Social Media Icons

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Lasten suusta, top 10

21 kommenttia Share It:
3b1

Kolme lasta, joista kaksi puhuu. Koko ajan. Siis ihan oikeasti, tauotta. Arkisten havaintojen lisäksi joukkoon eksyy jonkun verran höpönlöpöä (esimerkiksi että naapurissa asuu tiikeri, joka tulee postiluukusta sisään ja pelottelee lapsia) ja sitten kuolemattomia sananparsia. Neljä vuotta kesällä täyttävä Helmi etenkin on hyvin pikkuvanha, kaksivuotias Armas taasen tyytyy showmiehen (tällä tavoin myös neuvolan terveydenhoitaja kuvaili häntä neuvolakorttiin) osaansa. Koska näitä olisi hyvä kirjata toisinaan ylös, päätin minä tehdä niin. Tässä siis viime viikkojen hassuimmat ja oudoimmat keskustelut, olkaapa hyvät!

1. Oli hiljainen talviaamu. Mies keitti puuroa, laittoi kahvin tippumaan ja tuijotti tyhjyyteen. Uninen kaksivuotias Armas kömpi keittiöön, kapusi tuolille, katsahti ikkunasta ulos ja sanoi sitten: "Iskä, kato. Voi ittu. Lunta sataa".

2. "Äiti, missä sun mummi on? Kuka on sinun mummi?", kysyi 3,5-vuotias.
-"Olethan sinä mun mummini nähnyt, poliisi-äijän mummin.
"Ei, hän on minun mummi. Missä sinun mummi, äiti, on?"
-"Poliisiäijän mummi on minun mummi, usko nyt vaan."
Hän miettii hetken, laskee käden sitten olkapäälleni ja vastaa syvään huokaisten: "aijaa. Sinun mummi on siis varmaan ehkä kuollut sukupuuttoon. Huono juttu."

3. Kaksivuotias Armas tuli kuikuilemaan taakseni, kun sekoittelin taannoin chia-siemengeeliäni lasissa keittiössä. Hän vaati saada tietää, mitä teen, ja sen jälkeen kysyi, saisiko hän maistaa superfoodiksi laskettavista chian siemenistä liotettua geeliä. Hän haki teelusikan laatikosta ja varovasti hörppäsi lusikastaan sammakonkutua muistuttavaa mömmöä, nielaisi ja ilmeisen hämmentyneenä kohotti kätensä suunsa eteen ja huudahti sitten: "MITÄ JUULI TAPAHTUI?! OLEN KUNNOSSA! Tämä on VOIMALUOKAA! Minä olen pupelkankali (supersankari)! Ottaisinko lisää? Hyvä ajatus!". Sittemmin hän on aina välillä pyytänyt saada "sitä hyvää limaa".

piirrustus1_muok

4. Esikoiseni piirsi taannoin yllä olevan kuvan, jossa on kaksi hahmoa kasvoineen ja keskivartaloineen. Luulin ensin vasemman puoleista hahmoa perhoseksi, koska niistä ja toukista on puhuttu paljon lastenteatteri-reissun jälkeen, ja kun kehuin kaunista perhosta, huokaisi Helmi syvään ja sanoi sitten: "EI. Siinä on sinä ja minä. Äidillä on piiiiiiitkäät kädet jolla äiti lapset hoitaa, ja iso, ISO mekko ja maha, mistä kaaaaikki lapset tulee". Mahaani on piirretty nyt pikkusisko, ja kun sanoin, ettei meille ole tulossa nyt eikä myöhemmin pienempiä sisaruksia lisää, tuumi hän, että raidallinen kissanpentu kävisi sekin.

5. "Hei kuules! En kuullut veden lolinaa! Aina pitää pestä kädet, äiti sanoo niin! Tulee hammaspeikkoja ja kuukku (kurkku) kipeeks!", huutelee vanhin sosiaalipoliisi vessan ovella niin perhekerhossa kuin isälleenkin.

6. Ajoin risteysalueen läpi lapset takapenkillä, kun esikoinen yhtäkkiä huudahti: "hei äiti! Älä aja kun on punainen valo! Se on tosi lumasti tehty ja poliisi tulee hakee sinut vankilaan!". Selitin, että meille paloivat vihreät nuolivalot, suoraan eteenpäin ajaville punaiset, ja että todella oli meidän vuoromme mennä. "Joo joo, ookoo, ookoo, älä sitten tottele. Tee niinkun tykkäät! Niinhän sä aina teet", vastasi hän kyllästyneeseen ja pikkuvanhaan tyyliinsä.

IMG_2657

7. Meidän lapsillamme on ihan hillitön määrä isovanhempia ja isoisovanhempia, ja heidän erottelemisensa on ollut vaikeaa. Isoisäni on eläkkeelle jäänyt poliisi, mikä on tietysti lapsista cooleinta ikinä, ja etenkin kaksivuotias tykkää kertoa ihmisille, että "äijä on poliisi joka elää!" (siis on eläkkeellä). Minun isääni kutsutaan mufaksi, mutta koska F-kirjain taipui lasten suussa vähän huonosti, puhuivat he pitkään munasta. Lasten äidilleni keksimä lempinimi "Lilli ja Roope-mummo" on sekin herättänyt kummastusta, ja kerhotädit taannoin kyselivät, että ovatko Lilli ja Roope isovanhempien nimet, joista hassu lempinimi juontuisi. No eivät ole. Lilli ja Roope ovat äitini koiria.

8. Ihan hauska ja mieleenpainuva anekdootti on myös 3,5-vuotiaan näkemys perheestämme, jonka hän esitti kun kolmas lapsemme syntyi. Perheeseemme kuuluu hänen mukaansa nimittäin Helmi-merenneitoprinsessa, yksi prinssi, äiti joka kaiken hoitaa, vauva, jolla on merenneitopuku (unipussi) eikä yhtään kenkiä tai hampaita, sekä Henkka, josta puhutaan aina sukunimellä, ja joka käy koulussa ja tappaa karhuja.

9. Olimme taannoin pakkautumassa autoon viikonlopun ostosreissulle, kun mieheni löi päänsä autoon istuessaan ja kirosi: "voi v*ttu s*atana!", ja tietysti takapenkiltä kaksvee aloitti oman rimpsunsa repeatina, "ITTU TAATANA!". Minä empaattiseen tapaani ja kuhmusta välittämättä kivahdin "älä ihan oikeasti kiroile tuolla tavalla kun toinen toistaa kaiken!". Ja niin takapenkin keskipaikan papukaija jatkoi: "niin, Henkka! TOISTAA KAIKEN".

10. "Aijaa. Mennäänkö me TAAS sinne ostalin pillelikauppaan", huokaisi 3,5-vuotias kun juttelin itsekseni, että pureskeltavat monivitamiinitabletit ovat loppu. Lasten puheesta voisi saada käsityksen, että ostarilla käydään yhtenään, vaikka oikeasti keskitämme ostokset isoon hypermarkettiin vähän matkan päähän. Ostarin pillerikauppa eli apteekki oli silti jotain uutta.

Millaisia sammakoita tai totuuksia teidän lasten suusta on kuultu? Voi fittu, äiti!-postauksen kommenttiboksista olen poiminut kuolemattomia ja aina vaan naurattavia lauottuja totuuksia (vrt. "äiti susta lähtee kakan hajua").

 Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla. Mieheni Henkan Instagramiin (@chezhenkka) pääsee tästäruokapainotteiseen blogiin tästä ja Chez Henkka-facebook-sivuille tästä

21 kommenttia:

 1. Täydessä ruuhkabussissa ollessa, 3,5v täräytti kovaan ääneen, "Äiti, kuka haisee????!!!!" -kerroin, että en haista mitään, johon hän kauhistuneena;-"Hyi äiti! Sinä haiset!!!!!" ja nauraa räkätti perään. Kyllä nolotti. Juttu juonsi juurensa kotona piereskelystä, johon Aina tokaisin tytölle saman rimpsun..

  VastaaPoista
 2. Hihi, profiilikuvassasi nenästäsi tulee kiehkura. :D

  VastaaPoista
 3. Ihan loistavia :D. Meillä täällä 2v1kk papupata-papukaija. Tällä viikolla mieleenpainuvin on ollut pippuriepisodi. Tein ruokaa ja kuopus vaatimalla vaati pippurimyllystä rouhauksen mukiin. Maistoi siitä ja tokaisi: Hiiveetä myykkyy! (Hirveetä myrkkyy). Sanavalmiin kaverin kanssa välillä unohtuu tuon oikea ikä.

  VastaaPoista
 4. Hei!

  Löysin ensimmäisen kerran blogiisi, kun tuttu perheenäiti oli jakanut kirjoituksesi. Aihe taisi liittyä siihen, miten yhteiskunta kohtelee välillä monen lapsen perheitä (ikävällä tavalla). Silloin en voinut kuvitella, että tässä/näissä teksteissä olisi mitään hyvää.

  Itselläni ei ole (vielä) lapsia, joten harvempi "mammablogi" puhuttelee minua. Jostain syystä tuo ensimmäinen kirjoitus, jonka luin, kuitenkin puhutteli. Näpsäytin blogisi kirjanmerkkeihini palatakseni astialle toistamiseen. Nyt päätin rohkaista mieleni ja kommentoida.

  Tapasi kirjoittaa herättää mielenkiinnon, myös lapsettomien. Vaikka lapsiperheen arki on raskasta, eikä aina niin mieltäylentävää, osaat silti löytää hommasta hyvän puolen ja kirjoitat postauksesi pilke silmäkulmassa. Se on ilahduttavaa. Luin myös miehesi kirjoittaman postauksen ja se ei ainakaan karkoittanut minua lukijoista. :D

  Eli siis, kiitos tästä pirtsakasta ja hyväntuulisesta blogista - hyväntuulisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tämä olisi ällösöpö ja tympeän kaikkea hehkuttava blogi. Jään seurailemaan. Keep up the good work! ;)

  VastaaPoista
 5. Siskonpoika oli pienenä kajauttanut ruuhkaisessa bussissa että "koska sä iskä ostat taas sitä kaljaa?!"
  Iskä siis joi kaljaa harvoin, mutta sai istua loppumatkan korvat punasena ja tuntea tuijotuksen. XD

  VastaaPoista
 6. Mulla oli tässä vähän aikaa sitten menkat, ja käytän kuukuppi. Pikku-sisko 3 vee tuli mun viereen vessassa ja kysyi, mitä äidillä on pyllyssä. Sanoin, että kuukuppi, sen jälkeen tyttö rupesi huutelemaan "äidillä on Quu putti 5" (=lasten ohjelma), ja sitten isoveli rupesi kyselemään ko. ohjelman perään...

  VastaaPoista
 7. Hahahah ihania! :D

  Meiän 3-vuotias toteaa säännöllisin välajoin isälleen: "Älä nyt häiritte sitä äitiä! Äiti neuloo! Äiti haluaa olla rauhassa kun se neuloo kun muuten tulee virhe ja sitten se pitää purkaa ja äitillä MENNEE HERMOT KUULIKKO!" :D:D

  VastaaPoista
 8. Oli mennyt kuukausi kuopuksen syntymästä. Raskauskiloja oli lähtenyt ihan reippaaseen tahtiin ja ajattelin kokeilla, josko päälle mahtuisi farkut ajalta ennen raskautta. Farkut meni kyllä jalkaan, mutta nappi ei mennyt kiinni. Totesin lähinnä itsekseni peilikuvalleni, että ei ihan vielä mahdu. Nelivuotias esikoinen oli hiipinyt taakseni ja sanoi säälivällä äänellä: "Ei se äiti haittaa, en mä naura." Kiva, kun lasta ei naurattanut. Äiti nauroi senkin edestä :D

  VastaaPoista
 9. Legendaarisin lienee kerta, kun mentiin hampparille ja huudeilla oli juuri joulunavaus-yleisöä paljon liikkeellä, joten yleisöäkin löytyi. Asteltiin siis sapuskapaikkaan sisälle ja 4v kipitti heti leikkipaikalle, kysäisin siinä että mitä kukin ottaa ja tämä 4v kailotti sieltä kaukaa kovalla äänellä, että "lastenateria ja kaljaa!". Tarkoitti kyllä siis kolaa, mutta....

  VastaaPoista
 10. Ikävä kyllä noita rumia sanoja on meilläkin aika tehokkaasti imenyt tämä 3,5v. Joskus niitä tulee vaan niin huvittavissa tilanteissa ettei voi vaan olla nauramatta. Yhtenä iltana poika oli menossa pesemään isänsä kanssa hampaita. He hassuttelivat jotain, mies totesi pojalle "katsos, tässä on hauis" ja näytti käsivarttaan. Poika katsoi isänsä hauista hetken, veti housut kinttuun, pyllisti ja totesi "ja tää on perse!!" :'D

  VastaaPoista
 11. Tästä tulee piiiitkä kommentti mut pakko kommentoida, pienenä varoituksena :D Löysin sun blogiin kun tuttu linkkas tekstin "Huono äiti väsyy ja kutsuu lapsenvahdin". Sen jälkeen luin "Voi fittu, äiti!" - ja olin koukussa. Päätin et luen sun koko blogin ihan alusta asti, ja niin tein! :D Käytin päiväuniajan hyvin hyödyksi, (mein vauva siis nukkuu pitkät päikkärit vaan tissi suussa tai poskella,) ja luin luin luin. Oon tyrskähdelly nauruun havahduttaen ipanan unilta, kuivannu kyyneleitä, ihaillu sun rohkeutta, halunnu kommentoida moneen postaukseen ja harmitellu kaikkia niitä ihania arvontoja mistä oon jäänyt paitsi (kjeh :D). On ollu ihana seurata kaikkien teijän lasten kasvua alusta alkaen. Oon saman ikänen kun sä, mulla on yks lapsi joka on aika tarkalleen 2 viikkoa Allua vanhempi :)

  Halusin sanoa kiitos, kirjotat ihan mahtavalla tavalla ja oot todellakin saanu musta vakiolukijan joka todennäkösesti käy päivittäin urkkimassa onko tullu uusia postauksia.. :D

  VastaaPoista
 12. Meillä on seurattu viime aikoina aika paljon talviurheilua ja nelivuotias kyselee aina onko kyseessä miesten vai naisten kilpailu. Kaksivuotias kyselee samaa muodossa "Naiset vai ihmiset?" :D

  VastaaPoista
 13. Haha nää oli hyvii :D. Vähänks ootan sitä et Eetuki osaa muodostaa jo iha lauseita :)

  VastaaPoista
 14. Mun pitäisi varmaan autoa ajaessa vähän varoa sanoja, takapenkkiläinen oli ilmeisesti vähän imenyt vaikutteita kun autoleikissä oli eilen "idiootti, vilkku päälle jos käännyt" ja "kaasua nyt peekele". Myös tööttäilivät toisilleen paljon, josta en kyllä ole antanut esimerkkiä. Road rage loppui mun kohdallani juuri sillä hetkellä ikuisuudeksi. Ainakin yritän.

  VastaaPoista
 15. Meillä 4v oli pk:ssa kertonut kaikille ryhmän lapsille ja tädeille että käy isipuolen Kanssa joka vklp metällä, hirvet, kauriit, sorsat, peurat kuin jänötkin on ihan itse ampunut! (Vaikkei ole päässyt metsästyksen makuun kuin jahtivaatteita testaamalla ja ajokoirien kanssa pihalla jahtia leikkineenä)
  Ja viikkoa myöhemmin aamupiirissä mahtaillut että meilläpä kuule ei kaupan lintuja ostella! Itte kasvatetaan, oikeeta lähiruokaa me leikataan itte niitten kaulatki poikki!(tottahan tuo on mutta pktätien mielestä hieman roisia puhetta :D )

  VastaaPoista
 16. Haahhahah! Lasten suusta kuulee totuuden! :D

  VastaaPoista
 17. No, siinä on puolensa ja puolensa.... Ei vaan! On ne puhuvat lapset ihania.

  VastaaPoista
 18. :D :D :D Pientä asennekasvatusta ilmassa! :D

  VastaaPoista
 19. Voi, miten ihanaa palautetta! Kiiiitos. <3 Ja tervetuloa mukaan! Täällä ollaan, huonolla huumorilla ja univajeen mukanaan tuomilla oudoilla ajatuskatkoilla.

  VastaaPoista