Social Media Icons

torstai 11. syyskuuta 2014

#Lukuhetki

4 kommenttia , Share It:
IMG_3450 IMG_3434

Pikaisena Kaksplus-vinkkauksena kerrottakoon, että Kaksplussan netissä on meneillään #Lukuhetki-haaste, jonka tarkoituksena on kannustaa vanhempia ja lapsia viettämään aikaa yhdessä kirjojen parissa, siis lukien. Toimitus kerää hauskoja ja persoonallisia, siis teidän näköisiänne, lukuhetkiä videoituina Kaksplussan nettisivuille, ja kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kivoja Otavan (lasten-)kirjapalkintoja. Osallistua voi Instagramissa kuvaamalla videoklipin lukuhetkestä ja käyttämällä tunnisteita #kaksplus ja #lukuhetki, tai oman videon voi suoraan lähettää Kaksplussan toimittajalle Merville osoitteeseen mervi.alatalo@gmail.com. Tyyli on ehdottomasti vapaa - lasten kasvoja ei esimerkiksi niin halutessaan tarvitse kuvata videolle, vaan tarkoituksena on kerätä kokoon monipuolinen galleria arkisista lukuhetkistä ja todellakin kannustaa aikuisia lukemaan lapsille (kirjapalkinnonkin uhalla, iiks). Minäkin lupauduin hyvän idean kannatuksen vuoksi mukaan, ja tarkoituksena olisi siis lähipäivinä käydä omalla epämukavuusalueella: kuvata video, meistä. Edellisestä ja ainoasta videopostauksestahan on pian neljä vuotta..... EDIT: Kolmevuotiaan toiveesta videoita on tarjolla kaksin kappalein Instagramissa (@lapsellista)!

Lisäksi uusimmassa Kaksplussassa on hyvä artikkeli lapsille lukemisen ja loruttelun hyödyistä ja kirjasuosituksia eri ikäisille lapsille, suosittelen lukaisemaan! Itse ainakin poimin monta hyödyllistä lastenkirjavinkkiä, ja kun nyt puolentoista vuoden jahkailun jälkeen kävin itse ensimmäistä kertaa (!) lähikirjastossamme pari viikkoa sitten, tuumin, että sen mukavaan lukunurkkaukseen ja kattavaan lastenkirjavalikoimaan täytyy tutustua vielä ihan lasten itsensä kanssa.

Meillä lapset ovat innostuneet yhdessä lukemisesta vasta hiljan. Esikoinen keskittyi pitkään lähinnä kokoamaan kirjoista torneja tai repimään niitä hyllyistä alas, rauhallisempi kuopus taasen on aina viihtynyt kirjojen parissa ja kuvia katsellen, ja nyt kun hänkin puhuu jo kolme-neljä sanaisia lauseita, ovat lukuhetket tuntuneet mielekkäämmiltä myös minusta itsestäni (kun en yksin pidä monologia). Kolmevuotias on ihastunut omaan lapsuuden suosikkiini, Maikki Harjanteen Minttu-kirjoihin, joita olen kaivanut omista lastenkirjajemmoistani (kuvassa näkyvän Eläköön Minttu-kirjan saimme tosin toimituksesta ja niitä on jaossa myös Lukuhaasteeseen osallistuneiden kesken) ja kaksi vuotta joulun alla täyttävä kuopus fanittaa luukkukirjoja, Elmeri-norsua ja niitä edellä mainittuja Muumeja.

PS. Varmastikin yksi parhaimmista lukemiseen ja yhteisiin lukuhetkiin saamistani vinkeistä on, että pieniä lapsia parhaiten lukemaan motivoivat kirjat, jotka ovat esillä ja helposti saatavilla. Sisustusblogien ja Pinterestin tauluhyllyille kootut lastenkirjakokoelmat ovat siis paitsi kauniita, myös lasta kiinnostavia. Vanhempi lastentarhanopettaja siis todellakin vinkkasi, että kirjat kannattaisi sijoittaa niin, että selkämysten sijaan esillä olisi kirjojen kannet. Meillä tilanne tosin on sellainen, että jos kirjastoon meneminen vei puolitoista vuotta (kuka ehtii oikeasti ruuhkavuosien aikaan lukemaan jotain aikakausilehteä tai lastenkirjaa raskaampaa?), niin aika pitkään on ollut suunnitelmissa rakentaa toiselle lastenhuoneen päätyseinälle se tauluhylly lastenkirjoille.... Toistaiseksi kirjoja säilytetään siis hieman epäkunnioittavasti mutta lapsia innostavammin suuressa pärekorissa Duplo-laatikon vieressä. Ja lukunurkkaus... Sekin on työn alla.

Luetaanko teillä? Kuinka paljon ja mitä? Entä osaisitteko suositella 2-4-vuotiaille sopivia, vähätekstisiä lastenkirjoja hauskalla kuvituksella liittyen meille niin kovin ajankohtaiseen aiheeseen, vauvan tuloon?

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

4 kommenttia:

 1. Meillä luetaan valtavasti. Jos esikoinen saisi päättää niin aika monta tuntia päivässä. Vauvan takia emmem ihan niin paljoa ehdi, mutta varmaan ainakin tunti päivässä ihan joka ikinen päivä. Hänelle luettiin jo vauvana paljon, ja kahdeksankuisena hän jo osoitteli kirjasta kuvia. Tämä toinen vauva on liikkuvaisempi ja häseltää enemmän, eikä nyt puolivuotiaana vielä keskity kuvien katseluun ollenkaan. Hänellekin yritän muistaa lukea, mutta on se paljon hankalampaa.

  Hyvä kirja pikkusisaruksen syntymästä on "Onni-pojasta tulee isoveli". Onni-poika -kirjat on muutenkin ihania.

  VastaaPoista
 2. Meillä lapset 3 v ja 6 kk ja vähintään iltasatu luetaan yhdessä joka päivä. Pienempi rakastaa Puppe-kirjoja joita jaksaa katsella loputtomiin! Meillä luettiin Harry Horse - Pikkukani ja uudet vauvat- kirjaa ennen pikkusisaruksen syntymään, ihana kirja!

  VastaaPoista
 3. Meillä kuopus, joka täyttää loppu vuodesta kolme, rakastaa kirjoja. Hän raijaa kirjoja luokseni ja kapuaa syliin ja ilmoittaa luetaan. Illalla nukkumaan mennessä pitäisi neidin mielestä lukea mahdollisimman iso pino kirjoja. Aamu aloitetaan kirjoilla. Pikku neidin ehdoton suosikka on tällä hetkellä Mimmi Lehmä kirjat, se on niin suuri suosikki, että sitä luetaan sekä päiväkodissa, että kotona. Päiväkodissakin tuo Mimmi Lehmä on suosittu alle kolme vuotiaiden ryhmässä. :)

  VastaaPoista
 4. Meillä luetaan joka päivä vähintäänkin iltasadut, molemmille lapsille omansa. Kirjastossa käydään joka toinen viikkon ja painava kassillinen kirjoja tulee aina mukaan.
  Ja myös äiti lukee. Kesällä meni tuhansia sivuja ihania romanttisia ja historiallisia romaaneja ja muuta vakavampaa kirjallisuutta laidasta laitaan. Kesä on mun oma lukusesonki, mutta kyllä nytkin on yksi kirja meneillään. Itse en katso iltaisin tv:tä juurikaan, vaan käytän aikana lukemiseen lasten mentyä nukkumaan. Ja toisinaan myös päiväuniajat menee lukien.
  Tosiaan, koska ollaan kirjojen suurkuluttajia, niin monet lasten kirjasarjat on tulleet tututksi. Kirjastossa on lastenpuolella ihan oma hyllynsä vauvan tuloon/ sisarusaihaeisia kirjoja. Suosittelen siis käymään siellä kirjastossa pika pikaa uudestaan ja pyytämään kirjastonhoitajan apua vauva-kirjojen löytämiseen.

  VastaaPoista