Social Media Icons

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Auringolta suojaan

9 kommenttia Share It:

Meillä vietetään ensimmäistä kesälomaviikkoa, ja viikon varrelle on mahtunut vaihtelevasti sadepilviä ja päiviä, jolloin lämpömittarin lukemat ovat kavunneet hyvinkin kesäisiin lukuihin. Me vietämme paljon aikaa ulkona ympäri vuoden, mutta erityisen hyvin viihdymme ulkosalla kesäisin - viime kesänä oli paljon päiviä, jolloin kävimme kotona vain nukkumassa tai lepäämässä keskipäivän kuumimman auringonpaahteen aikaan. Tällekin kesälle on suunnitteilla monenmoisia (kotimaan) reissuja, mökkeilyä, rantapäiviä, puistopäiviä, ulkona grillailua ja kotikaupunkiretkiä Suomenlinnasta Korkeasaareen.

Me olemme lasten syntymästä saakka pyrkineet suojaamaan lasten herkkää ihoa jokaisena vuodenaikana, ja nyt lämpimien päivien, veneily-ja mökkeilykauden alettua paksut tehovoiteet pakkasen kuivattamalle iholle ovat väistyneet kaapin perälle aurinkosuojatuotteiden taakse.

Etenkin täällä meren äärellä, alituisen tuulenvireen kanssa on toisinaan vaikeaa tajuta, kuinka kovasti aurinko oikeasti porottaa, ja kuinka nopeasti vaalean hipiänsä saakaan poltettua. Muistan viime kesäloman roadtripin Pohjois-Karjalassa, jossa 25 lämpöastetta tuntui tukehduttavan kuumalta ja paahteiselta, koto-Helsingissä kun olisi ollut vain lämmintä! Aurinkovoidekin tuli kaivettua herkemmin esiin kuin puolipilvisenä kesäpäivänä lähipuistossa.

Ihoa voi suojata auringolta pysyttelemällä varjossa, vaattein ja aurinkosuojatuottein. Itselleni tuli kuitenkin yllätyksenä se, että vaaleat vaatteet eivät juuri suojaa auringon iholle haitallisilta UV- ja UVA-säteiltä (ja hei, käsi ylös: kuinka moni pukeutuu hellesäällä mustaan?), ja toinen yleinen moka on yksinkertaisesti se, että aurinkosuojatuotteita käytetään liian vähän. Niitä annostellaan liian vähän ja lisätään päivän mittaan vain vähän. Kuulin taannoin eräässä aurinkosuojatuotteita koskevassa tilaisuudessa, että ihotautilääkäri oli laskenut, että aikuisen tarvitsisi käyttää esimerkiksi kahden viikon etelän rantalomalla kymmenen purkkia aurinkorasvaa, mikäli viettäisi jokaisen valoisan tunnin ulkona! Aurinkovoidetta siis voi ja saa lisätä päivän mittaan ja annostella reippaammin. (Itse ainakin olin jo vuosia uskonut "tosi riittoisiin" aurinkovoiteisiin - siis käyttänyt voidetta nuukasti.)
Me saimme hiljan testiin faceliftin kokeenelta, jo vuosia herkän ihon hinta-laatusuhteisena tuntemaltani apteekkikosmetiikkasarjalta, ACO:lta aurinkosuojatuoteperheen tuotteita. Ostin jo viime kesänä apteekista lapsille useammankin purkin ACO Sun Kids-voidetta korkealla SPF 50-suojakertoimella. Partikkeli-suoja-aineellinen, hajusteeton, väriaineeton, alkoholiton ja parabeeniton voide oli paksua, mutta helposti levitettävää, pysyi hyvin rantaleikeissä ja jätti ihon hivenen vaaleammaksi levitettäessä, mikä helpotti ihon suojaamista. Voide ei myöskään imeydy iholle, vaan jää vain suojaavaksi "kalvoksi" iholle (voiteen levittämisen jälkeen kannattaa odotella pari minuuttia ennen vaatteiden pukemista).

Lasten tuoteperheessä ilahduttavan helppokäyttöinen, hyvin levittyvä ja miellyttävän tuntuinen oli myös SPF 30-kertoimella varustettu aurinkosuojasuihke, jonka lisääminen ja levittäminen on selkeästi perinteistä aurinkovoidetta nopeampaa.ACO:n aurinkosuojatuoteperhe on uudistunut tänä vuonna, ja vaaleasta tummempaan värikoodatut purkit kertovat UV-suojan tasosta. Itse ihastuin erityisesti Sun Stickiin, joka on huulirasvan tapainen puikkomainen aurinkotuote. Sen lisääminen on päivän mittaan helppoa (esimerkiksi poskipäille, korvanlehdille, nenän päälle olkapäille), jopa reissun päällä, sillä voide levittyy hyvin puikosta suoraan levittämällä jolloin käsiäänkään ei tarvitse tahmata. Oikea hoitolaukkutuote paitsi käytettävyytensä, myös pienen kokonsa ansiosta! Sun Stickejä löytyy eri suojakertoimilla sekä aikuisille että lapsille.Kosteusvoiteiden suhteen muuten aika kranttuna ihastuin yllättäen kevyen suojakertoimen kosteuttavaan kasvojen aurinkovoiteeseen, jota olen käyttänyt viime viikot meikin alla päivittäin. ACO:n aurinkosuojatuoteperheen Face-sarjasta löytyy kaksi erilaista päivävoidetta eri ihotyypeille: mattapinnan jättävä, kevyempi Mattifying Sun Cream (SPF 20) normaalille ja sekaiholle sekä E-vitamiinia sisältävä, kosteuttava mutta nopeasti imeytyvä kuivan ihon Nourishing Sun Cream-kasvovoide (SPF 20). Kumpikin kasvojen aurinkovoide imeytyy nopeasti, ja jättää iholle tasaisen, kosteutetun tuntuisen pinnan kuitenkin ilman kalvomaista tunnetta. Myös kasvojen aurinkosuojatuoteperhe on alkoholiton, parabeeniton, hajusteeton ja väriaineeton. Iso peukku!

Näin kesäloman alussa ja vaatekerrastojen ollessa vielä kohtalaisen paksuja olemme suojanneet vain omat ja lastemme kasvot, sekä kädet. Viime kesänä kävi nimittäin niin, että esikoisella paloivat kämmenselät jo kauan ennen hellekelejä. Hänellä oli päällään pitkähihainen paita, ja kasvoille sipaisin aurinkorasvaa, mutta polkypyöräillessä viileänä kesäpäivänä kämmenselät olivat tietysti suoralle valolle alttiina. Tummilla vaatteilla, varsinaisilla UV-suojavaatteilla, lierihatuilla ja aurinkolaseilla kannattaa suojata lasten herkkää ihoa jo ensimmäisinä kesäpäivinä, ja aurinkosuojavoiteita suositellaan käytettäväksi ainakin kehon näkyville osille; kasvoille, käsille ja kengistä riippuen myös jaloille. Myös niska ja korvanlehdet saavat helposti aurinkoa esim. lippalakin kanssa.

ACO:n koko aurinkotuotesuojaperhe tarkempine tietoineen löytyy täältä, ja ACOa myyvät hyvin varustellut apteekit (meillä päin oikeastaan kaikki).

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

9 kommenttia:

 1. Hei, täällä tarvittais neuvoja: Oletko suojannut samoilla voiteilla myös nuorimmaisen? Juuri "heräsin" pähkäilemään meidän vauvan suojaamista auringolta (esikoinen laatuaan :D), joka on suunnilleen saman ikäinen kuin teidän nuorin. Muistelisin, että ainakin joidenkin aurinkorasvojen käyttöä ei suositella ihan pienille lapsille, miten on näissä kyseessä olevissa tuotteissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkorasvoja ei voi oikein suositella lainkaan alle 2-vuotiaille, vaan heidät kannattaisi suojata vain vaatteiden avulla. Kuitenkin – jos on "pakko" käyttää – voi käyttää sellaisia aurinkovoiteita, joissa on vain fysikaalinen suoja. (Monissa esim. markettien lasten aurinkovoiteissa on myös kemiallisia suoja-aineita eli tarkkana saa olla.) Ja ne fysikaaliset suoja-aineet eli sinkki- ja titaanioksidit mieluiten "ei-nano"-muodossa...

   Tuo ACO:n voide ei näin maallikon silmiin näytä inciltään parhaimmalta, mutta toki huonompiakin vaihtoehtoja löytyy.

   Poista
 2. Muistelen ihotautilääkärin suositelleen yli 6kk vauvojen ihon suojaamista. Meillä on rattaissa UV-suojatut kankaat sekä päivänvarjo, jolla saa lisäsuojaa. Suurimman osan ulkoiluistamme pienin on nukkunut rattaissa, mutta iltapäivän ulkoiluille olen lisännyt Kids Sensitive-sarjan SPF 50 voidetta kasvoille. :) kesällä lyhyiden hihojen aikaan täytyy tietysti suojata myös kädet ja jalat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui sanoa, että periaatteessa suositus olisi, että pienet lapset välttäisivät suoraa auringonpaistetta, mutta käytännössä se on kyllä aika mahdotonta. Keskipäivän kuumimpaan aikaan me olemme vetäytyneet sisätiloihin. Ylle tuli pieni typo; tarkoitin siis yli 6kk vauvojen ihon suojaamista aurinkosuojakosmetiikkatuottein. Aurinkovoiteen lisäksi helppo tapa suojata on varsinaiset UV-suojavaatteet, joita löytyy uimapukukankaisten lisäksi myös pehmeänä trikoona (esim. Reimalla näytti olevan). Kehon näkyvät osat (kämmenet, kasvot, jalat, niska, korvat) kannattaa silti suojata aurinkovoiteella. Acoa ostin jo viime kesänä siksi, että se jää ihon pintaan vain suojaksi eikä imeydy - koetan välttää ylimääräisten tuotteiden käyttämistä lasten iholla sikäli kun ei ole pakko (kolmen kuivaihoisen lapsen kanssa käytännössä kuitenkin on).

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä 😊 Tarkoitus täälläkin on ensisijaisesti välttää suoraa auringonpaistetta, mutta sitten tulee näitä tilanteita, kun iskee yllättävä raivo rattaissa 😞

   Poista
 3. Tutkin tuota ACOn sisällysluetteloa. UV-filtterinä on näissä tuotteissa nanomateriaalia. Itse en käyttäisi nano-aineita sisältäviä tuotteita itselleni tai lapsilleni. Niiden vaikutuksista on vielä liian vähän tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole moisista nano-materiaaleista kuullutkaan, mutta yleisesti ottaen luotan hyvin testattuun ja turvalliseen apteekkikosmetiikkaan. :)

   Poista
 4. Samaa mieltä Marian kanssa. Se ei vielä meinaa mitään vaikka onkin apteekkituote. Kyllä sieläkin huonoja tuotteita myydään. Suosittelisin lukemaan nanomateriaaleista.

  VastaaPoista
 5. http://blogit.kaksplus.fi/kotitalouskriisi/kiellettya-ainetta-aurinkovoiteissa/
  Tässä on lisää nanoista. EU:n kemikaaliviraston lainaus on ehkä oleellisin.

  VastaaPoista