Social Media Icons

lauantai 11. lokakuuta 2014

Kolme lasten turvalaitetta farmariauton takapenkillä - mitä ja miten?

20 kommenttia , , Share It:
istuimet_kuvitus1

Kun vauvahaaveet kolmannesta lapsesta muuttuivat kahdeksi viivaksi raskaustestitikussa, tiesin, että handlaisin melkein mitä vain. Kotona on tilaa vielä vuosiksi eteenpäin, lastenhuoneeseenkin mahtuu aikanaan yksi ekstrasänky, perheemme talous ei kaatuisi, rattaisiin mahduttaisin kaksi ja yhden kantovälineeseen ja kahden lapsen kanssa valvoneena voisin tarvittaessa nakittaa mieheni hoitamaan toisinaan yökiljumiset. Yksi todellinen ja iso ongelma meillä kuitenkin oli, mitä tuli kolmanteen lapseen ja logistisiin ratkaisuihin: auto ja sen turvalaitteet. Autoa ei missään nimessä olisi voinut tai kannattanut laittaa vaihtoon, joten missiona oli löytää kapeahkon perhefarkun takapenkille setti turvaistuimia ja turvakaukalo, joka mahtuisi sinne.

britaxadventure1

Tehtävä ei ollut ihan helppo. Ensin ajattelin yltiöoptimisesti, että kaukalon vaihtaminen kymmenen senttiä edeltäjäänsä kapeampaan kaukaloon telakalla riittäisi. Väärin. Istuinpalapelillä ja turvaistuimien menosuuntiakin vaihtamalla lopputulos oli sama: auton ovi ei mennyt kiinni, eivätkä istuimet mahtuneet kunnolla penkeille edes ovien ollessa auki. Kolmevuotisneuvolassa 18 kilon painoraja, joka auton vöihin siirrettäessä on vaatimuksena, meni rikki. Edessä oli siis uuden turvaistuimen tai turvavyöistuimen osto. Hengailin yökausia nettikaupoissa tutkimassa istuinten leveyksiä ja aina sopivan kapoisen istuimen tullessa vastaan surffailin Autoliiton sivuille. Sopiva, viiden lastentarvikeliikkeen kapein, kohtalaisen hyvät arvostelut saanut turvavyöistuin löytyi kolmevuotiaalle ja onnekkaasti vielä alennuksesta. Britaxin Adventure-turvavyöistuin on kapea, mutta hyvillä sivutörmäyssuojilla varustettu ja toimii hyvin autoon nukahtavallakin lapsella ilman että pää roikkuu kehnon näköisesti. Hintaa sillä oli muistaakseni tarjouksessa 69 euroa, ja satasen paikkeille sijoittuva suositushinta on vallan keskiluokkaa, mitä tulee edullisiin turvavyöistuimiin. Tunnin palapelin pelaamisen ja kahden uuden hankitun turvalaitteen myötä lopputulema oli kuitenkin sama: auton ovi ei mennyt kiinni.

maxicosicabriofix1 graci2

Kaukalon halusimme ehdottomasti telakalla, koska ylimääräistä tilaa vöiden pujotteluun istuimien väliin ei liiemmin ole. Kaukalot olivat keskenään hyvinkin samankokoisia niitä vertaillessani, mutta telakoissa oli huimia eroja. Kapeimmat löytämäni telakat ja kaukalot olivat Maxi Cosin Cabriofix sekä Graco Logico S. Päädyimme jälkimmäiseen siksi, että se oli hyvin tilava sisämitoiltaan, ja olemme aina aikaisemmin joutuneet siirtämään lapset tilanpuutteen vuoksi turvaistuimiin alle vuoden iässä. Gracon kaukaloon sujahti kuitenkin kevyesti liki kaksivuotiaskin! ...Samasta syystä tosin sitä ei voi sijoittaa kuljettajan paikan taakse ainakaan meidän tapauksessamme, koska pitkäjalkaiselle kuljettajalle (miehelleni) jää kohtuuttoman vähän tilaa muutoin.

istuime1 klippan1britax2

Edessä oli kolmannen ja viimeisen turvalaitteen uusiminen, mikä lieni kimurantein ostopäätös. 13,8 kiloinen vajaa kaksi vuotta vanha lapsi oli ehdottomasti, siis ehdottomasti liian pieni turvavyöistuimeen, mutta enin osa nk. kakkosvaiheen turvaistuimista oli naurettavan pulleita, eivätkä ne sopineet autoon alkuunkaan. Kolmen liikkeen ja lukuisten nettikaupoissa ja valmistajien sivuilla vietettyjen päivien jälkeen vaihtoehtoja oli käytännössä katsoen kolme: Britax Two Way Elite, Klippan Triofix jalustalla sekä Recaro Young Sport. Useammassa liikkeessä ja useammalta lastentarvikemyyjältä asiaa konsultoidessamme päädyimme hylkäämään ensi töiksemme Britaxin Two Eliten, jossa oli onnettomat (olemattomat) sivutörmäyssuojat, ja joka ei vaikuttanut ergonomisimmalta istuimelta myöskään tehdä pitkää matkaa, ja jäljelle jäi suomalainen, markkinoilla melko tuore Klippan Triofix sekä Recaro Young Sport. Klippanin istuin oli kapein istuin, jonka jokaikisessä lastentarvikeliikkeessä tapaamamme myyjä tiesi, ja hinta oli melkoisen suolainen alennuksessakin, 400 euroa, mutta meille hinta ei tuntunut päällimmäiseltä kriteeriltä, mikäli se kielisi hyvästä turvallisuudesta kolaritilanteessa. Kun kaksi lastentarvikeliikkeen myyjää kuitenkin asensi istuimen jalustaa ja itse istuinta puoli tuntia automme takapenkille, ja 44 senttimetriä leveään istuimeen kuopusta sovittaessa tuntui, ettei hän olisi mahtunut siihen talvivaatteissaan, hylkäsimme senkin listaltamme.

recaro2

Vain hivenen leveämpi Recaron Young Sport oli saanut Autoliiton testeissä miinuksia vaikeasta asennuksesta ja siitä, ettei sitä saanut riittävän napakasti penkkiin kiinni (samoista asioista keräsi miinuksia myös esimerkiksi Klippanin istuin), mutta lastentarvikeliikkeen pihalla istuinta autoon sovittaessamme totesimme, että hyvän auton turvavyön lukituksen ja kiristyksen sekä kallistussäätöjen vuoksi sen sai kyllä hyvin napakasti penkkiin kiinni, ja kapean, suoran muotonsa vuoksi sen sai asennettua keski-istuimelle, mikä puolestaan helpottaa ikkunapaikalla matkustavan kolmevuotiaan turvavyöistuimen asentamista ennen lähtöä. Onneksemme kävi niin, että anoppini oli bongannut Hesarin ilmoituksen Ali-Keravalla muuttomyyntiään pitävän Pikku Hurmurin alennusmyynnistä, ja ostimme istuimen muuttomyynnistä 231 euron alennushintaan. Normaalisti noin 260 euron tienoilla pyörivä suositushinta on onneksi edullinen sekin, mutta emme olisi tulleet lähteneiksi Keravalle, ellei mainoksessa olisi luvattu vähintään 10% alennusta kaikista turvaistuimista ja kaukaloista. (Leveämpiä malleja ja kaukaloita telakoineen irtosi jopa 30% alennuksella, ihan vinkkinä vain asiaa pohtiville!)

Olen niin helpottunut, että turvaistuin-kaukalo-asiat ovat meillä hoidossa - ainakin seuraavaksi vuodeksi eteenpäin. Päätöstä tehtiin pitkään ja hartaasti, useita lastentarvikeliikkeiden myyjiä konsultoimalla ja asiaa tarkemmin tutkimalla. Tämä on kuitenkin kombo, joka mahtuu Volvo V40-mallisen farmariauton takapenkille vaivatta. Toisessa reunassa on siis kaukalo telakoineen, toisella puolen Britaxin turvavyöistuin ja keskellä on Recaron kakkosvaiheen turvaistuin. Isofixiä autossa ei ole, mutta erään lastentarvikeliikkeen myyjän mukaan isofix-kiinnitys ei olekaan optimaalisin valinta silloin kun istuimia on takapenkillä kolme, liittyi kuulemma jotenkin paineen keskittymisestä törmäystilanteessa (minä en puhu tätä kieltä). Koska tästä kombosta on toivottu todella, todella paljon postausta, olisi hauska kuulla, mihin istuimiin te olette päätyneet, kun niitä on mahdutettava yhden tai kahden sijaan kolme takapenkille, ja millaiseen järjestykseen ne on asetettu - kokemuksesi voi auttaa jotakuta asian kanssa painiskelevaa!

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

20 kommenttia:

 1. Tässähän voi harkita kolmatta lasta kun meillä näyttää sinun tutkimusten perusteella olevan jo kapeat turvalaitteet, klippani ja maxi-cosi ;)

  VastaaPoista
 2. Meillä Opel Vectra farkku ja takapenkillä BeSafen 1-2-3 turvavyöistuin kuskin takana, BeSafen IziCombi turvaistuin selkä menosuuntaan keskellä ja Brio Zento apukuskin takana kasvot menosuuntaan. Ois haluttu turvavyöistuin keskelle, mutta ei mahtunu... Alkuun oli Zento keskipaikalla, siirrettiin kuitenkin aika pian pienin keskelle aluksi turvakaukaloineen (Brion Primo telakalla) ja sittemmin BeSafeineen kun isommat tappeli niin hirveesti vierekkäin :D

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Mahtavaa kuulla että tuo on mahdollista! :) Mutta hei, meillä kyllä on Graco Logico S iloisesti adapterilla kiinni bugaboo-rattaissa! Luulin itsekin pitkään, varsinkin kun kaikki lastentarvikeliikkeitä myöten sanovat niin, että Gracon saa vain Gracoon, mutta ei pitänyt paikkaansa :)

  VastaaPoista
 4. Meillä oli kolmen Gracon turvaistuinta (ensin kaukaloa) yhtä aikaa farmari-auton takapenkillä ja miehellä pitkät jalat. Onneksi olimme siinä tilanteessa että pääsimme samaan aikaan valitsemaan uutta autoa ja kun auto saatiin koeajoon hurautettiin lastentarvikeliikkeeseen sovittelemaan penkkejä. Lapsia tuli kerralla kolme ja mies ei tahtonut mitään tila-autoa (niissä on onneton tavaratila yleensä, farkussa paljon parempi)... Skoda Superb ja kaikki mahtuivat :-) Nykyään istuvat sitten jo koroketyynyillä, jotka on "custom made" auton takapenkille, korotusta sen verran että näkevät kaikki hyvin ulos ja vyöt tulevat oikeassa kulmassa. Ei ole ikinä ollut poliisilla tai katsastuksessa mitään sanomista eikä tyhmempi tuota penkkiratkaisua edes ensivilkaisulla tajua.

  VastaaPoista
 5. Meillä siis brio primo, ora safe 1-2-3 ja regaro young sport toisessa ja toisessa autossa leveet britaxin evolva 1-2-3 istuimet isommilla.

  Auto jossa on noi evolvat on lisäohjaamollinen mersun sprinteri. Tilanpuutetta siinä ei ole mutta ongelmana on että takana vain 3 penkissä on 3pistevyöt. Isofix joka paikassa. Kaukalo oli siis pakko valita isofixillä.

  Toinen auto on rellun grand scenic 7paikkaisena mutta käytössä perusarjessa vaan 5paikkaa. En ole vielä
  Istuimia tuonne sen kummemmin sovitellut ja kärjestystä mietin. Kaukalon pohja istuisi keskipaikalle parhaiten mutta onko kaukalo vaikea pujottaa sinne? Ajattelin ekalle matkalle synnäriltä kotiin (80km) laittaa esikoisen etupenkkiin ja itse istua takana vauvan kanssa. Vasta sitten alan yrittää kaikkia kolmea taakse, sillä meillä vauvat on ollut aina hirveitä huutamaan autossa tuon ekan matkan.

  VastaaPoista
 6. Vaihtoehdoksi voi myös miettiä asiaa uudelleen toisesta vinkkelistä: onko aina oltava niin, että isi ja äiti istuvat edessä ja lapset takana? Meillä oli tuossa vaiheessa kaksi autoa, joten läheskään aina ei kuljettu samoilla pyörillä kaikki viisi. Kaksi isoista lasta oli minun autossani, siinä vähän pienemmässä (vw golf), sijoitettu turvalaitteineen takapenkille. Vauva kaukaloineen ja jalustoineen matkusti etupenkillä. Jos kyytiin oli tarkoitus mahtua koko perheen voimin, meni toinen aikuisista sinne takapenkille isompien lasten seuraksi. Pehmeäkuorinen aikuinen muotoutui sinne paremmin kuin kovakuoriset turvalaitteet.

  Toisessa autossa lapset olivat kaikki takapenkillä. Viisivuotias esikoinen istui muistaakseni alusta asti selkänojattomalla korokeistuimella tässä kombossa. Tai ainakin melko pian siirtyi selkänojallisesta nojattomaan ja auton keskipaikalle.

  VastaaPoista
 7. Britax two Way eliteen lisäisin plussaksi sen, että on helppo puhdistaa. Kankaat irtoavat melko mutkattomasti konepesuun.

  Meillä noita tuoleja on ollut kaksikin.

  VastaaPoista
 8. Meillä on Volvo V70, joka ilmeisesti vetää turvaistuimet paljon paremmin kuin V40. Meillä kohta 4-v. kaksosilla juurikin nuo Klippanin Triofixit, niihin siirryttiin kaukaloiden jälkeen ajatuksena niiden pitkäikäisyys. Nyt kun kolmas tulossa, pelkäsin että niistä pitää luopua ja olin valmistautunut vähintään yhtä suureen taistoon ja vertailuun kun mitä näköjään jouduit tekemään (huh!). Mutta hyvin mahtui useampikineri merkkinen kaukalo ja jalusta. Meillä nyt lopulta kombona Klippanit vain auton vöillä ja Brio Primon jalusta myös turvavyökiinnityksellä (ei isofixiä autossa). Mies tarvitsee sen verran tilaa, että kaukalo ei mene kuskin taaksen, eli se on apukuskin takana ja Klippanit vierekkäin. Käytännön käyttökokemus vielä puuttuu, mutta mahtuu paljon paremmin kuin uskalsin kuvitella!

  VastaaPoista
 9. Meillä on Recaro! Ollut jo muutaman vuoden ja ei valittamista. Isi valitsi sen ihan koska "Recarolla on rallipenkkejäki, meijän muksuilla pitää olla käheet rallipenkit.."

  VastaaPoista
 10. Meilläkin tuo Recaron penkki esikoisella , jopa kaksin kappalein kun on kaksi autoakin. Ollaan tykätty niin paljon, että kuopus saa samanlaiset loppuvuodesta. Siitähän saa riisuttu vyöt pois ja sivuturvat korkealle, niin käy myös auton vöillä isommalle lapselle. Ei tarvitse ostaa kuin korokepalli tulevaisuudessa. Ominaisuus mikä painoi meillä paljon aikanaan, kun ei nähty oleelliseksi olla ostamassa istuimia vuoden välein (tuohon siirryttiin kaukalosta vuoden iässä).

  VastaaPoista
 11. Meillä on tuo sama vyöistuin ekaluokkalaisella. Gracon kaukalo&telakka on ainoat, mitkä saa kiinnittää kaksipistevyöllä keskipaikalle?
  Ja samaan autoon harvemin (oli vain pari automallia) saa kolmea isofixpenkkiä, ne kiinnikkeet on sillain sijoitettuna että joskus jos jo reunoilla on isofixpenkit niin keskelle ei oikein aikuinen mahdu istumaan

  VastaaPoista
 12. Meillä on samainen Volvon malli käytössä, mutta taakse pitäisi nyt sovittaa jo kaksi turvaistuinta ja yksi turvavyöistuin. Osoittautui mahdottomaksi yhtälöksi, kun istuimia ei enää 4-vuotiaille pahoinvoinnin takia pystynyt laittamaan selkä menosuuntaan. Eli 8-vuotias esikoinen on nyt keskipaikalla pelkällä korokkeella - ja silti on tosi ahdasta, vöiden kiinnitys on ihan tuskaa. Jossain vaiheessa, kun auto vaihtuu, niin takapenkin leveys on kyllä yksi tärkeimmistä kriteereistä.

  VastaaPoista
 13. Me vaihdettiin tila-autoon (Toyota Corolla Verso) ja sillä ratkaistiin oma kolmen turvalaitteen dilemma. Kuskin takana kulkee Brio Primo, ilman telakkaa ja vyöt mahtuu hyvin asentamaan. Keskellä 3,5-vuotias ja Graco Nautilus, joka on muuten älyttömän turhan leveä penkki. Toisessa reunassa 2-vuotias ja Graco Cosmic Comfort S, selkä menosuuntaan. Toivottavasti pienikokoinen esikoinen ylittää paino-ja pituusrajat pelkkään vyöistuimeen vauvan ollessa sen ikäinen ja kokoinen että siirtyy kaukalosta pois, koska muuten joutaa kaikki turvalaitteet vaihtoon, nuo isompien tuolit kun on molemmat melkoisen tuhteja. Keskimmäinen tosin mahtui kaukaloon vielä 1,5-vuotiaana ja olisi varmaan mahtunut pidempäänkin :D

  VastaaPoista
 14. Meillä myös päädyttiin auton vaihtoon ja tuli ihana 6hengen tila-auto, meille helpompi vaihtoehto kuin stressata istuinten kanssa. Esikoisella reilu 3,5vuotiaalla on britaxin evolva ja keskimmäisellä 2vuotiaalla britax multi-tech ja pienimmäisellä 7kk britaxin kaukalo telakalla. Hyvä niin kun neljäs muksu jo mielessä, ei tarvi ehkä autoa vaihtaa tähän väliin enää :-D Mutta olipa kyllä stressaavaa tuo istuinten pähkäily ennen sitä kun ei takapenkille olisi mahtunut puolellekaan istuimelle tilaa ja istuimia en halunnut vaihtaa. Ratkes uudella autolla :-p

  VastaaPoista
 15. moi! mainitset blogisi fb.sivulla yhdessä tekstissä helmin iäksi 3,5v ja mietit kuljettamista niin lähinnä tuota mietin etteihän helmin enää tarvitse mahtua kulkemaan rattaissa jos kerran ei nuku enään edes päiväunia eikö tuon ikäinen jo kävele paikasta a paikkaan b?

  VastaaPoista
 16. Ihana kirjoitus ja juuri oikeaan kohtaan. Kovasti myöskin meillä mietitään näitä istuimia. Nyt löytyisi jo Gracon kaukalo telakalla ja Recaro young sport eli riittäisi yhden istuimen osto olettaen siis että meidän takapenkki on samaa tilavuutta kuin kirjoittajan autossa. Paljonko siinä muuten on takapenkin pituus? :)

  VastaaPoista
 17. Meillä meni samainen Gracon kaukalo telakoineen vaihtoon juurikin siitä syystä, että se on yksi leveimpiä ja syvyyssuunnassa isoimpia kaukaloita. Tilalle ostettiin Brion Primo telakalla, joka vie hämmästyttävän vähän tilaa! Esikoisen Britaxin KidPlus on enään korokkeena käytössä eikä ole kaikista kapein mutta neiti (kohta 8v.) ei ahtaassa suostu istumaan. Taaperolla ollut Graco Cosmic turvaistuin hajosi pari viikkoa sitten ja jouduttiin hankkimaan uusi. Mainitsemaasi Klippania sovitettiin, sekä BeSafen Izi kombi x3 mutta päädyttiin Britaxin Multi-techiin. Verrattiin muuten kapeaksi kehuttua Klippania Britaxiin asettamalla ne vastakkain ja ulkomitoissa oli eroa nolla senttiä ;) Siis niiltä osin kuin se kolmen istuimen, joista kaksi on menosuuntaan, rinnakkain asentamisen osalta on merkityksellistä. Ts. se tila, minkä istuin vie penkillä. Itse istuintilavuudessa oli silti huima ero!

  Meillä on suurimman kokoluokan auto, mersun väyrysfarkku, eikä siltikään jäänyt yhtään ilmaa istuimien väliin. Isofixejä ei ole. Nyt kaukalo tulee olemaan vänkärin takana (laskettu aika parin viikon päästä), koroke keskellä (vaatii kylläkin turvavyön lukkopäähän jatkopalan, jotta tyttö saa itse vyöt kiinni hermostumatta) ja turvavyöistuin selkä menosuuntaan kuskin takana. Molemmat ollaan pitkiä ihmisiä ja mahdutaan aivan mukavasti matkustamaan :)

  VastaaPoista
 18. Recaro Young Sportin omistaja29. tammikuuta 2015 klo 15.31

  Toimiiko teillä noissa Recaro Young Sport istuimissa ne vyöt hyvin? Me ostimme kyseisen istuimen, ja vyöt menevät siinä todella herkästi ruttuun, eikä kiristäminen ja löysääminen onnistu. Onko muilla ollut samaa kokemusta ja oletteko siihen keksineet jonkin konstin, millä ne sais toimimaan kunnolla. Joka ikinen kerta menee hermot, kun niitä vöitä laittaa. Muuten hyvä istuin kyllä. Odotankin jo kesää, että tyttö on sen verran iso, että voidaan alkaa käyttää sitä turvavyöistuimena. :)

  VastaaPoista
 19. Joo, se oli ongelmana etenkin toppavaatteiden kanssa. Ongelma ratkesi lähestulkoon kokonaan sillä, että selkänojaa nostettiin ylemmäs, siis reilusti ylemmäs. Lastentarvikeliikkeen myyjä sanoikin joskus, että 2/3 päästä saisi olla sen pääntuen alla?!

  VastaaPoista