Social Media Icons

lauantai 31. toukokuuta 2014

Vauvan sydänääniä kotisohvalla kuunnellen

6 kommenttia , , , , Share It:
IMG_1508

Kolmannen raskauden alussa, viimeisellä kerralla, lupasin suoda itselleni kaiken, mitä olin edellisissä raskauksissa jäänyt kaipaamaan. Babyshowerit, kivan näköiset äitiysfarkut, ensisängyn.... Ihkaensimmäisenä hankintalistallani oli kotidoppler, josta olin haaveillut jo kahdessa ensimmäisessä raskaudessa, mutta jota en koskaan lyhyehkön (kriittisimmän) käyttöiän vuoksi raaskinut ostaa. Sattumalta puheeksi tullut kotidoppler (tai orastava haave sellaisesta) päätyikin meille postikulujen hinnalla ihanalta Äitiyshousujen Helialta, ja kun aika on, luovun siitä samoilla tavoin.

doppleri1

Meillä oleva (siis Helialta saatu, tusen tack!), suomalaisen Odosoftin Unbornheart-kotidoppler, on sikäli erikoinen sarjassaan, että se on älypuhelimien (Apple & enin osa Android-puhelimista) ja tablettien (kaikkien) kanssa yhteensopiva, ja doppleria käyttääkseen älylaitteelle ladataan vain ilmainen Unbornheart-applikaatio. Sovelluksesta näkee selkeästi lukemat ja ääniä voi nauhoittaa (ja näin ollen myös jakaa vaikkapa What's Upissa) talteen sekä vertailla käyriä eri kuuntelukertojen välillä.

Ensimmäisiä sydänääniä koetin bongailla epätoivon vallassa jo raskausviikolla 7, mutta viikkokausia onnistuin pyörittämään vain Unbornheart-applikaation ohjetta ruudulla, koska iPhoneni järeän suojakuoren vuoksi laitteen puhelimeen pistettävä osa ei mennyt tarpeeksi syvälle. Kuten todettu, käyttöohjeitahan en seuraa, ja ajattelin, että sovellus käynnistyisi vain jos vatsanahkan alta jotain kuuluisi. Väärin! Kun kuulokkeiden nappi on paikallaan, vaihtuu aloitusnäkymäkin, ja oman sykkeensä voi bongata tietysti jo tuolloin (ja se piirtyy kyllä näytölle, mutta erivärisenä kuin tyypin lukemat).

Vaikka olen ihan normaalipainoinen - ja kai normaalivartaloinenkin tavallisessa tilassa - meni hyvin kauan, ennen kuin innokkaista kokeiluista huolimatta sain äänet kuuluviin. Tai kun sain sikiön sydänäänet näkymään puhelimen ruudulla neljännentoista raskausviikon kieppeillä, ei itse laitteesta (äänet kovimmalla asetuksella) kuulunut kuin vaimeaa suhinaa. Korinna antoi hyvää palautetta Odosoftin kuunteluosan pyöristetystä muotoiluista, minä taasen osaan vain tämän yhden ja ainoan laitekokeilun perusteella sanoa, että mukavammalta tämä tuntuu vatsan päällä kuin neuvolan teräväreunainen versio. Odosoftin dopplerin käyttöön kaipaisin ehkä mieluummin kaiuttimet, sillä korvanappikuulokkeilla ääniä bongaillessa aika ikävää korvia vihlova rahina ja suhina aina anturia käännellessä. Vaikka tunnen jo selkeitä liikkeitä, oli sydänääniä vaikea bongata itse kahden-kolmen sekunnin jaksoja enempää ennen kuin raskausviikolla 17, jolloin sain nauhoitettua puolentoistaminuutin pätkän beben ääniä, mutta luulen, että tämä on ihan passeli laite vielä loppumetreillä, jolloin vilkkaillakin vauvoilla on hiljaisempia päiviä. En ikinä unohda kertaa, kun kuopus pyörähti perätilaan kuukautta ennen laskettua aikaa, enkä tuntenut pariin päivään liikkeitä nimeksikään entiseen tahtiin nähden. Silloin sairaalassa käyrillä maatessani mietin, että mielenrauhan turvaksi kotidoppler tuntuisi edulliselta hankinnalta mielenrauhalle.

Unbornheartin lukemat ovat yllättävän tarkkoja, mikä yllätti minut täysin. Neuvolassa sykkeet ovat olleet 140-150 välillä ja kotidopplerilla lukemat ovat hyvinkin samat, viime nauhoituskerralla (rv 17+2), reilun minuutin pätkän ajan keskiarvo oli 143. Tässä kohtaa raskautta kotidoppler tuntuu edelleen aika tarpeelliselta, kun liikkeitä tuntuu, mutta ne ovat hyvin vaimeita tai sekoitettavissa helposti muuhun vatsan toimintaan. Ja uskon dopplerin palvelevan meitä vielä kyllä loppumetreilläkin - itse olen aina supistusherkkänä ollut huolissani vauvan voinnista hiljaisempina päivinä, ja miettinyt, miten supistukset vaikuttavat sisälläni majailevaan tyyppiin.

Summa summarum: ei maailmoja mullistava laite tai hankinta uudelleensynnyttäjälle, ja kuulokkeiden sijaan kaiutin tuntuisi korvia säästävämmältä vaihtoehdolta (toki myös äänenvoimakkuuden voi säätää mahdollisimman pienelle ja painaa äänitysnappia kun sykkeet näkyvät, ja kuunnella sitten jälkikäteen isommalla äänenvoimakkuudella). Minun käteeni laite tuntuu ehkä hieman lelumaiselta kaikessa muovisuudessaan ja keveydessään, mutta jonkun mielestä varmasti pieni ja kevyt laite on älypuhelimeen liitettynä juuri sopivan kokoinen ja hyvän tuntuinen. Kuudenkympin suositushinta tuntuu muihin kotidopplereihin (ilman käyttökokemuksia tosin) nähden kuitenkin ihan kohtuulliselta kun miettii tallennusominaisuuksia, sykkeiden vertailumahdollisuuksia eri viikoilla ja mahdollisuutta jakaa sydänäänien kuuntelukokemus vaikka kauempana asuvien vanhempien tai (kuten meillä) neuvolaan taipumattoman miehen kanssa. Miehen mielestä kotidoppler on konseptina mitä mahtavin, koska hän ei ole tainnut vauvojemme sydänääniä koskaan kuullakaan, ja itse mietin, että ensimmäisellä rundilla tämä olisi varmasti ollutkin paljon nykyistä suurempi hitti. Odosoftin Unbornheart-kotidoppleria myy esimerkiksi Verkkokauppa.com ja AT Lastenturvan verkkokauppa.

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

6 kommenttia:

 1. Hih, kommenttini ei liity postaukseen, mutta juuri huomasin että olen seurannut blogiasi helmin odotusajoista(kiroitithan silloinkin blogia vai muistanko väärin?:D) lähtien ja nyt odotat jo kolmatta lastasi!! super paljon onnea teille!! kaikista pahintahan tässä hommassa on se että en ole vasta kuin 16 vuotta :'D

  VastaaPoista
 2. Heh, odotan toista ja siis hyvin todennäköisesti viimeistä lastani, ja nyt tuntuu siltä että saa sallia itselleen kaikki "odotus- ja vauvaherkut", kuten esimerkiksi kotidoplerin, 4D-ultran, just ne tuplarattaat mitkä haluan, pienen ensisängyn vauvalle jne. Koska ei koskaan enää tän jälkeen. No alussa tässä vasta mennään.

  VastaaPoista
 3. Ostin tuon samaisen doplerin viikon 12 paikkeilla, enkä saanut kuuluviin silloin mitään. Pakkasin pois pitkäksi aikaa, kunnes muutama päivä sitten (n. 19 vko) uskaltauduin jälleen kokeilemaan, mutta pitkän yrityksen jälkeen en vieläkään saanut kuuluviin mitään, pelkkää rohinaa ja välillä oman sykkeeni!
  Tiedän, että vika on käyttäjässä, enkä ole vauvasta huolissani kun liikkeitä tuntuu, mutta niin kivalta tuo näyttö ja nauhoittamismahdollisuus kuulostaa, että kiva olisi jo jotain saada kuuluviin :D

  VastaaPoista
 4. Mulla oli aikanaan AngelSoundsin ihan perusdoppleri, joita ainakin siihen aikaan mm. Britti-Amazonista sai reilulla 20e:lla. Eihän siinä mitään ihmeellisiä hienoja ominaisuuksia, mutta riitti meille. :) Olihan se hyvä olla olemassa, sillä mulla oli istukka edessä ja aloin tuntea liikkeet vasta joskus puolivälin jälkeen.
  Selailinpa tuossa nopeasti wanhoja blogimerkintöjä, niin 15. raskausviikolla sillä sain äänet kuulumaan (hoikka olen) – lääkärineuvolassa lääkäri sai dopplerilla just ja just kuulumaan 11. rv:llä.

  VastaaPoista
 5. Mulla on Angelsounds kotidoppler, se kalliimpi niistä. Ja viime raskaudessa sain sillä äänet kuuluviin rv 9+5 ja tässä raskaudessa jo rv 8+4 !!

  VastaaPoista
 6. Moi, ootko jo laittanu tämän laitteen eteenpäin? Mä olisin kiinnostunut

  VastaaPoista