Social Media Icons

sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Maidoton-munaton-viljaton

11 kommenttia Share It:Kerroin taannoin, että kävimme yksityisellä lääkäriasemalla allergiatutkimuksissa pitkään jatkuneiden vatsakipujen ja suolisto-oireilujen vuoksi kaksivuotiaan Armaksen kanssa. Pikaisen tuloksen antavat prick-testit tulivat puhtaina takaisin, vaikka maidoton ja kananmunaton dieetti yksinään sai kuivan nokkosrokon ja ärhäkän ihottuman katoamaan. Meitä varoitettiin ennakkoon prick-testien epävarmasta tuloksesta, ja allergologi lohdullisesti kertoili myös, ettei verikoekaan aina kerro koko totuutta.

Ja niinhän siinä kävi: verikokeet tulivat puhtaina takaisin. Geenitestissä ei löytynyt alttiutta edes laktoosi-intoleranssille. Tunsin oloni vainoharhaiseksi, luulosairaaksi ja hulluksi. Mietin, josko olen mielessäni suurennellutkin oireita ja lapsen valitusta, ja että ehkä rankat yöt ja vatsakipuhuudot vauvasta saakka johtuivatkin jostain muusta; suihkutisseistä, kipakasta luonteesta, stressistä, no, jostain muusta. Puhelimessa tuloksia soittanut erikoislääkäri kuitenkin vailla epäilyksen tai turhautumisen häivää äänessään kertoi, ettei moinen ole tavatonta, ja että allerginen tai yliherkkä voi olla, vaikkei sitä verikokein olisikaan todettavissa. Itse saan kovia vatsakipuja ja suolisto-oireita lehmänmaidosta, vaikka laktoosi-intoleranssi ja maitoallergia onkin verikokein testattu lukuisia kertoja, eikä mitään poikkeavaa ole ollut havaittavissa. Niin kai siis on nytkin.

Ohjeeksi saimme pitää poikaa seuraavat neljä viikkoa samalla munaton-maidoton-dieetillä, ja lisäksi ruokavaliosta on seuraaviksi viikoiksi suljettu pois myös kaikki kotimaiset viljat kauraa lukuun ottamatta. Neljän viikon jälkeen viljoja aletaan palauttaa ruokavalioon yksi kerrallaan ja katsotaan, miten lapsi reagoi. Uskomatonta kyllä, olemme huomanneet eron ihan parissa päivässä: Armas ei ole valittanut vatsakipuja ja vatsan toiminta on tasaantunut. Iho-oireet hävisivät jo aiemmin, munattoman ja maidottoman ruokavalion myötä.

Kotona elellään siis pastatonta aikaa ja evässämpylät on vaihdettu gluteenittomiin versioihin, mutta koen muutokset silti hyvin kestettävinä ja nykyisen välttämis-kombon suhteellisen kevyenä - kuuluihan lapsuudenperheeseeni kymmenen vuotta nuorempi siskoni, joka eli aika monta vuotta peruna-riisirieskalla, yhdellä leikkeleellä ja kurkulla. Pakkausselosteiden syynääminen tulee aika selkärangasta, ja niin tulee kaksi erilaista leviterasiaakin. Kun poissa ei ole kasvikunnan tuotteita tai mausteita, eikä meillä normaalistikaan käytetä juurikaan eineksiä tai puolivalmisteita, ei ero entiseen ole suuren suuri. Juusto on poissa kuvioista edelleen ja allergologi suositteli kalsium-lisää jo käytössä olevan pureskeltavan monivitamiinin lisäksi.

Oireiden katoaminen ja helpottaminen on totta kai huojentavaa, mutta samalla tunnen olevani löyhässä hirressä - neljän viikon päästä kun mietitään, mikä tai mitkä viljat eivät hänelle sovi. Odotellaan vain huonompia öitä, vatsavaivoja ja huutoa. Kai.

Seuraa Bloglovinissa, Facebookissa, Instagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

11 kommenttia:

 1. Ja kuten varmasti tiedättekin, niin viljaton ei ole sama kuin gluteeniton, joten muistakaa syynätä gluteenittomat jotta saatte myös vehnätöntä (gluteeniton voi sisältää vehnätärkkelystä, joka ei sovi vehnä/vilja-allergisille) t

  VastaaPoista
 2. Meillä veritestissä löydetty maito ja muna allergia. Meillä kuitenkin käytössä luomumaito. Pitää ihottuman ja mahakivut kurissa niin ettei ole tarvinnut kokonaan jättää pois ruokavaliosta. Korvaavia tuotteita ei suostu juomaan. . Mekin käytiin kokeet yksityisellä ja varmaan jo tammikuussa, mutta vieläkään ei lääkäri ole ottanut yhteyttä.... vaikka näin sanoin toki tekevänsä.. nämä hommat on näköjää vähän vanhempien omien harkintojen varaisia asioita että antaako näitä tuotteita edelleen vai ei... muna on meillä helppo välttää, mutta tuo maitoallergia vähän arveluttaa.

  VastaaPoista
 3. Miksi kaura jätettiin ruokavalioon?

  VastaaPoista
 4. Ootko törmännyt jo jauhoton taikina -blogiin? Mä lueskelin sitä kovasti imetysdieetilläni (maidoton, munaton, kalaton, vehnätön, mikä oli käytännössä gluteeniton kauralla) ollessani. Paljon kivoja reseptejä.

  VastaaPoista
 5. Samaa kauraa ihmettelin minäkin.
  Meillä keskimmäiselle esimerkiksi kaura oli kotimaisista viljoista se pahin mahdollinen. Sieti vain vehnää, joka taas yleisessä keskustelussa todetaan olevan kaikkein pahin mahdollinen.

  VastaaPoista
 6. prismasta ja s-marketista saa maissipastaa ja komppaan edellisiä et muista tarkistaa ne gluteiinittomat leivät koska niistä käy vaan muutamat jos on viljattomalla.me ollaan korvattu leivät välillä maissikakuilla ja maissi ym jauhoista saa nopsasti tehtyä ite peltileipää,pizzapohjan ym..meillä ei viljoista sovi tosiaan vehnä,ohra,kaura,ruis eikä tattari mut iha hyvin on saatu keksittyä korvaavia tuotteita.punnitse ja säästä myymälästä löytyy myös kaikenlaista mut hyvin o pärjätty ihan lähikaupan valikoimilla:)meillä helpotti asiaa jo se kun saatiin peruna ruokavalioon ni pystyy käyttää jtn gluteiinittomia ku niissä monessa on sitä perunaa..

  VastaaPoista
 7. meillä (maidoton, munaton, soijaton) on käytössä oatlyn kauramaito, nalle-kaurakaakao, oatlyn jogurtti (havregurt), oatlyn vaniljakastike + jäätelöt (ei erota "oikeista" :D), rasvana keijun tummansininen ja nordic green -ruoka"kerma". lisäksi perheessä on kaksi vegetaristia, joten aika jännää aina mun ruoanlaitto :D

  VastaaPoista
 8. Kumma kyllä, meilläkin siedetään luomumaitotuotteita. Niistä ei tule vatsa- eikä iho-oireita lainkaan! Suosittelen kokeilemaan kun sen aika on.

  VastaaPoista
 9. Kaura on yleensä se siedetyin vilja kotimaisista viljoista, etenkin ns. puhdas kaura.

  VastaaPoista
 10. Hei, kiitos paljon blogivinkistä! :)

  VastaaPoista
 11. Meillä on tosi pahasti allerginen lapsi ja mikään allergia ei näkynyt veri- tai ihopistokokeella, joten ei ne aina, siis läheskään aina, kerro totuutta. Tsemppiä matkaan!

  VastaaPoista