Social Media Icons

perjantai 17. lokakuuta 2014

Hoitopöydättömyydestä ja vaipanvaihtopisteen rakentamisesta pieneen tilaan

17 kommenttia , , , , , , , Share It:
IMG_5317

Meille oli jo ensimmäisen lapsen odotusaikana selvää, ettei meille tulisi hoitopöytää, ihan vain käytännön syistä. Asuimme ensinnäkin kaksiossa, enkä halunnut makuuhuoneeseemme vaipanvaihtopistettä tai vaipparoskista, ja vesipiste toisessa huoneessa tuntui vähän tökeröltä - tai siis itse en ainakaan halunnut raahata lasta pylly paljaana huoneesta toiseen pesulle ja vaipanvaihtoon, kun saatoin tehdä sen kaiken yhdessä tilassa. Jossa on vesipiste. Kylpyhuoneessa.

Kun muutimme kaksi huonetta ja liki kolmekymmentä neliötä isompaan asuntoon puolitoista vuotta sitten, eivät kylpyhuonetilamme suurentuneet dramaattisesti, mutta vaipanvaihtopisteen paikka oli ja pysyi kylpyhuoneessa. Tai ehkä enemminkin voisin sanoa, että myös vaipanvaihtopisteen paikka on kylpyhuoneessa - kylppäri on nimittäin meillä se paikka, jossa koko pyykkihuolto lepää, jossa kaikki käyvät pesulla ja vessassa. Siksi sinne ei voisi millään sijoittaa edes kokoon taitettavaa hoitopöytää, eikä sellaiselle ole ollut koskaan aitoa tarvettakaan.

Moni pidempään blogiani seurannut tietääkin, että vuosien ja lasten saatossa olen kokeillut jos jonkinlaisia vaippoja ja tapoja vaipattaa lasta, ja lopun viimein olen päätynyt siihen lopputulokseen, että jokainen tekee niin kuin hyvältä tuntuu. Yhden, kahden ja etenkin kolmen lapsen kanssa vaippoja tulee vaihdettua ennen kuivaksioppimisikää tuhansia, joten hommassa on lupakin päästä helpolla: luottaa siihen malliin, valmistajaan ja tapaan kuin itselle parhaiten sopii. Meillä on toivottavasti pian kaksi vaipatettavaa, ja vaatimukset vaipoilta ovat käyttäjien suhteen erilaiset. Liki kaksivuotias tarvitsee hyvin pintakuivan, imukykyisen, kevyen ja mukana joustavan vaipan, joka on helppo ja nopea vaihtaa, vastasyntynyt taasen vaipan, joka ei petä missään tilanteessa ja joka istuu hyvin.

IMG_5236IMG_5358 IMG_5328

Meitä pyydettiin mukaan Kaksplussan ja Pampersin yhteistyössä järjestettävään Pampers-testiryhmään, johon on minun lisäkseni etsitty vaippakansalaisia ja kuluttajia Kaksplussan lukijoiden ja palstalaisten joukosta. Saimme testiryhmäläisille kuuluvat testivaipat jokunen aika sitten, ja kuten nyt jo usean kuukauden Pamperseja hypermarketin tarjouksista haalineena osasin odottaakin, on odotukset täytetty ainakin vajaan kaksivuotiaan kanssa. Näin viimeisilläni raskaana olen kiitellyt helppoja ja pitäviä teippivaippoja, jotka on helppo vaihtaa pikaisesti housuja kokonaan pois riisumatta ja lasta nostelematta (se saa aikaan supistuksia).

Meidän tulevan vauvamme vaipanvaihto/hoitopisteestämme löytyy siis kauan himoitun ja turhamaisuudelle lopun viimein periksi annetun Rätt Startin retronorsu-hoitoalustan lisäksi vaippoja vetolaatikosta käden ulottuvilta, vanupuikkoja, pyllypyyhkeitä sekä vaippavoidetta, talkkia ja kosteusvoidetta - just in case. Olen pohtinut myös kankaisen seinälokerikon ripustamista kuivausrummun kylkeen, siis hoitoalustan lähelle, mutta ainakin nyt toistaiseksi tuntuisi siltä, että allastason päälle laitettu hoitoalusta ja sen ylimmän laatikon valtaaminen vaipoille ja peppupyyhkeille riittäisi.

pampers6

Oman kokemukseni mukaan vaipanvaihdosta kannattaa tehdä itselleen miellyttävä kokemus kaikin puolin. Omalla empiirisellä vaippailukokemuksellani olen tullut todenneeksi, että vaipanvaihtotiloilla ja -pisteellä on suuri merkitys homman miellyttävyyteen. Selän saa nopeasti kipeäksi vaihtamalla vaippaa sängyn päällä, ja likaisille vaipoille kannattaa valita asianmukainen ja riittävän suuri säilytyspaikka. Aiemmin vaipanvaihtopiste (siis hoitoalusta ja vaippapussi naulakossa roikkumassa) viritettiin pesukoneen päälle, mutta nyt pesutorniaikana leveä allaskaluste on yhtä passeli hommaan. Vaihtaminen isompaan poljinroskikseen, 12 litraiseen valkoiseen Ikea-versioon, oli nappiveto, ja paras lukijalta saamani käytännön marttailuniksi on ollut käytettyjen kahvinporojen uusi elämä vaipparoskiksen hajunsyöjänä. Toimii!

Kolmannen lapsen kanssa ihanalta tuntuu se, että vaikka tietää, että teoriassa pärjäisi vaikeammallakin tai työläämmälläkin tavalla, ei asioita tarvitse tehdä enää niin todistellakseen kenellekään mitään. Sen sijaan että pakenisin ravintolan vessaan imettämään, olen satsannut hyviin imetysvaatteisiin, hoitolaukussani on mukana on aina vaipanvaihtoalustan matkaversio, vaippoja sekä paketti kosteuspyyhkeitä, jotka tuntuvat taipuvan lähestulkoon mihin tahansa: sormin syöneen ruokailijan pikaputsaukseen, vuotavaan nenään, hiekkaisiin käsiin, värikynäjälkien poistamiseen maalatulta seinältä (!), juhlakenkien kiillotukseen (varsin hyödyllistä sinä hetkenä kun tajuaa jättäneensä auton hiekkapohjaiselle parkkipaikalle ja lasten lakerikengät ovat vaihtaneet väriä mustasta beigeen).

Ihanaa tässä odotuksessa on ollut sekin, että kaikki on tuntunut oikeutetulta. Siis ihan kaikki. Nostatin kuukausia draamaa hullusta himostani 35 euron hintaiseen hoitoalustaan koska tarvitsin mukamas puolisoni yhtäläisen hurmoksen kyseiseen tuotteeseen voidakseni ostaa sen vanhan ja ruman mutta kelvollisen tilalle. Kun kävelin lastentarvikeliikkeestä ulos, oli minulla hoitoalustan ja imetystyynyn lisätäytteen lisäksi voittajaolo ja viisikymppiä kevyempi kukkaro. Kauniit imetysvaatteet, rumat mutta päällä ihanat äitiysalushousut, TENS-laite sairaalakassissa, mitä näitä nyt on - you name it, I got it. Viimeistä kertaa.

Millaisia hoitopisteitä teillä on ja missä? Mitä sieltä löytyy ja mitä on hyvä olla aina saatavilla?

 Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

17 kommenttia:

 1. Juuri noin, alusta vessan tasolla. Matkaa lavuaarille n. 30cm.

  VastaaPoista
 2. Meillä on ja nyt ollut hoitopöytä(kylläkin) pesuhuoneessa, siellä on aina tasaisen lämmin kun on uudisosassa,vaipat (niin 1,5veen kuin *vauvankin jo valmiina!!!)mukavassa pyörillä rullaavan korin hyllyillä ja kaikki kosteuspyyhkeet jne samassa paikassa ja tosiaan ei tarvii rallata eri huoneista toiseen. Me asutaan edelleen 2h ja tupakeittiössä ja perheeseen syntyy nelonen näillä näppylöillä.... vintti tosiaan työn alla mutta varmaan tämä talvi mennään intiimissä hengessä perhepeteillen pienten kanssa jne ;) (sopu sijaa antaa)Hyvältä vaikuttaa sun hoitopiste ja on hieno!

  VastaaPoista
 3. Ohut "hoitoalunen" (pul-kangasta ja fleecea) saa toimittaa viimeisen villahousun vaipanvaihtoasemaa :) Samalla mentiin kakkosenkin kanssa.. On meilä hoitopöytä (eka moinen, kolmas lapsi), mutta se on yläkerrassa, josta puuttuu vessa. Kätevää ;) Haha, vaate/tavaralipaston virkaa ajaa siellä.. Meidän osamaksuvessa on niiiin pieni ettei sinne mahdu mitään (oikeasti!), joten saa lapsiraukka tottua heti maantasoon! Teillä näyttää ihanalta paikalta, ja tuo alusta on kyllä ihana!! :)

  VastaaPoista
 4. Meillä ei sopinut hoitopiste kylppäriin esikoisen ollessa vauva. Pesukoneelle oli pienen pieni kolo, jonka päällä oli kiinteä kaappi (vuokrakämppä, ei voinut repiä pois), eli pesukoneen päälle tuleva alusta ei käynyt, ja tilaa ei ollut yhtään ylimäärästä edes millekään kokoontaitettavalle, joten hoitopiste oli makkarissa mistä oli matkaa kylppäriin noin 5 metriä. Yhden ainoan kerran pissaa tuli lattialle pepun pesumatkalla. Niinpä hoitopiste ei siirtynyt kylppäriin vielä muutonkaan jälkeen, vaikka paikka pesukoneen päälle tulevalle hoitoalustalle ois uudessa kämpässä ollut. Musta oli niin kätevää, kun vaihtovaatteet, eli vaatekaappi, oli hoitopisteen vieressä. Hoitopöytää meillä käytettiin niin kauan kunnes esikoinen oppi kiipeen sänkynsä kautta hoitopöydälle, eli 2,5 vuotta :) Nyt on tulossa toinen lapsi ja tarkoitus on pitää varsinainen hoitopöytä edelleenkin pois kylppäristä ja kylppäriin perustetaan varapiste öisiä vaipanvaihtoja varten, koska hoitopöytä on lastenhuoneessa, jossa esikoinen nukkuu. Varmasti pärjättäis pelkästään tuolla kylppärin varapisteelläkin, mutta meiän hoitopöytä koostuu lipastosta ja lasten "papan" itsetekemästä hoitotasosta, jolla on tunnearvoakin jo sen verran, että pakko vauva on saada sen päälle kellimään :)

  Mulla on muuten samankaltainen ongelma hoitoalustan suhteen. Esikoisen vanha on siistissä kunnossa, mutta tylsä. Se saa palvella varapistellä. Hoitopöydäll ehaluisin ostaa uudeksi alustaksi semmosen mikä maksaa liki 40 euroa! Paikallisesta lastentarvikkeesta sais hyvän alustan n.20 eurollakin, joten millä perustelen tuplarahamäärän tuhlaamisen? Koska mä haluan?!? ;)

  VastaaPoista
 5. Semmosta piti vielä kysyä, että eikö tuo teiän hoitoalusta ole vähän hankalasti tuossa, kun vauva on poikittain vaipanvaihtajaan nähden vai ymmärränkö kuvan jotenkin väärin?

  VastaaPoista
 6. Minä perustelin sen itselleni yksinkertaisesti niin, että miksi maksaisin edes pariakymppiä jostain, mitä en siedä, kun siihen "vähän" rahaa lisäämällä saan sen, mistä oikeasti olen haaveillut! Kun mietin meidänkin kulutustottumuksia, niin sen parikymppiä saa aika nopeasti ja helposti käytettyä johonkin kertakäyttöisempäänkin - kebabhimoon, kerran käytettyyn juoksupipoon tai vaikka ihan viikonlopun turhiin herkkuihin! Kun säästää tulitikuissa, voi ostaa shampanjaa. ;)

  VastaaPoista
 7. Se on tuossa kuvassa poikittain, juu. Ajattelin, että alkuun pärjätään noinkin kun vauva on pieni, ja kun ei pärjätä, siirrän sen oikein päin, jolloin alusta pullottaa allastason yli n. 10cm verran. Pesukoneen päällehän tuo mahtuisi ihan heittämällä, mutta meillä on pesutorni. :/

  VastaaPoista
 8. Meillä on 90-luvun talossa valtava kylpyhuone pienessä asunnossa, joten viisi vuotta sitten päädyimme hankkimaan Brion seinälle kiinnitettävän metallisen valkoisen hoitopöydän mallia ravintolan vessa. Vähän teollisuusmeininki, mutta todella kätevä, kun hoitotason saa nostettua ylös pois tieltä, vesipisteitä on parikin ihan vieressä ja hyllyillä on säilytetty vaippoja, harsoja, kosteuspyyhkeitä, rasvoja ja käyttövaatteita. Edelleen viisivuotiaan vaatteista suurin osa on hoitopöydän hyllyillä, ne saa sinne kätevästi suoraan kuivurista.

  Parin kuukauden päästä tosin täytyy löytää niille paikka makuuhuoneen vaatekaapista, sillä tulevan pikkusiskon tavarat ja ne vaipat ja muut muuttavat hoitopöydän hyllyille.

  VastaaPoista
 9. Ah, kahvinpuruja roskikseen! Sulta saa aina parhaat vinkit. <3

  VastaaPoista
 10. Kommenttini menee nyt vähän aihepiirin ohi, mutta ehkä se ei haittaa :) Osaatko sanoa, mistä kylpyhuoneenne ihanat lattialaatat on hankittu? Meillä on haussa kodinhoitohuoneeseen samanlaiset ja tuntuu että olen nähnyt vain sellaisia, joissa mustat tääplät on paljon isompia. Teidän lattia on paljon kauniinpi!

  VastaaPoista
 11. Joo, tottakai! Itse asiassa meille piti alunperin tulla juuri se laatta, jossa mustat mosaiikit ovat isompikokoisia, mutta toimituksessa kävi moka ja saimmekin edullisempaa, samanhenkistä laattaa eli tätä. Kyseessä on Bauhausin maahantuoma versio Laattapisteen laatasta, siis siitä jossa on juuri ne isommat mustat laatat. :) Malli on muistaakseni octagonal, mutta en kuollaksenikaan muista, oliko se alkuperäisen Laattapisteen laatan vai Bauhausin 20e/m2 halvemman laatan nimi. Bauhausista kuitenkin löytyy!

  VastaaPoista
 12. Se on kyllä ihan huippuniksi! Etenkin tujuista espressopuruista saa mahtavan hajunsyöjän kun ne oikein ripottelee muun tavaran päälle. :) Eli suodatinkahvia keittäessä ne käytetyt purut kannattaa ikään kuin sirotella päälle. Samoja puruja voi hyvin käyttää myös esimerkiksi juoksukenkien hajunsyöjänä, Marttaliiton sivuilta löytynee paremmat ohjeet :)

  VastaaPoista
 13. Mun rakkaus <3 kodinhoitohuone. Lavuaarin (ison) vieressä tilaa hoitotasolle ja vaikka jollekin korille, jossa vaipat ja pesuaineet. Sijainti myös makuuhuoneen vieressä. Laitoin ns.huonekalunystyrät(sellaiset silikoniset) kovapohjaisen hoitotason alle, ei pääse liukumaan tason päällä. Ja löysin tuon kovapohjaisen tason ihanan harmaalla seepra-kuviolla ja 29€. Maksoin vähän, että sain ulkonäöltään pehmeän, mutta neutraalikuvioisen. Esikoisen aikana epäkäytännöllinen, pieni hoitopöytä oli varmasti lopuksi jo homeessa, ei tullut käytettyä..

  VastaaPoista
 14. Meillä oli vastaavanlainen alusta makuuhuoneessa Ikean Malm-lipaston (kolmilaatikkoinen) päällä juurikin tuolla tavalla pitkittäin. Tilan- sekä rahansäästösyistä emme halunneet erikseen hoitopöytää, vessaan ei mahdu, ja pesuhuoneessa taas ei ole allasta. Lipaston kansi sattui olemaan juuri samaa kokoa kuin vaipanvaihtoalustakin, joten vauvanhoitopisteen paikka valikoitui ikäänkuin itsestään. Vessasta ei ole pitkä matka makkariin, eli pisuvahingoilta säästyttiin. :) Ei myöskään haitannut yhtään, että vauva oli tuolla tavalla vinottain, hyvä oli pukea ja vaipottaa, ja vauvan tarvikkeet ja vaatteet sopivasti käden ulottuvilla laatikoissa. Nyt alusta on ollut jo kuukausia kaapin päällä odottamassa, josko sitä vielä tarvittaisiin toisenkin kerran, taapero tulee vaipotettua lähinnä sängyllä tai lattialla, missä kulloinkin vintiötä saa parhaiten pideltyä sen hetken aloillaan.

  VastaaPoista
 15. Meillä on 2,5-vuotias esikoinen. Hänellä käytettiin hoitopöytää ehkä ensimmäiset 3 kuukautta. Sitten alettiin jo vaihdella vaippoja milloin missäkin. Hoitopöytä oli sellainen, missä hoitotason alla kaksi hyllyä. Joku Ikean malli. Turha ostos, kun niin vähälle käytölle jäi. Toiselle lapselle hommattiin Ikean valkoinen lipastollinen hoitopöytä. Tason saa myöhemmin irti ja jää lipasto jäljelle. Ensimmäisen lapsen jälkeen osasin sanoa mitä hoitopöydältä kaipaan: hyvät tilat, leveä niin, että hoitoalustan viereen mahtuu vaippoja ja hoitotarvikkeita, hyvät ja käytännölliset tilat säilyttää vaatteita. Itse tulee käytettyä paljon kosteuspyyhkeitä, joten ei haittaa vaikka vesipiste on pienen kävelymatkan päässä. Siellä pestään yleensä vain iltaisin ja aamuisin. Kaipasin myös, että vauvan kanssa on sitten yksi ja tietty paikka missä hoitotoimet tehdään, ihan vain esikoisenkin kannalta selkeämpää niin. Tykkään että hoitopöydältä löytyy kaikki tarvittava, vaipoista, vaatteista ja harsoista aina kuumemittariin, särkylääkkeeseen ja voiteisiin asti. Vauva on nyt 9,5kk ja vieläkin kaikki tehdään hoitopöydällä. Taidan max. 5 kertaa olla vaihtanut vaippaa tai vaatteita kotona ollessa muualla kuin siellä. Pöytä on varmaan käytössä vielä pitkään. :)

  VastaaPoista
 16. pikkupoikien äiti20. lokakuuta 2014 klo 1.12

  Meille hankittiin esikoista varten Ikean Hemnes-sarjan hoitopöytä. Siinä sujui kaikki vauvanhoito, kylppäri on parin metrin päässä enkä kokenut että olisi ollut hankalaa. Hoitopöydällä myös seurusteltiin, vauvahierottiin ja puettiin. Kuopuksen kanssa käytimme samaa hoitopöytää. Nyt kun kuopuskin on jo kolme, hoitopöydän hoitotaso on otettu pois ja se toimii lastenhuoneen kirja- ja pelihyllynä

  VastaaPoista
 17. […] Kerroinkin taannoin, että sain kutsun Pampersin ja Kaksplussan yhteistyössä järjestämään Pamp…, jossa saimme muiden kuluttajista koostuvan testiryhmäläisten tavoin rankattavaksi erilaisia Pampers-vaippatuotteita. Me saimme testiin kahdenlaisia teippivaippoja beibille ja housuvaippoja sekä ohuen ohuita teippivaippoja liki kaksivuotiaalle Armakselle. Meillä on käytetty oikeastaan jo muutaman kuukauden verran pelkästään Pampersin Active Fit-teippivaippoja, mutta testiryhmän myötä tulin tarkastelleeksi vaippoja, niiden istuvuutta ja toimivuutta entisestä kriittisemmin, mikä oli ihan mielenkiintoista – aika usein sitä tulee nimittäin vain napattua paketti (tai kolme) tarjouksesta matkaan. […]

  VastaaPoista