Social Media Icons

tiistai 11. elokuuta 2015

Kesän paras ilta

8 kommenttia , , , , , , , , Share It:


Voi kylmää kesää! Jos viime kesänä asuimme rannalla eväsrasioinemme ja juomapulloinemme, ovat uimareissut jääneet tänä kesänä yhden käden sormilla laskettavaan määrään. Juhannuksena hytisin mökkilaiturilla villasukat jalassa, lapset polskivat onnesta soikeina rantavedessä UV-suojavaatteissaan (saatu Reimalta) huulet sinisinä - koska luonnonvesissä uiminenhan on vain asennekysymys! 

Kun nyt elokuussa viimein sattui yli kolmenkymmenen asteen hellepäivä, soitimme mummilaan, josko voisimme tuoda lapset kahluualtaaseen pulikoimaan kunhan hirvein keskipäivän paahde helpottaa. Ja sehän sopi. Perillä meitä odotti vaari, joka oli täyttänyt lastenaltaan lämpimällä vedellä ja kaivanut pyyhkeet jo valmiiksi esille, mummi oli leiponut raparperipiirakkaa - allergiselle Armakselle tietysti munattomana ja viljattomana versiona!

Nämä ovat eittämättä hetkiä ja päiviä, jolloin miettii, kuinka ikinä voisimme muuttaa tukiverkoston ja lapsille niin tärkeiden isovanhempien läheltä pois. Sillä sellaistakin vaihtoehtoa me koulupaikkoja pyöritellessä pohdimme. Minusta on ihanaa, että isovanhemmat ja isoisovanhemmat ovat niin tärkeä ja merkittävä osa lastemme viikottaista elämää. Mummoloista löytyvät varavaatteet, vaihtovaipat ja gluteenittomat leivät, sekä tietysti lämpimät sylit ja ennen kaikkea aikaa. Anoppini käy lasten kanssa poimimassa mustikoita metsästä ja ottaa heidät viereensä nukkumaan yhdessä vietetyillä mökkireissuilla, äitini lukee meillä käydessään jokaisen hänelle kirjahyllystä kannetun kirjan ja melkein naapurissa asuva veljeni kyläilee tuon tuosta, konttaa lastenhuoneen lattialla pikkuautomeressä ja juo näkymätöntä, tulikuumaa kahvia tunnista toiseen. 

Kun eilen illalla tulimme mummolasta kotiin, sanoi esikoinen: "äiti, musta tää oli paras päivä, ihan niinkun Muumimaailmassakin, mutta mummilla oli vettä ja allas". 


Tänä kesänä meillä on mietitty aiempaa ennen auringolta suojautumista, vaikka kesä onkin ollut kylmä ja sateinen. Tilastojen ja auringon UV-säteilyn aiheuttamien haittojen uutisoinnin edessä olen nimittäin ihan oikeasti tajunnut aiemmin olleeni sitä tyypillistä valtaväestöä suomalaisista, joka tiedostaa auringon aiheuttamat tuhot, mutta ennaltaehkäisee tai suojautuu niiltä laiskasti. (Asiaa tutkittiin kyselytutkimuksella pohjoismaissa Euro Melanoma-kampanjoinnin yhteydessä ja suomalaiset todella suojautuvat aika huonosti auringolta, vaikka tiedostavatkin esimerkiksi auringon ottamisen riskit.)
Käytännössä meillä on ulkoiltu vähän tai varjossa keskipäivän kuumimman paahteen aikaan, ja suojauduttu ulkoillessa ensisijaisesti vaattein, sitten aurinkosuojatuottein. Minulle yllätyksenä tuli se, että vaaleat vaatteet eivät juuri suojaa auringolta - ja harvapa pukeutuu paahteisella hellesäällä mustaan! 

Saimme Reimalta testiin alkukesästä supermakeat, uimapukukankaiset UV-suojapaidat isommille sekä vetoketjullisen, lyhythihaisen haalarin vauvalle. Vertailun vuoksi ostin todella edulliset UV-suojasetit marketista, mutta huomasin laadussa vissin eron jo ennen varsinaista kokeilua: halvassa UV-suojahaalarissa kangas on aika jäykkää, paksua ja tuntuu ihoa vasten vähän karhealta (sisäpuoleltakin siis), eikä esimerkiksi 2,5-vuotias paidan päälleen saatuaan halunnut pitää sitä ollenkaan päällään, vaan repi sen pois, koska sanoi sen kutittavan. Moisesta protestoimaton vauva oli siis ainoa varsinainen testaaja kympin UV-suojapuvulle, joka parin käsipesun jälkeen päästi väriä (!) ja joka kuivui hiiiitaaasti. 


Reiman UV-suojavaatteita lapset ovat käyttäneet monasti ihan pihaleikeissä ja puistossa, vaikka ne uimapukukangasta ovatkin, kangas on ihanan ohutta ja pehmeää, ja vaatteet helposti puettavia joustavuutensa vuoksi. Kaikista kätevin on varmasti ollut vetoketjullinen haalari, vaikka alkuun vähän jännitti esimerkiksi (uima)vaipan vaihto vetskarillisen puvun kanssa (me emme ole jumppisten ystäviä), mutta joustava, pehmeä ja ohut puku on ollut helppo ja nopea riisua. 

Jos lähtisimme rantalomalle etelän lämpöön, ostaisin kyllä kaikille UV-suojapuvut - pitkähihaiset ja beibille ehdottomasti pitkähihaisen haalarin vain, vaikka niistä vähän sukelluspukufiilis herääkin. Tänä kylmänä kesänä käyttökertoja on kertynyt ehkä kymmenen, mutta SPF 50-suojakertoimen antavat vaatteet ovat antaneet kaivattua mielenrauhaa sekä nopeuttaneet aurinkorasvarumbaa - aurinkosuojatuotettahan tulisi lisätä joka toinen tunti ja vedessä puljatessa vieläkin useammin. 
Onneksi valitsin isommille UV-suojapaidat ihan tarkoituksella isommassa koossa - otaksun, että ne mahtuvat ensi kesänäkin (josta siis täytyy tulla LÄMMIN!). 


PS. Pakko vielä vinkata tuosta maailman mahtavimmasta pienestä, puhallettavasta uima-altaasta, jonka löysin Armaksen vauva-aikana muistaakseni Imatran Citymarketin poistokorista kahdella eurolla. Autuaana kannoin löytöni kassalla ja vasta mökkipihassa allasta täyttäessäni huomasin, että se on todella pieni, yhden vauvan mentävä. Vaan eipä hätä ollut tämän näköinen: allas on juuri sopivan kokoinen vauvan puljattavaksi, ja toimii tyhjänä vieläpä vauvapeiton kanssa ihan parhaana matkasänkynä, jos tyyppi vain ei osaa nousta istumaan tai konttaa. Muovialtaassa nukkumisesta voi tietysti olla montaa mieltä, mutta toimii hätävarana mökillä, jos (kun) matkasänky on jäänyt eteisen naulakon alle.

Sisältää mainoslinkkejä.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

8 kommenttia:

 1. Minkä kokoiset paidat valitsit lapsille/minkä kokoisia he ovat nyt? Ovatko mielestäsi millaista mitoitusta? Olen tilaamassa etelänmatkalle juuri kyseisiä ja pohdin tuota kokoasiaa, että menisivätkö vielä ensi kesänäkin sitten :) Lähinnä kun tyttö on nyt n.90cm, että onko 98cm paita aivan liian suuri...

  Ihanat kesäkuvat! t.Eeva

  VastaaPoista
 2. Aika hyvin vastaavat minusta mitoitustaan, mutta malli on sen verran kapea, että näistä voi mun mielestä ottaa isomman koon, jos empii kahden koon välillä. Meillä esimerkiksi tyttö käyttää kokoa 110-116cm, mutta valittiin koko 116, poika on muistaakseni 95cm (noin) pitkä, ja hänellä on koko 98cm, mutta ei oke pieni. Vauvan haalari on 74cm ja siinäkin on varaa, vaikka tyyppi oli 3kk sitten neuvolassa 72cm :) mutta malli on tosiaan sen verran kapea, että tässä lyhythihaisessa ainakaan ei haittaa, vaikka olisi reilumpi - ja menisi siis ehkä ensi kesänäkin. Haalari kannattaa tietysti ostaa aika istuvana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pikaisesta vastauksesta :) Taidan siis ottaa kokoa reilummat.

   Poista
 3. Googlaamalla löytyy syöpälääkärin sanomana, että pelkkä puuvillapaita suojaa auringolta tarpeeksi *what*? Sen kerrotaan estävän 90% auringon säteilystä tulemasta iholle. Lisäksi sanotaan, että UV-suojavaatteet käsitellään kemikaaleilla jolloin niiden teho jossain vaiheessa vähenee (mutta että ei missä vaiheessa ja kuinka paljon). Reiman vaatteista en löytänyt muuta tietoa kuin että ovat keinokuitua (ja jostain syystä että niitä ei saa kuivattaa auringossa, eikös se ole vähintäinkin kummallinen ohje?). Ei ole tarkoitukseni mitenkään olla tieten liian kriittinen, suhtaudun vaan äärimmäisen suurella varauksella siihen että keinokuituvaatteet loisivat jonkinmoisen turvallisuudentunteen siitä että se suojaisi auringolta tavallista paitaa paremmin. Toki, kaikki varmasti muuttuu ja kehittyy, niin UV-säteetkin kuin niiden suojatkin. Silti itse jotenkin suhtaudun suurella varauksella kemikaaleilla varusteltuihin vaatteisiin, varsinkin lapsilla. Mitä mieltä sinä olet tästä? Onko sinulla parempaa tietoa Reiman omista tuotteista ja niiden UV-suojan valmistusprosessista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole huolissani UV-suojavaatteen kemiallisesta suojasta lapsen iholla. Tilastoidusti ihosyöpä on yleisin Euroopassa ja etenkin täällä pohjoismaissa, ja tiettävästi 90% ihosyövistä on auringon aiheuttamia/sen tekemistä tuhoista johtuvia, ja tiedetään vielä sekin, että lapsuusiässä syntyneet vauriot (olen esimerkiksi itse palanut lapsena joka kesä uimarannalla) ovat todella haitallisia. Löysin samaisen artikkelin, mutten yhtään toista vastaavaa mielipidettä. Sen sijaan löysin moniakin artikkeleita, joissa kerrottiin (ja kuten jo tiesin), että vain paksut, tiheään kudotut, tummat kankaat käytännössä antavat parempaa suojaa, vaan harva puljaa tummansinisessä farkussa rannalla ;) Etenkin veden äärellä auringolta tulisi suojautua, ja nämä ovat keinokuitua, siis uimapukukangasta, joissa on mukava puljata vedessä ja jotka kuivuvat nopeasti. Kemiallisen UV-suojan kulumisesta kankaasta en osaa sanoa, pitääkin ihan kysyä Reimalta. :) Minä pesen nämä, kuten pesin ne edullisemmatkin ja uimapuvut aina, käsin.

   Kysyin taannoin ihotautilääkäriltä lasten ihon suojaamisesta, ja hänen mukaansa pienten lasten ihoa tulisi ensisijaisesti suojata pitäytymällä varjossa/sisätiloissa keskipäivän kuumimman auringon aikaan, tummin, paksuin vaattein tai erillisin, korkean UPF-arvon UV-suojavaattein sekä käyttää ihon näkyvillä osilla fysikaalisen suojan sisältämää aurinkosuojavoidetta korkealla suojakertoimella.

   No, Suomen kesä on onneksi aika lyhyt. :)

   Poista
 4. Allubeibi on kyllä niin kaunis lapsi <3 ihanan ilmeikäs ja symmetriset kasvonpiirteet. :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksestasi! Ja kuten varmaan ymmärsitkin, niin tarkoitukseni ei ollut mitenkään olla yltiökritisoiva , vaan ihmettelin vaan niin toisistaan kaukana olevia "suosituksia" ja kaikki nimenomaan syöpälääkäreiltä. Tärkeintä lienee tosiaan se että on suojassa :) tavalla tai toisella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, joo, tottakai! Musta teissä mun lukijoissani ihanaa onkin juuri tuo tiedostavuus ja lähdekriittisyys, ja toki pyrin olemaan sitä itsekin - kelpuutan aika vähän juttuja testiin ja kirjoitan vielä pienemmästä osasta, ja vain silloin, jos on oikeasti jotain "uutta" sanottavaa tai juttu on muutoin sydäntä lähellä. Tämä aurinko-asia on ollut tosi pinnalla ja se herättää ihmisissä monenlaisia tunteita ja keskustelua - asiantuntijain mielipiteitäkin on laidasta laitaan, tässäkin asiassa.

   Musta silti on ehdottoman mukavaa, että olet(te) kriittisiä ja tiedostavia, ja tuotte sen täälläkin julki. :) Anteeksi jos kiireessä imettäessä kirjoitettu kommenttini oli tyly, sen ei ollut tarkoitus olla. :)

   Poista