Social Media Icons

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Pohjois-Karjalan helmi: Hermannin viinitila & viinitorni

Ei kommentteja , , , , , , , Share It:

Me olemme reissanneet kesät ja syksyt lasten kanssa vain kotimaassa (siis sitä yhtä noro-viruksen täyteistä Tukholman reissua lukuunottamatta), pitkälti budjettikysymysten ja heidän nuoren ikänsä vuoksi. Ja mitä enemmän olemme tehneet reissuja, sitä enemmän olemme löytäneet oikeasti lapsiystävällisiä kohteita. Pysähdyspaikkoina toimivilta huoltoasemilta alkaa löytyä kiitettävästi vaipanvaihtopisteitä ja maakuntien toreilta löytyy yhtä ja toista nähtävää. 

Kesällä teimme kaksi reissua Pohjois-Karjalaan. Ensimmäisellä tsekkasimme Joensuun, josta löytyikin huikean ihana Perheentalo isoine toreineen ja puistoineen, suosittelen edelleen! Kummallakin reissulla pyörähdimme myös Ilomantsissa, tunnelmallisessa pikkukylässä, josta löytyy Hermannin Viinitila sekä Huippu-viinitorni, joka on tehty näköalaravintolaksi entiseen vesitorniin. Suomen ensimmäinen viinitila ja tiivisti Valamon luostarin kanssa yhteistyötä tekevän Hermannin viinitilan valikoimasta löytyy  i h a n i a marjaisia kuohuviinejä, joista oma henkilökohtainen suosikkini on raikas, aavistuksen kirpeä ja puolikuiva Hengi, muutama valkoviini ja punaviini, liköörejä sekä tulevina vuosina myös viskiä. Alkon tilausvalikoimasta löytyy pieni osa Hermannin viinitilan tuotteista, mutta koko valikoima on maisteltavissa viinitornissa ja ostettavissa lähellä (muutama sata metriä?) sijaitsevasta tilapuodista. Yksi Hermannin viinitilan erikoisuuksista on Kulda Hibbu, raikas ja hapokas kuohuviini, jossa on 22 karaatin lehtikultaa! Meidän budjettiimme ei ole Kulda Hibbu mahtunut (viinimyymälässä 42 euroa pullolta), ja viinitornissakin Kulda Hibbua myydään vain pulloittain, mutta muutama vuosi sitten maistoin lasillisen ja tykkäsin kyllä tuosta erilaisesta kuohuviinistä. 

Kotimaiset marjaisat viinit ovat mainettaan niin paljon parempia, ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ja vieläpä lähiruokaa (juomaa)! Meidän juustotarjottimemme paras jälkiruokaviini on ehdottomasti ollut viinitilalta alkukesästä ostettu Kulda Kägöi, jossa on valkoista viinimarjaa ja lakkaa. Viimeisimmällä reissullamme ostimme kokeilumielessä valkoista marjaviiniä, Ainoa, joka odottaa vielä sitä kuuluisaa parisuhdeaikaa ja hyvää ruokaa. 

Sekä Hermannin viinitilan tilapuodissa että viinitornissa on hämmästyttävän hyvä hinta-taso - ainakin näin helsikiläisen silmin, kun kahvi ja mehu maksavat saman verran näköalaravintolassa kuin kerrostalon alakerrassa toimivassa perhekahvilassa! Esimerkiksi kuohuviinilasilliset maksoivat pääasiassa viinitornissa tarjoiltuina 4,5 euroa ja tilapuodissa lähellä tuotettujen viinienkin hinta oli 11 euroa pullolta, kuohuviinit olivat 17-25 euroa pullolta (Kulda Hibbua lukuunottamatta). 

Jos liikut siis Pohjois-Karjalassa, suosittelen lämpimästi Ilomantsia viinitorneineen. Lapsillakin riitti nähtävää ja katsottavaa, kuten viime kesäisistä kuvista näkyy. Me ainakin ajoimme 120 kilometriä viinilasillisien perässä - kolme kertaa vuoden aikana! 


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti