Social Media Icons

lauantai 4. lokakuuta 2014

"Hei muru, mitä jos tehtäisiin synnytysvideo?"

9 kommenttia , , , Share It:
14608_189406464532489_2030810241_n s_!

Näillä sanoin aloitin erään aamupalakeskustelun kirkaslampun valossa, kahvikupin äärellä. Hiljaisuutta olisi voinut leikata veitsellä. Järkyttyneenä pöydän toisella puolen istunut mies laski aamiaisleipänsä käsistään ja tuumasi sitten, ettei aio kuvata minusta ulos pusertuvaa päätä tai välilihan repeämistä. Miehet.

En tietenkään tarkoittanut, että haluaisin hänet kameroineen pääkallopaikalle jalkopäähän, vaan enemmänkin fiilistelyn vuoksi luotua, satunnaisia pätkiä sisältävää videoleikettä, joka voitaisiin säästää paitsi itselle muistoksi, myös näyttää sukulaisille ristiäisissä - ja sunnuntaikahveille ei todellakaan kuulu pusertuvat päät tai veriset roiskeet. Mies, joka haluaa aina päästä mahdollisimman helpolla, ehdotti, että voisimme laittaa videokameran kuvaamaan johonkin salin nurkkaan ja leikellä koneella siitä pätkiä pois. Ajatuskin tuntuu karmivalta. Haluan pitää oman kivunpöllyisen mielikuvani asiasta - kun viime kerralla hehkutin, kuinka freesi olo minulla oikein onkaan ja kuinka jaksan hyvin, otti hän kuvan, jota myöhemmin katsellessani en voinut kuin kauhistua: olin tukka pystyssä, valkoinen kuin lakana ja näytin siltä kuin en olisi nukkunut sataan vuoteen.

Toiveena(ni) olisi siis kuvata videopätkiä sairaalaan saapumisesta, ensi-imetyksestä, vauvan ensikylvystä, sisarusten ja mummien reaktiosta ensikohtaamisesta lapsivuodeosastolla. Videolle haluaisin nämä hetket siksi, ettei kenenkään tarvitsi kohtuuttoman paljon katsella ohikiitäviä hetkiä järjestelmäkameran valotussäätöjen ja etsimen läpi, koska videolle voi hyvin tallentaa muutaman sekunnin-minuutin pätkiä, ja laittaa sen sitten pois. Videokameran lainaaminenkin onnistuisi, joten loppu on varmastikin omasta kantista kiinni.

Ajatusta ystävälleni avatessa kuulin, että on olemassa myös oikeita synnytysvalokuvaajia, jotka siis dokumentoivat taustalta synnytystä ja ensihetkiä vauvan kanssa! Varsin näkymättöminä statisteina taustalla toimivat kuvaajat ovat kuulemma huomaamattomia ja hienovaraisia, mutta minusta jo synnytysdoulakin tuntui joukkoon kuulumattomalta tyypiltä niin henkilökohtaisessa tilanteessa, joten en itse haluaisi valokuvaajaa synnytykseen mukaan. Onko kukaan teistä kokeillut synnytysvalokuvaajan palveluita?

Entä onko kukaan dokumentoinut synnytystä (tai jotakin sen osia) videolle? Tai edes ajatellut asiaa?

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

9 kommenttia:

 1. Videota en haluaisi, mutta ammattikuvaaja ois ollut huippu! Mulle kuvat on tärkeitä ja ois ollut kiva, jos mukana ollut mieskin näkyisi niissä. Musta ei itestä kuvaajaksi ollut salissa ja mies näkyy vissiin tasan kahdessa sumeassa kännykkäkuvassa.

  VastaaPoista
 2. Mä olin niin sekasin koko esikoisen synnytyksen ajan että oon ajatellut että haluaisin sitten seuraavan lapsen synnytykseen palkata jonkun videokuvaajan tai valokuvaajan :) ja siis ihan ammattilaisen haluaisin palkata koska en halua että joku harrastekuvaaja sitten pyörtyy siihen lattialle just kun puserran lasta ulos :D

  VastaaPoista
 3. Ihana idea,...... ja todellakin MIEHET :D <3 Hi hi hii. Itsekin mietin että olisi ihanaa saada "kaunis" muisto!! TYKS:issä on nyt jos hyvä tsägä käy niin mahd.saada vauvakuvaaja ottamaan tuoreesta nyytistä kuvaa jos osuu synnärille oikeaan päivään ;) ... toivon toivon!!!!!

  VastaaPoista
 4. Meillä oli videokamera matkassa! En ole vielä nähnyt matskua ja muistan jossain vaiheessa sanoneeni että nyt kamera pois. Mutta ihan siistiä että synnytystuskaakin on videolla :D ei mies tietenkään jalkopäässä ollut eikä ilmeisesti ihan syntymän hetkeäkään ikuistettu. Eikä sitä tarvitse muiden nähdä koskaan kuin oman perheen..

  VastaaPoista
 5. Mäkin pidän siitä ajatuksesta, että synnytyksestä olisi laadukkaita ja tunnelmallisia kuvia, mutten vieraasta ihmisestä synnytyssalissa. Ei ole montaa kuvaa meidänkään synnytyksistä, mutta jos nyt videota.... :)

  VastaaPoista
 6. Siinä olisi kyllä harrastelijalle vauhtia ja vaarallisia tilanteita! :D

  VastaaPoista
 7. Ai, onpa hauskaa, että synnytyssairaalassakin kiertää ammattivalokuvaajia pop-up-tapaan ja on mahdollista saada vaivattomasti laadukkaita kuvamuistoja pienistä!

  VastaaPoista
 8. Ehditkö jo vilkaista, millaista jälkeä tuli? Miten hoiditte mahdollisen lisävalotuksen? Oliko teillä jalusta mukana?

  VastaaPoista
 9. Se oli niin kotivideo että mies kuvasi käsivaralla tai kamera pöydän päälle nakattuna. En ole vielä uskaltanut katsoa :D salissa oli kaikki loisteputket päällä joten valostakaan eitarvinnut huolehtia. Minulla synnytys käynnistettiin joten kuvamatskua on mm.edellisillan bussimatkasta sairaalaan tarkistukseen :) voisin kuvitella että ihan symppistä katsottavaa 10v kuluttua!

  VastaaPoista