Social Media Icons

tiistai 5. toukokuuta 2015

Sormiruokailija ja innovatiiviset melkein-jo-klassikko-tarvikkeet
Viime viikolla Allu saavutti kunnioitettavan kuuden kuukauden iän, ja niin otimme kiinteiden ruokien maistelun osaksi päivittäisiä rutiineja. Vähän nolona myönnän, että näin kolmannen kohdalla unohdin koko puolivuotispäivän kommervenkkeineen, ja muutenkin olemme edenneet asian suhteen aika laiskanlaisesti. Jos esikoisen aikaan meillä odotti jo odotusaikana samettisosepurkkeja (välihuomiona tosin totean, että kaverimme toi niitä töistään, koska sattumankaupan vuoksi oli saanut takakontillisen mango-sosetta), niin nyt laiskuuksissani ja sormiruokailun puolesta puhujana pilkoin pari kurkkutikkua ja seurasin, kuinka beibi yhden pitkän tovin iltapäivän välipala-ajasta nakersi onnellisena kylmää kurkkua.

Meille ja minulle lasten ruokailu ja ruoka on aina ollut korostuneen tärkeää. Olen imettänyt pitkään, eikä kukaan lapsistamme oikeastaan ole syönyt tuttipullosta, joten sormiruokailu (tai ainakin osittainen) on ollut aina jotenkin luonteva, lapsentahtinen jatkumo täysimetykselle. Ronkelin ja omatoimisen esikoisen kohdalla sormiruokailu ja itse syöminen oli sitä paitsi myös ainoa keino saada painokäyrä nousuun, kun lusikan nähdessäänkin hän sai hepulin. Meillä on sormiruokailtu aina enemmän tai vähemmän kuitenkin sen takia, että se on tavattoman helppoa. Sotkuisempaa, mutta helppoa. Minä saan syödä ruokani rauhassa, ja lapsi saa kiksejä keitetystä kukkakaalista käsissään - mikä sen parempaa?

Sormiruokailun ja mielenrauhan edellytyksenä meillä on lapselta toiselle olleet ruokailualustat. Massiivipuinen pöytä, kaurapuuro ja lusikalla hakkaaminen ovat kombona vähintääkin ärsyttävä, eikä se tunnu väistyvän juuri taaperoiässäkään. Kun lapsi syö itse, tulee siitä väistämättä sotkua; kaatuvia maitomukeja, lusikallisia, jotka eivät ihan osu suuhun, lihapullakatapultteja, lautasen reunojen yli tulvivaa riisiä. Tahraisten ruokalappujen ja porkkanaposkien vuoksi en ole moista itse tekemisen riemua ja hienomotoristen taitojen opettelua sekä vahvistamista halunnut heiltä kieltää, vaan yksinkertaisesti olemme hankkineet käytännöllisiä ja siivousliinaa säästäviä ruokailutarvikkeita.
Siis hyviä ruokalappuja, käteen sopivia pieniä aterimia (ja erityisesti olen hamstrannut niitä pieniä , metallisia leikkele-juusto-haarukoita "tavalliselta" aterinosastolta), lasten käyttöä kestäviä astioita ja ennen kaikkea jo niitä aiemmin mainitsemiani hyviä ruokailualustoja.Parhaimmaksi ja helpoimmaksi tabletiksi ikinä olen todennut KG Designin silikoniset tabletit, jotka voi pestä astianpesukoneessa, ja jotka ovat myrkyttömiä. Superkivan ja hauskan ulkonäön lisäksi silikoninen tabletti pysyy erittäin hyvin paikoillaan, ja ennen kaikkea: lautanen pysyy hyvin sen päällä. Meillä on kummallakin isommalla lapsella omat tablettinsa, ja mummoloista sekä mökiltä löytyvät omansa, joten kyllä - hurahdettu on! Konepestävyys on suuren suuri plussa, jota laiskana kodinhengettärenä en voi kuin arvostaa. Hävettävän monet kerrat nimittäin olen vain nakannut puurotahraisen tabletin astianpesukoneen ylähyllylle... Pehmeä silikonitabletti on miellyttävän tuntuinen käden alla ja sen voi rullata tarpeen tullen vaikka mökille mukaan.Syöttötuolien Ferrari on kolmen lapsen kokemuksellani ehdottomasti Stokken TrippTrapp. Allun pyökinvärisessä (ja pyökinväriseksi kolmen vuoden pitäis-puheen jälkeenkin jäänyt) TrippTrappissaan syöttötuolin kuudes käyttäjä, eli tuoli käytettynä meille ostettu, ja ehdottomasti joka euron arvoinen. Tukeva, kaunis, käytännöllinen ja kestävä klassikko.

Syöttötuolin jälkeen paras ruokailuun liittyvä apuväline on ehdottomasti sen päälle asetettava Playtray-tarjotin. Kuvien läpinäkyvä tarjotin on 2,5 vuotta vanha, meillä siis todellakin jo kolmannella lapsella käytössä. Olen monet, monet kerrat kehunut (saatua) Playtrayta aiemminkin, enkä aio lopettaa nytkään. Playtrayssa on korkeat reunat, joten läikkyvät maitomukilliset eivät päädy lattialle, ja lapsella on hyvin tilaa ruokailla itse, kun koko alusta on yhtä reunallista lautasta. Näin maisteluvaiheessa kumoankin vain tarjottimelle erilaisia lajitelmia sormiruokaa (porkkanaa, kurkkua, maissinaksuja, bataattitikkuja, ja kun pinsettitote-treenien aika tulee, on makea pakastemaissi, herneet, mustikat yms. kovaa kamaa), ja aterian päätteeksi joko pyyhkäisen tarjottimen puhtaaksi tai pesen sen tiskiharjalla altaassa. Peukalo keskellä kämmentä-ihmisenä arvostan sitäkin, ettei tarjotin vaadi asentamista, se vain napsautetaan paikoilleen, joten myös sen irroittaminen esimerkiksi pesua varten on hyvin helppoa. Playtray vaatii jonkin verran tilaa ympärilleen, mutta toisaalta, itse ruokaileva lapsi ei vie tilaa ruokapöydästä. Vanhan kotimme, kaksion, kompaktin kokoisessa keittiössä Playtray sujahti sitä paitsi juuri ja juuri ruokapöydän alle piiloon syöttötuolin päällä ollessaankin.

Ruokailuhommia pohdiskeleville minulla onkin hyviä uutisia: saatte 5.-7.5. koodilla LUMO 15% alennusta koko Maxplay-verkkokaupan valikoimasta, siis Playtray-tarjottimien (joita on saatavilla useammassa värissä) ja KG Designin ruokailualustojen lisäksi myös muista nerokkaista ruokailutuotteista ja lastentarvikkeista alennusta. Esimerkiksi KG Designin silikoninen alusta kustantaa normaalistikin vain 15 euroa, joten nyt kannattaa toimia ja napata se vieläkin halvemmalla!

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Ei toiminut tuo alennuskoodi :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kirjoitithan koodin isoilla kirjaimilla, LUMO? Laitoin verkkokauppaan viestiä ja koodilla on ainakin tullut tilauksia, eli sen pitäisi kyllä toimia.

   Poista
  2. Kirjoitin kyllä mielestäni isolla, mutta ei jostain syystä toiminut :/ nyt toimii kuitenkin, kiitos!:)

   Poista
 3. Jee, kiitos alennuskoodista! Meillä on kesällä edessä kuopuksen kiinteisiin ruokiin tutustuttaminen ja PlayTray-tarjotin vaikuttaa niin kätevältä, että tilaukseen lähtee :)

  Sormiruokailu kammottaa mua vauvan kakomisen takia :/ Tiedän kyllä, että kakominen kuuluu asiaan eikä tukehtumisvaara ole todennäköinen, mutta silti se aiheuttaa mussa paniikkia :D

  VastaaPoista