Social Media Icons

maanantai 6. lokakuuta 2014

Matkasynnytyspäivä ja Käpylän pop-up-synnytyspiste

13 kommenttia Share It:
Näyttökuva 2014-10-4 kello 12.41.53

Olettekin varmaan kuulleet pieniin (ja suurempiinkin, kröhöm) synnytysyksiköihin kohdistuneista lakkautusuhista ja kansalaisaloitteesta, joka luotiin kannanotoksi järjettömälle päätökselle. Alla lainaus kansalaisaloitteen sivuilta:

"Synnytysten osalta Helsingissä 29. päivänä elokuuta 2013 allekirjoitettu asetus astuu voimaan 1.1.2017. Asetuksen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa tulee olla ympärivuorokautinen hätäsektiovalmius sekä saatavilla tulee olla nopeasti lastentautien erikoislääkäri tai lastentautien hoitoon hyvin perehtynyt lääkäri, jolla on mahdollisuus neuvotella hoidosta lastentautien erikoislääkärin kanssa. Tarvittaessa lastentautien erikoislääkärin on saavuttava nopeasti päivystysyksikköön. 

Synnytys on luonnollinen tapahtuma. Siihen liittyviä keskeisiä arvoja ovat syntyvän lapsen, äidin ja perheen turvallisuus, oikeus terveyteen, hyvinvointiin ja yhdenvertaiseen synnytyksen hoitoon. Yhdenvertaisessa hoidossa tulee ottaa huomioon myös alueelliset erityispiirteet, kuten maantieteelliset tekijät, varsinkin kun palveluiden laadun turvaamiseksi ei ole perusteltua toimia toisin. 

Asetus sellaisenaan muuttaa maamme synnytyskulttuuria. Ympärivuorokautinen hätäsektiovalmius on synnytyksiä hoitavassa sairaalassa oltava ja gynekologin, anestesialääkärin ja muun leikkausryhmän päivystettävä sairaalassa tai olla nopeasti saapuvilla. Huonokuntoisena syntyneen vauvan alkuhoito ei sen sijaan ole kiinni yhdestä paikalla olevasta lastenlääkäristä, vaan asiantuntevasta hoitoryhmästä. 

Mikäli asetus astuu voimaan sellaisenaan, tulevat synnytykset loppumaan jopa yli 1000 synnytystä vuosittain hoitavista matalanriskin synnytyssairaaloista. Synnyttäjät saatetaan uuden ja pelottavan tilanteen eteen, kun matka seuraavaan synnytyssairaalaan jatkuu tunteja pidempään. Asetuksen myötä kasvaa riski, että synnyttäjä ei ehdi synnytyksiä hoitavaan päivystyssairaalaan ja matkalla tapahtuvat synnytykset lisääntyvät. 

Lakkautusuhan alla ovat pienet synnytyssairaalat ympäri Suomea. Asetukseen vedoten synnytykset halutaan keskittää vain suuriin synnytysyksiköihin, jos sairaalassa ei ole ympärivuorokautista lastenlääkäripalvelua tai lastenlääkärin mahdollisuutta saapua nopeasti päivystysyksikköön."

matkasynnytys1

Meidän lapsemme ovat syntyneet sikäli onnellisten tähtien alla, että synnytyssairaalaan on reilut kymmenen kilometriä matkaa, mikä ruuhka-aikanakin tarkoittaa kohtuullisen lyhyttä siirtymää synnytyssairaalaan. Olin ihan yllättynyt, kun toisen lapsen odotusaikana Pohjois-Karjalassa asuva ystäväni kertoi, ettei varaa vääriin hälytyksiin juuri ole: synnytyssairaalaan on matkaa toista tuntia ja nopeimmat syntyvät kotona, matkalla sairaalaan tai ambulanssissa.

Kun mietinkin toisen lapseni synnytystä joka kesti 2 tuntia ja 42 minuuttia, olen vain onnellinen siitä, että apu on lähellä. Kaikella rakkaudella sanon, että mieheni ei luultavasti taipuisi tsemppaavan kätilön rooliin - hän kehotti minua "luppoaikanani" soittamaan puhelinoperaattorin asiakaspalveluun ensimmäisen lapsen synnytyksessä supistusten välin ollessa alle viisi minuuttia, sillä "ei ole tietoa, kauanko tässä hommassa kestää ja sinnehän pitää tunnetusti jonottaa". Hieman ennen toisen lapsen syntymää hän pohti, josko perunalaatikon ehtisi paistaa vielä ennen joulua ja nyt kolmatta lasta odottaessani hän ehdotti, että lähtisi pari viikkoa ennen laskettua aikaa reissuun 5 tunnin ajomatkan päähän - mutta lupaisi kuitenkin pitää puhelimen koko ajan mukanaan. Kun mietin rajuja ja nopeita synnytyksiäni, jännitän tietysti kolmatta H-hetkeäni. Pelkään ihan oikeasti synnyttäväni kotona kylpyhuoneen emaliammeeseen, moottoritielle tai Kätilöopiston eteiseen. Ja tietysti hajoavani miljoonaksi atomiksi ilman ammattitaitoisen kätilön apua ja tukea. Ja meiltä on sairaalalle oikeasti alle vartin matka.

Matkasynnytykset


Eikä pelkoni ole ihan aiheeton. Synnytysosastojen määrän karsiminen on johtanut tien päälle syntyneiden vauvojen lukumäärän nopeaan kasvuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n ennakkotietojen mukaan suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella tapahtuneet synnytykset ovat lisääntyneet jopa 20% edellisvuoteen nähden. Määrä on ollut kasvussa kaikkialla Suomessa, mutta erityisesti etelä- ja länsi-Suomessa, siis meidänkin alueellamme. Pienempien synnytysosastojen lakkauttamisen vuoksi välimatkat synnytyssairaaloihin ovat kasvaneet ja etelä-Suomessa yhtenä syynä tien päällä tapahtuville synnytyksille pidetään sitä, että ruuhkaisissa synnytysyksiköissä äitejä kehotetaan olemaan kotona mahdollisimman kauan.

Viime vuonna Suomessa syntyi 58 000 lasta, joista matkalla tai suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella syntyi noin 150 vauvaa. Luku saattaa ehkä tuntua sairaalasynnytys-tilastojen valossa pieneltä, mutta matkasynnytyksessä vastasyntyneen kuolemanriski on moninkertainen kun saatavilla ei ole ammattilaisia tai sairaalaolosuhteita. Vielä vuonna 1975 Suomessa oli 62 synnytysyksikköä, nyt synnytyksiä hoitaa enää 27 sairaalaa ja mikäli uudet päivystysasetukset astuisivat sosiaali-ja terveysministeriön aloitteesta voimaan 1.6.2015, olisi synnytyssairaaloita Suomessa enää 20.

hippula_matkasynnytys

Mielenosoituksena ja"anti-karnevaalina" kaavailuille muutoksille Suomen kätilöliitto julisti perjantain, 10.10.2014, viralliseksi matkasynnytyspäiväksi, jolloin kuka tahansa voi perustaa matkasynnytys-pop-up-pisteen ja merkitä sen kyltillä, jossa lukee: "Matkasynnytykset voi hoitaa tässä! Färdförlossningar sköts här!". (Jokainen pop-up-pisteen perustaja vastaa poliisille ilmoittamisesta itse, ohjeet täällä). Pop-up-synnytyspisteen voi perustaa bussipysäkille, kadun varteen, auton takapenkille... Mihin nyt suunnittelemattomasti syntyneet vauvat nyt syntyvätkään! Helsingissä matkasynnytyspäivän pop-up-pisteitä on tiettävästi ainakin kaksi: Eduskuntatalon portaiden juurella sekä parin kilometrin päässä Suomen suurimmasta synnytyssairaalasta Kätilöopistosta (jolle muuten on myös näytetty lakkautuskorttia!) lastenpuoti ja lastentarvikekirpputori Hippulassa, josta olen kirjoittanutkin aiemmin. Hippulassa on tarjolla raskaana olevien the teetä, eli vadelmanlehtiteetä sekä esillä lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja ja -välineitä - auton takapenkille tai kotona ambulanssia odottaville äideille kun ei ole tarjolla epiduraalia tai ilokaasua.

Matkasynnytyspäivä-tapahtuma facebookissa löytyy täältä ja Hippulan matkasynnytyspäivän pop-up-synnäri taasen täältä. Käykää kannatuksen vuoksi osallistumassa molempiin ihan vaikka vain klikkaamalla - hyvän asian vuoksi kannattaa vähän tykkäilläkin!

 Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

13 kommenttia:

 1. Juu, kyllä ahistaa. Meiltä lähimpään (!) synnytyssairaalaan on jo nyt 300 kilometriä ja oletettevasti asetuksen tullessa voimaan siellä hoidetaan toi päivystys kuntoon, koska en todella usko että kukaan täysjärkinen ihminen koko maailmassa voi edes ehdottaa LKS:n synnärin lakkauttamista (alueena Nuorgam-Enontekiö-Rovaniemi-Ranua eli n. 700km päästä päähän jo valmiiksi). Mie nostaisin tässä esille myös sen, että monesti erityisesti riskisynnyttäjät (kaksoset, perätilat, odotettavissa nopea synnytys jne.) joutuvat jo odottamaan jopa 550km päässä kotoa synnytystä koska kotiinkaan ei ole lupa enää mennä. Tämä tulee hauskaksi siinä vaiheessa kun kotona on mies ja vanhempia lapsia. Plus sitten tietty esim. raskausmyrkytyksestä kärsivät jotka voivat joutua olemaan viikkoja vuodelevossa sairaalassa.

  Ei näistä välimatkoista kukaan tykkää, mutta täällä asian kanssa on elettävä. Todella sydämestäni toivon ettei nyt enempää tässä tilanteessa olevia äitejä tule.

  VastaaPoista
 2. Meidänkin synnytyslaitoksen alueella pisimmät synnyttäjät tule liki 200 km päästä. Tärkeä aihe! Hyvä kun kirjoitit!

  VastaaPoista
 3. Tää juttu on kyllä niin aälytön ja ahdistavaa seurattavaa. Onneksi itselläni on se reilun vartin matka lähimpään sairaalaan joka ei ole lakkautuksen alla mutta eipä naurattaisi, jos asuttaisi yhtään kauempana kun kakkosen kohdalla kokonaiskesto oli sen 1 h 35 min

  VastaaPoista
 4. Tämmöiset päättäjien aivopierut pistää niiiiin vihaksi! Toivoa sopii että tulisivat kansalaisaloitteen myötä järkiinsä. On miltei koomista että vetoavat synnytysten turvallisuuteen, kun siinähän käy juuri päinvastoin pitkien matkojen takia. Ei taida niitä "pakollisia lastenlääkäreitä" ja sektiovalmiutta löytyä ambulansseista kuitenkaan... Kammottavalta tuntuu myös ajatus, että jo valmiiksi ruuhkaisiin isoihin sairaaloihin tungetaan kaikki muutkin satojen kilometrien säteeltä. Meneeköhän liukuhihnatyöskentelyksi ja käynnistelyksi, että saadaan synnytyksiä nopeutettua ahtauden ja kiireen vuoksi... :/

  Minulla itselläni on matkaa synnärille vain n. 70km (PKKS) ja sinne olisi marraskuun alussa taas mentävä. Minulla on takana hyvin nopea perätilasynnytys jonka johdosta on aika todennäköistä, että tämä kakkonenkin syntyy vauhdilla, erityisesti jos nyt tulisi vaikka pää edellä. Jos jo minua ahdistaa tämä välimatka, niin mitä se onkaan heillä joiden matka on tai tulee olemaan jopa useita satoja kilometrejä!

  PS: Niin ja kiva blogi tämä. Pitkään olen seurannut vaan enpä oo ennen kommentoinut. :)

  VastaaPoista
 5. Yksi matkasynnytyspiste on ollut suunnitteilla myös kätilöopiskelijoiden toimesta jonnekin Tukholmankadun läheisyyteen! :)

  VastaaPoista
 6. Tämä asia todella koskettaa. Synnytin eilen esikoiseni 5 tuntia säännöllisten supistusten alkamisesta ja matkaa synnärille 130km. Onneksi päätin aamulla lähteä kaverin kyydillä shoppailemaan synnärikaupunkiin, matkan pääpiste kun muuttuikin puolessa välissä isosta omenasta jorviin :) En tosiaan tiedä mitä olisin tehnyt jos olisin ollut vielä kotona, kun supistukset alkoivat! Taksi, juna? Mies kun ajaa pikän matkanbussia niin sieltä ei ihan heti hypätä ratista kunvaimo soittaa...

  VastaaPoista
 7. Huh. Tämä veti kyllä ihan sanattomaksi. Siis 300 KILOMETRIÄ?! Meiltä on kesämökillekin vähemmän matkaa! Uskomatonta, ettei lähempänä ole pienempää yksikköä...

  Ja tosiaan, paljon olen miettinyt niitäkin, jotka venailevat sairaalassa H-hetkeä koska kotiinkaan ei päästetä. Tuleekohan kukaan tällaisessa tapauksessa edes vuorokausimaksujen suhteen vastaan...?

  VastaaPoista
 8. 200 kilometriä, ihan uskomatonta. Ja niitä yksiköitä vielä halutaan lakkauttaa. Hrr.

  VastaaPoista
 9. No sanopa muuta! Itse olen tosiaan onnellisten tähtien alla kun apu on lähellä, mutta eipä naurattaisi jos asuisin susirajalla.

  VastaaPoista
 10. Niin, ja vielä vähemmän ammattimaista apua on bussipysäkillä tai levähdyspaikalla. Meidän naapurimme lähti synnytyssairaalaan toista lasta synnyttämään heti supistusten alettua ja ehti olla 4 minuuttia sisällä kun lapsi oli jo ulkona. Ja meiltä on tosiaan vartti matkaa synnytyssairaalaan! Kun mietin hänenkin tapaustaan, jonka ensimmäinen synnytys ei ollut edes erityisen nopea, niin vihaksi pistää ajatella tilannetta, jossa sairaalaan olisi vaikka kolmensadan kilometrin matka. Arg.

  Niin, ja kiitos! Ihanaa kun kommentoit ensimmäistä kertaa nyt. :)

  VastaaPoista
 11. Jos tarkempi lokaatio selviää, niin ilmoittele siitä vaikka meilillä - nostelen sitä vaikka blogini facebookissa! :)

  VastaaPoista
 12. Huh! Ja kun synnytyksissäkin ongelmallista on se, että niitä supistuksia pitää seurailla jonkin aikaa ja vääriä hälytyksiäkin tulee. Jos siis pieniä synnytysyksiköitä lakkautetaan ja näin pidennetään välimatkoja avun lähelle, ehtii moni synnyttämään matkalle miettiessään, josko kyseessä ihan oikeasti ovat synnytyssupistukset. :/

  VastaaPoista
 13. Ivalo-Rovaniemi 300km, Nuorgam-Rovaniemi 550km. Tervetuloa (oikeasti) Lappiin. :)

  VastaaPoista