Social Media Icons

keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kurkistus (imetys-)vaatekaappiini

16 kommenttia Share It:
a_ime1 IMG_6137IMG_6051 IMG_6164

No, otsikko on ehkä hivenen harhaanjohtava, koska virttyneimmät ja harmaimmat imetysliivini jätin sosiaalisen paineen alla kuvaamatta ja lempparimekkoni-ja paitanikin roikkuvat vaatteiden kuivaamista varten ostetulla rekillä, ei täpötäydessä ja pimeässä vaatehuoneessa.

Imetysaika lähestyy vääjäämättömästi ja parisängyn lakanan kokoisten mekkojen ja kiristävien (supistelevien) äitiyshousujen sijaan katseeni happaman maidon tuoksuisessa on maitobaariajassa. Koska reilun kahden viikon päässä siintävä laskettu aikani on loppusyksyä, alkutalvea, miten sen nyt haluaakaan tulkita, olen kiinnittänyt aiempaa enemmän huomiota materiaalivalintoihin ja oikeasti käytännöllisiin imetysvaatteisiin. Joulun alla syntynyttä kuopusta imetin ulkona paukkupakkasilla kantotakin alla liinassa, ja suurin kiitos onnistuneista imetyshetkistä hiekkakakkujen taputuksen lomassa kuulunee käytännöllisille ja laadukkaille imetysvaatteille, joiden kanssa oli helppoa ja vaivatonta imettää missä vain.

Tiedän, että imetysvaatteet jakavat naiset aina kahteen leiriin: niihin, jotka vannovat hyvien ja laadukkaiden imetysvaatteiden nimeen, ja niihin, jotka ostavat tusinan ketjuvaateliikkeen nirunarutoppeja joiden kaula-aukkoa voi huoletta (tai ilman huonoa omatuntoa) venyttää. Onpa jokunen joskus sanonut, ettei kaipaa edes imetysliivejä! Minulle imetys on aina ollut tärkeä ja merkittävä asia, ja isorintaisena olen turvautunut imetysvaatteisiin jo ihan siitäkin syystä, että niinä kertoina kun olen yrittänyt venytellä nirunarutoppeja kauppakeskuksessa imettäessä, olen saanut vain hirvittävän hartiajumin painavista olkaimista jotka eivät ihan mukaudu G-kupin tarpeisiin. Ja no, kolmannella ja viimeisellä kerrallani olen oikeuttanut kauniit ja laadukkaat imetysvaatteet osana vaatekaappiani, ajatellut, että tämän verran voin kunnioittaa itseäni ja sitä, että ainoana ihmisenä vastaan vastasyntyneen kasvusta (ainakin toivottavasti) ja ravinnonsaannista, eikä sen tarvitse tarkoittaa harmaantuneita tuubitoppeja tai vilkkuvaa löllömahaa.

IMG_6107 IMG_6063

Olen imettänyt kumpaakin lastani yli vuoden vanhaksi, ja esikoisen kanssa takkuilevasta alusta päästyäni kieltäydyin menemästä ravintolan vessanpöntölle imettämään tai poistumaan huoneesta lapsen ruokkiakseni - etenkin kun täysi-imetyksellä puolivuotiaaksi saakka kasvaneet lapset hengailivat rinnalla, no, koko ajan. Koska ajatus hervottoman kokoisista tisseistä lätkäistynä kaiken kansan nähtäville julkisella paikalla tai vaikka ihan perhepiirissäkin, on alusta saakka tuntunut vieraalta, tulivat hyvät, peittävät imetysvaatteet kuvioihin jo kolme ja puoli vuotta sitten. Isorintaisena olen aina vähän vierastanut ketjuvaateliikkeiden avokaulaisia ja pienin imetysaukoin varustettuja "valekietaisupaitoja", mutta luukkuimetyspaitoja ja erilaisia tuplakankaita olen suosinut aina paljonkin. (Ansaitussa) kulttimaineessa paistattelevia ruotsalaisen Boobin imetysvaatteita minulla on ollut, ja on edelleenkin, paljon ja nyt kovaksi kilpailijaksi rinnalle on - omassa vaatekaapissani - noussut tanskalaisen Milkerin luonnonkuituiset ja naiselliset luukkuimetysvaatteet, joita olen saanut brändiltä testiin tulevalle imetysajalle. Mustavalkoraidallinen, luomupuuvillainen yöimetysmekkoni on herättänyt paljon ihailua niin blogissa, Instagramissa, perhekerhossa kuin pihapiirissäkin, ja lähestulkoon yhtä kovasti pidän jo nyt brändin villaisista imetysmekkoihanuuksista, jotka eivät palvele jättimahaa mutta jotka ensisovituksella tuntuivat pehmeiltä ja lämpimiltä - juuri sellaisilta, joihin haluaa pitkän talven tullen kääriytyäkin.

Imetyspaitojen suhteen vanhoja supersuosikkejani ovat edellä mainitut Boobin luukkuimetysversiot, Mamaliciouksen kietaisumalliset hyvin edulliset teepparit sekä maitobaaristatusta kantamattomat ruotsalaisen Sobean yksinkertaiset ja ajattomat imetyspaidat kivalla nappiyksityiskohdalla. Kaikkia edellä mainittuja olen bongaillut (ja siis myös ostanut) lastentarvikekirppiksien rekeiltä, ja kun keskivartalon koko jollain tapaa normalisoituu, aion ostaa niitä lisää vähän pienemmässä koossa ja raikkaammissa väreissä.

IMG_6137IMG_6024 IMG_5982 IMG_6085

Koska nopealla laskutoimituksella loppuvuoteen ja vauvavuotemme alkuun mahtuu viidet syntymäpäiväjuhlat perhepiirissä, yhdet ristiäiset, yhdet lastenkutsut, joulu ja uuden vuoden karkeloinnit, siis muun muassa, ei ajatus siistimmästä imetysvaatetuksesta tuntunut yhtään turhamaiselta. Milkeriltä sain taannoin pitsiyksityiskohdin koristellun bambuimetysmekon ja naapurini kanssa sattumalta puheeksi tullut imetysvaatetus ja juhlakausi-keskustelu eteni siihen pisteeseen, että viereisen rapun rouva kiikutti minulle täydellisen värisen, mittaisen ja vielä kivan mallisenkin tummansinisen juhlaimetysmekon. 15 euron pyyntihinta oli enemmän kuin kohtuullinen ja tämän ihanuuden laitan mitä suurimmalla todennäköisyydellä niihin paljon puhuttuihin ristiäisiin! Se voisi olla kokoa tai kahta pienempikin, koska sen alle sujahti vaivatta raskausmaha ja parikymmentä raskauden mukanaan tuomaa ekstrakiloa, mutta onpahan niin, että jos en tällä rundilla painakaan ristiäisissä saman verran kuin ensimmäisessä neuvolassa, ei tee ainakaan tiukkaa. Mitä pidätte? Minusta nuo ovat aivan ihania tulevaan juhlakauteen!

Minun imetysvaatevarastoni on eittämättä tällä kertaa hyvin mekkopainotteinen, sillä ennakko-odotuksistani poiketen ihastuin mekkoihin, legginsseihin ja paksuihin sukkahousuihin raskausaikana. Ulkoillessa minulla on joka tapauksessa aina ulkoiluvaatteet, joten hiekkalaatikon reunalle riittävät hyvät perusimetyspaidat ulkoilutakin alla. Hivenen ongelmallista housukeleissä on tosin sekin, että vaikka olen aina pudottanut painoa tosi nopeasti synnytyksen jälkeen, ovat äitiyshousut jääneet isoiksi mutta vanhat housut eivät lähtöpainon saavuttamisesta huolimatta vain mahdu jalkaan. Ponnariviritelmien, rumien väliaikais(-alennusmyynti-)farkkujen sijaan ajattelinkin hipsiä mukavissa ja paksuissa sukkahousuissa kun tarve niin vaatii, eli sanalla sanoen toivon leutoa, leutoa talvea, hahah!

Hankintalistalla on vielä tukevat, laadukkaat ja mukavat imetysliivit vanhojen ja liian isojen tilalle. Vanhoissa imetysliiveissäni on ympärysmittaa vähän turhan paljon, mutta kuppikokoa en silti lähde tässä vaiheessa arvailemaan. Ensimmäisiksi viikoiksi olen varautunut pärjäämään unelmanpehmeillä ja susirumilla pehmoimetysliiveillä, joiden merkkiä en kuollaksenikaan muista, ja joista on pesujen myötä kuluneet kaikki koko-ja valmistusmerkinnät pois. Omia suosikkejani imetysliivien ovat olleet edulliset puuvillaiset Benefit-imetysliivit, joita löytyy kattava valikoima ystäväni Annin Ipanainen-verkkokaupasta. Noin kahdenkymmenenviiden euron hintaisten liivien laatu on uskomattoman hyvä, istuvuus varsin ookoo vaikka tilaisikin liivit mutu-tuntumalla valmistajan kokotaulukon mukaan ja ainoa miinus, jonka antaisin, on että valikoima on omaan makuuni turhan naisellinen ja... Pitsinen. Niin, minä olen se tyyppi, jolla on viidettoista kokomustat rintaliivit ilman sen ihmeempiä krumeluureja. Ja yhdet valkoiset, just in case.

Tulen varmaan päättämään kaikki postaukseni SIIS AINA JA IANKAIKKISESTI näihin sanoihin, mutta... Enää puuttuisi se vauva.

 Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

16 kommenttia:

 1. Kauniita vaatteita! :)

  VastaaPoista
 2. Onko noissa Sobean imetystopeissa minkälainen mitotus? Entäs Milkerin mekossa? Tosi vaikea arvailla omaa kokoa, kun näitä raskauskiloja on tullut enemmän kuin tarpeeksi.

  VastaaPoista
 3. Kauniita vaatteita! Esikoisen kanssa en panostanut imetysvaatteisiin yhtään, mikä näin jälkikäteen ajateltuna oli virhe. Kun imetys ei muutenkaan sujunut niin hyvin olisi edes hyvät imetysvaatteet voineet tehdä hommaa mukavammaksi. Nyt tulevan pikku kakkosen kohdalla olen ajatellut panostaa imetysvaatteisiin. Joten kiitos tästä postauksesta, luulen että palaan sen pariin sitten kun asia tulee ajankohtaisemmaksi. :)

  VastaaPoista
 4. :) Enää puuttuu se vauva............... (samaistun!) Mulla kaapissa tosin vasta kahdet UUDET imetysliivit, yksi (mainostamatta!:D) Bebesin (fleecellä tissinkohdat vuorattu) imetysmekko sekä muutama huokealla hinnalla ostettu imetyspaita ja vanhoja "menneiltä" kierroksilta - HYVÄ JA KIVA POSTAUS. IMETYS EI OLE MIKÄÄN SIVUSEIKKA KUN SITÄ MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN "HARRASTAA" NIMENOMAAN YLI VUODEN ;)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kivasta blogista Anna! Olisiko sinulla vinkkiä (kahdesti sen kokeneena), että miten lopettelen pehmeästi tissimaitoon rakastuneen kohta 1 vuotiaan imettämisen....? Ei sinänsä vielä mitään kiirettä, mutta meillä myös nukutaan tissi suussa ja äiti alkaa olla aika väsyksissä.

  VastaaPoista
 6. Minäkin ajattelen noin, että kun kerran minä vastaan tulevan vauvan tärkeimmästä ruoasta n. vuoden verran niin enköhän oo ansainnut pari muutakin imetysvaatetta kuin edellisen kierroksen kaksi kulahtanutta H&M t-paitaa... :D Imetysliivejä pitäisi ehkä hankkia yhdet lisää, kun kaapissa on vain yhdet hyvät ja kahdet kamalat.

  Hyvä postaus, muistutti minua siitä että niin tosiaan, lapsen nimikekkerit ja Joulu edessä ja ei mitään päälle pantavaa. Ou mai.

  VastaaPoista
 7. Hauska näkemysero meillä! Minä panostin aina niihin odotusvaatteisiin: sopiviin housuihin ja paitoihin, mekkoihin ja sukkahousuihin. En olisi voinut kuvitellakaan odottavani "mieheni paidoissa ja legagreissa".

  Imetys taas, hmm, siihen en ole koskaan kaivannut eritysiä vaatteita. Minullakin on isot rinnat; sellaiset, joilla imettää molemmista rinnoista samalla kyljellään maaten ;). Ja kolme lasta olen imettänyt jääräpäisesti pullomaitoa lapsilleni juottamatta.

  Suuret rinnat tulivat oikeastaan mulla imetysvaatteiden esteeksi. Sellaisen imetyspaidan meinaan joskus ostin, jossa rinnan aukko oli pystysuunnassa. Vaan eihän mun g-kuppi mahtunut siitä kolosta edes ulos :D
  Poikittaisella hallilla olevia paitoja ompelin myös aikanaan pari. En vain koskaan muistanut imettämään ryhtyessäni sitä aukkoa käyttää, vaan tottumuksesta nostin paidan helmaa näissäkin paidoissa imettäessäni.

  Olen siis aina imettänyt paidan helmaa nostamalla. Kaula-aukosta imettäminen ei oikein ole koskaan tullut mieleenikään. Ja harjoitus on tehnyt lajissa mestarin, sillä vatsamakkarat paljaana ei ole missään tarvinnut vielä imettää. Paljon käytin imettäessäni suojaa antamassa villatakkeja, joiden helmoihin vauvankin sai suojaan.

  Niin ja ne imetysliivit. En ole koskaan ymmärtänyt. Yhdet kerran ostin, mutta turhiksi totesin. Mielummin käytin yötä päivää omia hyviä ja tukevia liivejäni. Ehkä jo siksikin, että liivien osto on aina ollut jo tavallisia liivejä valitessa kovin vaikeaa. Olen siis imettänyt lapsiani ihan vain nostamalla rinnan muihin kupista yli.

  VastaaPoista
 8. Kiitos! Mäkin tykkään! Eri asia on sitten, miltä ne näyttää juuri synnyttäneen naisen päällä aikanaan... :D

  VastaaPoista
 9. Sobean imetyspaidat ovat reilua kokoa. Itse välttelen puristavia tai edes rintojen kohdalta istuvia paitoja etenkin imetyksen alussa, ja vaikka nuo Sobeat ovat selkeästi A-linjaisia ja rintamuksen kohdalta istuvia, on minun kokoni niissä M heti synnytyksen jälkeenkin. Eli kannattaa ottaa kokoa pienempi paita ellei sitten halua rennommin istuvaa vaatetta. Napakkaa ja hyvin istuvaa jersey-kangastahan nuo ovat, eli eivät lörpötä rumasti päällä vaikka olisi vähän varaakin. :) Milkerin mekot vastaavat minusta aika hyvin kokoaan mitä tulee villavaatteisiin, luomupuuvilla-ja bambuvaatteissa (siis raidallisessa mekossa ja pitsimekossa) voi huoletta ottaa omaa kokoaan pienemmän koon. Rennommin istuvissa neuleissa kannattaa ehdottomasti ottaa omaa kokoaan pienempi koko, niitä kokeilin Lapsenpäästäjän puodissa jokunen aika sitten, ja raskausmahankin kanssa M oli ihan hyvä (äitiysvaatteeni ovat kokoa 42).

  VastaaPoista
 10. Mulla oli sama ajatus esikoisen kanssa myös, ehkä vähän senkin varjolla imetysvaatteet jäivät hankkimatta, koska en tiennyt, kuinka kauan imettäisin ja kuinka paljon. Kun oma maito riitti hyvin ja maitobaarina sai olla ensimmäisen vuoden verran vuorokauden ympäri, olisi niihin vaatteisiin voinut panostaa jo silloin ekallakin rundilla. :)

  VastaaPoista
 11. Vitsi mua aina jännittää kun jätät kommenttia, että nytkö sieltä tulee päivitys että lapsivedet on menneet tai bebe jo täällä! Siellä(kin) elellään niin jänniä aikoja! <3

  Ja ihan totta, imetys on melkoinen "harrastus" josta itseään kannattaakin palkita; muistaa, että sen ravinnontuotantolaitoksen takana on yhä edelleen nainen. :)

  VastaaPoista
 12. Kiva että olet viihtynyt täällä!

  Minä olen oikeasti varmaan vähän huono antamaan vinkkejä imetyksen lopetukseen, koska olen tullut kaksi kertaa raskaaksi (taaperoa) imettäessäni ja raskausviikkojen kertyessä myös imetys on jäänyt, aika lempeästi ja huomaamattomasti. Meillä kummallakin lapsella on ollut tutti, mikä varmasti on helpottanut osaltaan hommaa. Kaikista isoimpana helpottajana olen kokenut paidat, jotka eivät paljasta rintavakoa tai dekolteeta vähääkään, ja ensimmäiset viikot imettämisen vähentämisen ja lopettamisen myötä olen pukeutunutkin lukkojen takana vessassa, koska makuuhuoneessa rintaliivejä pukiessani vieroitettava lapsi sai sellaiset raivarit, että oksat pois. Niin, ja tietysti ollaan sylitelty ja halittu tavallista enemmän, ikään kuin osoitettu, että läheisyyttä on mahdollista saada muin keinoin. Aluksi pois jäivät kaupungilla, kerhossa tai sukulaisilla imettäminen, sitten ennen päiväunia imettäminen, iltaimetys ja ihan viimeiseksi aamuimetys (se oli itselle varmasti raskain pala kun lapsi alkoikin herätä kaksi tuntia aikaisemmin kuin ennen). :)

  VastaaPoista
 13. Niin, on kyllä ehkä pahin mahdollinen juhlakausi kun sisälläkin on viileää, vauva on pieni ja rinnalla koko ajan, ja KAIKKI mahdolliset juhlaputket osuvat parille kuukaudelle! Ei kun juhlavetimiä metsästämään ;)

  VastaaPoista
 14. Hahah! Minä istun täällä one size fits 'em all-urheilualuskerrastossani napa vilkkuen ja odotan, koska paidatkin olisivat taas sopivan mittaisia. Onneksi tätä kauheinta mikääneimahdupäälle-kautta ei kestä tuhottoman pitkää osuutta raskausajasta, kuukauden ehkä. :) Imetysvaatteissa sen sijaan tulee kuljettua ainakin ensimmäinen vuosi:)

  VastaaPoista