Social Media Icons

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Vertailussa lasten ruokailualustat ja -tarjottimet

13 kommenttia , Share It:
Aikojen saatossa olen saanut blogin kautta testattavaksi erilaisia lasten ruokailualustoja ja syöttötuolin päälle kiinnitettävän tarjottimen. Sotkun (ja ylimääräisen duunin) vähentäjänä vannonkin erilaisten lastentarvikkeiden nimeen, ja ruokapöydässäkään emme selviäisi ilman. Ajattelin lyhyesti ja nopeasti esitellä meillä käytettyjä vaihtoehtoja plussineen ja miinuksineen, olkaapa hyvät!

kg1 kg2

Helmin käytössä on ihastuttanut Playtray-verkkokaupasta saamamme KG Designin silikoninen ruokailualusta (tai -tabletti?), jonka olen voinut helposti rullata hoitolaukkuun mukaan vaikkapa mummolan kahvipöytään tai piirustusalustaksi lastenhuoneeseen. Silikoninen tabletti on konepesun kestävä jonka lasken näääääin isoksi plussaksi laiskana käsitiskaajana. Päivän päätteeksi olen siis usein heittänyt alustan iltapala-astioiden kanssa pesuun ja hieman arkaillen valitsemani vaaleansininen väri on säilynyt hyvänä lukuisissa konepesuissa ja lukuisten tomaattikastikeidenkin jälkeen. Anopilla  on omansa valkoisena ja sekin on säilynyt värjäävistä ruoista ja sormiruokailijasta (Armaksesta) huolimatta todella hyvänä, siis värjäytymättömänä. Viidentoista euron hintainen silikonitabletti löytyy sekä mummolasta että mökiltä, sillä se on kokeilemistamme tabletti-ruokailualustavirityksistä ainoa, joka pysyy pöytäliinankin päällä paikoillaan ja sopii kaikkiin syöttötuoleihin ja pöytiin. Sen pohjassa ei ole imukuppeja (kuluvia osia), mutta se pysyy silti hyvin paikoillaan ja sen päällä kevyet lasten muoviastiatkin tuntuvat pysyvän ronskimissakin otteissa paremmin paikoillaan. Ainoa miinus, jonka keksin, on se, ettei KG Designin tableteissa ole kouruja, joten kaatuvat maitomukit leviävät kyllä pöydälle ja lattialle. Ruokailusotkua tippuvista ruoanmurusista ja vahingossa lautasen yli kumotut lusikalliset. Parhaiten KG Designin alusta toimii mielestäni jo itse lusikalla syövien tai sitä harjoittelevien lasten kanssa, eli kaatuvia mukeja tai vahingossa lattialle sohittuja maissinaksuja se ei pelasta.

1b 2b 3 4

Stokkelta saimme viime kesänä pöytään imukupeilla kiinnitettävän Table top-ruokailualustan. Imukupit kestivät käytössä todella hyvin, eli niistä ei ole pahaa sanaa, mutta melko kookas ruokailualusta lohmaisi aika ison osan kapean ruokapöytämme pinta-alasta ja näin ollen myös toisilta syöjiltä, ja jotenkin meidän riiviömme onnistuivat jemmaamaan sen alle ihan uskomattoman määrän ruokaa, joka ruokailulla. Plussaa tietysti on se, että hieman korkeammilta reunoilta varustetulta tarjottimelta eivät kaatuneet maitomukilliset levinneet ja tarjotin oli kaikkiin syöttötuoleihin yhteensopiva, mutta pöytäliinan päälle sitä ei voinut asettaa. Hauskat, vaihdettavat kuvat läpinäkyvän tarjottimen alla toivat kivaa vaihtelua ja virikettä ruokailuun, mutta ykkösvaihtoehdokseni en sitä suuren koon vuoksi laskisi. Meidän tarjottimemme annoin parhaalle ystävälleni, joka leveämmän ruokapöydän ja yhden lapsen äitinä kiittelee sen olemassa olosta, ja hyvä niin. PS. Tutun näköinen söpöläinen on meidän omamme, vuoden nuorempana vain. Vitsi, miten kaipaankaan noita käsimakkaroita ja pullaposkia!

playtray1 playtray2 playtray3

Oma henkilökohtainen suosikkini on meillä kahdella lapsella käytetty Playtray-tarjotin, joka on vain Stokken TrippTrapp-tuolin päälle sopiva, yhdestä osasta koostuva, asennusta kaipaamaton korkeareunainen tarjotin. Se ei hätkähdä korkeiden reunojensa vuoksi kaatuvia maitolasillisia eikä vaadi tilaa ruokapöydältä (vaan sen ympäriltä tietenkin hieman). Etenkin kuopuksella on ilman Playtrayta tapana kiskoa pöytäliinaa, kalastella muiden lautasia tai sylkeä ruokaa toisten aterimille, ja siksi annankin täydet pisteet Playtraylle, joka on lapsen omaa valtakuntaa, ja jonka yli (valjaissa oleva) lapsi ei pääse kurottelemaan esimerkiksi toisten ruokiin, höyryäviin kattiloihin tai muuhunkaan kiellettyyn pöydällä. Superhyväksi olemme havainneet sen myös vesivärimaalauksessa, eli muiden ruokailualustojen tapaan funktioita sillä on pelkkiä ruokailuhetkiä enemmän. Viidenkymmenenyhdeksän euron suositushinta on hyvin paikallaan, koska tarjottimessa ei ole kuluvia liitoksia tai liikkuvia (rikkoutuvia) osia. Jos pintaan ruokailuvälineiden iskuista tulleita naarmuja ei lasketa, on tarjotin lähes ikuinen. Ainoat miinukset ovat, että tarjotin sopii vain TrippTrapp-tuoleihin (myös ilmeisestikin vanhemman mallisiin, meidän toinen TrippTrappimme on kymmenen vuotta vanha) ja että tarjotin vaatii käytössä jonkin verran tilaa pöydän ulkopuolelta, ei siis pöydän päältä. Kaikista pienimmissä ja ahtaimmissa luutakomeroissa se ei siis liene niin hypetetty kuin meidän suuressa keittiössämme. Käytön jälkeen tarjotin on kuitenkin helppo napsauttaa pois paikoiltaan vaikka seinää vasten nojaamaan ja meillä itse asiassa Playtray sujahtaa vaivatta keittiön pöydän alle syöttötuolissa kiinni ollessaankin.

Pssst! Playtray-verkkokaupan uusimmat tuotepäivitykset ja alekoodit löytää helpoiten Playtray Finlandin facebook-sivuilta, jossa näkyy nytkin olevan muutama alekoodi käytettävänä ja kilpailuja meneillään.

13 kommenttia:

 1. Meillän on käytössä tuo table top. Olen tykännyt kovasti, vaikka viekin paljon tilaa meidön pienestä pöydästä, mutta kolmestaan kyllä mahdutaan ihan hyvin ruokailemaan. Olisin alunperin halunnut tupn playtrayn mutta ei olisi mahtunut meidän pieneen keittiöön. Kaikinpuolin hyviä keksintöjä, en edes halua tietää miltä meidän pöytä näyttäisi ilman :)

  VastaaPoista
 2. Meilläkin liputetaan Playtrayn nimeen. Mieskin tuossa yhtenä päivänä tokaisi että Playtray on meidän perheeseen hankittujen lastentarvikkeiden parhaimmistoa. ;) kaapista löytyy myös tuollainen silikoninen pilvitabletti jonka ostin ennen kuin kuulin Playtraysta. Se on kyllä kätevä ottaa mukaan esim. ravintolaan tai mummulareissulle. :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos, tämä vahvisti, että alan tosissani haaveilemaan meillekin Playtraytä :) Miten korkealle tuon Playtrayn yläreuna muuten tulee asennettuna maasta, olisi kiva tietää mahtuuko se pöydän alle yhtään, koska muuten tulisi aika ahdasta?...

  VastaaPoista
 4. Kiitos Anna!
  Olen pähkinyt mitä lähtisin kokeilemaan (vasta nyt kolmannen kohdalla - voi pöytäparat). Taidan päätyä tuohon KG Design alustaan.. Vaikka voi olla että joudun siihen hommaamaan imukupit, luulen että se heitetään heti lattialle :)

  Meillä on tällä hetkellä isohko pöytä mut en silti halua siihen liian isoa viritystä. Toi kouru olisi kätevä mutta vie ehkä liikaa tilaa meillä.

  VastaaPoista
 5. Luin otsikon ja mietin, että mitä?
  Kolme lasta syö ruokapöydässäni, enkä ole koskaan keksinyt kaivata tiskirättiä kummempaa.

  VastaaPoista
 6. Tilasin juuri playtrayn ja on ihan kätevä. Pieni sormiruokailija on kyllä kiinnostuneempi ruuan tiputtelusta kuin syömisestä ja kun meilläkään ei ole ahtausongelmaa keittiössä niin mietin että muutama lisäsentti sivuilla olisi vieläkin kätevämpi :D Tarjotin on aikamoisen iso jo näinkin, pikkukeittiössä mulla menis hermo sen pesemisessä mutta nyt se mahtuu kokonaan altaaseen joten huuhtaiseminen on helppoa. Itse kuulin ennen hankkimista epäsuosituksia jonkun verran, kuulemma monilla täysin asiallisessa käytössä pinta on alkanut nopeasti mennä pilalle, ei naarmuttua vaan kesiä.. meillä ei sellaista ole ainakaan ehtinyt vielä käydä, olisiko jotain maanantaikappaleita. Ainakin on niin kallis, että jos ei kestä vähintään yhden lapsen koko käyttöikää niin huh huh.. ja tietty luontokaan ei kiitä.Toivottavasti osoittautuu kestäväksi! Laidat on iso plussa.

  VastaaPoista
 7. Joo, Playtray vaihtoi valmistuttajaa joissain tarjottimissa ilmenneen pinnan hilseilyn vuoksi. Meillähän Playtray-tarjottimia on kaksi kuten lapsiakin, nyt vain yksi käytössä ja yksi kaverilla lainassa. Kumpikin on ns. vialliselta valmistajalta, ja meillä tätä ongelmaa ei ole ollut, ja tästä meiltä kyseltiin Playtraynkin puolesta. Kaikki hilseilevät ja vialliset tarjottimet saa tietysti vaihtaa ykköslaatuisiin jos sellainen omalle kohdalle sattuu. Suomalaiset on vaan todella huonoja reklamoimaan... :)

  VastaaPoista
 8. Heh, mä tuskin pärjäisin ilman sotkun helpottajia. :D

  VastaaPoista
 9. Riippuu varmasti myös lapsesta, että kuka viskoo lattialle ja mitä. :D Meillä kuopus on hyvin tunnollinen syöjä, joka alkaa heittelemään tavaroita ja ruokaa vasta kun maha on täynnä ja silloin hänet voidaankin suoralta kädeltä siirtää pöydästä pois. Vaan toista luokkaa oli esikoinen, huh...

  VastaaPoista
 10. Minäpä koetan saada tuon mitattua tämän päivän aikana. Palaan!

  VastaaPoista
 11. Se on kyllä tarvike, jonka tarpeellisuutta minäkin pitkään pohdin, mutta heti ensimmäisestä päivästä saakka tiesin, että se on meille the valinta ja the lastentarvike mitä tulee ruokailuun. Ja käytössä tuo on ollutkin nyt viimeiset puolitoista vuotta :)

  VastaaPoista
 12. Kyllä, jokaiselle on varmasti omat, itselle toimivat ratkaisunsa. Meillä ongelmallista on tietysti, että sotkijoita on kaksi, kohta kolme, joten pöydältä en anna hevillä pinta-alaa käytettäväksi. :)

  VastaaPoista
 13. Juu totta! Tää mun on varmaan sitten jo uudelta valmistajalta, jes! Mäkin inhoan reklamointia :D

  VastaaPoista