Social Media Icons

perjantai 18. syyskuuta 2015

70 euroa viikossa

20 kommenttia Share It:

Opiskelijataloudessa ja lapsiperheessä ruokakauppalaskuun tulee väistämättä kiinnitettyä huomiota, sillä se on pakollisten asumismenojen jälkeen se suurin menoerä. Meille, hyvän ruoan ystäville, on aina ollut selvää, että kaikesta muusta voisimme tinkiä, muttemme syömämme ruoan laadusta.

Tai no, kyllä me vähän tingimme - tuoreet hedelmät ja kasvikset meillä ovat jokseenkin harvoin luomua niiden kovan hinnan vuoksi. Pakkasesta meillä sen sijaan löytyy ympäri vuoden kotimaisia marjoja ja sieniä (kiitos anoppini ja hänen äitinsä!) sekä kotimaista riistaa mieheni metsästysharrastuksen vuoksi. Monena vuonna olemme lisäksi ostaneet anopin kanssa juureksia ja perunoita ison erän suoraan tuottajalta, jolloin kilohinta on vähintäänkin kohtuullinen. Itse tehtyjä mehuja, hilloja ja säilykkeitä meillä säilötään kylmäkellarissa, joka on meillä kyllä aktiivikäytössä.

Laskin hiljan, että ruokakauppalaskumme viiden hengen taloudessamme ovat pääsääntöisesti 70-80 euroa viikossa, vaipat, vessapaperit ja muut kodin kulutustavarat mukaan lukien. Meillä toki lapsista enää yksi on vaipoissa, ja saamme kumpikin sekä työn ja opintojen puolesta jonkin verran tuotenäytteitä hammastahnasta shampooseen, mikä varmasti vuositasolla jossain määrin laskee kauppalaskun määrää.
Minulta on monta kertaa kysytty, miten voimme syödä ja elää näin, vaikka opiskelemme ja hoidan lapsia kotona, joten ajattelin jakaa meillä toimineet ja meille sopineet vinkit teidän kanssanne. Jos mieleen tulee jotain lisättävää, kertokaa ihmeessä - olen aina avoinna uusille säästökohteille, haha!

Seuraamme tarjouksia ja katsomme aina elintarvikkeiden kilohintaa, mikä tietysti meidän taloudessamme on ihan perusteltua, koska suurempikin pakkauskoko tulee käytetyksi nopeasti, toisin kuin vaikkapa yhden tai kahden aikuisen taloudessa.
En voisi kuvitella, etten tietäisi maidon tai lihan kilohintaa, tai kuinka paljon maksaa paketti hiivaa tai pastaa! Hintoja ja eri kaupoissa tehtyjä laskuja vertailemalla olemmekin säästäneet pitkän pennin. Kahdenkymmenensentin hintaero maitolitrassa saattaa tuntua pilkunviilaamiselta, mutta kun maitoa kuluu pari litraa päivässä, on säästö kuukaudessa kaksitoista euroa. Meillä toki on sikäli ideaali tilanne, että kotoamme kilometrin säteellä on peräti kuusi lähikauppaa, jolloin hintavertailu ja tarjouksien seuraaminen on melko helppoa ja vaivatonta.

Syömme aiempaa vähemmän lihaa. Suomalaislasten liiallisesta proteiininsaannista on keskusteltu jo jonkin aikaa, ja lihattomat lokakuut ovat jättäneet meihin jälkensä. Syömme jonkin verran kasvisruokaa (tai oikeastaan vegaania ruokaa, sillä pojat ovat maidolle ja kananmunille allergisia), mutta myös tietoisesti olemme pienentäneet lihan osuutta liharuoissa. Voisimme syödä sitä enemmänkin, mutta meillä ongelmallisia ovat allergiat - kuopus ei siedä herneitä eikä papuja, kumpikin pojista reagoi maitotuotteisiin ja kananmunaan. Toki varmasti olisi olemassa näihinkin rajoitteisiin sopivia reseptejä, mutta arkiruokabravuureihimme näinä kuukausina on vähemmän mahtunut kokeilevaa intoa tai aikaa.
Kanaa syömme aika paljon, kalaa pitäisi syödä enemmän. Minä en ole kalan ystävä, kuopus on sille allerginen, mies rakastaa sitä ja kaksi isointa vähän nirsoilevat sen suhteen, joten petrattavaa on.


Ostamme ja syömme kauden tuotteita, jotka ovat edullisia, tuoreita ja hyvin saatavilla. Esimerkiksi lähituottajan lehtikaalia myydään nytkin lähikaupassamme isoissa säkeissä alle eurolla. (Minulle se ei sellaisenaan putoa, mutta toimii smoothieissa.)

Keskitämme ostokset. Enkä tarkoita nyt pelkästään tietyn ketjun suosimista, vaan ostamme tuotteet sieltä, missä ne ovat edullisempia - ja kuten sanottu, usein isoina erinä, silloin tällöin täsmäiskuina. Käytämme paljon läheistä lihakauppaa, jossa tuore (ei siis missään vaiheessa pakastettu) lampaan-ja naudanliha on kilohinnaltaan liki puolet edullisempaa (liha tosin tulee Latviasta, mutta EU-alueelta kuitenkin). Gluteenittoman pastan (tai tietysti useamman paketin) ostamme aina Lidlistä, jossa sen hinta on puolet pienempi kuin Prismassa. Leivän (pois lukien tietysti poikien gluteenittomat, maidottomat ja munattomat versiot) ostan oikeastaan aina pakkaseen Vaasan-tehtaanmyymästä Vantaan Tammistosta ohikulkumatkalla (Lahdessa muuten on Oululaisen vastaavanlainen tehtaanmyymälä, josta isäni aina tuo kahvileipää). Käymme leipäkaupassa noin kerran-kaksi kuukaudessa, ja muovikassilliselle leipää ja sämpylöitä tulee yleensä hintaa reilun kympin verran. Vierasvarat ja herkut ostan useimmiten Saiturin pörssistä, sillä sieltä löytyy usein todella edullisia ja erikoisempiakin keksejä tai suklaata, ja tarjouksessa on aina ainakin ksylitolpurukumia, jota tietysti kuluu. Yksi asia, mitä meidän Saituristamme löytyy aika usein, on kotimaisten ja ulkomaisten pienpanimoiden erikoisoluet pilkkahinnalla, ja niillä tietysti niitän toisinaan hyvä vaimo-pisteitä.


WC-paperin ostamme yleensä tarjouksesta jättisäkissä, siivoustuotteissa sekä käsisaippuassa suosimme täyttöpakkauksia. Heivasin jo pari vuotta sitten leikattavat tiskirättirullat ja siirryin pestäviin mikrokuitu-ja bamburätteihin. En muista, että olisin ostanut niitä lisää viimeisen kolmen vuoden aikana. Aikansa eläneet vauvaharsot on nekin siirretty siivouskäyttöön - ja ovat muuten ihan parhaita esimerkiksi ikkunanpesussa!
Parhaasta ja todella riittoisasta biohajoavasta ja myrkyttömästä yleispuhdistusaineestahan vinkkasinkin eilen.Varmaan isoimmat yksittäiset menoerät tai artikkelit ovat poikien erikoisleivät-ja pastat sekä vauvan vaipat, mutta no, sellaista on elämä. Suurin osa heidän leivistään ostetaan pakasteina, koska kulutus on verraten pientä ja gluteeniton tuore leipä kovettuu nopeasti avatussa paketissaan. Ja yksinkertaisesti myös siksi, että he tykkäävät pakkasesta löytyvistä kaura-porkkana-sämpylöistä eniten. Ainakin K-ketjun pienistä kaupoista ja lähimmästä K-kaupastamme olen tosin aika usein bongannut tarjouksessa olevia gluteenittomia tai maidottomia tuotteita, jotka tuntuvat olevan enemminkin sääntö kuin poikkeus - viimeksi toissapäivänä ostin soijajogurttia 0,79 euron litrahintaan ja kaurapohjaista kasvisrasvasekotetta rapsakkaan 0,29 euron kappalehintaan, laatikollisen tietysti kun päiväyskin oli vasta marraskuussa ja tuote säilyy avaamattomana huoneenlämmössä.
Kertakäyttövaippojen suhteen olen kappalehintaa enemmän kiinnostunut tietysti laadusta ja istuvuudesta, mutta myös ympäristömerkistä. Silti vaipatkin ostan, ympäristömerkittyinä, useimmiten tarjouksesta.

Varmaan kuitenkin suurimmat syyt kohtalaisen pieniin ruokakauppalaskuihin näinkin isossa taloudessa (tietysti sen lisäksi, että lapset ovat aika pieniä) on ruokalistojen suunnittelu ennakkoon ja se, että isojen erien ostamisesta huolimatta kiinnitämme aika paljon huomiota syntyvään ruokahävikkiin. Pyrimme siis ostamaan vain tarpeeseen ruokaa ja taloustarvikkeita - sen verran kuin kulutammekin. Ja toisaalta, kun ruokalistan suurinpiirtein suunnittelee ennen kauppareissua, ei tule ostettua liiemmin turhaakaan.

Mitä viisihenkinen perhe sitten syö arkisin? Tällä viikolla meillä on ollut ruokalistalla pasta bolognese, kasvissosekeitto & lämpimät leivät, lampaanlihafrikadellit tomaattikastikkeessa sekä perunamuusi, riistakäristys puolukoilla ja perunamuusilla taas, ja kanttarellirisotto. Ai niin, ja valkosipulikerma(kasvisrasva)perunat, jotka vielä odottavat kaveria tekeytyväksi. Lisukkeina lounaalla ja päivällisellä meillä syödään vaihtelevasti perinteistä vihersalaattia ja juureksia, mutta jos lapset saisivat päättää, syötäisiin meillä vain kurkkua ja porkkanaraastetta. Aamu-ja iltapaloillakin on aika normisettiä; puuroa, leipää ja vaihteleva kattaus hedelmiä ja marjoja.

Kun ruoan tekee itse, se lähtökohtaisesti harvoin on hirvittävän kallista. Silti meillä toisinaan vertailun vuoksi lasketaan, kuinka paljon tehty arkiruokavuoallinen maksoi, kuinka monta kertaa sitä syötiin ja kuinka paljon samanlaisesta annoksesta olisi saanut pulittaa vaikkapa lounasravintolassa tai kaupassa.

Eräs ystäväni kerran ääneen pohti, miksi niin paljon jaksamme ajatella ruokaa, ruoanlaittoa ja kaupassa käymistä. Siksi, koska se on meille tärkeää - syödä hyvin, syödä monipuolisesti, laittaa itse ruokansa. Oman osansa kaikkeen kiinnostukseen tietysti on väistämättä tuoneet erikoisruokavaliot, ja se tosiasia, että asumiskulujen jälkeen ruokakauppaostokset ovat meillä suurin menoerä.

Kun säästää tulitikuissa, voi ostaa shampanjaa - opiskeluaikanakin.

Missä te säästätte? Paljonko olette budjetoineet ruokakauppaan ja minkä kokoiselle taloudelle? Miten lapsi tai lapset ovat muuttaneet ruokailu-tai kulutustottumuksianne?

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

20 kommenttia:

 1. Silloin meni vähän, kun rahaa oli vähemmän käytössä. Nyt en uskalla edes arvata, tää imetys tekee hirveän herkkuhimon.. meitä on 6, joista vauva 2kk. 2 perheestä on maidottomia ja munattomia, yksi glut+ei punaista lihaa, yksi laktoositon. 3 syö arkipäivisin lounaan muualla, 1 tyyppi 2pv viikossa päiväkodissa. Vaipat on tullut -40% alella vielä kaikki, käytetään myös kestoja. Yleensä haalin kaiken paitsi leipää -30%, samoin meidän k-supermarket on edullinen (kauppias laskee hintoja/tekee tarjouksia toisten kauppojen mainosten perusteella päivän viiveellä samoista tuotteista)

  VastaaPoista
 2. Teettekö vain yhden ruuan/päivä tai syöttekö aina samasta useamman kerran?

  VastaaPoista
 3. Yksi pointti on, että jos molemmat ovat kokopäivätöissä, niin siihen ruoanlaittoon ei jää hirveästi aikaa. Tai ei mua ainakaan kiinnosta viettää suurinta osaa vapaa-ajasta keittiössä. Meillä on kolme ruokavaliota, raaka-aineet luomua (maito ja liha raaka-aineens aina) tai suomalaista, yksi suuriruokainen teinipoika, kanaa (tai broileria) ei juuri käytetä, koska niiden elinolot ovat sietämättömät. Viikon Prisma-lasku 70-150€. En osta koskaan tulitikkuja, mutta shampanjaan on vara vaikka joka päivä (koska kokopäivätyö).

  VastaaPoista
 4. Oltiin just Budapestissä jossa paprikan kilohinta oli 1,5€. Yksisämpylä 0,03€. Just kävin kaupassa. 3pvä ruuat 80€. Ostin halvimpia mahdollisia. Järkyttävää. Ei pröystäillä vaan tyyliin sitä edullisinta. Meillä on kolme pientä kauppaa. Leipomoon ei koskaan asiaa sillä hinnat on hirveät. Halvimman leivän kilohinta kaupassa reilut 5€ (en voi syödä ruista). Paprikat oli nyt melkein 8€/kilo..

  VastaaPoista
 5. Hävikin minimointi pienentää huomattavasti ruokalaskua. Samoin kauden kasvisten syönti ja lihan korvaaminen esim. pavuilla (soijaa meillä vältetään kumminkin). Ruuan laittoon pätee kyllä sama kuin Wandabe sanoi, kokopäivätyössä käyvien aikuisten perheessä sitä ei todellakaan halua (ja jaksa eikä ehdi) kokata joka päivä. Siksi meillä pakastetaan lapselle annoksia aina kun ruokaa laitetaan, ja arkena aikuiset syövät joinain päivinä ruokaisan salaatin ja lapsi vetää pakasteannoksen. Tai sit vedetään samaa keittoa kolme päivää peräjälkeen. Meidän ruoka ostetaan pääosin Lidlistä (1,5km kotoa, miehen työmatkan varrella) mutta onni on hyvä lähikauppa (300m kotoa), josta saa tarvittaessa ruuat kohtuuhintaan (esim. kun mies on työmatkalla ja itse kipeänä, tämä on kullan arvoinen). Niin ja työpaikkalounas on kovasti hintansa väärti, se että joku on valmiiksi laittanut ruuan ja hyvän salaattipöydän on ehdottomasti sen 6 euron (työnantaja subventoituhinta) arvoinen.

  VastaaPoista
 6. Meillä menee ruokakauppoihin kuussa 300 euroa ja siihen päälle mun kouluruoat 50 euroa kuussa. Kahviloita ja ravintoloita emme laske ruokakuluihin, ne ovat huvittelua.

  Meillä lisähintaa tuovat mun gluteenittomat, allergiat ja laktoositon ruokavalio. Haluamme myös ostaa kotimaista lihaa ja maitoa, joten näistä emme tingi. Sulo syö vieläkin silloin tällöin valmiita vauvanruokia ja niissä valitsemmw Nestle-boikotin vuoksi Semperiä, mieluiten luomua. Muuten emme katso onko tuote luomua tai lähellä tuotettua.

  Kauppalasku sisältää vessapaperin, siivousaineet ja hygieniatuotteet. Vaipat ja mun kuukautissuojat ovat kestoja.

  VastaaPoista
 7. Minua kiinnostaisi tietää enemmän näitä teidän reseptejä ruokiin jotka tulevat "halvalla" :)

  VastaaPoista
 8. Oi! Erittäin ajankohtaista! Meillä ruokakulut tekee n.120€/viikko ja nyt olen päättänyt että niistäkin aletaan vähän supistaa. Ihana kuulla, että 80€ riittää helposti perheen ruokintaan. Pitkään osteltiin aivan liian hövelisti mitä sattuu ja miten sattuu, mutta jotenkin järjetöntä laittaa ruokakauppaan monta sataa kuussa. Ja hävikin minimointi, siinä meidän perheen avainsana :) Kiitos tästä postauksesta, se todella laittoi miettimään asiaa lisää :)

  VastaaPoista
 9. Meidän talousbudjetti on 120 eur viikossa, mutta todellisuudessa kauppaan menee 60-80eur, täydennyksiä saatetaan tehdä, kun siihen mukavasti jää varaa.
  Meillä on ruokailutottumukset olleet aikamoisessa myllerryksessä viimeset pari vuotta, toki lapsen tulo on vaikuttanut, mutta myös kiinnostus terveelliseen syömiseen muuttaa ruokailutottumuksia aika ajoin.
  Lapsen saaminen on parantanut huomattavsti ruokailurytmissä pysymistä, mikä on ollut ennen meille suurin vaikeus ja lisäksi kun kokkaa useammin, on huomannut sen kuinka vaivatonta ja helppoa se on, hyvällä suunnittelulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se tärkein vinkki meinasi unohtua: jatko jalostus! Jos tekkee samaa kuin minä, eli armeijalle ruokaa kerralla, eikä jaksaisi kuitenkaan syödä samaa ruokaa monena päivänä, niin kehittele eri variaatioita. Esim hyvä ja halpa chili con carne taipuu tacojen, pastan, riisin ja salaatin kanssa. Sitä voi laittaa pasteijoihin, hodareiden kanssa tai vaikka lisätä enemmän nestettä ja tehdä keiton yms. Näin hävikki pysyy pienenä, vaikka et tarkkaan osaisikaan arvioida ruoan määrää.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Mä myös pohdiskelin meidän kauppalistaa taannoin. Viikossa vaippoineen kaikkineen menee reilu kuutisenkymppiä.

  Itse olen huomannut sen, että suunnittelun lisäksi budjetissa pysymisessä meillä auttaa se, että viikon ostokset hoidetaan yhdellä kauppareissulla ja että kuukauden kaupparaha on käteisenä. Varaamme kauppaan 70€ joka viikolle. Ylijäämät kerätään sitten purkkiin, jota pidetään meidän hääkassana. Me kylläkin hankitaan kaikki Prismasta, koska se on meidän lähikauppa.

  VastaaPoista
 12. Meillä menee ruokakauppaan suunnilleen 70-90 euroa viikossa, käydään kerran viikkoon tekemässä yksi n. 60e lasku ja viikolla haetaan lähinnä lisää maitoa, tuoreita kasviksia ja viikkoruokalistalta unohtuneita pesuaineita. Joku sanoi ettei ehdi joka päivä laittaa ruokaa kun käy töissä - meidän ajansäästö tulee nimenomaan tuossa, ettei käydä kaupassa kuin kerran viikossa. Lisäksi tehdään n. 3-5 ruokaa viikossa eli yleensä aina kahdeksi päiväksi kerrallaan. Nyt kun jään lapsen ja kohta syntyvän kanssa kotiin, kauppalaskuun ruvetaan taas kiinnittämään tarkempaa huomiota.

  Ja se ruoanlaittoon työarkena käytetty aika on meillä maks. puoli tuntia/päivä, yleensä ruoka syntyy reilussa vartissa. Ihan alusta asti itse tehden, luomua, paljon kasviksia ja vielä oikeasti hyvänmakuista ruokaa. Joskus ruoka on lisäksi uunissa mutta harvemmin. Ei vaan kikkaile turhia niin ei siellä keittiössä koko päivää mene :)

  VastaaPoista
 13. Minä yritin aikoinaan tehdä koko viikon ruokaostoksia kerralla, koska kaikki sitä suositteli, mutta hävikki oli järkyttävää. Meidän perheessä syödään tosi vähän ja seurataan paljon sen hetken mielihaluja.. Aloinkin ostamaan vain yhden ruoan tarvikkeet kerrallaan ja kauppaan meni vasta kun se ruoka on syöty eikä kaapista keksitä enää mitään muuta nyhjäistävää. Kauppalasku pieneni heti meillä ja nyt on n. 40-60€/vko. Säästöön jääneet summat laitetaan sitten illallisjuhliin joissa kokataan isommin kaveri- tai sukulaisporukalle :) T. Kaksi aikuista ja kaksi taaperoa

  VastaaPoista
 14. On tuo aikas pieni summa, me ei kyetä samaan. Pitääpä vähän ruveta tutkimaan mihin rahaa uppoaa nyt kun haaveissa on oma asunto lainoineen. Meillä toki menee jo noin 15 euroa viikossa vauvan korvikkeisiin, koska imetys ei onnistunut nytkään :( Vaippohin menee varmaan kymppi. Eli 25 euroa noihin. Jos tähtäis 70 euron viikkolaskuun, 45 euroa on aika vähän kahden aikuisen, yhden uhmiksen ja yhden 8kk vauvan ruokiin. Suomalaisesta lihasta ja maidosta en suostu tinkiin, tomaateista voin syödä vain suomalaista. Annoskoot on se mitä pitäis treenata. Monesti ruokaa jää yli epämääräinen määrä mistä ei riitä kaikille, mutta on liikaa mulle ja kohta nelivuotiaalle nirsolle. Ja kun tuosta nirsosta ei tiä paljonko syö. Toisinaan syö 3 makaronia, toisinaan kaksi lautasellista makaronia ja jauhelihakastiketta :D

  VastaaPoista
 15. Voi ystävät rakkaat suosikaa kotimaista lihaa.Se on taatusti antibiootti ja salmonella vapaata.Tällä hetkellä suomalaiset lihan ja maidontuottajat ovat suurissa vaikeuksissa Venäjän viennin lakattua ja kaamean kesän pilattua sadon.Pienikin ele heille on mukava kunnioituksen osoitus sitä ympärivuorokautista työntekoa kohtaan,jota he tekevät ilman viikottaista vapaata.

  VastaaPoista
 16. Edullisten Arkiruokien reseptivinkkejä olis kyllä kiva lukea! Hyvä postaus, kiitos :)

  VastaaPoista
 17. Kiva postaus! Olispa ihanaa kun olis pakkasessa aina tuoreita marjoja ja sieniä! Pitää varmaan alkaa keräämään, heh.

  VastaaPoista
 18. Kuola poskella ihailen tuota postauksen ensimmäistä kuvaa! Herkkua,nam! Iina

  VastaaPoista
 19. Ruoka budjetti 50 euroa viikko 200 euroa /kk kahden hengen taloudessa.Usein menee alle tuon.Maitotuotteet minimi käytössä,juustoa kyllä .Sesamin siemenillä korvataan kalsiumin tarvetta myös.Lihatuotteiden käyttöä vähennetty huomattavasti,tarve lienee nykyisten suositusten mukaan 500gr viikossa henkilö.Itse pärjäisin aikalailla kasvisruuilla.Leipominen lisääntynyt myös.Uskoisin,että hyvin ja terveellisesti syömme.Lidlissä asioimme,vain huipputarjoukset haemme muualta.Seuraamme myös Lidlin superviikonloppujutut.

  VastaaPoista