Social Media Icons

torstai 17. syyskuuta 2015

Myrkytön, hapoton, biohajoava & t-e-h-o-k-a-s yleispuhdistusaine

10 kommenttia , , , Share It:


Jo ensimmäistä lasta odottaessani aloin kriittisemmin miettiä, millaisia kemikaaleja kotimme puhdistuksessa ja päivittäisessä siivouksessa käytän. Kahden aikuisen taloudessa meillä pitkälti pärjättiinkin ekopuhdistusaineilla, ja itse asiassa aika usein ihan vain vesi-etikka-suihkepullolla, mutta kolmen tahmatassun kanssa olen repinyt hiuksia päästäni, kun tomaattikastiketahra on valkealla puupöydällä kuin jäädäkseen ja keittiön lattiakin pestään vähintään kerran päivässä. 

Olen kokeillut jos jonkinlaisia ekopuhdistusaineita aina perinteisestä keittiökaappitavarasta (etikka, sitruuna, ruokasooda, suola ja sokeri) siivoussuihkeisiin, ja aika usein olen tullut todenneeksi, että tosipaikan tullen kyse on puhdistustehoa enemmän kiinni voimasta ja viitseliäisyydestä (aika lievä ilmaisu sille, että hinkuttaa puolitoista tuntia pienen keittiön valkoisia lattialistoja appelsiinintuoksuisella yleispuhdistusaineella ja tiskiharjalla). Kevyeen ylläpitosiivoukseen meillä käytetään koko ajan kyllä ekosarjojen biohajoavia ja eteerisin öljyin hajustettuja yleispuhdistusaineblandiksia, mutta kun on tosi kyseessä, turvaudun järeämpiin aseisiin. 

Meillä kotona kriiseillään eniten keittiön ja kylpyhuoneen siisteydestä (tai sotkuisuudesta), sillä useista viikottain tehtävistä pesuista huolimatta ne ovat paikkoja, joissa on eniten tahmaisia sormenjälkiä, kaatuneita kulhoja, kuraa, kuivuvia ulkovaatteita, saippuavallankumous - you name it, we got it. 
Ongelmallisimmalta on tuntunut emalinen kylpyammeemme, joka tuntuu magneetin lailla imevän itseensä jäämiä vauvaöljykylvyistä ja saippuasta. En edes jaksa laskea kaikkia niitä kertoja, kun olen (turhaan) nelikontin kuurannut ammetta jos jonkinlaisella puhdistusaineella, huuhtonut sitä sitten hysteerisesti ja lopun viimein todennut, että sama rantu pinttynyttä likaa koristaa ammetta edelleen. Vielä sitkeämmin sekä ammeessa että kylpyhuoneen emalitasoissa istuivat ruostejäljet, jotka tulivat, kun joku keksi järjestää teekutsut peltisellä leikkikeittiösetillä kylpyhuoneessa sillä välin kun nukutin kuopusta parvekkeella. 


Googlaillessani ratkaisua minua vaivaanneeseen emaliammeeseen, löysin kasan samanlaisia tuskaisia keskustelunavauksia ja monessa ratkaisuksi nousseen, vuonna 1986 kehitetyn, ympäristölle ja terveydelle vaarattoman Universal Stonen. Heti kun näin kuvan tuosta kirkkaanvihreästä pakkauksesta, tunnistin purkin. Sen nimeen äitini nimittäin vannotti jo kymmenen vuotta sitten, kun kotona käytettäviin tuoksuihin ja kemikaaleihin jouduttiin kiinnittämään tavallista enemmän huomiota perheemme allergikkojen, astmaatikon ja lemmikkieläinten vuoksi. 


Universal Stone on myrkytön, hapoton ja biohajoava puhdistusaine, jonka teho perustuu sen sisältämään kiillotussaveen, glyseriiniin ja vihreään saippuaan. Sen koostumus muistuttaa vähän pehmeää, savea, joka vaahtoaa kevyesti kun purkissa käyttää pakkauksen mukana tulevaa, kostutettua hankaussientä. Tuotteen sisältämä glyseriini auttaa valmistajan mukaan säilyttämään ihon luonnollisen kosteustasapainon, eikä siis kuivata käsiä. Tämän huomasin hämmentyneenä itsekin - rutikuivat kynsinauhani ja kuivat käteni eivät kutisseet eikä ihoa kiristänyt kuten siivouspäivän jälkeen tavallisesti (olen jo varmaan puoli vuotta muistanut aina kaupasta tultuani, että unohdin ostaa nitriilihansikkaita siivouskäyttöön, sillä olen latexille allerginen enkä siis voi käyttää tavallisia, kotoamme löytyviä siivoushansikkaita), vaikka intouduin kuraamaan jos jotakin päiväuniajalla.

Arvoisat keskustelupalstalaiset eivät olleet väärässä. Ammeemme on ollut niin puhdas varmaan viimeksi uutena, vaikka aikaa sen kuuraamiseen meni viitisen minuuttia. Myös lasinen suihkuseinä, joka on todella, siis todella, nihkeä puhdistettava, säihkyy saippuajäämistä puhtaana. Jopa tasojen ja ammeen ruostejäljet katosivat silmissä!


Päätin kokeilla Universal Stonea myös puolitoistavuotta sitten Crocsilta saamiimme Handle It-kumisaappaisiin, joiden ihana auringonkeltainen väri oli ajan saatossa ja kahden lapsen aktiivikäytössä pinttynyt kuralammikoista ja pölystä harmahtavaksi, ja johon eivät pystyneet mitkään fairyt, ruokasoodat tai tujummatkaan yleispuhdistusaineseokset. Tuskin edes hankasin saappaita, kun lika vain liukosi pois, ja parin minuutin perästä pitelin käsissäni lähes uutta vastaavan näköisiä kumppareita! Mind-blowing!

Minä ostin purkkimme muistaakseni Citymarketista tai Prismasta, ja hintaa 500g purkilla oli muistaakseni noin 17 euroa. Lapsuudenkodistani kuitenkin muistan, että tämänkin kokoinen purkki kestää pitkään, siis piiiitkään, joten hinta vähintäänkin vastaa laatua. Universal Stone sopii lähestulkoon minkä tahansa kovan materiaalin puhdistukseen aina kuparista grilliin, saunanpesuun, laminaattipesuun, parketille ja marmorille. (Tarkempi listaus ja käyttöohjeet löytyvät valmistajan sivuilta täältä.
Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

10 kommenttia:

 1. Toi on ihan mahtava aine! Oon hinkannut sillä aterimen jälkiä ruokalautasista, kiillottanut emaliastioita, puhdistanut tiskialtaan ja takanluukut jne. Suositukset siis lähtee täältäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, no jopas tuli uusia käyttökohteita! Meillä onkin ihan hirvittävässä ruosteessa olevat vanhat perintöpannut, josko ne lähtisi puhtaiksi.. :)

   Poista
 2. Tää on ihan paras aine juu. Mä löysin tuon kun vuokrakämpän edelliset asukkaat olivat kerryttäneet jäätävän kalkki-sheibajne kerroksen lasiseen suihkuseinään. Kokeilin vaikka mitä myrkkyjä (juuri tollaiseen suunniteltuja) mutta universal stone puhdisti todella pienellä vaivalla. Luottotuote on ollut kaapissani siitä asti (mitähän se ois, 10 vuotta ja kaksi muuttosiivousta myöhemmin käytössä on purkki nro 2...ja tuo on siis arkisiivouksessa käytössä keittiön ja kylppärin kuurauksessa ja oonpa sillä putsannut miehen valkoiset nahkatennaritkin valkoisiksi...jac tosiaan crocseja ja kumppareita kans).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis tuon purkin riittoisuus on ihan uskomatonta. Muistan kuinka kuukausia katselin purkin pohjaa lapsuudenkodissani ja mietin, että eikö tuo lopu koskaan. :D

   Poista
 3. Mulle tätä ja äkkiä! Valkoiseksi maalatut lautalattiat ihan selvästi huutavat tätä:)

  VastaaPoista
 4. Meillä on tätä samaa käytetty takan etupuolen puhdistukseen. Poistaa noen takan kivestä :D pitääpä kokeilla crocseihin kans 😆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! :D Täytyypä suositella anopille ja isälleni, jotka takkaa polttavat:)

   Poista
 5. multa löytyy myös tätä superainetta, ihan uskomatonta :D uunit, hellat ja kylppäri tulee niin kiiltäväksi tän kanssa! mä olen muistaakseni 2 vuotta sitten ostanut turun messuilta tämän kiven ja ei edes taida 1/5 purkkia vielä mennyt vaikka paljon käytänkin, tosi riittosaa! :)

  VastaaPoista
 6. Sait myytyä! En ees malta oottaa kauppaan pääsyä...

  VastaaPoista