Social Media Icons

perjantai 25. heinäkuuta 2014

Turvakaukalo ja yhteensopivat matkarattaat - hitti vai huti?

31 kommenttia , , , , Share It:
gracomiragetravelsystem1

Kollaasin tuotekuva lainattu täältä.


Tällä kierroksella jouduimme laittamaan vanhan turvakaukalomme vaihtoon, sillä se oli liian leveä kahden muun turvalaitteen kanssa takapenkille laitettavaksi. Unelmissani siinsi rattaidemme väritykseen täydellisesti sopiva ja hyvin kevyt Stokke Izi Go-kaukalo, jonka olisi saanut suoraan napsautettua kiinnia rattaisiimme, mutta siihen saatavilla oli vain isofix-jalustoja (jotka taas eivät käy autoomme). Kiersin neljä lastentarvikeliikettä läpi ja testailin erilaisia komboja, mittautin kaukaloiden leveimpiä kohtia ja kokeilin tuntumaa käteen. Toivomuksena oli kapea kaukalo helpolla kiinnityksellä ja auton omilla vöillä kiinnitettävällä telakalla, sillä isofixiä meillä ei ole autossa lainkaan. Telakan halusimme, koska se nopeuttaa lähtöä kolmen lapsen kanssa dramaattisesti (tai niin olen kuullut ja pikaisesti kokeillutkin) ja koska takapenkki on sen verran täyteen ahdettu, että turvavöiden pujottelu kaukalon ympäri olisi ollut etenkin talviaikaan ihan oma ponnistuksensa. Vaihtoehtoja useamman lastentarvikeliikemyyjän suosituksesta oli oikeastaan kaksi: Graco Logico S tai Maxi Cosi Cabriofix. Kuin tilauksesta huomasinkin erään autottoman tuttavani myyvän heidän vanhaa Graco Logico S-turvakaukaloaan telakalla parillakympillä, ja tartuin tietysti heti tarjoukseen, koska Gracon kaukalo oli toinen meille sopivista vaihtoehdoista. Mietin ensin, että onko auton turvalaitteen käytettynä ostaminen järkevää, mutta kun mietin suhteellisen lyhyttä käyttöikää ja vähiä käyttökertoja joita autottomissa perheissä kertyy, uskalsin luottaa ihmiseen, jonka tiesin säilyttävän ja kohtelevan tavaroitaan asianmukaisesti.

Toiveena turvakaukalon suhteen meillä oli myös rataskiinnitysmahdollisuus, jota etenkin kuopuksen vauva-aikana kaipasin monet kerrat. Nukkuvaa vauvaa en hennonnut siirtää pois kaukalostaan esimerkiksi kauppareissun ajaksi, mutta turvakaukalo mahtui nihkeästi perhemarket-kärryihin, kopisi ja kolisi joka kynnykseen, ja tarkoitti tietysti sitä, että rämiseviä ja puoltavia ostoskärryjä työnteli kaksi ihmistä. Toisessa oli esikoinen ja ostokset, toisessa kaukalossaan nukkuva kuopus. Ei ehkä ihanteellisin ratkaisu. Puhumattakaan kaikista niistä kerroista, kun parkkipaikalta olikin hillittömän pitkä matka määränpäähän (tai kun parkkipaikalla ei ollut tilaa ja auto jätettiin korttelin, kahden päähän). Rataskiinnityksen mahdollisuutta pidetään ehkä turhamaisena ja tarpeettomana, mutta kolmen lapsen kanssa liikkuessa pidän vain plussana sitä, että kädet voi saada vapaaksi ja tavaratilassa säilyttääkin jotain. Tiedän, että joku ehdottaisi tähän väliin kantovälinettä, mutta ihan pienen vauvan kanssa pidän sitä ainoana mahdollisena liikkumismuotona vähän jäykkänä; ensinnäkin, lapsemme syntyy syys-talvella, ja ajatus NUKKUVAN lapsen riisumisesta toppavaatteistaan parkkipaikalla ja asetteleminen jo valmiiksi sidottuun kantoliinaan tuntuu vähän tökeröltä ja vaikealta, jos vertaa yhdellä kädellä koottaviin matkarattaisiin ja yhdellä käden liikkeellä irroitettavaan turvakaukaloon, jolloin nukkuvaa lasta ei tarvitse herättää toimenpiteitä varten. Oikeasti. Tiedän, mistä puhun. Kuopukseni on syntynyt joulun aikaan ja sisarusrattaat otimme käyttöön pääsiäisenä. Kantoliina tai -reppu on konseptina hieno, mutta on paikkoja ja tilanteita, joissa rattaat nyt vain ovat kätevämmät (eivätkä lainkaan hikiset).

Koska Gracon kaukaloon ei ollut saatavilla minkäänlaisia adaptereita muihin rattaisiin kiinnitettäväksi ja turvakaukalon kikkailua ratasosan päälle en halunnut harrastaa, päätimme hankkia Gracon matkarattaat. Käytöstä tai käyttökertojen määrästä meillä ei tietenkään ole etukäteen varmaa tietoa, joten toivomuksena oli löytää siistit ja toimivat rattaat käytettynä kohtuuhintaan tai sitten ostaa rattaat ihan uusina (hinta ei ole huono ollenkaan silloinkaan, 119 euroa). Laiskalla etsinnällä vastaan tulikin Graco Mirage-matkarattaat, joissa on travel system, eli joihin saa kaukalon kiinni. Niiden hintaa oli laskettu pariinkin kertaan ja meille ne päätyivät kolmellakympillä! Autoon tulevat matkustustarvikkeet kustansivat meille siis kaiken kaikkiaan viisikymmentä euroa.

Näihin päiviin saakka olen miettinyt, tarvitseeko joku oikeasti matkarattaita johonkin tai että miksei rattaitaan voi valita niin, ettei pieniä ja näppäriä matkarattaita tarvitsisi, mutta jo ensimmäisen (helteisen) päivän ja useassa eri kaupunginosissa sijaitsevan pysähdyksen jälkeen mietin vain, kuinka me oikeasti olemme pärjänneet ilman! Gracon matkarattaat eivät mene Stokken sisarusrattaita merkittävän paljon pienempään kasaan, mutta kasaaminen on helppoa ja nopeaa yhden käden toimintaa, laukkunsa saa laskea työntöaisalle eikä tarvitse hiestä märkänä punnertaa hellepäivänä rimpuileva ja nihkeä lapsi kainalossa pitkin kauppoja. Meidän kohdallamme en siis todellakaan pidä matkaratashankintaa hifistelynä tai krääsän keräilynä, sillä vaikka meillä pienet cityrattaat onkin, ei niihin todella ollut mahdollisuutta sovittaa meille sopivaa kaukaloa kiinni myöhemmin. Jos jo nyt 1,5-vuotiaan kuopuksen kanssa tunnen hankinnan näin tarpeelliseksi, on se sitä varmaankin myös tulevan vauvan (ja kahden taaperon) kanssa.

Jos siis etsinnässä on edullinen ja helppokäyttöinen turvakaukalo-telakka-matkarattaat-setti, annan minä ääneni Gracolle. Rattaat ovat miellyttävät työntää, menevät kasaan helposti ja kaukalokin vaikuttaa ihanan helppokäyttöiseltä ja helposti asennettevalta. Peukku!

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

31 kommenttia:

 1. Meillä oli sama setti. Parhaat vauvahankinnat ikinä! Ja telakka ♥

  VastaaPoista
 2. Me satuttiin saamaan Britaxin matkarattaat ilmaiseksi, joten luonnollisesti tuli sitten hankittua niihin sopiva kaukalo + telakka. Jo nyt voisin ilman minkäänlaista käytännönkokemusta väittää, että tulevat varmasti olemaan ihan huippujuttu juurikin esim. autolla tehtävillä isommilla kauppareissuilla. Ilman näitä Britaxeja olisin varmaan päätynyt tuohon Stokken Izi go -kaukaloon enkä edes miettinyt mitään matkarattaita, mutta nyt tuntuu ihan järkevältä että Crusien lisäksi meillä on hieman pienempään tilaan menevät matkarattaat. Ihan jo ensi kesän reissujakin ajatellen, jolloin takakonttiin on kiva saada mahtumaan vähän muutakin...

  VastaaPoista
 3. Meillä erikoiselle hankittiin aikanaan turvavöin autoon kiinnitettävä kaukalo. Sellaisia ne silloin olivat kaikki. Kakkonen käytti luonnollisesti samaa kaukalon, mitäpä sitä vaihtamaan, vaikka markkinoille jo tulikin silloin noita jalustoja. Vihaisia tuota turvavyön pujottelua tehtyäni sitä pari vuotta putkeen!

  Hävetti vähän kolmannen kohdalla olla " turhamainen", mutta halusin sen jalustan, melkein hinnalla millä hyvänsä. Kun sopiva kaukalo kahdella jalustalle löytyi käytettynä lähipiiristä, ostin pois, enkä katunut! En, vaikka kotona olonsa ihan toimiva kaukalo ennestäänkin. Mutta ah sitä arjen riemua, mitä telekan kanssa autoon pakkautuminen antoi! Niin nopeaa, niin helppoa.

  Meillä kaukalo istui hyvin ihan toisenmerkkisiin matkarattaisiin. Hyvin kulki. Kaukalot ovat sen verran painavia, että kyllä pyörät oli ihan hyvät olla alla,

  VastaaPoista
 4. Meillä oli telakka autossa ja matkarattaat joihin kaukalon sai kiinni siitä yksinkertaisesta syystä että meidän parkkipaikka on aivan älyttömän kaukana eikä jaksettu kantaa kovinkaan kauaa vauvaa autolle vaikka etukäteen tietenkin kuvittelimme jaksavamme. Oli kyllä kätevät ja telakka aivan ehdoton! Sai liikuteltua hyvin nukkuvaa vauvaa sinne tänne ilman että täytyi irrottaa kaukalostaan tai renklata turvavöiden kanssa (no joo, meillä on kyllä se isofix). Yhdistelmärattaat eivät sitä paitsi tila-autoomme edes mahtuneet ilman että joutui irrottaan renkaat ym, ei kovin kätevää. Joten vaikka itsekin ennen lasta naureskelin niille kaukalorattaille niin kyllä taas sai kääntää takkinsa :D No, mistä voisi kokemattomana tietää...

  VastaaPoista
 5. meillä on myös käytössä tuo sama kombo, Gracon logico s ja mirage rattaan ja oon ollu kyllä kans enemmän kun tyytyväinen. Eikä nuo ollu ihan hinnalla pilatut,nuo teidän nyt ainakaan. mutta uutenakaan. me saatiin valita rattaat kyllä ristiäislahjaksi eli ne oli aika edulliset siis meilläkin :D ainoona miinuksena sanoisin rattaista,että kun ne pyörät on niin kapeat ja "pienet" niin soveltuvat paremmin sellaiseen ostoskeskus/kaupungin keskusta rullailuun. kyllähän niillä tuolla maastossakin pääsee,mutta kannattaa tarkistaa että beibe on hyvin köytettynä! :D

  VastaaPoista
 6. Meillä oli sama Gracon kombo. Vaikka rattaat olivat uutena hankitut, ne lähtivät 2kk käytön jälkeen kiertoon kun olivat minusta niin huonot, puoltavat, raskaat ja natisevat.

  VastaaPoista
 7. Oon kuullut noista gracon mirageista vaan huonoa ja oikeestaan kaikista matkarattaista joissa on ns. Tuplarenkaat. Itse ostettiin gracon setti 500e johon kuului turvaistuin telakalla, matkaratasrunko (sellaisilla yksittäispyörillä) ja ratasistuin sekä vaunukoppa. Niin ja se adapteri et saa turvaistuimen kiinni myös. On niistä tykätty tosi paljon ja ovat kevyet sekä kätevät.

  Graco evo on ehkä se merkki jos en nyt väärin muista. ..

  VastaaPoista
 8. Tsop, tsop! Kyllä tuplapyörilläkin saa hyviä matkarattaita.

  VastaaPoista
 9. Varmasti toimiva systeemi. Meillä tosin peg peregon matkarattaat ja gracon kaukalo telakalla(ei nitise ja kulkee jouhevammin kuin gracot,mutta kalliit.me saatiin ne tutuilta,onneks). Eli useisiin matkarattaisiin kyllä oikeesti käy eri merkkiset kaukalot, vsikkei "virallisesti" käykään. Eli kannattaa kokeilla niinkin! ( lähinnä vinkiks muille sinun lukijoille teillähän on jo toimiva setti)

  VastaaPoista
 10. Pakko kommentoida tuohon, että tarviiko joku matkarattaita oikeasti vai ovatko turhaa hifistelyä. Meillä matkarattaat käytössä tytön ollessa 6kk-3,5vuotias ja ne olivat AINA auton tavaratilassa eivätkä tavalliset rattaat olleet ikinä mukana missään. Luulisin, että monella autoilevalla perheellä ne ovat käytössä niin.

  VastaaPoista
 11. Eli sama Gracon setti kaukalolla, telakalla ja rattailla meilläkin. Sain ystävältäni pikkurahalla vähän käytettyinä. Paras setti ikinä! Mun esikoisen aikaan (-98) ei moisia vielä edes ollut ja nytkään en varmaan olisi itse tajunnut hankkia. Vauva täyttää pian puoli vuotta ja käytän koko settiä joka ikinen päivä onnellisena:)

  VastaaPoista
 12. Meillä oli esikoisella sama paketti käytössä, toisen tullessa (esikko 1v3kk) hommattiin peräkkäin istuttavat gracon tuplat joihin kävi kaukalo myös. Noille tuplille liputan täysin!!! Niitä tuli käytettyä sen tuhat kertaa ja olivat aina auton takakontissa. Nyt talvella kun kolmonen syntyy on kakkonen vajaa 3v ja harkitsen hakevani tuplat mummolasta takaisin.

  Hei ja postaustoive: miten asetatte autoon istuimet kun on kolme tuolia? (Kuvia!!) Meillä siis sama ongelma tulossa ja oon jo pyöritellyt tuoleja mutta en oikein tiedä miten saan esikon kiinni auton omilla vöillä kun ei tilaa istuimien välissä näpertelylle jää.

  VastaaPoista
 13. Täällä kans kolmosta odottava haluaiso kuulla miten kolme istuinta mahtuu auton takapenkille:)

  VastaaPoista
 14. Meillä on käytännössä tämä vielä testaamatta, mutta ottamiemme mittojen mukaan pitäisi kyllä mahtua - mitä nyt menee vaan kaikki istuimet vaihtoon. :D

  VastaaPoista
 15. Tuosta kolmesta turvalaitteesta takapenkillä pitää postata, kyllä! Meillä on vielä turvaistuin-hankinnat (siis uudet) tekemättä, koska se on ihan oma menoeränsä ja odottelen vähän että lapsilla karttuisi painoa. Isompihan on sen kokoinen, että saisi istua jo auton vöillä kiinnitettävällä istuimella ja löydettiinkin aika kiva, kapea malli. Pitää vielä löytää siihen kiva tarjous. :D

  Ja hei, Gracon tuplamatkarattaista en ole ikinä kuullutkaan! Voihan, sellaiset olisin voinut tietysti myös ostaa....

  VastaaPoista
 16. Ihana kuulla positiivisia käyttökokemuksia! Meillä matkarattaista niitä nyt onkin, mutta kaukalosta ja telakasta yhdessä rattaiden kanssa ei. Jes, en kadu valintaani. :D

  VastaaPoista
 17. Niinpä. Meillä ainakaan ei ole koskaan ollut "reissurattaita", koska meidän Stokket menee niin pieneen tilaan, että ne on pidemmille reissuille helppo ottaa mukaan, mutta kauppapyrähdyksille tai pikaisille mummolareissuille en ole viitsinyt rattaita pakata kotoa mukaan vain siksi, että asumme hissittömässä talossa ja rattaat joutuu aina kantamaan erikseen portaat ylös ja alas. Meiltä peukku siis matkiksille, vaikka Crusejamme rakastetaankin:)

  VastaaPoista
 18. Oi, tuo onkin mulle ihan uutta tietoa, että voisi käydä muihinkin kuin virallisesti suositeltuihin rattaisiin! Saatteko kaukalon siis naksautettua kiinni rattaisiin vai pysyykö se vain tukevasti rattaiden päällä?

  VastaaPoista
 19. Ai, meillä ainakaan ei ole huonoja kokemuksia, vaikka setti onkin käytettynä meille tullut. Luulen, että kokemuksiin parhaista renkaista vaikuttaa sekin, millaisessa käytössä rattaat ovat. Ajattelin aina, etten ikinä hankkisi kääntyvin pienin etupyörin rattaita, mutta kappas, meillä ei muunlaisia olekaan enkä vaihtaisi pois:)

  VastaaPoista
 20. Höh, onpas kurja juttu! Mulla sama kokemus Carenasta (käytettynä nekin tosin saatiin).

  VastaaPoista
 21. Heh, sellaiseen käyttöön me niin ikään matkikset ostimmekin! :D Meillä on superhyvät Stokke Crusit sisaristuimella normaalisti käytössä ja mökillä omat isorenkaiset rattaat, joten ulkona taitettaville reissuille talviaikaan voimme pakata ne tai kantorepun. :)

  VastaaPoista
 22. Niinpä! Mäkin aina ennen ajattelin, että vitsi mitä turhamaisuutta, mutta kyllä jo toisen lapsen aikaan katselin kaiholla muiden niiiiin näppärän näköisiä settejä perhemarketissa. Ja meilläkin on parkkipaikka sen verran kaukana, että kun koko perheen voimin lähdetään, ajaa toinen vanhemmista auton oven eteen koska lapset bongaavat matkalta kaksi miljoonaa vesilätäkköä, haluavat poseerata puiden alla ja vaativat ottamaan kuvia jne. :D Matkikset lienee siis ihan hyvät sen kaukalon roudaamiseen, etenkin kun meidän lapset on olleet syntyessään jo aika isoja... :D

  VastaaPoista
 23. Vähän "turhamaiseksi" minäkin kyllä tunsin itseni ja aluksi en kehdannut edes sanoa, että olen ostamassa uutta kaukaloa telakalla vaikka ihan ehjä ja hyvä olisi kotona entuudestaankin. Pikaisellakin testauksella täytyy silti sanoa, että TYKKÄÄN! Ja että miksei meillä ollut tällaista aikaisemmin!

  VastaaPoista
 24. Hih, oli pakko käydä kurkkaamassa sun blogi, kivalta näytti! Ja kivat oli black melange-Crusit, meillähän on samanlaiset, mutta sisaristuimella:)

  VastaaPoista
 25. Meillä myös oikeastaan ihan vahingossa tuli tuo kombo Graco Logico S ja Mirage -kaukalo & rattaat. Hurjan hyvät olleet käytössä ja matkarattaat vieläkin kulkee kivasti auton takaosassa, josta ne tarvittaessa napataan meidän 2v tytölle käyttöön. Meillä myös Teutonian Spirit S 3 -vaunut, joihin tuon Gracon kaukalon sai telakalla kiinni. Sekin on ihan toimiva, mutta nuo Teutoniat ei meidän takakonttiin humpsahda laisinkaan yhtä helposti ja pienesti kuin Miraget. Suosittelen lämpimästi kaikille ja meilläkin kohta taas käytössä tuo kombo kun Pikku2 syntyy :)

  VastaaPoista
 26. https://www.google.fi/search?q=graco+sisarusrattaat&rlz=1C1VASS_enFI567FI575&espv=2&tbm=isch&imgil=q9H0rVo7NhQyUM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcRlTt3fKi5TfFncG_NKJA25dZ2BlJo-JrL9xqPSBLpfdpwpf4l7%253B685%253B600%253Bx4lM0H4kPqTK2M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.huvikumpu.fi%25252FKaksosten-ratas-Graco-Quattro-Tour-Duo&source=iu&usg=__jxzft1obERqITGkGcmrYB8DooTY%3D&sa=X&ei=CHfZU9O-Fof-ygP1jIG4Bg&ved=0CEIQ9QEwBA&biw=1366&bih=643#facrc=_&imgdii=_&imgrc=q9H0rVo7NhQyUM%253A%3Bx4lM0H4kPqTK2M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.huvikumpu.fi%252FWebRoot%252FPPO%252FShops%252F16012008-31614%252F506F%252F1E38%252F00C7%252F9A39%252F26B1%252F0A28%252F1009%252FDF20%252FGraco_Quattro_Tour_Duo_matkaratas.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.huvikumpu.fi%252FKaksosten-ratas-Graco-Quattro-Tour-Duo%3B685%3B600 esimerkki tupla mallista

  VastaaPoista
 27. kokeillaas uudestaa http://www.huvikumpu.fi/Kaksosten-ratas-Graco-Quattro-Tour-Duo

  VastaaPoista
 28. ja kun laitat turvakaukalon rattaisiin kiinni niin armasko kävelee entä jos nukahtaa autoon tms?

  VastaaPoista
 29. Emme tarkoituksella liiku mihinkään uniaikaan, johon emme voisi lapsia kantaa (ts. käymme ottamassa vähän vauhtia mummola-kotimatkalla illalla). Tähän saakkahan meillä ei tosiaan ole ollut lainkaan matkiksia tai rattaita autossa kuin poikkeustapauksissa. Eli kyllä, silloin voimme kantaa keskimmäisen lapsen. :) Armas tosin on siskoaankin reippaampi kävelijä, joten tuplarattaille lienisi oikeasti aika vähän käyttöä nyt kun yhden istuttavat matkikset on hankittu.

  Osaisikohan joku sanoa, saako matkarattaisiin laittaa seisomalautaa...?

  VastaaPoista
 30. Meillä oli esikoisella käytössä tuo Maxicosi ja sen kanssa yhteensopivat Quinnyn Zappit, ja oli kyllä ihan mahtava yhdistelmä. Meillä ei edes ollut autoa silloin, mutta pieni kaukalo+matkarattaat yhdistelmä oli kaupungilla ja reissussa kulkiessa muutenkin niin paljon kätevämpi kuin vaunut, että käytettiin sitä koko kesäkausi vauvan kanssa. Ainut miinus on se, että kaukalossa ei tietenkään voi ihan loputtomiin vauvaa pitää, eli välillä otettiin sitten esim. liinaan jos oltiin pidempään liikkeellä. Yksi mun "voi eih" -ajatuksia kaksosia odottaessani olikin, että niiden kanssa ei tätä mahtavaa yhdistelmää päästy käyttämään.

  VastaaPoista
 31. Minä ainakin liputan täysillä turvaistuimen käytöstä rattaiden kanssa! Meillä on Gessleinin Futuret, joihin saa vaihdettavat kääntyvät etupyörät (aivan must kaupungilla) ja Maxi-Cosin turvaistuimen adaptereilla kiinni. Kaupungille/kauppaan emme edes ota isompaa vaunukoppaa mukaan kun poika tykkää olla turviksessa niin hyvin. Olemme pärjänneet yhden kanssa hyvin näillä yksillä rattailla, menevät niin pieneen tilaan ja taipuvat moneen tilanteeseen. En todellakaan sanoisi, että turviksen käyttö rattaiden kanssa olisi luksusta vaan ihan must ;)

  VastaaPoista