Social Media Icons

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Tunti lisää lapselle

15 kommenttia Share It:
IMG_6993 lip5 IMG_6700 IMG_6370 hemi17 IMG_2618 et4 IMG_5442 a6 koti1kph6 kph3 rm1

 

Yllä olevat kuvat on julkaistu blogissa viimeisen puolen vuoden sisällä. Hassua, vaan ei ihmeellistä, on se, että jokainen, siis jokainen kuva on napattu ennen kuin joku on sovitusti tullut käymään kylässä. Luonnonvalo tulvii ikkunoista sisään läpitalohuoneistossa kyllä, mutta siistiä meillä on siivouspäivänä. Puoli tuntia tehdyn työn jälkeen. Keittiöön voisi lisätä muutaman kahvikupin, String-hyllylle useammankin, eteiseen epämääräisen mytyn ulkovaatteita ja pyykinkuivaustelineen tai pyykkihuollon jossain vaiheessa olevan kasan oikeastaan mihin vain.

Sain Viledalta kutsun osallistua heidän Tunti lisää lapselle-blogihyväntekeväisyyskampanjaansa, joka painottaa perheen yhteisen ajan tärkeyttä. Kampanjalla kerätään rahaa lasten ja nuorten mielenterveystyön kehittämiseen ja toteutetaan yhteistyössä Lastenklinikoiden kummien kanssa. Vileda lahjoittaa 100 euroa jokaista kampanjan aikana tehtyä aikaa säästävää siivousvinkkiblogipostausta kohden, joten en tietystikään malttanut olla osallistumatta. (Oma lehmä tosin oli to do-listalla ainiaan viihtyvän syyssiivouksen myötä pahasti ojassa myös.)

Suomessa jo joka kymmenes lapsi ja nuori tarvitsee psykiatrista hoitoa. Yksi merkittävä syy mielenterveysongelmien lisääntymiseen on asiantuntijoiden mukaan perheiden aikapula, ja vaikka lasten mielenterveysongelmat eivät ole meille tuttuja, on aikapula kylläkin. Ruuhkavuosia elävänä allekirjoitan täysin ajankäyttöongelmat ja sen, kuinka hävettävän vähän lapsille ja perhe-ajalle tuntuu löytyvän rakoja, vaikka heitä kotona hoidankin. Kun ajattelen arkipäiviämme ja sitä, mihin aikaa kuluu, on vastaus selvä: sotkujen siivoamiseen, pyykkihuoltoon, ylläpitosiivoamiseen, kotitöihin. Päivä alkaa puhtaasta keittiöstä ja päättyy sen perusteelliseen kuuraamiseen lasten mentyä nukkumaan. Lastenhuoneen lelumeri levittyy olohuoneen puolelle viimeistään iltapäivällä ulkoilujen ja päiväunien jälkeen ja ruokailut tuntuvat olevan vain pikaisia tankkauksia ennen siirtymistä johonkin (ulos, päiväunille, kylpyyn jne).

Raskausaikana olen löytänyt koko ikäni kauan kadoksissa olleen marttakokelaan, joka ahdistuu siivouksen oravanpyörästä. Siitä, että sotkua syntyy silloinkin kuin sitä toisaalla korjaa pois, että sitä ei voi jättää siivoamatta, ja että vuorokauden jokaiseen tuntiin tuntuu mahtuvan jonkinlaista puljaamista ja touhuamista. Vie mennessäs, tuo tullessas, ja tee jottai siell' ollessas, sanoi vanhempi työkaverini aina puhuessaan lapsiperhearjestaan kotonaan, ja oikeasti vasta nyt ymmärrän, mitä hän tarkoitti. Minä olen se, joka täyttää pyykkikonetta vessassa istuessaan, hampaita harjatessaan pyyhkii hammastahnaroiskeita peilistä ja joka pikasiivoaa keittiötä sillä välin kun ruoka kiehuu liedellä tai lämpenee mikrossa, mutta silti vastassani on aina kaaos: joku pesee vessaharjalla eteisen peilikaapistoa ja toinen ystävällisesti levittää parittomia sukkia kassistaan ympäri olohuonetta koska haluaa tehdä niistä temppuradan. Kun katson lempiohjelmaani (myöhään illalla digiboksilta nauhoitettuna), ripustan pyykkejä kuivumaan, silitän tai viikkaan puhtaita pyykkejä.

En luonnehtisi yhtäkään kotimme tilaa harmoniseksi tai tupatarkastusta pelkäämättömäksi, mutta kaksi erityistä ongelmakohtaa meillä kodissamme kyllä on: valkolakattu laminaattilattia, jossa näkyy joka ainut hiekanmurunen, termosmukista falskannut kahvipisara sekä jäljet kuraisista kumisaappaista ja lasi-ja peilipinnat ynnä korkeakiiltoiset kaapistot, joita kodissamme on paljon. Kun tuloillaan on yllätysvieraita, turvaudun siis paitsi imuroimaan syyskauden vakiosatsin, kolme kiloa pölypussiin rapisevaa hiekkaa, moppaamaan nopeasti suurimmat (likaisimmat) kulkuväylät ja ah, pyyhkimällä peiliovet ja peilit, ikkunat ja lasiovet. Oikeastaan vasta Viledan testituotepaketin myötä ymmärsin, mitä meillä on jo vuosia puuttunut kotimme vakiovarusteista: ikkunaliina, joka ei jätä rumia raitoja ja jonka jälkeen pintaa ei tarvitse kuivata, sekä hyvänkokoinen ja laadukas levymoppi.

vileda2

Ärhäkän oranssin ikkunaliinan kanssa meillä synkkasi heti yhteen, ja yllätysvisiitille tullut ystäväkin ihmetteli ääneen, kuinka kahden alle 4-vuotiaan lapsen taloudessa saattaa ollakaan lähmäjäljistä vapaita ikkunapintoja ja peiliovia - huijaus meni täydestä! Aiemmin tiedostavien ja hyvin, hyvin, hyvin kosteiden bamburättien kanssa säätäneenä ja rummutetuilla puuvillaharsoilla ikkunoita ja peiliovia kuivanneena ihastuin oitis siivousliinaan, joka pyyhki ja kuivasi yhdellä iskulla. Koti muuttuu viimeistellyn näköiseksi ja astetta puhtaamman oloiseksi muutamassa minuutissa, tykkään. Ja kun oikein keljuilen, pyyhin ikkunanpesusuihkeella ja ikkunaliinalla myös kylpyhuoneen ja keittiön hanat, sekä fasettihiotun seinälaatan, jossa näkyy k-a-i-k-k-i lika. Hyvä ikkunaliina kelpaa siis paitsi pikasiivoukseen myös oman kodinhengetär-sädekehän kiillotteluun.

vileda1 IMG_5198

Levymoppeja tuotepaketissa oli kaksi, ja aluksi hieman naureskelin mopille, jossa oli yleispuhdistusainesäiliö, sekä kahva, jota painamalla mopin eteen saa suihkaistua hyvän kokoisen annoksen puhdistusainetta. Minä, joka perinteisesti uitan eläkepäiviä viettävää moppirukkaani harmaassa vedessä ja puristelen raasua rystyset valkoisina kuiviksi, suorastaan rakastuin ketterästi pyöriteltävään ja tiukimpiin tahroihin täsmäiskuja tekevään 2-in-1-moppiin, uskokaa tai älkää! Erityisen kätevä moppi puhdistusainesäiliöllä on keittiössä, jonka lattia on pestävä vähintään kerran päivässä, mutta myös olohuoneessa, kylppärissä ja kuratassujen asuttamassa eteiskolkassa. Suosittelen lämpimästi tätä - isänpäivälahjaksi tietysti!

Siivouskaapissamme alati viihtyvät tietysti myös pienten taiteilijoiden sotkuista huolehtivat ihmesienet, mikrokuituliinat ja kauniit pesuainepullot. Mitkä ovat teidän suosikkejanne ja millä tavoin säästätte aikaa päivittäisessä siivouksessa?

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

15 kommenttia:

 1. Hyvä, että muillakin on sama ongelma... Tuttu lause on "Ei nyt, äitin pitää siivota!". Ja silti joka paikka on koko ajan niinku pommin jäljiltä. Ite en oo koskaan ollutkaan mikään siivousintoilija, eli aina en jaksa ees yrittää siivota, kun tietää, että kohta paikka on taas saman näkönen.

  Mutta juurikin tuo, että ohi kulkiessaan nappaa jonkun asian mukaansa, toimii ylläpitosiivouksessa. Myös se, että tulisi niitä vieraita useammin kylään, saattaisi auttaa... :D

  VastaaPoista
 2. Mä taas en nää ollenkaan sitä siivousta jotenkin pois lasten kanssa vietetystä yhteisestä ajasta! Siis mehän tehdään kaikkea lasten kanssa yhdessä. Ja läsnä mä olen lapsille siivotessani, ei se vaadi mun ajatuksia, toimin mekaanisesti :D Voidaan samalla jutella, tai olen leikeissä mukana.

  Kun imuroin, niin lapset nauttii kun imuri puhaltaa lämmintä ilmaa hiuksiin, tai pakoilevat "hirviötä", tai keräävät tavaroita imurin tieltä. Ja pyykeissä auttavat mielellään, laittavat koneeseen, ojentavat mulle ripustettavaksi, keinuvat lakanoissa, kun niitä miehen kanssa vedetään.
  Tiskeissä osaavat tyhjentää aterimet laatikoihin. keräävät leluja, pyyhkivät pölyjä, pesevät lattioita.
  Me leivotaan ja tehdään ruokaa yhdessä ja 4-vuotiaan erityishomma on kahvin keitto.

  Eli mulla ei ole mitään välinevinkkejä vaan ainoastaan se, että eletään elämää yhdessä lasten kanssa tehden, vaikka se veisi vähän enemmän aikaa, tai jälki ei olisi niin kliinistä.
  Ja rentoudutaan, nautitaan elmästä ja vieraitakin uskaltaa pyytää, vaikka ei just olisikaan siivouspäivä :)

  VastaaPoista
 3. " Suomessa jo joka kymmenes lapsi ja nuori tarvitsee psykiatrista hoitoa. "

  Millä perusteella?

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus! Itse moppaan aamulla, päivällä ja illalla.... :/ :D Välillä liiankin mutta murenaa tulee kun kolme lasta.... pian neljä ;)

  VastaaPoista
 5. Mä säästän aikaa ihan vaan jättämällä siivoamatta :D Keittiön sivutaso on vuorattu lasten askartelutarvikkeilla, koska ei niitä kannata yöksi poiskaan siivota. En myöskään silitä, ja uuden imurinkin akku kestää max. 13min kerrallaan..

  VastaaPoista
 6. Minä myös tykkään viledan siivoustuotteista. Sain entisestä työpaikasta kolme viledan vihreää siivousliinaa ja ne ovat olleet ihan parhaita on sitten siivottu lasia,ikkunaa tai vessanpönttöä. Ja ne siis pystyi pesemään 95 asteessa. Tuo sinulla oleva lattiamoppi myös tuntuu kätevältä! Meillä on neljä lasta ja kotityöt ei tekemällä lopu. Siivota saisi koko ajan ja välillä yritänkin ummistaa silmäni kaaokselta ja antaa aikaa lapsille kunnes on taas tartuttava imurin varteen ja imaistava lattialta kaikki epämääräiset syötävät,joita nuorin poika (8kk) metsästää innokkaasti. Lastenhuone on kaikista haastavin siivottava mutta onneksi tuo esikoistyttö jo osaa auttaa äitiä lelujen ym. Keräämisessä. Tsemppiä sinne loppuraskauteen ja siivousinnostuksen ylläpitämiseen

  VastaaPoista
 7. Ihana synninpäästö! Mietin, poteeko kukaan muu huonoa omatuntoa siitä, kuinka aina yrittää ja kuinka se ei koskaan näy missään. :D Tuttua siis!

  VastaaPoista
 8. Aika ihanteelliselta kuulostaa tuo. :)

  Meillä kolmevuotiaan voi jo hyvin nakittaa apulaiseksi ja hän mieluusti auttaakin, mutta alle kaksivuotiaan (tulevasta vauvasta puhumattakaan) on tilanne vähän kimurantimpi. Hän periaatteessa haluaisi auttaa pyykkien kuivumaan ripustamisessa, mutta kun homma on tehty, jää moodi päälle: samat pyykit ripustetaan kolmesti. :D

  VastaaPoista
 9. Varmaankin samoista syistä kuin kasvavat lastensuojeluasiakkaiden tilastot? Lastenklinikoiden kummien ja Viledan yhdessä luomassa lehdistötiedotteessa paketin ohessa ei ollut erityistä mainintaa psykiatrisen hoidon perimmäisistä syistä, mutta kyllähän nyt juuri paljon puhutaan lasten ja nuorten huonosta voinnista ja kasvavista lastensuojelun asiakasmääristä, masennuksesta jne.

  VastaaPoista
 10. Heh, tuttua! Vaikka meillä on vasta kaksi... :D

  VastaaPoista
 11. Apua, 13 minuuttia?! Meillä on iänikuinen Miele joka viettää meillä eläkevuosiaan himosiivoustaloudesta (isältäni) päästyään. Joskus olen miettinyt sellaisen kätsyn ja tehokkaan varsi-imurin (voiko sitä kutsua sillä nimellä...?) ostamista, mutta jos akku kestää 13 minuuttia, passaan. :D

  VastaaPoista
 12. Joo, meillä on paljon myös Viledan siivousliinoja jotka on jo vuosia olleet käytössä, pesty vain pesukoneessa välillä. :)

  VastaaPoista
 13. Niin, ja kiitos! Aika kunnianhimoinen saa tässä taloudessa kyllä olla, mikäli mielii pitää maiseman siistinä... :D

  VastaaPoista
 14. Hanna Lehtinen / Vileda3. lokakuuta 2014 klo 18.27

  Hei! Satuin huomaamaan käymänne keskustelun. Tiedotteessamme oli asia ilmaistu turhan lyhyesti. Välitän tässä HUS:n lastenpsykiatrian vastaavan ylilääkärin, Leena Repokarin tarkennuksen asiaan. "Tuo 10 % on sivistynyt arvio, joka perustuu siihen että tehtyjen tutkimusten valossa jopa 15 %:lla lapsista on merkittäviä psyykkisiä oireita. Osa oireista häviää kasvun myötä tai niihin voidaan vaikuttaa kasvuympäristön yksinkertaisilla tukitoimilla, mutta suuri osa tarvitsee jonkinlaista hoitoa. Hoito ei suinkaan tarkoita terapiaa tai lääkettä, vaan lapsen kasvuympäristön tukitoimia joilla autetaan lasta pääsemään ikätasoiseen kehitykseen kiinni. Eli erilaisia keinoja joilla oireilevan lapsen koulunkäyntiä, harrastuksia, arkitoimia tuetaan niin että hän kokee onnistumisia ja oppii pärjäämään vaikeuksista huolimatta." Aikapula ei sinänsä ole suoraan yhteydessä lapsen oireisiin, mutta se kuitenkin tiedetään, että "hyvät suhteet vanhempiin suojaavat mielenterveyden häiriöiltä ja usein hyvään suhteeseen liittyy se että halutaan olla yhdessä ja viettää kiireettömästi aikaa yhdessä."

  Lastenklinikoiden Kummien vuoden 2014 teemana on lasten ja nuorten henkinen hyvinvointi. Myös Vileda on tukenut tätä tärkeää asiaa jo usean vuoden ajan. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa seurata esim. Viledan sekä Lastenklinikoiden Kummien Facebook-sivuja syksyn aikana.

  VastaaPoista
 15. Hei Anna, kiitos osallistumisestasi kampanjaan ja kivoista vinkeistä!

  VastaaPoista