Social Media Icons

lauantai 21. maaliskuuta 2015

Pölypussiton imuri lapsiperheessä, hitti vai huti?

12 kommenttia , , , Share It:
d3jo d2

Sinä päivänä, kun kaksivuotias löysi kukkamultasäkin ja levitti sen pitkin olohuonetta sillä välin kun vaihdoin vaippaa, hajosi uskollisesti viisitoista vuotta palvellut Mielen pölynimuri. Olimme kuukausia osanneet odottaa uskollisen perheenjäsenen lähtöä, koska imuri ei sanalla sanoen ollut enää täydessä imussa. Olimme vaihtaneet suodattimet, suulakkeet, fiksailleet letkua ja tottuneet verho-asetuksella imurointiin, sillä kovemmalle teholle sitä ei enää saanut, mutta myönnän, että kun imuri kosahti, niin kyllä otti päähän.

Minä säästän monissa asioissa, mutta kodinkoneissa vain harvoin. Mieheni nauroikin joskus, että marssin kodinkoneliikkeeseen samanlaisella mahtailevuudella ja vaatimuslistalla kuin monet autokauppaan: haluan kaikki lisävarusteet, pitkät takuut, parhaan laitteen parhaaseen hintaan ja mieluiten vähän alennustakin. Kun uuden imurin hankinta tuli lopun viimein (ja pakon edessä) ajankohtaiseksi, tiesin, ettei se olisi asia, jossa säästäisin. Meillä imuria käytetään paljon (vaikkei sitä meillä käyneenä uskoisikaan), eikä meillä ole edes siivouskomeroa - imuria kun käytetään päivän mittaan huoneessa jos toisessakin. Vaihtoehtoja merkkien suhteen minulla oli käytännössä kaksi: hyväksi havaittu Miele tai lemmikkiperheiden ylistämä Dyson.

Useampi ihminen ja kodinkoneliikkeen myyjäkin suositteli pölypussitonta imuria lapsiperheeseen, mihin suhtauduin alkuun hyvin, siis hyvin skeptisesti. Muistan mutsini joskus ostaneen pienen henkilöauton verran maksaneen pölypussittoman vesi-imurin, jossa oli vesisäiliö. Se painoi tuhottomasti, piti ruokottoman kauheaa ääntä, vettä roiskui ympäriinsä ja kahta vuotta myöhemmin he vaihtoivatkin punaiseen paholaiseen, ketterään perusimuriin. Ei vesivahinkoja, mutta puolta pienempi koko ja ääni. Me huomasimme selkeän eron halpispölypussien ja Mielen omien pölypussien välillä niin hinnassa kuin laadussakin jonka vuoksi käytimme aina valmistajan omia pusseja, ja aloinkin laskemaan, että meillä on kulunut noin 40 euroa vuodessa imurin pölypusseihin, joten pölypussiton imuri alkoi tuntua ihan varteenotettavalta vaihtoehdolta - etenkin kun sitä suosittelivat ystäväni joilla on lemmikkejä ja lapsia.

Dysonin perusmallinen DC33C Origin-pölypussiton imuri löytyi alle kahdella ja puolella sadalla Hobby Hallin tarjouspäiviltä (ja näemmä myytiin sieltä myös loppuun). Ainoa asia, mikä Dysonissa etukäteen mietitytti, oli kova ääni, josta se oli saanut palautetta (lähinnä ihmisiltä, jotka sen vuoksi eivät olleetkaan päätyneet ostamaan Dysonia), ja kyllähän desibelimäärä hirvitti meitäkin aluksi. Kun kotona polkaisin imurin käyntiin, en oikeastaan huomannut eroa vanhaan Mieleemme tai anoppilan keskuspölynimuriin - kyllähän tästäkin lähtee ääntä, mutta se ei häiritse meitä tai lapsia, ja minä sentään yleensä imuroin nimenomaan lasten päiväuniaikaan tai heidän mentyä nukkumaan.

IMG_4499

Valmistajan sivuilla meidän DC33C Origin-imuristamme kerrotaan tarkemmin, mutta maallikkona ja päivittäin imuroivana ihastuin ketterästi mukana kulkevaan imuriin, jota ei tarvitse liiemmin "paimentaa" tai siirrellä perässään, mikä johtuu imureissa nivelletetystä ohjauksesta. Avaruusteknologialta näyttävässä "pallossa" on imurin painavin osa, moottori, matalamman painopisteen aikaansaamiseksi ja vakauden parantamiseksi. Käytännössä imuri siis vain... Tulee perässä.

Me huomasimme muutoksen kotimme siisteydessä ja sisäilmassa niin nopeasti, että jouduin ihan miettimään, voiko imurin vaihdolla todella olla näin suurta merkitystä. Meillä on valkeat lattiat ja vaaleat lattialistat, joissa pöly ja roska näkyy heti. Siis heti. Imuroin Miele-vanhuksella saman kiven päältä viisi kertaa ilman että se päätyi pölypussiin saakka, ja monesti imuroinnin jälkeenkin lattialla oli pölyä ja kiviä siellä täällä. Lisäksi meiltä löytyy kolme pitkälankaista nukkamattoa, ja kun ensimmäistä kertaa imuroin uudenkarhealla Dysonilla, kävi imurin putkessa sellainen kolina, että luulin jo, että putkessa pyörii jo koko matto nukkineen! Sohvatyynyjä imuroinut mies haltioissaan huusi minut katsomaan, kuinka hän muotoili imurilla liiskaksi painuneen sohvan selkätyynyn alkuperäiseen kuosiin.

d1

Yksi asia, mitä olemme asuntovalinnan suhteen jälkeenpäin harmitelleet, on ettei meillä ole varsinaista suljettua eteistä tai tuulikaappia, vaan eteisen kautta kuljetaan vessaan, lastenhuoneeseen, työhuoneeseen ja olohuoneeseen. Hukkaneliöitä tällaisessa ratkaisussa ei tietenkään ole, mutta kaikki hiekka ja roska kulkeutuu eteisen matolta muihin huoneisiin. Uudella, ärhäkällä Dysonilla olen imuroinut noin joka toinen päivä, ja se selkeästi tuntuu riittävän, tuulikaappia tai ei.

Suurin päätös ja askel oli luopua pölypusseista, ja oma mielikuvani pölypussittomasta imurista oli aluksi aika nuiva. Näin jo sieluni silmin kuinka pöllyttäisin likaa ja moskaa huoneilmaan pölysäiliötä tyhjentäessä, mutta ainakin meidän imurissamme tyhjennys käy siististi nappia painamalla ja koko säiliö mahtuu kätevästi roskapussin sisään, jolloin epämääräinen tomu ja pöly ei pöllyä ympäriinsä.

Vaihtaisinko siis enää pölypussilliseen imuriin? En. Vaihtaisinko Dysonini pois vaikka se ei ole markkinoiden hiljaisin imuri? En. Pidänkö uudesta imuristamme? En. Olen rakastunut.

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

12 kommenttia:

 1. Dyson on huippu imuri. Kaksi koiraa kun on niin säiliö täyttyy nopeasti, mutta eihän se haittaa ;)
  Meidän vauvakin rauhoittuu aina kun Dyson surahtaa käyntiin :D

  VastaaPoista
 2. Mä käytän sitä kovaa ääntä vähän niinku omana aikana :) kun en kuule muksujen mekkalaa... Ostin 7 vuotta sitte omani ja edelleen toimii kuin unelma!!

  VastaaPoista
 3. Hei tosi kiva kun kirjottelit arvostelun:) meilläkin just vanha Miele sano ittensä irti ja ollaan Dysonia mietitty.. Hullareilla tais olla joku tarjous tulossa;-) nyt uskaltaa ostaa kun on kuullut noin hyvät kokemukset:)

  VastaaPoista
 4. Meillä hajosi kaikkien muiden kodinkoneiden päälle myös imuri, ja päädytiin sitten Boschin Zoo'o:hun. Ihan huippu! Itselläni kävi mielessä Miele (heh heh) ja joku noista Dysoneista, mutta kodinkonekauppias puhui mut ihan ympäri. Enkä kadu minäkään. Koskaan ei imurointi ole ollut näin mielekästä! Kallis se oli kuin mikä, mutta sillä hinnalla voinee odottaa laatua ja kestävyyttä. Ja juuri ne karvamatot - en tiennytkään, että ne langat voi saada nousemaan vielä uudelleen ihan imurin avulla :D

  VastaaPoista
 5. No meillä on kyllä joku uusi Miele ja on aivan loistava! Vetää ehdottomasti vertoja esim. äitini Dysonille. Hyviä siis molemmat, ei Dysonistakaan pahaa sanottavaa. Mutta on mikä tahansa imuri loistava kun sitä vertaa 15 vuotta vanhaan ja imutehonsa menettäneeseen laitteeseen :) Piti siksi kommentoida kun osa tuntui käsittävän tämän kirjoituksen ihan kuin Mielessä olisi jotain vikaa merkkinä.

  VastaaPoista
 6. Joo, ei Mielessä tosiaan ollut mitään vikaa merkkinä, ja se oli meidän toisena vaihtarina juuri siksi, että kesti niin pitkään kovassa käytössä. :)

  VastaaPoista
 7. Tuo Boschin Zoo on muuten yksi, mistä olen kuullut tosi paljon hyvää myös. Tämän sanon nyt sillä, jos joku puntaroi vaihtoehtoja :)

  VastaaPoista
 8. Hahah! Hullareilla oli tosiaan. Saitteko omanne?

  VastaaPoista
 9. Ahahhah! Ihana! :D Omaa aikaa imuroidessa - been there, done that.

  VastaaPoista
 10. Samsung pussiton pölyimuri on hyvä viimeisillään raskaana ollessa. Ei tarvitse kumartua käynnistämään eikä tehoa säätämään kun on kahvassa kaukosäätö käynnistys ja imutehon säätö.

  VastaaPoista
 11. Tosimummon huushollissa on kans imuroitu kohta kymmenen vuotta lähes jokaisena päivänä Dysonilla, ja on tykätty kovasti. Uuden Dysonin hankintaa juuri mietimme, kun letkun liitäntäkohdasta on murtunut joku pikkuklipsu niin että letku ei ole juurestaan kiinni rungonpidikkeessä. Hyvin imuroi edelleen, mutta hiukan tympii kun se tulee tuon vian takia puoliksi sivuittain perässä. Taidamme pysyä silti uudenkin suhteen Dysonissa.

  VastaaPoista