Social Media Icons

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Minä, bloggaaja, kevyt-yrittäjä

1 kommentti Share It:

Yhteistyössä Ukko.fi & Lumoblogit

Moni pidempään blogiani seurannut tietää, että liki viisivuotias blogini löytyi kahden ja puolen vuoden ajan kahdesta eri osoitteesta, eri portaaleista. Vuodet olivat kasvattavia ja opettivat minut arvostamaan itseäni ja työpanostani enemmän. Taustallani oli tuki, mitä tuli tekniikkaan, ja tulot olivat säännölliset ja varmat - ymmärrän siis, mikä pitää bloggaajia portaalien alla. Se on helppoa, vakaata. Ihanaakin.

Minä kuitenkin halusin jotain muuta. Omat raamit, omat säännöt. Oman visuaalisen ilmeen, oman tahdin, oikeuden tuottaa minua kiinnostavaa ja blogiini sopivaa yhteistyösisältöä. Mietin pitkään lopettamista, puntaroin toiminimen perustamista ja tuhansia euroja kustantavan blogialustan teetättämistä. Mietin sitä, mutta kai koko ajan tiesin, etten oikeasti ole sellainen - tavoitteellinen, määrätietoisesti eteenpäin pyrkivä tai systemaattinen. Minulla ei ollut selkeää päämäärää tai tavoitetta aloittaessani, eikä ollut portaalisopimuksen irtisanottuanikaan. Ajatus sadan euron tuntipalkalla työskentelevästä kirjanpitäjästä, arvonlisäverojen tilityspäivistä ja kolmesta tsiljoonasta saamastani kaavakkeesta, kun suunnittelin toiminimen perustamista. Yrittäjäksi olin ja olen liian boheemi, ja toisaalta pidän siitä ajatuksesta, että voin valita yhteistyökumppanini eikä minulla ole pakotetta tienata tiettyä summaa kuukaudessa pysyäkseni pinnalla tai selvitäkseni kuluista.

Koska lopettaminen ei tullut kyseeseen, ja aiemmista vuosista viisastuneena tiesin, että töitä on kausiluontoisesti ja epäsäännöllisesti, aloin puntaroimaan vaihtoehtoja. Portaalissa ollessani minulle maksettu korvaus oli työkorvausta, joka ei kerryttänyt eläkettä, ja se jäyti minua aina - että kotiäitiys-aikanani pystyin kyllä tekemään töitä ja mahdollistamaan ylipäänsä lasten kotihoidon, mutten kerryttämään euroakaan eläkettä. Yksityishenkilönä taasen en pystynyt laskuttamaan, ja työnantajakulut välttääkseen yhteistyökumppanini ymmärrettävästi kuitenkin halusivat laskun.

Tuolloin muistin kotimaisen, avainlippumerkityn Ukko.fi-laskutuspalvelun, johon rekisteröidyin parissa minuutissa, ilmaiseksi. Skannasin verokorttini ja loin ensimmäisen laskun kahdessa minuutissa. Olen laskuttanut Ukon kautta niin yksityishenkilöitä (valokuvausasiakkaitani) että yrityksiä (yhteistyökumppaneitani) kohta noin vuoden ajan, ja hiljan sain yhteistyöpyynnön Ukolta, joka toivoi, että kertoisin käyttökokemuksiani palvelusta teille. Koska olen ollut palveluun vain ja ainoastaan tyytyväinen, lähdin tietysti mukaan!

Ukko-laskutuspalveluun liittyminen ei maksa mitään eikä velvoita laskuttamaan ketään tai mitään, ja laskujen luominenkin on hyvin helppoa ja yksinkertaista. Ukon alla työskennellessäni olen palkkasuhteessa, siis Ukko.fi:n "työntekijä", mikä on verotuksen, Kelan ja yhteistyöyrittäjien kannaltakin selkeää. Laskutussummastani pidätetään kaikki asiaankuuluvat verot, työnantajakustannukset sekä 5% palvelumaksu, mutta sitä vastaan minulla on esimerkiksi käytössäni selkeä ja ajantasainen kirjanpito, josta näen eriteltynä koko vuoden aikana tekemäni laskutukset, asiakkaat, maksetut ja avoimet laskut. Kun tein Kelalle hoitotukihakemusta, arvostin tuota sivua, jonka yhdellä klikkauksella muunsin PDF-tiedostoksi ja ajantasaiseksi (hakemukseen liitettäväksi) dokumentiksi tuloistani. Peukku!Minulle bloggaaminen on tuonut mahdollisuuden työllistää itseni kotoa käsin, ja pidän tärkeänä sitä, että hoidan verotukseni hyvin ja oikein. Siksi sekä kirjoituspalkkioni että valokuvaushinnastoni pitää sisällään 24% arvonlisäveron, ja tuen samalla suomalaista yrittäjyyttä laskuttamalla kotimaisen, avainlippumerkityn laskutuspalvelun kautta.

Laskutuspalvelu on minulle helppo, vaivaton ja riskitön tapa työllistää itse itseni äitiysloman ja lasten kotihoidon aikana, opiskelujen ja työkeikkojen ohessa. Suutari pysyköön lestissään, eikös?

Jos harkitset yksittäisten tai satunnaisten työkeikkojen tai yhteistöiden laskutusta, suosittelen kyllä lämpimästi Ukkoa. Olen saanut paljon tukea, neuvoja ja konkreettisia vinkkejä oman toiminnan tehostamiseen esimerkkiksi Ukko.fi:n järjestämiltä ilmaisilta verkkokursseilta, ja asiakaspalvelusta on vastattu nopeasti jos jokin on jäänyt aska rruttamaan. On ollut helpottavaa huomata, että voi olla freelancer ilman että on yksin - laskutuksenkin suhteen.

Lue myös Karkkipurkki-blogin Annikan vinkit blogitulojen mahdollistamiseen ja Hiekkaleikkejä-Jennin postaus bloggaajan työvälineistä!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi)

1 kommentti:

  1. Oho, en muuten tiennytkään, että portaaleista saa työkorvausta. Mutta laskutuspalvelut on kyllä tosi hyviä :)

    VastaaPoista