Social Media Icons

maanantai 11. toukokuuta 2015

Sirppinät ja siemenet - lasten(kin) suosikkivälipalat

Ei kommentteja Share It:


Kuten jokin aika sitten totesin, pyrimme tietoisuuteen ja terveellisyyteen etenkin lasten ruokailua ja ruokia ajatellen. Syömme aika vähän eineksiä, puolivalmiita ruokia ja vältämme ankarasti prosessoitua, muunneltua tai lisäainein kyllästettyä ruokaa. Kasvukausi kotimaassa on kuitenkin lyhyt ja arkisin tulee niin usein turvauduttua tuttuihin, hyväksi havaittuihin bravuureihin. 

Hyvistä, terveellisistä ja maukkaista välipaloista ei varsinaisesti lasten lautasilla ollut ylimääräistä tunkua. Hedelmiä ja vihannestikkuja meillä on syöty aina aika paljon, mutta esimerkiksi hoitolaukku/kerhoreppu-kelpoisia, sokeroimattomia tai kaikella muulla ekstralla kuorruttamattomia välipaloja on lasten makupalettiin sopivina heikosti tarjolla. Pakkaan kotona usein eväsrasioihin mukaan hedelmiä ja vihanneksia valmiiksi pestyinä ja viipaloituina, mutta kaupunkipäivien venähtäessä pitkiksi olen monesti kaivannut jotain helpompaa. Jotain valmista, nopeasti nautittavaa, kaikille maistuvaa, pienimmästäkin lähi-Alepasta löytyvää ja ennen kaikkea terveellistä. 
Kun saimme Meiralta pari viikkoa sitten maisteltavaksi heidän uutuuksiaan, erilaisia  sydänmerkittyjä siemensekoituksia ja maustamattomia cashew- sekä saksanpähkinäpusseja, koin jonkinlaisen ahaa-elämyksen. Pienempi, naposteluun ja herkutteluun sopiva pakkauskoko cashew-pähkinöitä kun muodostui oikeaksi hoitolaukku-kerhoreppu-hitiksi! 

Meillä syödään hävettävän vähän kalaa tätä nykyä, ja hyvien rasvahappojen saannin turvaamiseksi meillä onkin jo pari vuotta annettu lapsillekin paitsi avokadoa, myös pähkinöitä. Rapiseva välipalapussi menee täydestä "lauantaipussina", ja suolaamattomat, pahtamattomat ja maustamattomat pähkinät eivät sotke pieniä käsiä matkalla nautittunakaan, mistä iso plussa - olen maailman huonoin kantamaan kosteuspyyhkeitä mukanani, mutten voi sietää tahmatassuja (vrt. rusinat). Meillä lasten erityistä herkkua ovat cashew-pähkinät eli sirppikuu-pähkinät eli tuttavallisemmin sirppinät. Parasta näissä sydänmerkityissä "namipusseissa" on, että ne pitävät sisällään hyvien rasvojen lisäksi ravintokuitua, kasviproteiinia ja monia kivennäisaineita kuten rautaa ja magnesiumia, ja suolaamattomina ne käyvät pienillekin lapsille (joiden ruokaan ei suositella lisättävän suolaa laisinkaan). Samaa ei voi sanoa monista erityisesti lapsille suunnatuista välipalavaihtoehdoista, valitettavasti. 


Kuituja ja hyviä rasvoja rakastavana ripottelen siemeniä niin puuroon, smoothieen, kuin salaatinkin päälle. Olen käyttänyt pähkinöitä etenkin tuorepuuron joukossa, jossa ne muuttuvat yön yli jääkaapissa ollessaan pehmeiksi ja makeiksi. Aiemmin kilohintoja vertailleena ja jättipakkauksia ostaneena huomasin heti laatueron Meiran pähkinöissä. Meira käyttää vain tuoreinta satoa pähkinöistä, jotka Helsingin Vallillan tehtaalla käyvät vielä läpi tiukan laatuseulan, jonka jälkeen pähkinät pakataan suojakaasuun. Kaasu ehkäisee pähkinöiden sisältämien hyvien rasvojen härskiintymistä (josta johtuu se pahvimainen makukin, joka toisinaan halvimman kilohinnan tukkupakkauksissa on). Meillä pähkinöitä on siis viime aikoina syöty aiempaa enemmän ihan sellaisenaan, maukkaana välipalana napostellen. 

Minä annan erityiskiitosta yhden pähkinälajikkeen pusseista, sillä meillä hassel-ja pekaanipähkinöistä allergiaoireita saa minun lisäkseni kaksivuotias poikamme. Pehmeän kermaisen makuiset, tuoreet cashew-pähkinät ovat mullistaneet meidän lastemme herkuttelun ja erityisen kivalta on tuntunut pienempi 70 gramman pakkauskoko,  joka on juuri sopivan kokoinen matkaevääksi tai takapenkille naposteltavaksi annettavaksi. Suolaamattomat, paahtamattomat ja maustamattomat pähkinät kelpaavat meidän nirsoimmallekin, neljävuotiaalle hyi, toi on jotain outoa-kautta potevalle esikoiselle, mutteivat tosiaan sotke käsiä. Korkea laatu näkyy myös kokonaisina ja suurina pähkinöinä, eli pussin pohjalta ei löydy epämääräistä pähkinämurskaa. Pidän maustamattomista ja mahdollisimman muuntelemattomista välipaloista siksikin, että pian myös nuorimmaisen kanssa aletaan treenaamaan pinsetti-otetta ja karkeampien, suolaamattomien ruokapalojen syömistä, ja herneiden, raejuuston ja maissin lisäksi sormiruokailutarjottimelle aiotaan ehdottomasti kumota myös isompien lasten herkkua, pehmeitä ja helposti pureskeltavia cashew-pähkinöitä. 

Meillä on siis kulkenut nyt mukana vesipullojen lisäksi pähkinä-ja siemenpusseja niin Mikki Hiiri-kerhorepussa kuin mapin välissä. Itse olen huomannut oman (alituisen) makeanhimoni lähestulkoon kadonneen, kun käden ulottuvilla on ollut jotain maukasta snacksia - ei huono muutos sekään. 

PS. Lisää pähkinätriviaa ja tuotetietoutta löytyy täältä.

Yhteistyössä Meira.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti