Social Media Icons

tiistai 15. heinäkuuta 2014

Ilomantsi, Hermannin viinitila ja (yllättävän edullinen!) Viinitorni

13 kommenttia , , , , , , , , Share It:
IMG_7678 IMG_7993 IMG_8000IMG_8036IMG_8051IMG_8065IMG_8067IMG_8072

Pohjois-Karjalan reissulla päätimme viimein, vuosien jahkailun ja pitäis käydä-muminan jälkeen ottaa suunnan kohti Ilomantsia ja eritoten Hermannin viinitilaa näköalatorneineen. Ilomantsi oli pieni mutta vireä kunta, josta me tsekkasimme pari kirpputoria, torimyyjäiset ja pari sekatavarakauppaa. Kirppiksillä tein ihan oikeita löytöjä: Popin välikausihaalarin 24 euron hintaan ja Marimekkoa ja Sampsukkaa lasten sisävaatteina 50 sentillä-3 eurolla. Viinitilan lisäksi Ilomantsista löytyy esimerkiksi Euroopan Unionin ja Suomen itäisin piste,  Parppeinvaaran Runokylä ja Runonlaulajan pirtti, Katri Valan kulttuurikeskus, Petkeljärvenkansallispuisto ja sodanaikaisia muistomerkkejä ja taistelupaikkoja. Me ehdimme alkuperäisestä suunnitelmasta poiketeten tsekata vain pienen ostostarjonnan ja Hermannin viinitilan, kun kuopus alkoi yhtäkkiä oksentamaan ja niin lähdimme mökille Joensuuhun nuolemaan haavojamme.

Mieheni ja hänen Joensuusta kotoisin olevat sukulaisensa ovat aina vouhkanneet innoissaan Hermannin viinitilan pienestä mutta upeasta viinilistasta, hyvästä hinta-laatusuhteesta ja paikan päältä löytyvästä "pikkuisesta baarista", enkä pystynyt käsittämään, miksi, ennen kuin itse pääsin paikan päälle.

IMG_7779IMG_7861IMG_7865 IMG_7842IMG_7783 IMG_7757pkil2 pkil3 pkil5IMG_7741 IMG_7739 p20

Koska jos minut ja ylisanani (niin aallonharjoilla kuin pohjamudissakin) tulkitaan toisinaan melodramaattiseksi paasaamiseksi, niin mieheni saa kyllä kaikkein upeimmatkin ja mahtavimmatkin jutut kuulostamaan korkeintaan ihan kivoilta. Siinä missä minä paasasin upeasta synnytyskokemuksesta matkan varrelle sattuneista mutkista huolimatta, tyytyi mieheni toteamaan, että "saatiin me joulukinkku uunista ulos näinkin, ihan kivasti".  Odotin viinitilalta näköalatorneineen siis todellakin aika vähän; ajattelin, että nauttisimme muovituoleilla ylihintaista ja pohjaanpalanutta kahvia, ja että näköalana olisi jonkinlainen teollisuusalue taustalla siintävine lätäkköineen, mutta ilmeeni paikan päällä oli varmasti näkemisen arvoinen!

IMG_7708 IMG_7704 IMG_7701

Hermannin viinitila on vuonna 1989 perustettu, Suomen vanhin viinitila, jonka tuotteissa käytetään suomalaisia marjoja. Hermannin viinitilalla on oma marjatilansa, jonka antimista tuotteetkin valmistuvat, ja lisäksi raaka-aineita saadaan paikallisilta pientuottajilta Ilomantsin ja muun Pohjois-Karjalan alueelta. Viinehtimön lisäksi tilan yhteydestä, vain lyhyen matkan päässä Ilomantsin keskustasta, löytyy viinimyymälä, jossa on muiden suomalaisten pienyrittäjien lahjatavaratuotteita Vuoriortan bambusukista Sis Delin Kouvolassa valmistettuun puolukkalakritsiin, sekä vanhaan vesitorniin perustettu pieni viinibaari eli Viinitorni, joka palvelee asiakkaita kesäaikaan aamusta iltaan. Vesitornista oli upeat näkymät Ilomantsiin, ja lapsetkin viihtyivät väljästi kalustetulla terassilla pilviä, lintuja ja taloja bongaillen. Hermannin viinitilan viinien, liköörien ja alkoholittomien (mehu, kivennäisvesi jne) juomavaihtoehtojen lisäksi valikoimissa oli pientä suolaista ja makeaa purtavaa, suklaakakkua, karamelleja, täytettyjä croissantteja ja muffinsseja.

Erityisen ihastunut olin hintatasoon niin viinimyymälästä saatavien pullojen kuin Viinitorninkin tarjoiluiden osalta. Me tilasimme kolme Hermannin viinitilan marjamehulasillista, lasillisen valkoherukkakuohuviiniä ja kaksi brie-juustolla, mansikoilla ja salaatilla täytettyä croissanttia, ja kun myyjä ilmoitti hinnaksi 13 euroa, varmistin, että hän ymmärsi kaiken tulevan samaan laskuun. Olen varmastikin ikuisen traumatisoitunut viime kesänä Mikkelin Tertin kartanossa tehdystä kahvittelureissusta, jolla tikkarille, kahdelle kahville ja mehulasille tuli hintaa 11 euroa. Siis yksitoista euroa parista pohjaanpalaneesta kahvista, mansikkamehusta ja tikkukaramellista - tuepa siinä sitten paikallisia pienyrittäjiä....

Hermannin viinitilan tuotteita löytyy Alkon tilausvalikoimista kautta maan, mutta suosittelen viinitilan aluetta vierailtavaksi lastenkin kanssa, mikäli satutte olemaan kulmilla (tai kuten me, matkustatte sinne varta vasten).

 Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

13 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Suunnitellaan Joensuuhun kesäreissua, tämä pitäis kyllä ehdottomasti yhdistää siihen reissuun!

  VastaaPoista
 2. Joensuun tärppejäkin on tulossa kunhan saan kuvat setvittyä. Käykää ihmeessä Viinitilalla (ja erityisesti Viinitornissa). Paikka oli UPEA ja lomabudjettiin hyvin sopiva, vaikka ostimmekin kassikaupalla matkamuistoja. :D

  VastaaPoista
 3. Ilomantsi on kylä, korjauksena alkutekstiin, ei kaupunki. Mutta viinitorni on huikea ja rappuset kannattaa kävellä

  VastaaPoista
 4. Ja jos vielä viilaillaan niin tarkalleen ottaen Ilomantsi on kunta

  VastaaPoista
 5. Jesjes! Joensuu on ihana kaupunki. Mies asui siellä opiskeluaikanaan (suhteemme alkuaikoina), tuli muutaman kerran sitten käytyä hänen luonaan aina kyläilemässä. Vakaasti olin, ja olen vieläkin, sitä mieltä että haluaisin joskus asua Joensuussa, jos tulisi paikkakunnan ja maakunnan vaihdos eteen. On se niin kaunis kaupunki. :)

  VastaaPoista
 6. Sanoisinko vielä että kunta. :) Kaupunki yläkanttiin ja kylä alakanttiin.

  VastaaPoista
 7. Ja vaikka hyötyliikuntaa aina kannatankin niin hissi kyllä kannattaa testata!!!

  VastaaPoista
 8. Helsinkiläiseen meni kaupunkinakin ihan täydestä! Korjataan ;)

  VastaaPoista
 9. Heh, siellä olikin aika hauskat hissi extreme-ajeluopasteet, nauroin monta päivää varsinkin englanninkieliselle, typistetylle versiolle. :D

  VastaaPoista
 10. Joensuu on kyllä ihana. Niin kaukana, mutta niin ihana.

  VastaaPoista
 11. Ilomantsi on kuntakin, mutta tuo ko paikka on Ilomantsin kirkonkylä, muitakin kyliä Ilomantsin kunnasta löytyy... Jos pilkkua viilaillaan :)

  VastaaPoista
 12. Hassu sattuma! Hypistelin just muutamaa päivää aiemmin sitä Popin välikausihaalaria, mutta piheyksissäni ostin vain reimatecin toppahaalarin! Ja jälkikäteen tietty jäin miettimään, että ois pitänyt ostaa. Onneksi se pääsi hyvään kotiin :) ja viinitorni on upea, me käytiin kans siellä! Hauskaa kesää, sun blogi on ihana.

  VastaaPoista
 13. Nano, jos viel sitä pilkkua viilais, niin Ilomantsin kirkonkylä tunnetaan Pogostana. ; )

  VastaaPoista