Social Media Icons

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Käytännöllisistä (syys-)talvivauvan vaatteista ja niiden määrästä

IMG_9129 IMG_9180 IMG_9169

Yllä olevat vauvanvaatteet ovat Helmillä ja Armaksella käytettyjä.


Koska linjoilla on tiettävästi melko paljonkin ihan ensimmäistään lastaan tai ensimmäistä talvivauvaa odottavia, lupasin minä toteuttaa lukijan toiveesta postauksen talviaikaan vastasyntyneen lapsen vaatettamisesta. Itselläni laskettu aika osuu lokakuulle eli loppusyksyyn, ja lapsi numero kahden kanssa kotiuduimme synnytyssairaalasta aatonaattona. Juhannuksen alla syntyneen esikoisen jälkeen tunsin olevani ihan hukassa, mitä tuli vastasyntyneen vaatetukseen ja kerrosten lukumäärään, ja myönnän, tälläkin rundilla mietin, onko esimerkiksi toppahaalaria aiheellista ostaa ihan pienimmässä koossa vai riittäisikö vanuhaalari ennen ensilumia ja pakkasia (peittojakin kun on ja kerroksiakin aina alla).

Tein nyt kolmannen lapsen odotusaikana ihan konkreettisen listan jo kaikesta meiltä löytyvästä ja raskausaikana hankkimistani vauvanvaatteista, ja listaa oli helppo jatkaa asioilla, joita vielä tarvitsee ostaa. Päätin tällä(kin) kertaa olla ottamatta äitiysavustusta äitiyspakkauksen muodossa, koska hyvä konsepti tai ei, on puolet sen vaatteista (joita muuten löytää hyvin edullisesti ja uusina kirpputoreilta) ensinnäkin niin pieniä, etteivät ne ole mahtuneet välttämättä ollenkaan pitkille lapsilleni ja se puolikas joka mahtui, ei sopinut muuten vain vaatekaappiimme (ulkonäkönsä puolesta, haha). Äitiysavustuksen arvohan on pakkauksena rahaa suurempi, tai kaikkia sen tuotteita ei saisi uutena ostettua kyseisellä 140 eurolla, mutta kirpputorilla raha on iso - vaikka osan käyttäisi uusiinkin vaatteisiin ja vauvanhoitotarvikkeisiin. Minä lupasin itselleni, että 140 euron suuruinen äitiysavustus riittää pieniin vauvanvaatteisiin ja hoitotarvikkeisiin (jotka ostan uusina), ja toistaiseksi rahaa on kulunut noin kuudenkymmenen euron verran. Sain kolmelta ystävältäni ihanat ja niiiiiin meidän näköisemme vauvalahjat vauvanvaatteina, ja kuopuksen ajoilta nurkkiin oli jäänyt kolme bodya, kahdet housut ja viisi puuvillahattua.

Mutta mitä meillä sitten on tulevalle pienokaiselle ja kuinka paljon?

IMG_9159IMG_4208 IMG_4204 IMG_4176IMG_4172 vauvanvaate2vauvanvaate1

10 kietaisubodya, joista kaksi tuplanepeillä (haaroissa siis, säätövarana) ja kaikki käännettävillä hihansuilla. Rakastan, rakastan kietaisubodeja niiden helpon puettavuuden vuoksi, kun pienen ja pehmeän pään tunkeminen ahtaasta kaula-aukosta on tuntunut niin rujolta ennen kuin vauva itse kannattelee päätään. Tämä on varmastikin ihan makukysymys, mutta meillä niitä lobbasivat esikoisen vauva-aikana kummatkin mummit, toisen lapsen odotusaikana mies suorastaan vaati niitä kaappiin ja tällä kolmannella kierroksella julistin, että uutena voin ostaa (ja ostinkin) vain kietaisumallisia bodeja. Kolmessa bodyssa on lisäksi tumpuiksi käännettävät hihansuut, joka sekin on mitä mainioin ominaisuus pienessä vauvan yläosassa. Tavallisia bodeja on herkullisten kuosien ja isompien kokojen (62cm) vuoksi kertynyt kaappiin kymmenisen kappaletta, ja uskon, että yläosien määrä villatakkeja lukuunottamatta jää meidän kohdallamme tähän. Äitiyspakkauksen nauhallisia kietaisubodeja löytää kirpputorilta pilkkahintaan, mutta itse vannon nepparillisten mallien nimeen (ne kun eivät mene solmuun). Suomalaisista valmistajista ihania kuoseja ja hyvää kulutuksen kestävyyttä on ainakin Nosh Organicsilla, tumpuiksi käännettäviä hihansuita kietaisumalleissa taasen perinteikkäällä ja hypermarketeista kautta maan saatavalla Tutalla, klassisia kuoseja taasen Polarn O. Pyretillä ja ihan ketjuvaateliikkeistä saattaa bongata luomupuuvillaa JA kietaisumalleja. Tiettävästi ainakin H&M:n ja Seppälä Babyn vauvanvaatteista löytyy luomupuuvillaisia yksilöitä, ja Henkkamaukan luomupuuvillaisten vauvanvaatteiden laadun puolesta minulla on vain hyviä kokemuksia - niitä en ole saanut pesemällä pilalle, vaikka hinnan perusteella saattaisi muuta olettaakin (tiedän, ketjuvaateliikkeiden hinnat perustuvat halpatuotannon maihin jne). Mikäli mieleenne juolahtaa muita hyviä kietaisumallisten yläosien valmistajia, niin vinkatkaa ihmeessä!

Bodyjen, niin kietaisumallisten kuin tavallistenkin käyttöikää voi ja kannattaa pidentää yhdellä pienellä mutta nerokkaalla vauvantarvikkeella: bodyn jatkopalalla. Näppärä mimmi ompelee sellaisia tietysti itse kun tarkistaa, että nepit sopivat käytössä oleviin bodeihin, mutta niitä valmiina myy esimerkiksi Beboliina ja ilmeisen edullisia ne näyttävät olevan Kestovaippakaupassa. Meillä niitä on ollut bodyiässä useampikin, mutta arvatkaapas, kuinka monta löysin nyt kun siivosin kaappeja. Niinpä, yhden. Ostoslistalle menee ainakin kaksi lisää - jos yksi kastuu, on yksi pesussa ja yksi varalla. Käyttöikäähän jatkopaloilla piisaa vielä silloinkin kun itse bodeista loppuvat koot - meillä ainakin hihat olivat aina pitkät mutta niska-haara-mitta ilman jatkopalaa liian lyhyt. Jatkopalojen aktiivisen käytön myötä pieneni myös falskanneiden vaippojen määrä, koska body ei "puristanut" vaippaa. Kyllä neljä euroa voi tuhlata huonomminkin!

IMG_9114IMG_4232 IMG_4240

Housuja alle 62cm-kokoisina on neljät, joista kahdet on saatu vauvalahjaksi. Ihana Iina arveli, ettei raikkaan värisellä mutta vaalealla Marimekon setillä mennä pahasti metsään, eikä totta vie menty! Olen käynyt hypistelemässä näitä ihania pieniä (koko 62cm) kokoisia legginssejä ihan muuten vain, en malttaisi odottaa, että saisin pukea pienen vauvamme niihin! Toiset vauvalahjaksi saamani housut ovat sammaleenvihreät Nosh Organicsin terryjogger-housut (ja saman malliston haalari vähän isompana) käännettävillä, pitkillä resoreilla ja hyvällä vyötärökiristystyksellä. Meillä lapsilla on yleensäkin vain kahdenlaisia housuja: legginssejä tai pitkillä, käännettävillä resoreilla olevia housuja jotka toiset tuntevat tuttavallisemmin yoga-housuina. Kummatkin voi ottaa käyttöön reilun kokoisina ja kapea lahje on ihana vastasyntyneellä kuin kolmevuotiaallakin: kummankin päälle mahtuu villasukka talviaikaan eikä lahje mene ruttuun ulkohaalarin alla. Lienee selvää, ettemme pärjää kovalla pesutahdillakaan neljillä housuilla, koska vahinkoja sattuu ja sisävaatteet vaihdetaan vähintään kerran päivässä (olen tästä aika ehdoton), nukkumaan mennessä. Olenkin tiiraillut yksivärisiä alaosia kapealla lahkeella ja hyvällä käyttöiällä toistaiseksi tuloksetta (okei, en ole tsekannut yhdenkään lastenvaate-alennusmyynnin vauvojen puolta), ja aikuisten yoga-housujen laatuun pettyneenä miettinyt kuitenkin Meandin lasten puolen yogahousuja, jotka irtoaisivat alessa aika hyvään 13 euron hintaan (plus postit). Parit-kolmet housut riittäisivät kuitenkin ensimmäisille kuukausille, koska olen aika ahkera pyykinpesijä (on oltavakin kahden alle 4-vuotiaan taloudessa mikäli ei hampaidenpesun yhteydessä halua hautautua likaisten vaatteiden alle).

IMG_9073IMG_9094 IMG_9085

Kallein alennusmyyntivauvanvaatteeni tarttui mukaan Marimekolta, koska en voi vastustaa kolmea asiaa: Marimekkoa, -60% hintalappua tai Boo Boo-kuosia (jota löytyy muuten myös tytön vaatekaapista ennen kuin joku syyttelee minua sanojeni syömisestä). Paksu, todella paksu ja käännettävä vanuhaalari trikoovuorella ja velourpäällisellä irtosi reiluun kahdenkympin hintaan, ja Marimekon jokseenkin naftiin mitoitukseen tottuneena nappasin koon 68cm, mutta kaduin heti kotona. Kuusikymmentäkakkosena minä olisin tämän oikeasti tarvinnut, pientä mitoitusta tai ei. Vinkkiviitosena sanottakoon, että kokoskaala tehtaanmyymäläin autohaalareista oli 62-74cm ja saman hintainen, ja ärsyttävän tyttöväärikoodattua pinkki-oranssia Unikko-haalaria raidallisella vuorella (myöskin käännettävänä) löytyi samaan hintaan Herttoniemestä runsaasti. Hiekkalaatikolla rymyämättömällä vauvalla uskaltaa käyttää vaaleitakin värejä ja toppauksensa puolesta tämä mennee vaunuissa kovimmillakin pakkasilla (meillä on vaunukopassa lampaantalja pohjalla ja peittoahan voi lisätä tarpeen tullen päälle). Viereinen Marimekon pilkullinen body on Armaksen jäämistöä.

Hankkimatta on vielä ihan vastasyntyneen haalari, tai oikeammin toppapussi, jossa ei olisi jalansijojen sijaan pussimainen alaosa ja rei'iät turvakaukalon kolmipistevöille. En vielä päättänyt, riittäisikö meille ohuehko Elodie Detailsin Cosy Sackin (jota ei näemmä enää valmisteta, nyyh) tyyppinen fleecehaalari pienellä vanuvuorella vai tarvitseeko loka-marraskuussa oikeasti jo kunnon toppapussia. Elodien pilkullinen fleecepussi meiltä löytyykin Armaksen ajoilta, mutta koko on vastasyntyneelle liian iso, 6-12 kuukautta. Muistelen ainakin H&M:n ja Lindexin myyneen edullisia, neutraalin näköisiä ja paksuja toppapusseja, mutten kuollaksenikaan muista, onko niissä rei'iät turvavöille ja arvatkaahan, löytyykö talvikamppeita heinäkuussa vielä myymälöistä. Jos jollakulla pyörii nurkissa vastasyntyneelle sopiva pussukkamainen haalari turvavyö-rei'illä niin nyt saa hihkaista, koska sellainen on kohtuuhintaan etsinnässä. Lupaan olla kranttu, haha! Eli etsinnässä toppapussi tai Elodien Cosy Sack koossa 0-6kk (vaihtokauppakin käy).

Vauvoillani vuodenajoista riippumatta olen suosinut pehmeitä ja hengittäviä materiaaleja, (merino-)villaa, puuvillaa ja silkkiä. Esikoiselle hankitut Ruskovillan syötävän suloiset silkkimyssyt ovat edelleen tallessa ja tulossa käyttöön bebelle, talviaikaan kun meillä ainakin on pidetty hattua päässä sisälläkin. Etsinnässä olisi vielä kutittamatona merinovillaa oleva kypärämyssy tai nauhoin solmittava hattu. Itse ihastuin Armaksen aikana edulliseen Pippiin, jonka merinovillaisia nauhahattuja vauvoille myy ainakin Oulaava, mutta tietysti väärässä koossa meille (haluaisin sen ihan pienen koon, koska Pippin mitoitus on aika reilua). Peukalottomia tumppuja hyvällä ja napakalla löytyy myös hankintalistalta.

IMG_9136

En ole varsinaisesti perinteisten potkupukujen tai jumppisten suurin fani, mutta talviaikaan ne ovat todella käteviä. Vauvaa kantoliinassa kantaessa ylimääräinen kerros yläosan päällä vauvan keskivartalolla on kyllä liikaa, mutta esimerkiksi ulkoillessa ja nukkuessa pidän lämpimistä ja suloisista potkareista. Potkupukujen suhteen vaadin kuitenkin nepein avattavaa ja vaipan vaihtoa nopeuttavaa ja helpottavaa haaraosaa, ja olenkin todella ihastunut tähän ystävältäni saamaan vaaleaan (Name itin) settiin, jonka todellakin aion pakata (pieneen) sairaalakassiini. Ihan jo siksikin, ettei minulla ole muita pieniä Jumalia potkupukuja, hahah!

Osa vaatteista ja kuvista lieneekin tuttuja ensimmäisiä vauvanvaatehankintoja koskevasta postauksestani. Nälkä kasvaa syödessä! Vauvanvaatteiden määrä on eksponentaalisessa kasvussa viimeistä kolmannesta kohti mennessä, ja kun katselin taannoin anopin tekemien, ihanien vauvanvaatekirppislöytöjen määrää, tiedän, että tästä bebestä hurahtaneita on muitakin. Huh. Enää pitäisi miettiä, missä kuteissa itse meinaa liikkua (nyt ja imetysaikana)....

 Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

15 kommenttia:

 1. Meidän vauva syntyi lokakuun alussa, oli kyllä lämmin syksy, ja hänelle riitti kotiutuessa sisävaatteet, ohut myssy, tumput ja vanuhaalari. Kauniita vaatteita!

  VastaaPoista
 2. Kuvien housuissa oli vähän kaikissa avoinaiset terät. Näiden kanssa tarvitaan siis sukat tai sukkahousut. No, kuka tahansa vauvan kanssa aikaa viettänyt tietää, kuinka söpöjä pienet vauvansukat ovat - ja kuinka valtavan epäkäytännöllisiä. Sukkahousut ovat toki kivat sekä tytöllä että pojalla, mutta useinkaan se menee laiskasti niin, että tulee kotioloissa puettua sukkahousut ja body, mutta ei niitä housuja siihen enää päälle...

  Siksi itse suosin umpiteräisiä potkuhousuja. Toisen vauvan kanssa ihastuin potkuhousuihin, siis niihin lapsuuteni klassikoihin, jotka naputetaan olkapäältä kiinni. Mitä kapeampi malli, sen parempi :)

  VastaaPoista
 3. Yksi sana: KappAhl!!! :) Se uudistunut Newbie-mallisto on i-ha-na ja muutenkin lastenvaatteet ulkovaatteita myöten kivoja, edullisia ja laadukkaita. KappAhlista myös meidän lokakuun puolivälissä syntyneelle löytyi kaukalopussi, toppaamaton versio riitti hyvin ensimmäisen kuukauden-pari. Sitä en tiiä vieläkö niitä on, vauva kun täyttää syksyllä jo kolme (?!?!).

  VastaaPoista
 4. Mä en jotenkin ikinä tykännyt potkuhousuista, kun tuntui, että meidän vimpulat potki ne terälliset housut pois jaloistaan ja varpaat huiteli solmussa aina jossain reisissä. :D Joissain malleissahan on sellaiset kumpparit nilkkojen yläpuolella, jotka pitävät housut paremmin paikoillaan mutta ikävän harvoissa kyllä.

  Pienet sukat olinkin unohtanut kokonaan listauksesta! Pitääkin pyytää seuraavan kerran Tallinnassa vierailevia isovanhempia tuomaan sukka/alusvaate-outletista pieniä vauvansukkiakin, yleensä kun isommat sisarukset saaavat niitä hyviä mutta tosi edullisia (0,3-1,5 e/kpl) jarrusukkia ja sukkahousuja. Meidän pesukone nimittäin syö sukkia ihan urakalla ja olen aika laiska parien etsijä (ehtivät jäädä jo pieniksi ennen kuin parit löytyvät, haha).

  VastaaPoista
 5. Newbiellä on i-h-a-n-i-a vauvanvaatteita ja olen niin iloinen, että niitä saa ihan taaperokokoihin saakka nykyään! Kietaisubodeja en muistele siellä tosin nähneeni ja niitä olen metsästänyt ihan työkseni, mutta nyt voisinkin ostaa jotkut ihanat alaosat ja neuletakin Kappiksesta. Laatu on kyllä ihan mieletön! Meillä Armaksen lempihousut on Newbien taaperomalliston 86cm harmaat haaremicolleget ja ne on olleet käytössä yli vuoden, ja nyt vasta alkaa ilmestyä pesuhahtuvaa päälle. :D Kuten todettu, pidän vaatteista pitkällä käyttöiällä!

  VastaaPoista
 6. Mietin kyllä ihan samaa, että näinä leutoina talvina kyllä vauvallakin varmaan riittäisi ihan ohut vanuhaalari kotiutuessa - vaunujen koppa suojaa kuitenkin hyvin ja peittoahan on mahdollista lisätä päälle. :)

  VastaaPoista
 7. Mulla olis vaaleansininen muumin kuvalla oleva toppapussi/haalari jossa on kolot istuimen vöitä varten. Yhdellä ollut. Jos kiinnostaa voin laittaa kuvaa!

  VastaaPoista
 8. Nyt oli alessa newbien kaukalopusseja,varsinkin pienintä kokoa! :)

  VastaaPoista
 9. Meillä on jääneet potkuhousut aivan täysin käyttämättä ja yökkäreissäkään en suosi niitä missä on "sukat valmiina". Ne menee aina ihan vinksin vonksin joten meillä on ollut kyllä sukille käyttöä, potkuhousuille ja potkupuvuille taas ei ollenkaan.

  VastaaPoista
 10. Vinkkaan ainakin Helli-tuotteen ja Laurelinin myyvän kaksitoimisia bodynpidentäjiä. Eli niissä on kahdenkokoiset nepparit haaroissa ja näin 90% bodeista sopii jatkopalan kanssa käytettäviksi.

  VastaaPoista
 11. En itsekään pitänyt juurikaan noista "nykyajan"potkuhousuista, siis sellaisista, joita vaikka äitiyspakkauksissa on. Niissä pieni jalka voi tosiaan karatakin mutkalle lahkeen sisään. Mutta jos jostain löydät kapeita, suorastaan "sukkamaisia" potkuhousuja tai aitoja seiskytlukulaisia, niin kokeile ihmeessä. Sellaisia ribbiresorisia löytyy kai ainakin johalta

  VastaaPoista
 12. Iih miten ihanan näköisiä pikkuvaatteita!! <3

  VastaaPoista
 13. Täällä olis vapaana yhdellä vauvalla käytetty Lindexin (ohuehko) toppapussi kokoa 56 cm, valkoinen, 2 vetoketjua ja kolot vöille. Kirpparille menossa :)

  VastaaPoista
 14. Koska nyt on, kaikesta etukäteissuunnittelusta huolimatta, kesä, haastan sut kertomaan teidän perheen tai sun kesätemposta:

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/2014/07/21/norppalan-kesatempo/

  VastaaPoista
 15. KappAhlia piti minunkin käydä ehdottamassa, näytti ainakin täällä meillä olevan kaukalopussit myynnissä kesälläkin :) Todella kauniita vauvanvaatteita näissä kuvissasi :)

  VastaaPoista