Social Media Icons

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Äidiltä toiselle - äitiyspakkaus HIV-testausta vastaan

20 kommenttia , Share It:
DSC_0369 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aika harvoin saan yhtä ravistelevaa sähköpostia kuin mitä viikonloppuna sain. Minua lähestyttiin Äidiltä toiselle-vapaaehtoisprojektin tiimoilta, jossa täysin vapaaehtoisvoimin, talkootyöllä ja lahjoitusrahojen avulla kerätään äitiyspakkauksia kehitysmaahan lähettäväksi. Maailmalla mainetta ja kunniaa niittäneitä äitiyspakkauksia ja (käytettyjä tai uusia) ehjiä ja puhtaita äitiyspakkaustuotteita siis kerätään vapaaehtoisvoimin ja lähetetään äärimmäisen köyhissä olosuhteessa eläville odottaville äideille itä-Afrikkaan, Tansanian Mufindiin, HIV-testausta vastaan.

ellavahtiala_äidiltätoiselle_

Projektikoordinaattori Ella Vahtiala. Kuva: Markku Jokela.


Suomessa on siis oma yhteyshenkilö, joka kerää, varastoi ja lähettää äitiyspakkaukset eteenpäin Mufindiin. Lahjoittajat siis pakkaavat äitiyspakkauslaatikkoon äitiyspakkaustuotteita (listaus löytyy täältä) tai niitä vastaavia tuotteita. Vanuhaalari, toppahaalari, bodyja, potkuhousuja... Laatikkoon voi liittää äitiyspakkaustuotteiden lisäksi esimerkiksi kirjeen tai kuvan itsestään, mutta välttämätöntä se ei ole.

Ehtona tällaisen lahjoitusäitiyspakkauksen saamiselle on, että äiti käy HIV-testeissä ja tarvittaessa aloittaa HIV-estolääkityksen. Mikäli äiti aloittaa estolääkityksen riittävän varhaisessa vaiheessa, on vauvan riski saada tartunta vain noin prosentin verran, joten mielestäni Äidiltä toiselle-projekti on ehdottoman tärkeiden ja isojen asioiden äärellä.

WP_20140220_016 DSC_0460-001

Projektin tarkoituksena on paitsi tukea köyhissä olosuhteissa eläviä äitejä, myös kannustaa afrikkalaisia äitejä ja odottajia kääntymään koulutettujen lääkärien puoleen kylien poppamiesten sijaan. Mufindin alue Tansaniassa on äärimmäisen köyhää ja vaikeasti tavoitettavaa aluetta, jossa HIV-positiivisten osuus väestöstä on maan korkeimpia. Korkean sijainnin vuoksi lämpötila Mufindissa voi laskea joskus jopa lähelle nollaa, eli kyllä, Afrikassakin on joskus kylmä. Ja kun kotina useimmilla on maalattiainen, ruohokattoinen savimaja, ja vaatekertoja ehkä vain yksi perheenjäsentä kohti, ei pakokeinoja kylmyydeltä usein ole.

Sadan lahjoitusäitiyspakkauksen postittaminen Mufindiin maksaa 8000 (kyllä, kahdeksan tuhatta!) euroa tulleineen, ja vuoden 2015 tavoitteena onkin saada lähetetyksi nuo sata äitiyspakkausta. Siis saada myös sata odottavaa äitiä kääntymään länsimaisen lääkärin puoleen, HIV-testeihin. Se tietäisi myös sataa lasta, jolla olisi kylmiin öihin ja ensimmäisille kuukausille edes muutama vaatekerta. Koska projekti pyörii täysin vapaaehtoisvoimin, etsii Äidiltä toiselle-projekti yritysyhteistyökumppaneita, jotka voisivat ottaa osaa postituskuluihin. Tiedotuksen, vastaanottamisen, varastoimisen, lähettämisen ja yhteydenpidon hoitaa vapaaehtoistyöntekijöiden tiimi, mutta tosiaan, kahdeksan tuhannen euron postituskuluihin ja tulleihin kaivataan kipeästi apua. Yhteistyöstä kiinnostuneet yrittäjät voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen info@aidiltatoiselle.fi.

Itse havahduin saamani sähköpostin ja tiedotteen myötä siihen, kuinka hyvin asiat meillä oikeastaan ovatkaan. Minä olen saanut nauttia ilmaisesta ja laadukkaasta raskausajan neuvolaseurannasta, olen synnyttänyt puhtaassa ja turvallisessa sairaalassa. Meidän jääkaappimme on täysi, meillä on säästötili unelmiamme varten. Vauvani nukkuu untuvamakuupussissa ja hänet puetaan vastuullisesti tuotettuihin luomupuuvillavaatteisiin, koska minulla on mahdollisuus niin valita. Elämäämme ei varjosta taudit, asunnottomuus tai taloudellinen ahdinko. Toisaalla on äitejä, jotka pelkäävät lapsensa syntyvän vakavasti sairaina, kuolevan nälkään, puhtaan veden (jossa me muuten peseydymmekin!) puutteeseen ja joilla ei ole välttämättä tarjota sitä kylmyydeltä suojaavaa ekstravaatekertaa sille pienimmällekään, vastasyntyneelle. Minä olen siis ollut jokaisen lapseni odotusaikana oikeutettu äitiysavustukseen, jota en oikeasti olisi tarvinnut.

äidiltätoiselle1

Siksi lupasinkin lähteä mukaan auttamaan, sikäli kun voin. Aloin kokoamaan "äitiyspakkausta" - meillä on äitiyspakkaustuotteita oikeastaan aika vähän, mutta ylimääräisiä, vastaavia ja vaadittuja potkuhousuja, housuja, bodeja, haalareita ja makuupusseja kyllä. Äitiyspakkauksen lähettäminen Suomen yhteyshenkilölle maksaa noin 10,50 euroa, mutta lopulliselle vastaanottajalleen se on paljon arvokkaampi. Tulette kuulemaan Äidiltä toiselle-projektin kuulumisista ja etenemisistä blogissani (tällä hetkellä "kuluttajat" eivät voi lahjoittaa projektiin kuin äitiyspakkaustuotteita, mutta kun rahalahjoitukset mahdollistuvat myös kuluttajilta, tulette kuulemaan siitä täällä), jonka lisäksi aion ensi viikolla laittaa viestiä kanssani yhteistyötä aiemmin tehneille yrityksille ja brändeille viestiä, ja tarjota heille ja heidän tuotteilleen mainostilaa Äidiltä toiselle-projektiin lahjoittamista vastaan. Todella toivon, että moni lähtee mukaan!

Entä mitä sinä voisit tehdä tätä tukeaksesi? Aloita vaikka tykkäämällä Äidiltä toiselle-facebook-sivusta, tästä blogipostauksesta, tai jaa vapaaehtoisprojektin sivua ystävillesi. Kokoa yksin tai yhdessä ystäviesi, perhekerhon tai päiväkotiporukan kanssa "äitiyspakkaus" afrikkalaiselle äidille ja lähetä se Suomen yhteyshenkilölle. Julkaise kuva kokoamastasi äitiyspakkauksesta Instagramissa tai Facebookissa tunnisteella #ÄidiltäToiselle, kirjoita blogipostaus tai twiittaa.Tai jos sinulla on yritys, lahjoita suoraan projektiin, jotta äitiyspakkaukset pääsisivät matkaan. Tällä hetkellä projekti kaipaa eniten nimenomaan näkyvyyttä. Sitä, että joku muukin havahtuisi tajuamaan, millaisessa lintukodossa me elämme, ja että voisimme antaa siivun omasta yltäkylläisyydestämme jollekin sellaiselle, jolla ei ole mitään. Tykkää, jaa, kommentoi, keskustele. Kerro kavereille ja ole mukana. Tee ihmiset tietoiseksi tästä kaikesta!

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellistablogi) tai Blogilistalla

20 kommenttia:

 1. Kiitos Anna! Ihan todella upea teksti, vetää melkein sanattomaksi minutkin, vaikka olenkin projektia pyörittämässä ja Mufindissakin olen aikaa viettänyt. Oikeasti ihanaa, että innostuit näin paljon tästä, toivottavasti moni muukin innostuu. Ollaan yhteyksissä! :)

  Heli / äidiltä toiselle -tiimi

  VastaaPoista
 2. Ihan mahti-idea! Laitoin tästä heti meidän mammaryhmälle vinkkiä, että jos koottais tollanen pakkaus. Ainakin kokoan itse jos ei muuta. :)

  VastaaPoista
 3. Yritän myös saada koottua paketin. Tosi raastaavaa ajatella niitä pieniä siellä paleltumassa.. :,(

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa! Tiedätkös että mihin asti äitiyspakkauksia kerätään? :) Vaaka.ry kerää myös tällä hetkellä (pienoiskokoisia) äitiyspakkauksia. Olen lupautunut olemaan projektissa mukana mutta jos aikaa ja materiaalia riittää niin voisimme koota myös yhden äitiyspakkauksen lähetettäväksi tuonne äidiltä-äidille kampanjaan. Tuen myös mielelläni rahallisesti sitten kun selviää siitä tarkempaa infoa :)

  VastaaPoista
 5. Ihana asia! Tulin vain kommentoimaan, että luin tuon otsikon parikin kertaa ja mietin, että miksi HIV-testaukset ovat huono asia... "HIV-testauksia vastaan" kun voi ajatella myös toisenlaisena statementtina :P Mutta hyvä oli asia ja kannatan. Go Anna!

  VastaaPoista
 6. Upea idea ja hienosti kirjoitettu postaus! Monesti sitä sokaistuu siihen kuinka hyvin asiat ovat ja juuri tällaiset tempaukset saavat monien silmät auki. Kiitos tästä postauksesta!:)

  VastaaPoista
 7. Mä mietin ihan samaa. :D Että miksi ihmeessä halutaan vastustaa HIV-testauksia. Vasta tekstin luettuani tajusin, että halutaan siis "vaihtaa" äitiyspakkaus vastineeksi testin käymistä vastaan. Maanantaiaivot... ;)

  VastaaPoista
 8. Hui kun meni kylmät väreet ja melkein tuli parku kun mietin niitä pieniä vastasyntyneitä makaamassa kylmässä yössä maassa pelkkä ohut vaatekerros päällä...

  VastaaPoista
 9. Mitä, mihin mun loppukommentti hävis?!? :D yritetään uudelleen..

  :'( Hieno teksti ja upea projekti, ehdottomasti yritän jollain lailla osallistua! (Täytyy todeta et muakin kyllä alkuun hämäs et miks ollaan hiv-testauksia vastaan... :'D)

  VastaaPoista
 10. Hieno juttu!

  Muuten, kirjoitit "meillä on säästötili unelmiamme varten", et haluaisi tehdä postausta unelmistanne/tulevaisuuden suunnitelmistanne? :)

  Tää on mahtava blogi!

  VastaaPoista
 11. Kiitos ihanasta palautteesta! :) Voisin hyvin tehdäkin postausta unelmista ja suunnitelmista, kiitti postaustoiveesta!

  VastaaPoista
 12. Heh, ihan tarkoituksella otsikoin provosti, koska mikään ei kirvoita yhtä herkästi ihmisiä klikkaamaan tarkempia tietoja hankkeesta auki. ;) Ihanaa, kun olet mukana!

  VastaaPoista
 13. Voi, mäkään en ole päässyt siitä mielikuvasta. Kaiken muun jotenkin kestin, mutta se mielikuva sai kyllä hanat aukeamaan. :'(

  VastaaPoista
 14. Hahah! Joo, otsikoin ihan tahallaan aika provosti, koska kauheat bloggaajat ja tyhmät mielipiteet nyt kiinnostaa klikkaamaan linkin auki. :D

  VastaaPoista
 15. Sanopa muuta! Täällä me elellään lintukodossa vailla (oikeaa) huolta tai murhetta...

  VastaaPoista
 16. Hahaha! Joo, provo otsikko, ihan tarkoituksella. :D

  VastaaPoista
 17. Kuulostaapa hyvältä projektilta tuokin! Anoppini itse asiassa osallistui joskus saman toimijan koulureppu-kampanjaan. Pistän tuon korvan taa - etenkin isompaa lahjoitettavaksi kelpaavaa vaatetta olisi.

  VastaaPoista
 18. Niinpä. :( Ihanaa, kun lähdet hankkeeseen mukaan. <3

  VastaaPoista
 19. Ryhmässä on voimaa, ja kaikilla jää aina jotain kirppiksiltä yms. nurkkiin pyörimään. Toivottavasti saatte pakkauksen koottua! :)

  VastaaPoista
 20. Voi kiitos, Heli! Te teette ihan mahtavaa työtä ja olen ilolla mukana. :)

  VastaaPoista