Social Media Icons

keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Heureka! Oi, Heureka!

Ei kommentteja Share It:

Jo ennen ensimmäistäkään lasta tiesin, että jos jonain päivänä perustaisin perheen, veisin heidät Vantaalle tiedekeskus Heurekaan. Olen käynyt Heurekassa varmaan joitain satoja kertoja, joskin lähinnä kesätöissä, asiakkaana muutamaan otteeseen. Me lumobloggaajat saimme kutsun tulla perheinemme tutustumaan Heurekaan, Tikkurilan juna-aseman välittömästä läheisyydestä löytyvään lasten tiedekeskukseen, ja kun keskelle kesälomaa sattui harmaa sadepäivä, oli suunta selvä. Siis Heurekaan. 

Heureka on yleisölle vuonna 1989 avattu lasten ja nuorten tiedekeskus, jossa arkipäivän ilmiöitä, tiedettä ja teknologiaa tehdään konkreettiseksi ja käsin koskeltavaksi vaihtuvassa teemanäyttelyssä sekä Lasten Heureka-näyttelyssä. Tiedekeskuksesta löytyy myös Planetaario, jossa pyörii opettavaisia, upeita tiede-elokuvia eri ikäisille. 

Lasten Heureka sekä Klassikot ovat kiinteä osa Heurekan ohjelmistoa, josta löytyy käytännönläheistä puuhaa, yksinkertaisia ongelmanratkaisutehtäviä ja hulvattomia koko perheen aktiviteetteja. Ja kun seurana oli kolme alle viisivuotiasta, oli Lasten Heureka ehdottomasti heidän mieleensä. Kuukävely-rata (tai oikeastaan siellä valjaissa pomppiminen) oli ehdoton suksee, samoin metallinuoralla kävely, kun pudotusta oli kymmenen senttiä ja alla pehmeä patja. Iglun kokoamiseen tarvittiin koko perhe, ja sirkuspelissä käsi kädessä juostessa tuli äidillekin hiki. 

Tällä hetkellä meneillään (vielä 20.9 asti, olkaa nopeita!) on toiminallinen Maan alle-näyttely geologiasta, kaivoksista ja maanalaisesta rakentamisesta. Ja se jos mikä oli meidän 2,5-vuotiaan työkone-traktori-autohemmon mielestä hauska näyttely! Tai ehkä kivointa oli kullan huuhtominen, tarinoita kertovat puiset potkuautot ja potkuautorata sekä ihka oikea kaivinkone, johon pääsi istumaan ja jolla pääsi kaivamaan! Neljävuotias tyttömme ei moisesta syttynyt, mutta dinosaurukseksi isona tahtovalle työkonefanille taivas oli auki. 


Yllä oleva Planetaario-kuvat Heurekan kuvapankista. 

Planetaario on Heurekan kohteista oma henkilökohtainen suosikkini ja sen elokuvat ovat todella laadukkaita ja maallikollekin helposti pureskeltavia mutta opettavaisia. Minä kävin neljävuotiaan esikoiseni kanssa katsomassa lasten elokuvan nimeltään Puiden elämä, joka oli hauska ja viihdyttävä, mutta opettavainen. Elokuvan suositusikä oli kuusi vuotta, mutta nelivuotias jaksoi hyvin istua, kuunnella ja katsella Planetaarion pyöreältä katolta heijastuvaa jättimäistä kuvaa ja juontajina toimineita leppäkerttua ja tulikärpästä. 
Planetaarion ohjelmistossa on tällä hetkellä Pimeä maailmankaikkeus, Avaruusteknologia arjessamme, Puiden elämä ja Yöperhosten salattu maailma

Meitä etukäteen vähän jännitti Heureka-reissu näin pienten lasten (8kk, 2,5v & 4v) kanssa, etenkin kun lounasaikana ruoka maittoi lapsille innostuksen vuoksi huonosti, päiväunista ollaan juuri luopumassa ja no, paikan päällä nyt oli paljon kaikkea katseltavaa. Reissu oli silti tosi onnistunut - kumpikin isommista lapsista löysi omat suosikkinsa, katselivat uteliaina niin leijuvia ilmapalloja kuin kaivinkoneita, rottakoripalloa ja kaivosfilmiä. Isommat lapset, esimerkiksi kouluikäiset, voivat varmasti ammentaa paljon uutta tietoa, mutta näinkin pienille löytyy paljon konkreettista kokeiltavaa ja hauskojen oivalluksien kautta oppimista. 

Pienet ihmiset oli huomioitu myös niin, että rattaita sai lainaan aulasta, ja niitä on oikeastaan aina siellä vapaanakin. Autolla saapuvien tai kantoreppuilijoiden ei tarvitse siis raahata omia rattaitaan mukaan siltä varalta, että väsymys iskisi (kuten meillä). Peukku tälle, Heureka!

Summa summarum: Heureka on helppo, matalan kynnyksen sadepäivän puuhapaikka jokaisena vuodenaikana, kaiken ikäisille lapsille ja aikuisille. Me ollaan niin menossa uudestaan. 


Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti