttömyyden rehottaessa äitien olisi ensiarvoisen tärkeää pitää yllä jonkinlaista kosketusta työelämään ja palkansaajajärjestöt nimenomaan pitäisivät tällaista osa-aikatyöllistymistä parempana vaihtoehtona kuin usean vuoden jättäytymistä pois työelämästä. Mutta näköjään olen väärässä.

  VastaaPoista
 6. Huh, uskomatonta shaibaa. Uskoisin, että erityisesti nykyisellään akateemisen ja muunkin työttömyyden rehottaessa äitien olisi ensiarvoisen tärkeää pitää yllä jonkinlaista kosketusta työelämään ja palkansaajajärjestöt nimenomaan pitäisivät tällaista osa-aikatyöllistymistä parempana vaihtoehtona kuin usean vuoden jättäytymistä pois työelämästä. Mutta näköjään olen väärässä.

  VastaaPoista