Social Media Icons

torstai 16. huhtikuuta 2015

Lelulaatikon helmet (ja arvontavinkki)

5 kommenttia Share It:

         
Minä en koe itse olevani erityisen tiukkapipoinen kasvattaja, mitä tulee sukupuoli-kysymyksiin, leluihin tai sen sellaiseen, mutta yksi asia on ollut meille aina selvä: meillä ei kasvatettaisi tyttöjä tai poikia, jonka vuoksi lelut vauva-ja taaperoiässä voi jättää ilman leimaa jommankumman sukupuolen leluista. Puulelut, palikat, kirjat, pallot, liikuntaan ja rakentamiseen kannustavat lelut, niitä meillä on paljon. Kiistaton kestosuosikki on kuitenkin perinteiset Legon Duplot. Meidän lapsemme leikkivät pääasiassa isänsä vanhoilla Duploilla, jotka anoppini on säästänyt (tusen tack!), ja myös mummoloista löytyy omat Duplo-laatikkonsa.

Jos kummit tai mummit ovat tiedustelleet lahjaideoita synttäreille tai jouluksi tuotavaksi, olen yleensä ensimmäisenä väläyttänyt Duplo-korttia, sillä ne ovat helposti saatavia, kohtuullisen hintaisia, kestävät mäiskimistä, purkamista ja hampaitakin. Duploista pidämme ennen kaikkea siksi, että inhoan, siis todella inhoan, lastenhuoneen lelulaatikkojen sortteeraamista enkä siis voi sietää yksittäisiä lelusettejä tai mihinkään kuulumatonta tilpehööriä. Meille lelut hankitaan sarjoina, koska ne ladotaan myös sellaisina laatikkoihinsa; junaratapalikat yhteen, Barbiet toiseen, Duplot kolmanteen. On selkeää ostaa yhtä lapselta toiselle kestävää sarjaa, jonka täydentäminen on helppoa, ja joka jaksaa viihdyttää eri ikäisiä ja eri sukupuolta olevia leikkijöitä.
Haluan kannustaa lapsiani luovuuteen ja ongelmanratkaisuun, mutta pyristellä kertakäyttökulttuurista irti myös lastenhuoneessa. Se, että samaa, yhteensopivaa tuotesarjaa on valmistettu ennen heitä ja tullaan valmistamaan heidän jälkeensäkin, on paitsi käytännöllistä myös ekologisesti kestävää. Samat 25 vuotta vanhat Duplo-palikat käyvät yksiin 2015 ostettujen palikoiden kanssa, ja laatikollinen Duploja tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja leikkiin ja rakentamiseen. Meillä kävi pari joulua sitten niin, että hevosista ja Duploista innostunut esikoisemme sai kolme samanlaista Duplo Hevostalli-settiä lahjaksi, jolloin olkiani kohauttaen avasin hänen kanssaan kaikki paketit, ja rakensin yhden hevostalli-imperiumin, joka myöhemmin purettiin ja rakennettiin uudestaan "kissalinnaksi". Vauvan syntymän kunniaksi ostetuista jäätelö-duploista on rakennettu niin puolen metrin korkuisia megajäätelöitä, ja käytetty niin kotileikissä kuin hulvattoman prinsessalinnan torneinakin. Esimerkiksi.  Parhaita ovat mielestäni juuri tällaiset leikit: ne iltapäivät, kun lelulaatikot kolisevat ja kaksi isompaakin viistää leikkeineen lattianrajassa, keskittyneenä ja uutta luoden.Lego lähestyi meitä hiljan, ja halusi lähettää uutuus-Duploja meille ja teille leikittäviksi ja testattavaksi. Lego Duplo-tuoteperheen uusin tulokas on My First-sarja ihan pienimmille rakentelijoille. Me saimme "Ensimmäinen maatilani" ja "Ensimmäinen traktorini"-pakkaukset, josta Mimmi-lehmää fanittavat lapset tietenkin innostuivat - "kana, hedelmiä ja kaikkea, vau", kiljahti kesällä 4 vuotta täyttävä esikoinen.
Sain arvottavaksi yhden Ensimmäinen maatilani-setin ja kaksi Ensimmäinen traktorini-settiä, ja arvontaan voi osallistua blogini facebook-sivun tykkääjät täällä

PS. Pakko jakaa vielä hieman erilainen puuhailuvinkki: Lego Duplolla on hyviä, maksuttomia applikaatioita taaperoille, jotka eivät tarjoa ostoja ohjelmassa ja joissa ei ole mainoksia. Meillä on jo pari vuotta vannottu Duplo-sovellusten nimeen pitkillä automatkoilla ja äidin kahvitauoilla. Lieveilmiönä tosin mainittakoon, että koska sovelluksissa rakennetaan ja pelataan Duplo-palikoilla, ilmestyy meidän lastemme must have-toivelistoille määrätyt Duplo-pakkaukset, jäätelöt, sirkukset, junat....

 Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

5 kommenttia:

 1. Legot koko perheen suosikkeja täälläkin. Nykyään kylläkin pikkulegot vievät voiton. Meiltäkin löytyy niitä omia vanhoja, joskin suurin osa on isovanhemmilla odottamassa pientä (ja isoa) leikkijää. Mielestäni yksi hölmöimmistä asioista olisi rajoittaa lapsen luovuutta kieltämällä legosettien (jopa niiden hienojen isojen) hajottaminen. Ohjeet kuitenkin säästetään ja kyllähän aina niitä pieniä myös hukkuu, mutta ovat usein korvattavissa ja se, että palikka ei vaikka vastaa alkuperäistä väriä, häiritsee meillä ainakin ainoastaan meitä vanhempia, lapsesta se tuntuu olevan vain hauskaa. Ihan totta, ihmeissäni ihailen aina lapsen luovuutta nähdä legorakennelmansa milloin avaruusrakettina ja milloin sukellusautona tai vaikka lohikäärmeenä. :)

  VastaaPoista
 2. Meillä lapset kutsuvat duplo-koppaa uima-altaaksi, mikä kertoo jotain sen koosta... Minusta on hassua kun jotkut pitävät duploja vauvojen leluina, vaikka meillä neljävuotiaskin leikkii niillä tosi mielellään.

  VastaaPoista
 3. Hahah! Meillä Lego-koppia on kaksi ja mummolassa saman verran. :D Meillä on Lego Friends-"pikkulegoja" myös, mutta nelivuotiaalle ne olivat selkeästi too much, vielä. Duplo-leikit saavat toki uusia ulottuvuuksia lapsen kasvaessa - meillä aloitettiin rakentamalla torneja ja yleensäkin sihtaamaan palikoita alustaan, sitten rakentamaan taloja ja nykyään Lego-linnojen ympäriltä tuntuu löytyvän kokonainen suuri leikki "ukkeleiden" dialogeineen kaikkineen. :)

  VastaaPoista
 4. Totta tuokin! Tai siis... Meillä ei varmaan ole koskaan päästy kokoamaan kokonaista settiä ohjeiden mukaan, vaan meidän hulivilit ovat rakennelleet fiiliksen mukaan milloin mitäkin. Ja sehän juuri yhteensopivissa ja purettavissa palikoissa onkin hienoa; kun ei tarvitse tyytyä yhteen malliin tai ratkaisuun. :)

  VastaaPoista
 5. Täällä myös Duplot on hitti ja itsekin niistä pienenä tykkäsin. Ihan ei mennyt kuitenkaan sukulaisilta lahjahankinnat kohdilleen kun tyttö sai 1v lahjaksi kaksi samaa Duplo-settiä joissa oli pelkkiä peruspalikoita.. tuossa iässä vielä ne elukat yms on se ykkösjuttu kuitenkin, vaikka myöhemmin ei varmasti haittaa, että rakennusmateriaalista ei ole pulaa.. :D Kuinka vanhana siellä lapset on oppineet itse kasaamaan? 1v4kk vanha vielä tarvii leikkiseuraa viihtyäkseen Duplojen(kaan) parissa. Purkaminen on se juttu, kovasti kiinnostaa koska noilla rakentaminen alkaa onnistua :)

  VastaaPoista