Social Media Icons

tiistai 8. joulukuuta 2015

8. luukku: Lääkäri linjoilla + lukijakilpailu

9 kommenttia Share It: Yhteistyössä PikkuJätti 

Muistattekin ehkä, että kirjoitin taannoin yksityisen lastenlääkäriaseman PikkuJätin lanseeraamasta chat-palvelusta, joka palvelee joka päivä 9-21. PikkuTsätti on palvelu, jonka tarkoituksena on helpottaa lapsen lääkärihoidon tarpeen arvioimista, eli sitä, kannattaako mieltä askarruttavan kysymyksen tai asian vuoksi varata varsinaista vastaanottoaikaa ja lähteä lääkäriasemalle.

Itselläni on siis tosiaan kolme alle viisivuotiasta lasta, muttemme ole koskaan joutuneet lähtemään lapsen kanssa lääkäriin tapaturman (KOP KOP!) tai sairauden vuoksi. Syy tosin on meillä aika ilmeinen - meillä onnekkaasti on aina puhelimitse tavoitettavissa lääkäri, joka on voinut arvioida jatkotutkimusten ja hoidon tarpeen puhelimitse tai viestitse. Ja tällaisten konsultaatiopyyntöjen vuoksi olen soittanut ja viesitellyt usein. Usein.

Tekevälle nyt vain sattuu, vaikka kuinka kulkisin perässä, huolehtisin ja murehtisin. Älä kiipeä sinne, älä laita sitä suuhun, se ei ole sinun, anna  tuon olla, älä juokse täällä, pidä kiinni, älä päästä irti.

Ensimmäinen oksennustauti, vesirokko, kerta jolloin lapsi otti suuhunsa (ja sylkäisi) astianpesukoneen huuhtelukirkastetta isomummolassa, kerta jolloin lapsi kaatui kasvot edellä veneen lattiaan, kun ensimmäinen ärhäkkä allerginen ihoreaktio tuli - you name it, I got it. Lapsen yskiessä taustalla kesken puhelun lääkäri on tyynesti voinut todeta, että kyseessä on kurkunpääntulehdus, joka ei isommalla vauvalla useinkaan ole vaarallinen, joka ei oikeastaan tarvitse erityistä hoitoa, mutta että lapsen vointia ja jaksamista on hyvä seurata ja palata sitten asiaan tarvittaessa.

Ehkä suurin apu ja konsultaatiopyynnön tarve on ollut niinä kertoina, kun reissun päällä sairastaessa välimatkat lääkäriin ovat pitkiä ja epätietoisuus kalvaa. Kun kesken Ruotsin risteilyn iskeekin noro-virus, tai kun lapsi mökkeillessä 60 kilometrin päässä sairaalasta maistaakin sitä astiapesukoneen huuhtelukirkastetta. Kummallakaan kerralla ei tarvittu lääkärin vastaanotolle menemistä tai kummallisia jatkotoimenpiteitä, mutta varmistus ja kotihoito-ohjeet lääkäriltä mielenrauhan turvaksi kylläkin.

Ja juuri sellaisia tilanteita varten uskonkin PikkuTsätin olevan paikallaan. Itse käytin kaksi testikertaani päivittääkseni allergikkojen ja atoopikkojen hoitosuunnitelmaa. Saimme selkeät ja hyvät kotihoito-ohjeet kuivan, atooppisen ihottuman hoitoon (josta lähetin kuvan chattiin), ja mikä kivointa: kirjallisena. Saatoin myöhemmin palveluun kirjautuessani käydä tarkistamassa suositeltujen voiteiden nimet ja muut hoitoon liittyvät speksit. Toisella testikerralla päivitimme lääkärin kanssa suolisto-oireilevien allergikkojemme hoitosuunnitelmaa ja sain mahdollisuuden purkaa tilanteemme, minua askarruttavat kysymykset ja ajatukset yhteen keskusteluun. Lääkäri näki rekisteröitymiseni yhteydessä syöttämieni lasten henkilötietojen myötä aiemman hoitohistoriamme, ja pystyi vastailemaan kysymyksiini niiden tietojen pohjalta. Kaiken kaikkiaan keskustelimme chatissa noin 40 minuutin ajan (ottaen huomioon parin minuutin vastausviiveet), ja koska keskustelumme jäi palveluun, jäi minulle vielä mahdollisuus tarkistaa jälkikäteen, mikäli jokin neuvoista tai ohjeista olisikin unohtunut. Myös edellinen, muutaman viikon takainen, chat-keskustelumme löytyi edelleen PikkuTsätistä sinne kirjautuessani.Summa summarum: PikkuTsätti on lastenlääkäriasema PikkuJätin online-palvelu, jonka tarkoituksena on auttaa hoidon tarpeen kartoittamisessa ja arvioimisessa, mutta palveluun voi toki lähettää myös yleisesti lapsen terveydentilaa koskevia kysymyksiä - kuten me siis teimme. Yhden PikkuTsätti-käyttökerran hinta on 19,90e, ja lapsen sairaskuluvakuutuksen ehdoista riippuen sen saa vakuutuksen piikkiin (meillä esimerkiksi saisi). PikkuTsättiä voi käyttää niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin, ja vaikka ulkomailta käsin - kunhan käytössä on verkkoyhteys. PikkuTsätin lääkärit päivystävät joka päivä klo 9-21, ja palvelun aukioloaikojen ulkopuolella jätettyihin kysymyksiin vastataan palvelun avautuessa.

Sain PikkuJätiltä jaettavaksi kaksi PikkuTsätti-testauskertaa tähän postaukseen kommentoineiden kesken. Kerro kommenttiboksissa, milloin sinä olisit kaivannut lääkärin neuvoja tai ohjeita hoitoon hakeutumisen tai sen tarpeellisuuden suhteen? Kaatuiko lapsi ilkeän näköisesti polkupyörällä, iskikö oksennustauti kesken roadtripin vai alkoiko lapsi valittamaan korvakipua kylpylälomalla? Kaksi vastausta palkitaan (lääkäripalvelua ei saa arpoa) PikkuTsätti-palvelukoodilla (arvo 19,90e). Osallistu kommentoimalla 12.12. mennessä!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) 

9 kommenttia:

 1. Varsinkin ennen (infektio)astmadiagnoosia lapsen yskää/hengitysvaikeutta arvioidessa olisin monesti halunnut konsultoida lääkäriä,joko chatin tai puhelimen välityksellä. Samoin sillon kun on mietitty mikä rokko lapsella mahtaa olla - varmasti olisin mieluummin lähettänyt kuvan näppylöistä,sen sijaan että lähden kahden kipeän lapsen kanssa lääkäriin..

  VastaaPoista
 2. Meillä on sairastettu kaksi rokkoa kymmenen kuukauden ikään mennessä - muuten ollaan oltu terveitä. Ensimmäisellä kerralla soittelin neljä kertaa neuvontanumeroon, ja sain tyytyä juttelemaan hoitajan kanssa, joka käski vain pysytellä kotona. Silloin lääkärin kanssa tsättäily olisi rauhoittanut äitiä, jonka vauva sairasti ensimmäisen kerran. Toisella kerralla meillä sattui olemaan neuvola juuri samana päivänä kuin iho-oireet alkoivat, joten neuvolatädin kanssa ihottuman päivittely jollain tavalla rauhoitti seurailemaan tilannetta. Jälleen kerran tsättihetki olisi tuonut mielenrauhaa, varsinkin kuvan lähettämismahdollisuus on tosi hyvä. - Anna & Aatos

  VastaaPoista
 3. Meidän kaksi-vuotias esikoinen on vilkas vauhtimimmi, joka on putoillut/ kaatuillut/ törmäillyt elämänsä aikana varmasti useammin kuin minä tähän ikääni mennessä! Usein on ollut niin hurjan näköisiä kopsahduksia, etenkin putoamiset, että olisi ollut mielenrauhan vuoksi hyvä saada lääkärin arvio eikä itse antaa googlen laulaa... Samoin flunssien pitkittyessä on ollut vaikea kotona arpoa, milloin olisi paikallaan käydä ihan lääkärillä tutkittavana, milloin jatketaan kotihoidolla. Ja etenkin nyt kun esikoisen lisäksi perheessämme on vauva, tulee varmasti sinniteltyä kotona mieluummin kuin lähdettyä kipeiden ja kiukkuisten lapsikultien kanssa terveysasemalle..

  VastaaPoista
 4. Meidän poika on ollut aika terve, mutta pari kuukautta sitten hän sairasti korvatulehduksen, joka alkoi ärhäkällä kuumeella. Pojan kuume ei laskenut täydellä kuumelääkeannostuksellakaan täysin alas, ja olinkin illalla ja yöllä aika neuvoton asian suhteen. Onneksi saimme kuitenkin lääkärin seuraavana päivänä ja kuumeen syy selvisi. Lääkärin rauhoittava viesti illalla olisi kuitenkin auttanut huolestunutta äitiä, vaikka mistään hengenvaarallisesta kuumeesta ei ollutkaan kysymys.

  VastaaPoista
 5. Meidän poika on ollut aika terve, mutta pari kuukautta sitten hän sairasti korvatulehduksen, joka alkoi ärhäkällä kuumeella. Pojan kuume ei laskenut täydellä kuumelääkeannostuksellakaan täysin alas, ja olinkin illalla ja yöllä aika neuvoton asian suhteen. Onneksi saimme kuitenkin lääkärin seuraavana päivänä ja kuumeen syy selvisi. Lääkärin rauhoittava viesti illalla olisi kuitenkin auttanut huolestunutta äitiä, vaikka mistään hengenvaarallisesta kuumeesta ei ollutkaan kysymys.

  VastaaPoista
 6. Pitkittyneen flunssan yhteydessä (ainakin oman mielenrauhan vuoksi) olisi kätevää saada lääkäriä konsultoitu tai tarkistaa että kannattaako lähteä vastaanotolle. Myös vauvarokkoa sairastettaessa olisi tällainen palvelu ollut kätevä. Voisin myös kuvitella, että kaikenlaisten mökillä/hankalamman matkan takaa tai syönyt sitä ja tätä-tilanteissa ko chatti ois loistava! Voisin siis hyvinkin kuvitella käyttäväni.

  VastaaPoista
 7. Kahden lapsen äitinä ja yhden auton taloudessa ei aina voi/pääse lähtemään lääkäriin niin nopeasti kuin haluaisi. Juurikin nyt olisin tarkastanut kipulääkitykseen ohjeita, mutta vakuutusyhtiöltä kysyessäni he ei vielä korvaa harmikseni palvelua. Täytyy siis lähteä lääkäriin tarkastukseen ja roudata kaikki bussiin. Tämä olisi ollut niin kätevä!

  VastaaPoista
 8. Meidän esikoisella oli 6kk viruskierre jolloin hengitys rohisi ja muutenkin olo oli räkäinen ja tukkoinen. Kun on kyse pienistä lapsista jotka eivät osaa sanoa, onko kipu korvassa vai missä, tämä palvelu olisi äidin mielenrauhan vuoksi tarpeellinen. Toki isompien lasten touhuiluissa syntyy myös kolhuja tuon tuosta ja silloinkin olisi syytä saada luotettavalta taholta tietoa, onko tarpeen tulla näytille jos juoksee pää edellä puuhun. Kuoupuksella oli pieni, jalkalampusta tullut palovamma ostassa ja silloin olisin voinutkin käyttää tätä palvelua sen sijaan että menimme koko konkkaronkka itikseen kyselemään ruven hoidosta.

  VastaaPoista
 9. Itseasiassa koko ajan on sellainen olo, että pitäisi konsultoida jotain kokenutta lääkäriä nuoremman vaivoista, joita en valitettavasti tässä halua tarkemmin avata.

  tittin_elamaa at luukku.com

  VastaaPoista