Social Media Icons

torstai 22. toukokuuta 2014

Hyvästi vaan, kestovaipat

77 kommenttia Share It:
Aika monia kertoja olen blogissakin kirjoittanut kestovaippailusta. Siihen hurahtamisesta, kuosirakkaudesta, koneessa pyörivästä vaippapyykistä ja tyytyväisyydestä kestovaippa-valinnasta. Jokunen kuukausi minulle kuitenkin riitti. En vain jaksanut enää enempää, en yhtäkään koneellista, en yhtäkään vaippaihottumaa.

Olimme mökillä, jonne talviajan kuivausmahdollisuuksien (mahdottomuuksien) puitteissa ostimme kertakäyttövaippoja. Viikko meni helposti, leppoisasti ja huolettomasti. Ei pissasta kastuneita bodeja, ei järkyttävän paksua vaippapakettia, ei kuolemanhajuista vaippapyykkiä, ei kakomista kakkoslähetystä vessanpönttöön käsisuihkulla huuhdellessa (en siis ollut tuolloin vielä raskaana). Oman kokemukseni mukaan kestovaippailu toimi jokseenkin yhdellä, mutta huonosti kahdella lapsella. Monestakin syystä, jotka halusin kieltää tai selittää itsepintaisesti tekemääni valintaa puolustellakseni. Kaveri, jolle puhuin kestovaippailun lopettamisesta, oli huolissaan siitä, että lyttäisin koko konseptin ja säikyttelisin niitä, jotka edes harkitsivat asiaa. Ja tiedän, että nytkin tulen saamaan kuraa niskaani, vaikka tarkoituksenani on vain puhua meidän kestovaippailutaipaleemme (2 vuotta täyskestotusta) huonoista puolista, jotka painoivat vaakakupissa niin paljon, että lopettaminen tuntui paremmalta vaihtoehdolta. Minusta on kurjaa, ettei tällaisten valintojen nurjista puolista voi puhua ilman että se tulkitaan jotenkin toisten valintojen haukkumiseksi tai takin kääntämiseksi. Koska niinhän ei ole. Kaikkiin valintoihin vain yksinkertaisesti liittyy myös huonoja puolia ja asioita. Toivottavasti ymmärrätte.

Ensinnäkin, kestovaippoihin tuhraantui ihan järjetön määrä rahaa ja toinen mokoma meni energiatehokkaan pesukoneen, kuivausrummun ja hajusteettomien, nestemäisten pesuaineiden hankintaan. Mahdollisuuksien mukaan ostin vaippoja käytettynä, mutta käytännössä kohtuuhintaan tarjolla oli yksilöitä, joita meiltäkin kahden lapsen käytettyä kirppiskasaan lähti: pesuissa harmaantuneita, kuminauhansa kuolettaneita ja vaippoja joiden tarrat tai nepit olivat nähneet parhaat päivänsä. Kolmen euron kappalehintaan (bambu-hamppuimuineen) eivät kahdenkymmenen euron vaipat kelvanneet, eli se siitä hyvästä jälleenmyyntiarvosta.

Kaksi vuotta kestoilimme enemmän tai vähemmän hyvässä hengessä, ja kun vaihdoimme kertakäyttövaippoihin, pieneni pyykkivuoremme paitsi vaippojen, myös vaatteiden osalta. Kokeilin kymmeniä erilaisia vaippoja, ja ajatus siitä, että yhdelle lapselle uutena hankitut vaipat olisivat sopineet toiselle, oli ihan utopistinen: lapsemme ovat niin eri mallisia, ettei kummallekin sopivaa mallia yksinkertaisesti löytynyt. Ostin siis kestovaipat kahdelle lapselle. Parhaitenkin istuvien kestovaippojen kanssa ongelmana olivat ohivuodot ja vahingot. Väitän, ettei kolme falskanneen vaipan takia vaihdettua vaatekertaa vauvalle riittänyt vuorokaudessa, vaikka kuinka yritin etsiä sopivampaa vaippamallia, lisätä imuja ja tihentää vaipan vaihtoväliä. Kaksi tuntia samalla vaipalla oli aivan mahdoton ajatus, mikä tietysti rajoitti kaikkea liikkumista - täytyihän aina ajatella, missä voisi vaihtaa pissavaipan ennen kuin kuin koko vaatekerta haalariin saakka olisi märkä. Pohjois-Karjalan matkoilla pysähdyttiin siis kahdeksan kertaa vain vaipanvaihtohommia varten. Kun lopetimme kestovaippailun, kaksi 9 kilon koneellista päivässä vaihtui kahteen koneelliseen viikossa.

Vaippahuoltoon menevä aika oli tietenkin kestovaippaillessa ihan tähtitieteellinen, mutta sen ymmärsin vasta kestoilun lopetettuani. Pelkästään pesukoneen kuudenkympin ohjelma kestää yli kaksi tuntia, jonka päälle voi laskea esipesut etikkoineen ja sappisaippuoineen hajuhaittojen ehkäisyksi sekä kuivumaan ripustamisen ja vaippojen kokoamiseen sekä kaappiin asetteluun kuluneen ajan, niin aika monta kertaa ehtisi kauppareissun lomassa napata paketin kertakäyttövaippoja mukaansa ja muita talousroskia viedessään kiikuttaa vaipparoskiksen roskakatokseen. Joku joskus kauhisteli kestovaippafoorumilla, kuinka kauheaa olisi vaikkapa sadesäällä ja kipeänä lähteä raahustamaan kauppaan hakemaan kertakäyttövaippoja kun kestovaippoja on kotonakin. No... Meillä on aina kertakäyttövaippoja kaapissa, ja kun niitä todellakin saa tavallisten ruokaostosten yhteydessä, niin epämiellyttävämmältä sairaana ollessa minusta on tuntunut vaippojen esipesu, jätöksien huuhtominen pönttöön ja kakkatahrojen hinkkaaminen sappisaippualla, hirveän hajuisen vaippapyykin täyttäminen koneeseen ja sen jatkokäsittely narulla sekä vaippojen täyttäminen jotta ne olisivat käyttöönottovalmiudessa.

Yhtenä merkittävimpänä ja eniten kieltämänäni miinuspuolena kestovaippailussa oli haju, joka vaipoista lähti. Kahden täyskestoilevan lapsen vaippoja ei mitenkään ollut mahdollista säilöä niin, etteikö niistä olisi lähtenyt jonkinlaista hajua. Kolmeakymmentä pesua - ja täyttä koneellista - odottavaa (siis kahden päivän saalista) vaippaa ei pystynyt säilömään ilmavasti (missä?), ei etikkavesiämpärissä (siis sadevesisäiliössäkö?), ei pesupussissa (voi Luoja, se haju...) eikä pyykkikorissa ilman, että koko kylpyhuoneessa ei olisi tuoksunut ammoniakki ja saiche. Kun parin viikon kestoilutauon jälkeen tajusin, että kylpyhuoneessa (siis kodin ainoassa wc-tilassa) voi käydä kakomatta suihkussa, meikata tai ihan vaan olla maanpaossa lapsilta, päätin, että kestot saavat jäädä.

Helpolta eivät tuntuneet materiaalivalinnatkaan herkkäihoisella kuopuksella. Hän ei kestänyt yhtäkään kuivapintaista materiaalia ilman sisäreisiin saakka ylettyvää vaippaihottumaa ja märkä vaippa sai ihon punoittamaan sekin. Kahden tunnin vaihtoväli lyheni yhteen tuntiin ja meillä kasvoi sekä vaippavuori että vaippavoiteiden kulutus.

Ja jos ajattelee ihan käytännön asioita, niin kahden lapsen täysvaipattamiseen kestoin tarvitaan paitsi ihan hillitön määrä vaippoja, myös ylimääräinen pyykinkuivausteline ja aivan sairaasti säilytystilaa kylpyhuoneessa. Kestovaippailun jäätyä meille jäi puolikas pyykkikaappi tyhjäksi ja koko päätyseinän leveydelle vedetyistä kaapeista kolme ammottavat edelleen tyhjyttään - ennen niissä oli vaippoja, eivätkä silti kaikki vaipat mahtuneet minnekään.

Mitä tulee vaippojen pesuun, olen todennut että yhdellä lapsella osakestoilu tuntuu vain ärsyttävältä harrastamiselta koska vaippapyykkiä tulee kohtuuttoman vähän ja kahden lapsen täyskestotuksessa sitä tulee niin paljon, ettei ehdi tehdäkään muuta kuin pestä pyykkiä. Ajatus vaippapyykin pesemisestä muun pyykin joukossa on kahdellakin tapaa hyvin vastenmielinen: ensinnäkin ajatus lempifarkuistani ja ammoniakintuoksuisesta vaippapyykistä ei ole kovinkaan houkutteleva vaikka bakteerit kuudessäkymmenessä asteessa kuolisivatkin, ja toinen syy liittyy ihan yleensäkin vaatteiden pesusuosituksiin. Meillä käytetään pitkälti luomupuuvillavaatteita, joiden pesusuositus on neljäkymmentä astetta. Miksi haluaisin lyhentää vaatteiden käyttöikää ja huonontaa niiden kuntoa vain jotta voisin pestä kakkavaippoja muun pyykin joukossa? Eikö tavaroiden elinkaaren lyhentäminen tarkoituksella tunnu lainkaan epämukavalta ajatukselta?

Jälleenmyyntiarvoon vielä palatakseni: laskin joskus, että ostin kestovaippoja noin kolmellasadalla eurolla ja ne pois myytyäni käteen jäi kuusikymmentä euroa. Siis 240 euroa kahden vuoden vaipoista jonka päälle voi ynnätä pesukoneen kuluttuman sähkön ja niihin käytetyt pesuaineet. Nopean laskelmani mukaan kestovaippoihin käytetyllä rahalla saisi reilut 26 pakettia vaippoja lähi-Lidlistä. Siis noin 1494 kertakäyttövaippaa, josta kahdelle vuodelle jaettuna riittäisi kaksi vaippaa päivälle. Sähkölaskuja ja pesuainekuluja lukuunottamatta kestovaipat tulivat siis hieman edullisemmiksi kuin kertakäyttöiset kaverinsa, mutta vaivaa ja aikaa ne veivät sitäkin enemmän. Sähkölaskuasiaan täytyy kyllä todeta, että samana vuodenaikana tässä asunnossa samalla kokoonpanolla ja samanlaisilla kulutustottumuksilla mutta ilman kestoilua ero sähkölaskussa oli 35 euroa neljältä kuukaudelta. Jokunen ropo lienee siis uponnut Helsingin Energialle ihan vaippapyykkikoneellistenkin osalta.

Samainen kaverini mietti, että kestoilla voi helpollakin tavalla. Jos voi, niin millä? Haluaisin todellakin kuulla! Meidän koko kylpyhuonesuunnitelmamme räätälöitiin kestovaippailijoiden tarpeiden mukaan alkaen erikoispitkästä bideesuihkujohdosta, vaippasäilytystilasta, pyllynpesulavuaarista pöntön välittömässä läheisyydessä, ylimääräisestä pyykkikaapista jne. Vaippakomboja kokeilin jos jonkinmoisia, mutta vakiokomboiksi muotuivat ne helpoimmat, taskuvaipat ja AIO:t eli all-in-one-vaipat. Kokeilimme kuivaliinoja ja riisipaperia jäätävien kakkostarpeiden huoltotoimenpiteitä helpottaaksemme, kokeilimme erilaisia pesuaineita, erilaisia kikkakakkosia pinttyneisiin ja haiseviin imuihin, erilaisia säilytysratkaisuja, erilaisia vaippamalleja ja erilaisia valmistajia. Mutta ei. Haju, vaiva, raha, vaippaihottuma, loputon rumba ilman vapaapäiviä (vietäpä huoltovapaa viikonloppu kestovaipoista ja nauti tuoksusta ainoassa saniteettitilassa!). Me ihan oikeasti kokeilimme kaikkea harsoista sisävaippoihin, villakuoriin ja villahousuihin, taskuihin ja AIO:hin, silkkiliinoihin ja villaimuihin, säilytys-ja pesuratkaisuista nyt puhumattakaan. Joten ei, ei, ei. Ei enää ikinä. Nyt kun olen ympäristömerkittyine, falskaamattomine vaippoineni päässyt siihen pisteeseen, että voin täydentää varastoani (joka ei muuten vie kolmea kaappia) ruokakauppareissulla ja viedä talousroskien yhteydessä likaiset vaipat pois, en vaihtaisi hajutonta ja vaivatonta vaipparallia mihinkään. Aikansa kutakin.

Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

77 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista pohdintaa. Itselläni on suunnilleen Helmin ja Armaan ikäiset lapset. Meillä ei ole käytetty koskaan ensimmäistäkään kestovaippaa. Tämä valinta tehtiin jo ensimmäisenä raskausaikana, se ei vain ole meidän juttu.

  Olen ihmetellyt ja ihaillut sitä, kuinka monet vanhemmat jaksavat kestovaippailua. Itse en ole siinä nähnyt juuri muuta kuin suuren työmäärän, mutta olen päätellyt, että täytyy siinä olla paljon etujakin kun niin monet kestovaippailun valitsevat.

  Oli siis mielenkiintoista lukea kestoilun eduista ja haitoista teidän perheen näkökulmasta. Olen entistä vakuuttuneempi, että me teimme meille oikean ratkaisun.

  Monelle perheelle kestovaippailu varmasti sopii, valintakysymyksiähän nämä ovat. Jotkut tuttavat ovat ehkä kummastelleet minun valintaani panostaa esimerkiksi imetykseen, sekään ei välttämättä aina ole nopein ja helpoin tapa ruokkia vauvaa. Onneksi voimme valita omalle perheelle sopivimman tavan mm. lapsen ruokkimiseen ja vaipattamiseen.

  VastaaPoista
 2. Apua miten kuulostaa hankalalta! Täyskestoilen yhden lapsen kanssa, ja tuohon verrattuna se on kyllä todella helppoa. Vaihtovälikin 2-4h. Välillä tietysti tulee pissat läpi. Käytetyt vaipat heitän suoraan koneeseen, luukku auki ja illalla päälle. Aamulla täytän vaipat ja se siinä. Voisitko antaa näille kesähelteille jotain vinkkejä? Mikä olisi paras vaippa?

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että uskalsit kertoa kestovaippailun kurjat puolet!

  Kun odotin esikoista, päätin kestoilla. Luin käyttökokemuksia, vertailin hintoja, tutkin imuvaihtoehtoja, ompelin itse imuja. Tilasin netistä erilaisia vaippoja, muutamia löysin kirppareilta (lähinnä äp:n käyttämättömiä). Poika syntyi ja alettiin harjoitella kestojen käyttöä. Aina tuli pissat läpi. Jopa tunnissa kastui kaikki. Kakat tursus aina joka puolelta. Myönnän, että meillä oli ongelmia kertsienkin kanssa, pissat tuli läpi joka yö, joskus kahdesti, muttei sentään päivisin, niinkuin kestoista. Kylppärissämme on lattialämmitys, haju oli järkyttävä, vaikka koitin etikkaa, teepuuöljyä ja mitä vielä. Jossain vaiheessa kyllästyin siihen, että asuntomme oli yhtä pyykinkuivatustilaa, pesukone pyöri kahdesti päivässä. Niinpä kestoilu jäi, möin ne pois ja aloimme käyttää kertsejä. Tunsin häpeää epäonnistumisesta, mutta jaksoin paremmin kun sain keskittyä muuhunkin kuin pyykinpesuun ja uusien imuyhdistelmien miettimiseen.

  VastaaPoista
 4. Eikö vaippojen haju jää koneeseen, jos säilytät kestoja koko päivän pesukoneessa? Entä missä peset muun pyykin? Ilman kestojakin meiän pesukone pyörii vähintään joka toinen päivä.

  VastaaPoista
 5. Suuri hatunnosto sinulle, että olet jaksanut näinkin kauan ja kahden lapsen kanssa! Meillä on yksi lapsi ja kestoja ei olla kokeiltu kertaakaan, juurikin näistä yllä mainitsemistasi syistä. Uskon, että meille tämä ratkaisu oli juuri oikea. Pelastan maailman sitten jollakin muulla tapaa :). Täytyy vielä kerran sanoa, että on sinulla ollut kova työ! Palkitse itsesi jollakin hyvällä näiden kuluneiden kahden vuoden takia ;), olet sen ansainnut!

  VastaaPoista
 6. Mulle kestovaippailu on harrastus. Tykkään vaippojen kuivumaan ripustamisesta, taskujen täyttämisestä, pyykinpesusta, tahrojen poistosta, vaippojen huuhtelusta... En tiedä olenko outo, mutta se on mulle ihan terapiaa. Tosin me osakestoillaan. Kun kestoilu ei nappaa, niin kertsit päälle.

  Ensimmäiset kestot, ImseVimsen flanelletit ja kuoret sain ilmaiseksi ja niillä mentiin alkuun. Möin ne pois ja sain niistä rahaakin :) Seuraavat kestot oli äp:n taskuja joita sai kirppikseltä puoli-ilmaiseksi ja niillä mentiin melkein puolitoista vuotta ja taas myytyäni ne eteenpäin sain omiani takaisin. Nyt kun lapsi on vajaa kaksivuotias on meihin jonkun sortin kuosihulluus iskenyt, lapsi kun itse ilmaisee vaippakuvioiden toiveita. Mutta vaikka muutamat käytettynä hankitut kuosilliset ihanuudet meillä onkin, niin kokonaisuudessa kestoilu on kuitenkin tullut meillä halvaksi.

  Mitään hajuongelmia meillä ei ole koskaan ollut. Kesäisin käytetyt vaipat tuppaa tuoksahtamaan, mutta silloin säilön ne suoraan pesukoneeseen luukku kiinni odottamaan pesua, jolloin hajua ei tule muuta kuin luukkua avatessa. Eikä meillä vaipat juuri vuoda, eikä esimerkiksi ole ikinä ollut niskakakkaa! Eli ilmeisesti hyvinkin paljon riippuu lapsesta miten kestoilu sujuu. Toki joskus on vaipat, myös kertsit, falskanneet, mutta ne on olleet hyvin yksittäisiä kertoja.

  Ihan mielenkiintoista on lukea kestoilun varjopuolistakin. Juuri siksi koska itsellä ei ole samanlaista ongelmaa, niin valaisee asiaa miksi jotakuta toista ei kestoilu millään nappaa :)

  VastaaPoista
 7. Mä lisäisin noihin kustannuksiin myös veden, pyykinpesukone vie älyttömät määrät vettä joka ei ikävä kyllä ole ilmaista.

  VastaaPoista
 8. Niin minäkin sen aikanaan päätin, että säästän luontoa sitten muissa kohdissa kuin tässä vaippa-asiassa.Olisi kyllä niin mielenkiintosta saada ihan tarkka laskelma luonnon kuluttavuudesta molemmista vaihtoehdoista. Mä vaan jotenkin en usko tuohon kestojen hyperekologisuuteen, kun KAIKKI kulut lasketaan.

  VastaaPoista
 9. Kohta 4 lapsen äityli22. toukokuuta 2014 klo 14.48

  Mä en oo ikinä kestoillu vakituisesti, keskimmäisellä käytin AIO:ta satunnaisesti. AIO:ta löytyy nyt 6kpl ja ne on 5-10kg, kun pienempiä en edes omista, enkä raaski ostaa.
  Mielummin puen kertiksiä. Paketti maksaa ~15€ ja vaipat riittää ~ 2vkon ajaksi, eikä ylimääräsiä vaippapesuja :).

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, että joku uskaltaa sanoa ääneen sen mitä mielessäni skenarioin jo odotusaikana ja päädyin lopulta kertakäyttöisiin. Lopullinen päätös tosin syntyi kyläillessäni kestoilukodissa, jossa oli likaisia vaippoja kylppärissä likoamassa ja vaikka isäntäväki hehkutti hajuttomuudenkin puolesta, kodissa oikeasti haisi aivan shaiballe (kävin kakomassa siellä kylppärissä). Taisivat vain itse olla jo tottuneet siihen.

  Mutta iso hatunnosto, että pysyit noinkin pitkää alkuperäisen ajatuksen takana! Joskus on ihan suotavaa ja tervettä kyetä myös muuttamaan mielipidettään tarvittaessa.

  VastaaPoista
 11. Mulla on kokemuksia hoitolapsen myötä kestoilusta nyt vuoden ajalta ja ei oo todellakaa mun juttu. Jo vaippojen haju on kamala vaikka laitan ne aina pussiin ja suljen hyvin. Onnekseni omassa perheessäni ei ole enää vaippahousuja eikä kestoilumietinnät koske itseä. Arvostan ihmisiä, jotka jaksaa sitä touhua minusta ei siihen olisi. Pyykkiä tulee muutenkin paljon!

  VastaaPoista
 12. Hyvä postaus, asiallista pohdintaa!
  Meillä (yksi lapsi) kokeiltiin paria yksittäistä erilaista kestovaippaa, mutta kun kokemukset olivat sellaisia että puolen tunnin sisällä oli jo jostain vuotanut, niin ei kiitos meille. Kertakäyttövaippojen kanssa on vuoden aikana ehkä kaksi ohivuotoa...eli helppous ajoi ekologisuuden edelle

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoinen postaus ja mielenkiintoisia kommentteja. Täytyy myöntää, että mulla lensi silmät selälleen luettuani postauksen otsikon, ja suu loksahti auki luettuani tekstiä eteenpäin. Mutta ei missään nimessä paheksunnasta, ei. Vaan ehkä hämmästyksestä, miten erilailla ihmiset voivat kestoilun kokea! Meillä 9kk poitsu, jonka kanssa tähän mennessä ollaan päiväkestoiltu, ja nyt aloitettiin myös yökestoilu. Mun mielestä kestoilu on aivan IHANAA! Se on todellakin harrastus, joka piristää mun joka ikistä päivää. Voi ne ihanat kuosit, uusien vaippojen osto ja löytöjen tekeminen, sekä vanhojen myynti. Minä tykkään myös pestä vaippoja, vaippakoneellinen on ainoa, josta sanon miehelle, että kulta jättäisitkö ne vaipat vaan koneeseen, minä voin ne ripustaa :D MUTTA, meillä ei ole koskaan (kopkop) ollut vaippaihottumaa ja ne muutamat kestovaippojen falskaukset johtuivat vaan liian pitkästä vaihtovälistä (yli 4h). Sen sijaan kertakäyttövaippojen jäljiltä meillä meni yhteen aikaan joka aamu yöpuku ja lakanat pesuun kakkavahingon takia ja huomattavasti useammin olemme vaihtaneet vaatteet vuotaneen vaipan takia kertakäyttöistä pitäessämme. Mä pesen meillä vaippapyykkiä noin kolmen päivän välein, mikä tarkoillaa noin kahta ylimääräistä konetta viikossa. Ja kirjoittamastasi jälleenmyyntiarvosta olen todella hämmästynyt, itse kun en ole tainnut ottaa yhdestäkään tähän mennessä myymästäni vaipasta takkiin, päin vastoin osalla olen tehnyt jopa voittoa. Mulla ei kyllä ole kahden vaipatettavan kestoilusta kokemusta, ja voihan se olla, että kunhan meidänkin vaipat ovat useammalla lapsella pyörineet, ei niistä enää saa niin hyvää hintaa myydessä. Mutta mä olen erittäin tyytyväinen näin, ja tuntuu kyllä todella vieraalta ajatukselta että jossain vaiheessa kertakäyttöisiin siirtyisimme. Haluan siis kommentillani ehkä rohkaista kestoilusta kokemattomia, että ei se kestoilu välttämättä ole todellakaan noin hankalaa niinkuin tässä postauksessa kerrotaan. Mutta sinulle Anna (apua, onhan sun nimi Anna?! :D) haluan sanoa, että HIENOA, että olet jaksanut noinkin kauan tapella kestojen kanssa. Voi kyllä sanoa että olet kaikki keinot kokeillut, ja harmi että kestot eivät teillä toimineet. Onneksi olette löytäneet teidän perheelle sopivan ratkaisun :) Ja vaikka postaus minua, kestovaippahullua, kovasti hämmensi, olen iloinen että uskalsit kirjoittaa aiheesta rehellisesti :)

  VastaaPoista
 14. Meillä ensimmäinen kestoili täysin. Rakastin vaippojen ompelua ja "optimaalisen paketin rakentelua". Olin oikein tyytyväinen. Käytin kestovaippoja nimenomaan siksi, että kammoan k e R T a k ä y T T ö v a i p p o j e n hajua. Yök! Vaipparoskiksen haisevat ällöltä. Säilyäkin käytettyjä vaippoja pyykkikaapissa metallilankakorissa (mallia elfa) ihan sellaisinaan. Kakat kippasin pönttöön, löysiä joskus piti huuhdella alkuunsa. Liottanut en vaippoja koskaan, sappisaippuaakin käytin vain villahousuihin.

  Kakkonen kestoili runsaat kaksi vuotta myöhemmin esikoisesta jääneillä vaippilla. Jotain kuoseja ommeltiin toki lisää ihan vain piristykseksi vuoksi. Vaipat peseytyivät siinä samassa 60 asteen koneellisessa kuin vauvan muukin pyykki. Meillä oli käytössä pääasiassa taskuvaipat, sillä niiden pesu ja kuivaus oli kaikkein näppärinsä. Vauvalla meni pehmeät villavaippahousut harson kanssa. Muutama aio vaippa siinä mukana.

  Kuopuksen kanssa vaippainto vähän jo hiipui, niin onta vuotta oli tehty jo näitä. Osakestoiltiin ja se sopi kolmen alla kouluikäisen lapsen talouteen oikein hyvin. Kakat kippasin kertakäyttövaipoistakin vessanpönttöön, sillä todella, inhoan sitä ummehtunutta vaipparoskistuoksua.

  En muista ohivuodoista käristityn, mutta kaksi miinuspuolta voi kestoista kyllä löytää. Ensinnäkin vaatteet istuvat päälle huonommin, kun vaippa on isompi. Lapsi ei näytä niin nätiltä ;)
  Toiseksi vievät tosiaan tilaa kertakäyttövaippoja enemmän. Likaisille ja puhtailla tarvitaan oma järjestelmä.

  Vaipatus vie aina (tai melkein aina) rahaa joka tapauksessa. Se on vähän niin kuin lastenvaatteissakin, että periaatteessa homman voi hoitaa melkein ilmaiseksi, mutta kun hurahtaa, saa rahaa kyllä palamaan.

  Kaikki kolme lastamme ovat olleet herkkäihoisia allergikkoja. Vaippaihottumaa ei kestoista saatu, kertakäyttöisistä kylläkin. Huonointa päivinä (esim. Uusi sopimaton ruoka-aine rikkonut ihon vesikelloille) käytettiin silkkivaippoja.

  Toivon, että olisit kirjoittanut kestovaippailusta myös niitä positiivisia kokemuksia. Niitäkin varmasti on, kun kahdella lapsella jaksoin käyttää. Ei yhtä hyvää tai huonoa tapaa. Mieltään saa muuttaa, sillä elämä ja ympäristökin ovat joka päivä ympärillä vähän erilaisia.

  VastaaPoista
 15. Meillä on nuorimman kanssa täyskestoiltu viimeiset puoli vuotta, kun vaan jostain syystä päätin, että nyt en enää yhtään kertsiä osta. Välillä ottaa päähän, mutta useimmiten ei. Pyykkikone pyörii kerran päivässä, meillä on kolmen kilon kone (jonkun vanha), eikä kuivausrumpua tai edes kuivaustilaa. Vaipatettavia ei ole onneksi kuin yksi, se on oma rumbansa oli käytössä sitten kertsit tai kestot.

  Mutta. En tunnista itseäni tai omaa kestoiluani tuosta tekstistä ollenkaan. En tarvinnut ihmeviritelmiä, erikoispesukoneita, mittatilauskylppäreitä, täydellistä vaippapakettia. Meillä on muilta saatuja ja käytettyinä ostettuja vaippoja, kaksi täysin erimallista lasta ja samat vaipat olleet molemmilla käytössä. Kestot eivät ole haisseet, täyttäneet kylppäriä tai kastelleet vaatteita. Jättipakettia ei ole ollut kummankaan lapsen pepussa, vaan ihan hyvin ovat mahtuneet vaatteet päälle ja lapset liikkumaan. Mitä isompi lapsi, sen vähemmän imua tarvitsee laittaa. Ihottumaa ei ole ollut kummallakaan, ehkä onnen enemmän kuin materiaalien takia. Kakkaa pitää valitettavasti kyllä haistella kertseistäkin, ja takapuolta pestä joka tapauksessa, siitä ei pääse mihinkään, ennen kuin lapsi oppii isolle pytylle.

  Erikoispesuaineitakaan ei ole pelkkien vaippojen takia tarvinnut ostaa. Samaa ainetta käytetään kaikelle pyykille villaa lukuunottamatta ja sekakoneellisia on pesty alusta asti. Eikä niitä vaippoja tarvitse vaihtaa vartin välein, jos imua on tarpeeksi ja paketissa kosteutta pidättävä imumateriaali yhdistettynä ihoystävälliseen sisäpintamateriaaliin. Ei siitä tarvitse tehdä niin kamalan vaikeaa. Rahaa tämä säästää kymmeniä euroja kuukaudessa, samat vaipat kiertävät lapselta toiselle ja kuun lopussa tilin ollessa tyhjä ei tarvitse kerjätä sukulaisilta vaipparahaa.

  Kestoilla ei ole pakko, eikä kannata, jos se tuntuu liian vaikealta. Joskus ei jaksa eikä pysty, eikä se ole mielekästäkään. Reissussa voi ihan luvan kanssa kertseillä, jos ei ole pesumahdollisuutta tai kuivaustilaa tai viikon vaippoja ja niille kuljetustilaa (tosin johonkin ne käytetyt kertsitkin esimerkiksi mökillä tai vaelluksella pitäisi tunkea, jos niitä ei heitä suoraan puun alle, argh). Sen vain haluan sanoa, että siitä ei todellakaan tarvitse tehdä suoritusta, sankaritekoa tai pakkoa. Helpommallakin voi päästä - myös kestojen kanssa. Ei pidä yrittää liikaa.

  VastaaPoista
 16. Kestoilu oli halpaa ja kivaa. Ainiin, mutta meillä vauvat pissautettiin suoraan pottaan syntymästään lähtien, ja kytössä olleet vaipatkin oli enimmäkseen kierrätettyjä ja itsetehtyjä.

  (Harsot sain kaverilta, flanellit, froteet ym hamstrasin kirppareilta jne ja hurauttelin muotoonsa toiselta kaverilta lainatulla saumurilla. Hahtuvahousuja teetin anopilla, vanhoista huopuneista neuleista leikkelin itsekin parit villahousut. Joitain kuoria ostin uutena, parit imut kaverilta käytettynä, mutta en tykännyt ja myin/annoin pois. Kustannukset ehkä yhteensä satasen luokkaa.)

  VastaaPoista
 17. Ihan kummallinen kirjoitus!

  Meillä meni kaksi lasta kestoissa, ja helpolla. Koneellinen pyykkiä joka toinen ilta. Pelkkiä Bumgenius-taskuvaippoja, yksi vaippa kesti lapsella helposti sen 3-4 tuntia. Ei sappisaippuaa, ei huljuttelua, ei hajua. Oma pyykkikori kyllä vaipoille.

  Luonnonkuituvaipat eivät toimineet meilläkään, ne olivat liian märän tuntuisia (bambu jne.). Mutta mikrofleece on miellyttävä ja helppo.

  Kehotan lämpimästi: ÄLKÄÄ OLKO NOIN EHDOTTOMIA! Kertavaippa yöksi ja matkalle, kestoja arkisin kotona. Yhdistelmä on ainakin helppoa hommaa - ja koskaan maatumatonta muovia säästyy kaatopaikalta paljon.

  VastaaPoista
 18. Näistä positiivisista puolista on mun mielestä täällä kirjoitettu aiemmin, ainakin muistaakseni aikana ennen Armasta. :)

  VastaaPoista
 19. Mielenkiintoista keskustelua, kokemuksia laidasta laitaan.
  Meillä ei kokeiluilla löytynyt toimivaa kestoa, kun päiväpissatkin tuntui heti puolen tunnin vaippailun jälkeen tukevan aina jostain läpi. Kertsit (lidlin vaipat, liberot ja pampersit) eivät meillä ole vuotaneet vuoden ikään mennessä kuin yhden käden sormilla laskettavissa oleva muutamat jättikakat.
  Periaatteessa kestot ovat ekologisempi vaihtoehto, jos ne käytetään hyvin"loppuun", elinkaarianalyysi ei kuitenkaan ole ihan helppo - kertseillä vedenkulutus ja sähkölasku kotona pienempi, valmistukseen menee enemmän raaka-ainetta mutta kuluu valmistukseen jotakin kestoillakin. Ja toisaalta jos kertsit menevät jätteenpolttolaitokseen, nii. Siinähän talvella talot lämpiävät.

  Pointtina siis se, että kummallakin vaihtoehdolla on puolustuksensa ja oikeutetusti. Kokonaisyhtälö luonnonvarojen, energian ja muun ympäristöjalanjäljen osalta on niin monitahoinen ettei yksiselitteistä vastausta helposti löydy. Ja jokainen miettii hinnan oman arkensa toimivuudelle ja lapsen hyvinvoinnille (ihottuma ym. Ongelmat)

  VastaaPoista
 20. Meillä osakestoilu on sujunut hyvin yhden lapsen kanssa. Vaippoihin on mennyt rahaa vajaa 200e ja tarkoitus on vaipattaa tuleva masuasukki myös kestoilla päivisin (yöllä käytössä kertsi). Meille tulee vesi omasta kaivosta, joten vesilaskua ei tule. Pyykit pesen jokatoinen päivä ja vaippapyykkien mukana 60 asteessa pestävät vaatteet. Kukin tyylillään.

  VastaaPoista
 21. Mielenkiintoinen keskustelu ja itselleni varsin ajankohtainen koska esikoisen kanssa kestoiltiin ja vain öisin oli kertis. Nyt kakkonen on 6 viikkoa vanha ja kertiksillä ollaan menty tähän asti. Tarkoitus olisi kestoilla mutta siirrän aloittamista joka päivä tuumaillen, että nuo meidän taskut on vielä liian isoja hänelle. Katsotaan miten käy, jaksanko vaipattaa toisenkin kestoilla vai kannanko kiltisti aina täyden roskapussin ulos, se on nimittäin se ainut mikä minua kertiksissä ärsyttää, aina roskikset täynnä

  VastaaPoista
 22. en tunnistanut tästä ollenkaan meidän kestoilua. Meillä on nyt yksi täyskestotettu,aiemmin on ollut kaksikin + kolmas yövaipalla. Laiskoja kun ollaan,niin meille tää on ollut sopiva ratkaisu, vaippoja on kotona, pesukoneella on lyhyempi matka kuin kauppaan tai roskikselle, ei tuu niskakakkoja. Isommilla lapsilla on aikanaan osakestoiltu,ja silloin tuntui kertisten kanssa olevan aina niskapaskat. Vaippoja on yhdessä kaapissa hyllyllinen + toisella hyllyllä vaippakuoret. Vauvaa varten on laatikostossa kaksi laatikollista pikkuvaippoja.

  VastaaPoista
 23. Itsekin tein usein käytettyjen vaippojen kanssa noin - heitin tyhjään koneeseen odottamaan.

  VastaaPoista
 24. Kestovaippayhdistyksen sivuilta löytyi noita laskelmia ainakin "ennen vanhaan". Ihan oli laskettu mukaan sähköt ja vedet ja muut.

  VastaaPoista
 25. Oli kiva lukea rehellistä tekstiä, vaikka meillä kestot täysipäiväisessä käytössä enkä jaa kokemuksista kuin ehkä sen 10%.Toinen tulossa, tällä hetkellä yksi vajaa 1.5 v ja käydään molemmat vanhemmat täyspäivä töissä. Meillä koen helpoksi paitsi yhdessä tilanteessa: kakat eivät enää osukaan aina pottaan ja välillä tuon kohtalaisen tiukan tavaran kanssa tulee vähän show vaihdoissa :D. Saa nähdä miten menee kahden kanssa.Btw, taitaa olla näyttöä, että nykyiset pesusuositukset aika hyvin syynä vaatteiden nopeampaan kulumiseen (matala lämpötila energiansäästöpesussa vs kunnon vanhanaikainen 60 asteen pesu). Tästä on ollut kirjoittelua viime aikoina enemmänkin. Ja juuri niin päin, että matalan lämpötilan pesut eivät välttämättä säästä luontoa eikä vaatteita

  VastaaPoista
 26. Huolestuttavaa että kestovaipoista puhuminen kuulostaa aina kuin kyse olisi uskonnosta. Käytän kestoja ja paine onnistua johtuu niihin laitetusta rahasta. En arvostele kenenkään valintoja, kertiksissä on puolensa ja kestoissa on puolensa

  VastaaPoista
 27. Hyvä kirjoitus. Meillä täyskestotettu esikoinen ja tulevalla vauvallakin tullaan käyttämään kestoja. Harvoin näistä negatiivisista puolista on missään tilaa puhua. Teit rohkeasti, kun nostit asian esiin. Kyllähän tähän menee todella paljon aikaa.. Musta on ylipäänsä hyvin ihmeellistä, että kestoilusta jaksetaan vouhottaa niin paljon. Kestovaippapalstoilla mammat ruikuttaa vaipoista, hajuhaitoista, pyykinpesusta..ja arvostelee sitä, kun kaikki eivät kestoile tai "luovuttavat" kestoilun suhteen. Huh! Tekisi mieli sanoa, että hankkikaa elämä. Äideille lastataan jo niin paljon odotuksia ja paineita harteille toisten äitien tahoilta, tuollaiset "minä olen parempi äiti, kun kestoilen"- jaaritukset, jotka kommenteista on luettavissa ovat mielestäni ala-arvoisia. Meille kestot ovat vain vaippoja, niitä, jotka suojaavat vaatteet pissoilta ja kakoilta.

  VastaaPoista
 28. Hassua.. Sä olit se ihminen ketä sai mut kestoilemaan :P ja tää tuli kyllä aivan puun takaa :D Mä oon sitä mieltä et kestoilu on niin kauan helppoa kun asunto on oikeanlainen, voin toki olla väärässäkin :P Me alotettiin kestoilua 55 neliöisessä kaksiossa ja jos oltaisi sinne jääty ni ei ois varmasti kestoilua jatkettu. Omakotitaloon muutettuamme kuivaustilaa tuli rutkasti enemmän. Meillä käytössä tiivis muovinen heiluriroskis, eikä yökestoilla joten hajuhaittoja ei ole :) nyt likka tais oppia kuivaksi, joten taitaa meidänkin kestoilutie päättyä, ikää 1v 8kk, joten on niistä kestoista varmasti meillä enemmän hyötyä ollut kuin haittaa ;)

  VastaaPoista
 29. Yksikin kestovaippa päivässä säästää 365 kertakäyttövaippaa vuodessa. Joten osakestoilustakin on hyötyä.
  Vanhoja vaippoja ei suinkaan siis kannata myydä kaikkia pois. Ehkä tuleva vauva voi vielä käyttää yhden-kaksi päivässä. Siitä ei tule merkittävästi pyykkiä, eikä kustannuksiakaan, jos vaippoja jo kerran taloudessa on.

  VastaaPoista
 30. On hyvä, että kestovaippojen nurjistakin puolista puhutaan. Jokaisella on toki oma kokemuksensa, mutta minua tässä tekstissä kuitenkin hämmentää moni asia, enkä tunnista meidän täyskestoilua tästä lainkaan. En esimerkiksi osaa lainkaan ajatella, että laskisin pyykkikoneen ostamisen kestovaippojen kuluihin, sillä täytyyhän se pyykkikone joka tapauksessa lapsiperheessä olla. Ja miten pyykin ripustamiseen voi mennä paljon aikaa, jos kerran on se kuivausrumpu? Jota en muuten myöskään osaisi laskea vaippakuluihin, kyllähän sillä muutakin kuivataan. Minun kokemukseni mukaan vaipoille sopiva pesuaine ei maksa sen enempää kuin muutkaan pesuaineet - ellei sitten halua ostaa halpaa hajustettua, epäekologista myrkkyä. En myöskään osaa mitenkään laskea pyykkikoneen pesuaikaa vaippahuoltoon käyttämääni aikaan - eihän minun siinä tarvitse mitään tehdä! Esipesunkin etikkoineen voi ohjelmoida siinä samalla, siihen menee etikan kaatamisineen ja nappulan painamisineen varmasti maksimissaan puoli minuuttia. Sappisaippuan jatkuva käyttäminen tahranpoistoon on mielestäni aivan hullua ajanhukkaa, ne ovat vaippoja, niissä saa ollakin vähän tahroja, eiväthän ne edes näy käytössä ollessaan. Aurinkoon valkaistumaan sitten, jos ei halua tahraisia myydä. En edes huuhtele maitokakkoja, nakkaan koneeseen esipesun kanssa ja puhdasta tulee. Isomman lapsen tuotokset pitää toki huuhdella, mutta niitä yleensä tulee harvemmin.

  Kakkaa pitää haistella kertakäyttövaipoistakin, ei se niistä maagisesti mihinkään häviä ja kertakäyttövaipparoskis se vasta kuolemalle lemuaakin. Nämä hajuasiatkin ovat toki makuasioita, mutta minusta on omituista pitää hajuhaittoja vain kestovaippojen ominaisuutena. Taaperon yökestovaippa totta kai haisee hirveältä, mutta meillä ratkaistiin ongelma siten, että laitoin sen heti aamulla pyykkikoneeseen ja koneen päälle - eipä tarvinnut haistella.

  Puuvilla ei myöskään puhdistu kunnolla alle kuudenkympin pesussa, vaan siihen jää likaa, joka kuluttaa kuitua ja lyhentää vaatteen elinikää. Vaatteissa olevat pesuohjeet ovat usein harhaanjohtavia ja osa niissä jopa juuri siksi, että vaatteen käyttöikä lyhenisi ja käyttäjä ostaisi enemmän vaatteita. Joten hyvin voi pestä sitä muuta puuvillapyykkiä vaippojen seassa.

  Nuo falskausongelmat ja vaippaihottuma ovat ainoat, jotka ovat aika vaikeita ratkaista, jos tosiaan on koitettu kaikkea mahdollista ja kertakäyttövaipat toimivat moitteetta niiden suhteen. Onneksemme olemme aika helpolla löytäneet montakin vaipparatkaisua, jotka eivät falskaa ja vaippaihottumankin olen saanut hoidettua ilman että on pitänyt turvautua kertiksiin.

  Ymmärrän loppuunpalamisen kahden pienen lapsen kanssa ja silloin varmasti ne pienimmätkin asiat vaikuttavat suurilta ja kauhean vaivalloisilta. Sanoisin kuitenkin, että tässä tekistässä ainakin yli puolet kestovaippojen vioiksi lasketuista asioista ovat sellaisia, jotka eivät kestovaipatuksen syytä ole lainkaan vaan kuuluvat siihen, että kun on lapsia, on tiettyjä asioita. Kuten nyt vaikka se, että pyykkikone pitää ostaa.

  VastaaPoista
 31. Minä taas niiden aikaisempien, tässä blogissa olleiden positiivisten kokemusten myötä innostuin kokeilemaan osakestoilua (siis positiivisia postauksia on jo julkaistuna useampikin). Lähinnä innostuin kun oli sellasia päällekäymättömällä, kivalla tavalla kirjoitettu ne jutut. Mulla on sellainen kokemus, että jos kokeilee kestoa niin saa heti joukon fanaatikkoja niskaansa. Pitäisi alkaa selitellä, miksi ei tunne HUONOA OMAATUNTOA esim kyläillessä puetusta kertakäyttövaipasta :O ?? Ja samalla pitäisi myös alkaa pestä pyykki pähkinöillä (jep, se pesevä aine on saponiini.. teho on samaa luokkaa kuin pajun kuoren pureskelulla päänsärkyyn, siinäkin on asetyylisalisyylihappoa) tai miksi ei pidä tofun mausta. Se hyökkäävä asenne on pahin. Mutta täältä kun siis löytyi kiihkottomia, myönteisiä kestovaippatekstejä niin päätin kokeilla!

  VastaaPoista
 32. Pesukoneen hintaa en tietenkään ole laskenut (tekstissäkään) kustannuksiin, koska sellainen meillä oli jo kauan ennen lapsia, joten en ihan ymmärtänyt tätä. Pesukoneen kuluttaman sähkön sen sijaan laskin, koska vaippakoneellisia pestiin ihan varta vasten ja paljon, jotta kylpyhuoneessa, kodin ainoassa wc-tilassa, voisi olla ja jotta kehtaisi esimerkiksi laskea sinne vieraita.

  Mutta kuivausrumpu taasen... Sen kyllä oikeastaan saimme vanhemmiltani ihan vain kestovaippailun helpottamiseksi. Juurikaan muuta pyykkiä siinä ei kuivattu ja vähäisellä käytöllä se on nytkin, koska seitsemän vuotta vanha masiina ei ole erityisen energiaystävällinen.

  VastaaPoista
 33. Miksei kertakäyttöastioista vauhkota yhtään niin paljon kuin vaipoista? Kukaan ei laske astioiden hankintakuluja eikä niiden pesuun menevää aikaa, rahaa ja energiaa. Saati säilytystilaa... Hmmm.

  VastaaPoista
 34. Niin, mulla oli oma kestoiluinnostuskauteni kyllä :) Kun vaipat alkoivat "ikääntyä", siis vuoden käytön jälkeen ja kumppareita yms. olisi saanut uusia tuon tuosta, tarrat repivät mukana olleet pyykit (vaikka laitoin ne kiinni niin aina joku vanhuksista aukesi pesussa) jne, niin tulin todenneeksi, että helpommalla pääsen näin. Kaksi vuotta täyskestotusta riitti osaltani ja eiköhän kahden lapsen vaipatusta ajatellen kaatopaikalta säästynyt muutama kertakäyttövaippa vaikka dramaattista eroa omassa kukkarossani vaipatuskustannuksissa en huomannut. :)

  VastaaPoista
 35. No meillä päin ei ainakaan kakata lautasille... ;)

  VastaaPoista
 36. Sanoit ajatukseni juuri ääneen. :) En ymmärrä tätä suurta kohua kestoiluun liittyvien ongelmien listaamisen ympärillä, koska tosi asiassa erilaiset foorumit täyttyvät avunhuudoista liittyen falskaaviin yövaippoihin, haiseviin imuihin, säilytysongelmiin ja uusiin vaippahankintoihin. Silti ongelma tuntuu aika monen mielestä olevan vain minun korvieni välissä tai siinä, että todellisuudessa olen tehnyt jotain väärin, huonosti. Jos kestovaippailu olisi pelkästään helppoa, hauskaa, edullista ja ihanaa, niin eiköhän sitä tekisi kaikki. :) Tosiasiassa homma ainakin mun mielestäni vaatii omistautumista ja oman ajan uhraamista, jossei mitään muuta.

  VastaaPoista
 37. Näinpä. Näin sanomalla tunnun kuitenkin astuneen aika monen ihmisen varpaille - ikään kuin arvostelisin heidän valintojaan sanomalla, että kahden vuoden kestotuksen jälkeen olen lähinnä pettynyt suurista ennakko-odotuksista ja hypetyksestä asian ympärillä. Tosi asiassa vain hyvin marginaalinen osa ihmisistä kestoilee ja koska niihin on laitettu rahaa, on paineet onnistumisesta kovemmat. Kun yhteen vaippaan käyttää saman verran rahaa kuin 120 kertakäyttövaippaan, niin tokihan on aika kuumottavaa saada setti toimimaan omassa käytössä ilman ohivuotoja jne.

  VastaaPoista
 38. Näinpä. Kestovaipat ovat vain yksi lastentarvikevalinta muiden joukossa, joskin vaippajäte lienee yksi suurimmista jätteistä, joita lapsiperheet tuottavat. Siltikin nykyiset kertsit alkavat olla aika hyvin ympäristömerkittyjä, tutkittuja, testattuja jne.

  Musta on outoa, ettei huonoista kokemuksista saisi koskaan puhua morkkaamatta tai loukkaamatta jotakuta. Ei imetyksestä, ei huonosta synnytyskokemuksesta, ei mistään. Ja se, että joku kestoilua harkitseva lukisi tämän tekstin ja ajattelisi, että kaikki kestovaippailijat kokevat samoin, tekee toisten mielestä kokemuksistani mustamaalaamista.... Siis mitä? Onko niin, että tämän asian ympärillä on vain lupa suitsuttaa ihania kuoseja? Ollaanko me tosiaan ainoita, joiden lasten kakka haisee? Kestoileva kaverini sanoi, ettei ole niin nokonuuka sen suhteen, vaikka bodyn reuna vähän kastuisikin kestovaipasta. No, minä olen. Kyse on varmastikin siis myös siitä, miten asioihin suhtautuu ja mitä on valmis sulattamaan.

  Mua yleensäkin ärsyttää se, ettei "luonnonmukaisempiin" valintoihin saisi koskaan antaa kritiikkiä omien käyttökokemustensa perusteella - kasvipohjaisen ripsarin on oikeus varista poskille, biohajoavan keittiönpuhdistusaineen ei tarvitse olla kovinkaan hyvä ja pissavaipat saavat haiskahtaa vessassa. Hmph.

  VastaaPoista
 39. Hienoa jos teillä on hyviä kestoilukokemuksia, oikeasti. Meilläkin on niitä toki, koska kaksi vuotta vaipatin lapset kestoin, mutta aika kauan mulla meni että suostuin myöntämään oman mokani. Sen että meillä haisee, että vaippoja on joka puolella, joko odottamassa pesua, pesussa tai kuivumassa, että siihen tuhraantui järjettömän paljon aikaa verrattuna kertakäyttövaipatukseen (sitä tuskin pystyt kieltämään?). Kun on paljon rahaa kiinni ja on saanut taistella ennakkoluuloisten sukulaisten kanssa maapallon pelastaakseen ja huomaakin, että valinta ei ole kaikista parhain, on sen myöntäminen oikeasti tosi vaikeaa.

  Ja osakestotus... Tulee kaikista vaihtoehdoista kalliimmaksi kahdella lapsella. Me olemme todella paljon liikkeellä ja jos meillä olisi öisin ja kodin ulkopuolella kertsit, niin ei vaippapyykkiä todella olisi syntynyt edes puolikasta koneellista viikossa. Tästä samaisesta syystä inhosin venata koneen ohjelman loppumista, joko aikaisin aamulla tai kerrostalossa asuessa naapureita ärsyttäen myöhään illalla.

  VastaaPoista
 40. Meillä isompi halusi mennä ja meni potalle 2,5-vuotiaana jolloin luopui vaipoista. 2 vuotta tästä hän oli kestoissa, kuopus koko siihen astisen elämänsä ajan. Meidän elämäntilanteeseen tai rytmiin ei olisi sopinut vessahätäviestintä kun koin jo haisevat PUL-pussit rattaiden tavarakorissa keskustassa tukalina ja ahdistavina, mutta hienoa, että te piditte kestotuksesta ja selvisitte ihan minimaalisin kustannuksin. :)

  VastaaPoista
 41. Etukäteen selittely- ja käännytyspuhesuodatetuista kokemuksista mullakin oli aika vastaava käsitys kestovaippailusta kuin tässä tekstissä. Lisäksi olin laskeskellut, että ekohyöty on todellisuudessa lähinnä mielikuvamyyntiä, koska eivät nämä vaipat kestä käytössä niin pitkään hyvinä että niiden valmistus ja pesu jättäisi pienemmän jalanjäljen kuin kertakäyttövaipat. Nykyään myydään kuitenkin joutsenmerkittyjä kertsejä, joiden valmistuksessa siis vaaditaan ekologista koko tuotteen elinkaarta. Täällä meillä päin ei kerätä energisjaetta erikseen, mutta siitä huolimatta vaipat eivät päädy luontoa tuhoamaan vaan niistä tehdään kaukolämpöä. Arvioni mukaan ekohyöty on siinä +/- nollan kieppeillä.
  Falskausongelmat alkoivat, iho-ongelmat alkoivat (pitkältihän ihoa vasten on jotain synteettistä kemikaalikamaa, fleeceä tai vastaavaa joten luomut voidaan unohtaa) ja lapsi selvästi ei tykkää. En voi mitenkään rehellissti sanoa ettei homma olisi vaivalloista, että ei tulisi hajuhaittoja.. kaiken kaikkiaan oman kokemuksen perusteella tosi vaikea keksiä miksi ryhtyisin pääsääntöisesti kestoilemaan. Lapsi ei hyödy, luonto ei hyödy, rahapussi hyötyy lähinnä nimellisesti, aikani voin käyttää muuhunkin.. Mutta muutaman kestovaipan käytän päivittäin, kun esim jostain syystä tarvii vaihtaa vaippa tuntia ennen seuraavaa "järkevää vaipanvaihtoaikaa" tms, siis lyhyelle vaihtovälille. Muutaman kestovaipan pesen pyykkien joukossa (tulee vähän hajuhaittaa, mutta pahin haju tulee sappisaippuasta, käytän vanishia tarvittaessa). Ja koska vauvan pyykki on kåytännössä puuvillaa niin pesen aina 60 asteessa, joten vaipatkin puhdistuu samassa. Näin ohjelman jossa kerrottiin, että puuvilla ei puhdistu hyvin alle 60 asteessa ja lika kuluttaa kuitua pahemmin kuin lämpö, puuvilla kestää 95 astettakin. Myös värit pysyy paremmin 60 kuin 40 asteessa. Kaiketi pääasiassa 40 asteen pesuohjeen takana on tavoite saada vaatteet kulumaan nopeammin jotta kulutettaisiin enemmän ja näennäinen energian säästö. Todellisuudessa puuvillan kasvatus ja käsittely kuluttaa niin paljon energiaa, että vaatteen lyhentynyt käyttöikä on paljon pahempi kuin +20 astetta veden lämmitykseen kuluva energia. Poikkeuksen tekee tietysti vaatteet missä on elastaania ta jotain heikkolaatuisia printtejä. Mutta toden totta, vaatteet pysyvät parempina 60 asteessa ja niin ollen vaippapyykki ei ole tuottanut sen osalta ongelmaa.

  Pitää vissiin vielä mainita, että ymmärrän oikein hyvin, että joku täyskestoilee, joku joka omissa laskelmissaan päätyy hommassa plussan puolelle. Musta ne toimii ok:sti täydentävänä. Ymmärrän oikein hyvin myös kertseilyä eikä se mielestäni mitenkään häviä kestoille.

  VastaaPoista
 42. Ja pakko vielä "avautua" tuosta kertakäyttölautasjutusta, että kertakäyttöastiat ovat käytössä huonompia. Mutta kertakäyttövaipat eivät ole. Jos kertakäyttöastiat olisi kaikinntavoin parempia niin ei mulla ainakaan löytyisi kuutiokaupalla talvilämmitettävää sisätilaa pelkkään posliinin säilöntään :D

  VastaaPoista
 43. Mulla on aika lailla sama kokemus kestoilusta, tosin itse en jaksanut sitä edes yhden lapsen kanssa kuin about 4 kk. Ei vaan löytynyt sellaista vaippaa, joka olisi kestänyt vuotamatta edes 2 tuntia, aina sai vaipanvaihdon yhteydessä vaihtaa pissaiset ja kakkaiset vaatteetkin. Ja kyllä meillä oli ihan synnäriltä lähtien hyvänä tarkoituksena pelastaa osaltamme maailmaa ja käyttää niin vähän kertisvaippoja kuin mahdollista, mieskin oli ihan sitoutunut kestoiluun ensi alkuun. Pesurumba onnistui muuten ihan ok, mutta mua ärsytti kun esim. pul-kuorisia ei saanut laittaa kuivausrumpuun ja sitten niitä vaippoja roikkui ympäriinsä kylppärissä. Nyt meillä ei ole kestoiltu puoleen vuoteen, ja hyviä kestoja on about satasen edestä vieläkin lipaston laatikossa, kun eivät mene kaupaksi. Pariin otteeseen olen netissä yrittänyt myydä, mutta jälleenmyyntiarvoa ei näytä olevan edes uutena ostetuilla tosi vähän käytetyillä Myllymuksuilla. Kertikset on vaan niin paljon kätevämpiä, että tuskin jaksan seuraavankaan kanssa kestoilla...

  VastaaPoista
 44. Ei! Muut pyykit säilytän pyykkikasseissa ja ne pesen esim aamuisin. Käytän huuhteluaineena etikkaa, niin vaipoille kun muullekkin pyykille, se poistaa hyvin hajut ja kirkastaa värit.

  VastaaPoista
 45. Tämä argumentti ei välttämättä pidä, koska kestovaippa pysyy hyvänä niin pitkään ettei yhdellä kestovaipalla säästä välttämättä muuta kuin hiukan kuivempana roskiin heitetyn kerakäyttövaipan. Ajoitus ratkaisee.. jonakin hetkenä vaippa saattaa säästyä, mutta ei 365 päivänä vuodessa.

  VastaaPoista
 46. Joo, mainitsinkin siksi kun joku ihmetteli, miksi et kertonut positiivisista puolista. Sait minutkin kokeilemaan, vaikka loppupäätelmä on kyllä (paljon nopeammin vedetty ja) aika sama kuin sulla. Tää sun blogi on muuten ihan paras! Ja oon kokeillut monia juttuja joista oot kertonut täällä just siksi kun oot rehellinen ja pystyt jopa julkisesti vaihtamaan kokemuksen perusteella mielipidettä *respect*. Osasta oon tykänny myös :D Ja tykkään siktä että kerrot omista (tunne) kokemuksista ja (käyttö) kokemuksista neutraalisti.. että miten asiat on näyttäytyny sulle. ihan ilman tuomiohenkeä toisinajattelijoita kohtaan tai sellaista fiilistä että lukijoiden pitäisi nyt valaistua ja alkaa tehdä samoin. Käännyttämistä siis. Sulla on vyvä tyyli :)

  VastaaPoista
 47. Nämä on varmasti myös hyvinkin lapsikohtaisia asioita. Meillä vauvalla oli esimerkiksi niin iso paketti vastasyntyneenä, että hänen laittamisensa kantoliinaan sammakkoasentoon oli suoranainen tuskien taival. Ja isommalle vähemmän imua, hmm.... 2,5-vuotiaalla oli _kolme_ bambu-hampputaittoimua taskuvaipassaan, joten johan se oli jonkin kokoinen paketti. Vaihtoväli oli maksimissaan kolme tuntia, kuopuksella tunti. Ja hänellä kaksi taittoimua vaipassa, muhkea paketti sekin yksveelle. Mutta kuten todettu, nämä on varmasti hyvin lapsikohtaisia juttuja.

  VastaaPoista
 48. Olipas piristävän erilainen kommentti kestovaippailijalta. :D Mun tarkoitukseni ei tietenkään missään nimessä ollut lytätä kestovaippailua, vaan paneutua niihin epäkohtiin (hyvistä puolista ja ajoista olen kirjoittanut useaankin kertaan) joita kahden vuoden kestoilu-uran aikana havaitsin. Alkuun se todellakin oli kiva pikku harrastus ja eri kuosisten vaippojen ostaminen hauskaa, mutta sitten tuli aika, kun mistään ei meinannut löytää sopivan mallisia tai pituisia vaippoja, omat vanhat vaipat eivät uudenveroisinakaan menneet kaupaksi edes pilkkahintaan, tuli vaippaihottumaa, ja no, kaksi lasta, ihan sairaasti kestopyykkiä ja vielä enemmän falskanneiden vaippojen sotkemia vaatteita. Siinä missä yhden lapsen vaipat tuntuivat menevän kaiken muun sivussa, niin elämän ja arjen muuttuessa aloin vihaamaan pyykkikoneen kellon kyttäämistä, haisevien ja kosteiden vaippojen jatkuvaa pesurumbaa, vaippakasojen äärellä vietettyjä iltoja jne. Tiedostan olevani tosi suorittaja-tyyppi mitä tulee tällaisiin valintoihin, ja siksi vain purin huulta ja nielin tappioni. Siis pesin, ripustin kuivumaan, viikkasin kaappiin, puin, riisuin, säilöin, pesin, jne. Joka päivä, koko ajan. Olen varmaan sen verran huono housewife, että tarvitsin sen tunnin päivässä muille kotiaskareille. :)

  VastaaPoista
 49. Tässä taas huomaa, miten jotkut ovat vetäneet TEIDÄN PERHEEN ratkaisusta melonit nenäänsä. Huh, huh! Jos tässä jotain äitipisteitä jaetaan, niin kaksi vuotta täyskestoilua on musta jo tosi hyvin. Se ei näköjään kaikille riitä, mutta onneksi jokainen määrittelee itse oman elämänsä. Tsemppiä! Eiköhän tärkeintä lastenhoidossa ja kasvattamisessa ole rakkaus ja huolenpito lapsia kohtaan. Teet mitä tahansa, niin aina löytyy joku, jonka omaan kokemusmaailmaan toisen tekemät ratkaisut eivät sovi.

  VastaaPoista
 50. Samaista hiljaista häpeää "epäonnistumisesta" koin pitkään itsekin, ja tämän tekstin kirjoittamisen myötä tein niin ikään synninpäästön, koska jos ihan oikeasti ajattelee asiaa isommassa mittakaavassa, niin EI NE OLE KUIN VAIPPOJA! Ei niistä tarvitse tai kannata kokea syyllisyyttä! Isommat valinnat ja päätökset kantavat eteenpäin :)

  VastaaPoista
 51. Kiitos tästä postauksesta!
  Väännettiin mun miehen kanssa pitkään kättä tästä aiheesta.
  Hän halusi että kestovaippaillaan ja mä olin sitä mieltä etten halua siihen lähteä. Hoidan kodin ja vauvan lähes kokonaan itsekseni, kun mies on paljon poissa - joten ylimääräinen pyykki ei houkuta. Ja vielä kun pyykinpesu on kotitöistä se inhokki, kestovaipoille tuli sanottua aika jämäkkä ei. Pitkään se kuitenkin kaihersi, että olikohan sittenkään oikea ratkaisu mutta kun luin tän niin tajusin:
  jokainen perhe tekee omat ratkaisut ja itse tietää mikä on omalla kohdalla toimivin vaihtoehto.

  VastaaPoista
 52. […] Homō hominī lupus est, niin mites se äiti toiselle sitten. Anna oli aivan oikeassa, kun uumoili kestovaippapostauksensa synnyttävän keskustelua. Mutta ei hän tai kukaan muukaan voinut varmasti aavistaa, että iltaan […]

  VastaaPoista
 53. Kaksi vuottahan on jo tosi tosi hyvin. Jotku ei jaksa yhtä ainutta vaippaakaan (kuten allekirjoittanut). Pyykkiä tulee muutenki niin paljon, ettei oikein huvittanu ajatus alkaa jotain paskavaippapyykkiä pyörittään vielä erikseen. Ja hohoi kuka _oikeasti_ laittaa ne sitä itseään sisältävät vaipat muun pyykin sekaan?! Vaikka pesisin ne 90 asteessa en vois kuitenkaan ikinä niitä vaatteita enää pitää mielikuvien takia ko ne jossain kakkavedessä siellä koneessa on pyöriny. Puhumattakaan siitä hajusta, meillä on keittiö ja kodinhoitohuone vierekkäin, että hyvää ruokahalua vaan kakan hajussa... Säälittää nää ihmiset joiden elämä täyttyy jostain hippeilystä ja omasta mielestään niiden valinnat on niin täydellisiä että ne voi tulla arvosteleen muita ihmisiä. Maapallo on joka tapauksessa tuhoon tuomittu,vaikka ei käyttäiskään puolta hereillä olo ajastaan vaippojen pyörittelyyn. Mulla ainaki on muutaki elämää. Kannattais varmaan käyttää tuoki energia mitä meni noiden kommenttien kirjoittamiseen vaikka siihen, että yrittää saada kiinalaiset ymmärtään mitä tarkoittaa kierrättäminen..?

  VastaaPoista
 54. No voi hyvänen aika, mikä kohu tästä syntyi. :) Minusta oli vain mielenkiintoista lukea, miksi joskun mielestä kestovaippojen käyttö on vaikeaa. Uskon, että tällainen postaus on myös hyvä siksi, että siitä saa vertaistukea muut, jotka ovat kokeneet sen hankalaksi. Että eivät he ole huonoja äitejä, jos lopettavat kestoilun. On mielestäni turha sanoa, ettei kannata tehdä siinä niin vaikeaa. Se mikä toiselle on helppoa, on toiselle vaikeaa, koska olosuhteet ovat erilaiset ja me ihmisinä olemme erilaisia.

  Itse olen ollut yllättynyt siitä, miten helpoksi olen kokenut kestoilun. Pari-kolme koneellista pyykkiä viikossa, enkä mitenkään asettele vaippoja kaappiin, senkun nakkaan. Tilaakin ne vievät vain yhden hyllyn. Meille kuori + imu yhdistelmä on ollut toimiva, ohivuotoja ei juuri ole tullut. Itseasiassa eniten ohivuotoja on tullut kertakäyttövaipolla reissussa. :) Tämän täytyy olla lapsesta riippuvaista. Itse koen myös, että kertakäyttövaipoista syntyy enemmän hajuhaittaa, enkä jaksaisi jatkuvasti viedä roskista ulos, kun se jo nyt meinaa jäädä viemättä. Niin me ihmiset ollaan erilaisia. :)

  En ole kuitenkaan ehdoton kestoilun suhteen, reissussa meillä on aina kertsit. Lisäksi kertsit on aina neuvolassa, koska en uskalla poiketa joukosta. :D En itsekään ole varma, jaksaisinko käyttää kestovaippoja, jos lapsia olisikin kaksi ja pyykkiä tuplamäärä, en ole sentään niin innokas pyykkääjä.

  Voi hyvinkin olla, että siirrytään kertseihin, kun aletaan harjoitella todenteolla pottaan pissaamista. Nyt kakat tulee melkein aina pottaan, mutta luulen, että pissan kanssa pitäis olla nopeampi systeemi eli housuvaipat. Ei vain olla vielä pidetty kiirettä, kun neiti on vasta puolitoista. Mulla ei ole aikomustakaan ostaa housuvaippoja kestoina, koska tässä kestoilussa on mulle ollut kyse ennen kaikkea rahansäästöstä ja niillä olis aika kovasti hintaa. Kaikki kestovaipat ollaan saatu 150€:lla yhden lastentarvikeliikkeestä loppuunmyynniistä. Vaikka lasketaan sähkö ja vesi päälle, plussan puolella ollaan ihan varmasti ja reilusti.

  Tsemppiä kurjien kommenttien kanssa. En ymmärrä, miksei äidit voi keskustella imetyksestä, synnytyksestä, vaipoista tai melkein mistään muustakaan ilman, että joku vetää herneet nenään. Sun blogi on ihana ja todellakin hienoa, että olet noin kauan jaksanut kestoilla. :)

  VastaaPoista
 55. Miksi ihmiset eivät saisi olla erimieltä asioista? Miksi kerran aloitettu esim. kestovaippailu pitäisi viedä loppuun halusi tai ei? Miksi mieli ei saisi muuttua matkan varrella? Keksisin miksi-kysymyksiä loputtomiin aivan kuin kyselyikäinen lapsi. :)

  Meillä ei todellakaan ole kestoiltu. Ensin asuimme pienessä kaksiossa jossa vessaan sai melkein peruuttaa.. Ei siis tullut mieleenkään että siihen komboon olisi sysännyt mitään ylimääräistä. Uusi koti on isompi mutta vessaan mahtuu edelleen vai aivan välttämätön. Kuivausrummusta vain haaveilen ja ripustelen pyykit kuivumaan sinne huoneeseen mihin ne silloin sattuu sopimaan. En siis edes isomman kodin vuoksi rasittanut mieltäni edes ajatusmatkasta kestoiltun maailmaan.

  "En tunnistanut meidän kestoilua kirjoituksestasi"-kommentit hämmensivät. Sanoitko kirjoittavasi ajatuksia Miettisten tai Koivistojen kestoilusta? Et, vaan juuri teidän perheen kokemuksista.

  Ihmiset (ja varsinkin äidit) asettuvat heti mielipuoliseen puolustusrintamaan jos joku on erimieltä valinnoistaan kun he.

  Kiitos tästä kirjoituksesta!!!
  Ja iso hatunnosto niistä kahdesta kestoiluvuodesta kahden lapsen kanssa. Minusta ei olisi ollut eikä ole siihen ikinä!

  VastaaPoista
 56. Hyvä teksti kyllä. Tykkään siitä, että kirjoitit niin rehellisesti ja avoimesti ja ennen kaikkea kokemuksella. Mitä tahansa saa kritisoida kokemuksesta - mun mielestä eniten haittaa kestoilulle ja yleiselle mielipiteelle ekoasioista tekevät ne, jotka lyttäävät koko ajatuksen suureen ääneen edes kokeilematta. Mä pidän kestoilua ennen kaikkea ekologisena valintana, mutta tietysti hurahduttavan nätit kuosit ja se, ettei vaippoja tarvitse kantaa usein kaupasta kotiin, auttavat säilyttämään motivaation! :)

  Kestoilun voi kokea todella hankalaksi, jos sitä vertaa ajatuksissaan kertistelyyn. Eli jos esim. on lykännyt kestoilun aloittamista vauvalla ajankohtaan x asti ja tottunut sillä aikaa kertiksiin - minusta tuntuu, että siirtyminen on monelle vaikeampaa kuin heti sairaalasta kotiutuessa aloittaminen olisi ollut. Meilläkin on ollut kaikenlaista kiusaa, ohivuotoja, haisevaa kylppäriä, käsisuihkun puutetta, ison paketin päällä kinnaavia bodyja, vaippaihottumaa, yökötteleviä sukulaisia... Aikamoinen motivaatio saa olla luonnon pelastamiseen, että jaksaa jatkaa.

  En ole ikinä kestottanut kahta lasta yhtä aikaa, ja yhdestäkin on parisen vuotta jo. Mä ihailen sitä sisua, jolla olet jaksanut yrittää. Se että tässä vaiheessa alkaa käyttää kertiksiä ei mitenkään kumoa sitä, mitä teidän perhe on jo saanut aikaan! Mulle imetys oli kivuliasta, mutta onnittelen vieläkin itseäni siitä, että taistelin melkein vuoden sen kanssa silti. Jokainen kerta on kotiinpäin, niin imetyksessä kuin kestovaipoissakin, eikös?

  VastaaPoista
 57. Kolme taittoimua? Huh, eipä ihme, että koet homman epämukavaksi ja pyykkiä tulee. Meillä täyskestoillaan yhden lapsen kanssa. Taittoimut ovat käytössä reissuvaipoissa ja vain yksi kappale. Se riittää jo useammaksi tunniksi! Vaippoja menee 4-6 kpl päivä, pyykkiä pestään joka toinen päivä ja mitään ihottumaa tms. ei ole tullut. Ohivuotoja tuli kunnes löydettiin sopivat vaipat (sisävaippa joka on todella ohut plus vuotosuojallinen kuori). Nyt menty jo yli 8 kk ilman yhtään ohivuotoa. Lapsella on ikää 1 v 1kk ja tossa se taapertaa kestovaippa päällä, vaippa joka on yhtä ohut kuin kertakäyttönen. Yksi syy muuten ohivuotoihin on se, että paketti on liian täynnä. Siinä imun ja kuoren välissä pitäisi olla sellainen tyhjä kouru, että homma toimii. Harmi kun luovutit, mutta kukin tyylillään. Itse en pysty elämään sen jätekasan kanssa mikä kertakäyttöisistä vaipoista jää jälkeen.

  VastaaPoista
 58. Kiinnostava kirjoitus -kiitos siitä! Niinkuin joku aiemmin totesi: ihan kuin kyseessä olisi uskonto, jota ei voisi mitenkään kyseenalaistaa ja epäilä :) Että pitää tulla ns. ulos kaapista kokemuksiensa kanssa..

  Meillä toistaiseksi kestoillaan, mutta luulen että kesällä, kun on kaksi vuotta kestoilla menty, siirrytään osittain kertiksiin ihan vaan ajan riittämättömyyden vuoksi. Meillä vain yksi lapsi, mutta aikaahan vaippajärjestelyihin menee. Muutoin meillä kestot toimii ihmeellisen hyvin, mutta on varmasti kovin tapauskohtaisia nämä muut kestoilun ongelmat: ihon kestäminen, falskaukset ovat meillä ihan tuntemattomia jostain tuntemattomasta syystä. Hajuhaittoja on satunnaisesti. Jokainen sitten ihan näistä käytännön kokemuksista ja omasta kiinnostuksesta tekee ratkaisunsa - ei tässä sen ihmeellisempää mystiikkaa ole mielestäni takana.

  VastaaPoista
 59. Mua jäi ihmetyttämään, että miten tää yhtälö voi olla tosi: olet 300 eurolla ostanut 20 euron vaippoja (=yhteensä 15 vaippaa) kahdelle lapselle ja kokeillut kaikki (monet) eri yhdistelmät, mallit ja materiaalit ja täyttänyt vaipoilla kolme kaappia. Vähintäänkin tuo rahamäärä on alakanttiin väkisinkin. Vai puuttuiko siitä nolla? Tämä siis ihan blogauksen lukemisen herättämä utelias kysymys, ilman moitteita tai arvolatausta.

  Ja sitten kommenttini kestovaippailuun: Mulla on kokemusta kahdesta lapsesta kestoissa (ei yhtäaikaa kuin ihan vähän aikaa), toinen suuri, nopeasti kasvava ja paljon kerralla, mutta harvoin, pissaava poika ja sitten pieni ruippana tyttö, joka pissasi vähän kerrallaan, mutta usein. Samat taskuvaipat sopi fyysisesti molemmille (Muksut ja Onnibumit), mutta pojan pissoille niissä ei oikein riittänyt tila riittävälle määrälle imua. Kummallakin toimi parhaiten harso + tuhti bambuimu kaverina pojalle aina ja tytölle pidemmälle vaihtovälille. Kuorena vuotosuojalliset pul-kuoret tai jotkin villakuoret. Harsot oli myös varsin helppo pestä ja kuivattaa (ei rumpua). Pyykkihuollosta en pidä, joten senkin joka kolmas päivä tapahtuvan harsopyykin pesun ja ripustelun koin työlääksi. Vaippojen säilyttäminen ei meillä aiheuttanut hajuja tuolla pesutahdilla (ellei laittanut vaippoja suunnilleen kakkoineen veteen likoamaan niiksi pariksi-kolmeksi päiväksi). Etukka huuhteluaineena piti niin koneen kuin vaipat hajuttomina. 9kg koneeseen mahtuu muuten todella monta harsoa.

  Nuorimmainen on vuoden verran tarvinnut enää öiksi vaippaa eikä joka yö edes mene vaippa märäksi, joten en ole jaksanut yhden satunnaisen vaipan vuoksi pitää vaippapyykkiä kierrossa ja siirryimme ympäristömerkittyihin kertiksiin. Niiden raijaaminen kotiin ja kodista ei tällä määrällä ole merkityksellistä, mutta jos vaippoja menisi joka päivä useita, se alkaisi kyllä syödä ja valitsisin mieluummin sen harsopyykin pari kertaa viikossa.

  Nää ratkasut on kuitenkin aina perhekohtaisia, oli rohkeaa, että kerroit teidän tarinan ja oman kantasi kestoiluun, vaikkei se _minun_ kokemukseni mukaan olekaan todellisuutta vastaavaa. Kirjoittaessa voi toki käyttää dramatisointia ja uskon, että tämäkin tarina on osin värittynyt tai vääristynyt kokemiesi tunteiden kautta eikä siinä mitään väärää ole. Kestoista kertiksiin siirtymistä demonisoidaan ja siitä syyllistetään ihmisiä ihan turhaan. Yksikin kesto päivässä on vuodessa 365 kestoa kaatiksella vähemmän, täähän se on se slogan ja kun tuo on hyväksyttyä osakestoilua niin on sekin, että ensin täyskestoilee, sitten täyskertistelee.

  Nää äitiysjutut vaan tuppaa nostamaan tunteet pintaan niin hyvässä kuin pahassakin. Tsemppiä sulle!

  VastaaPoista
 60. Mäkin kestoilin reippaasti esikoisen koko vaippaiän. Sitten syntyi kaksoset, ja kestoilin kolme viikkoa, kunnes mies sai mut vakuuttuneeksi siitä, että mieluummin tingitään kestoista kuin perheen mielenterveydestä. Aika ja energia ei yksinkertaisesti riittäneet siihen pyykkirumbaan (haju ei meillä ollut ongelma). Vauvavaiheesta päästyä osakestoiltiin sitten sen verran (vaippa tai pari päivässä), että kestot maksoi itsensä takaisin.

  Eli munkin kokemus on, että yhden lapsen kanssa se meni ihan ok, vaikka vaivaa siinä tietysti oli enemmän kuin kertiksissä, kahden kanssa kestoilu oli sitten mulle mahdotonta.

  VastaaPoista
 61. Jännä homma koska meillä se oli ihan toisinpäin kun jonkun aikaa kertsejä käytettiin ja myöhemmin yhdellä reissulla niin se oli ihan täyttä tuskaa. Ne vuoti mikä merkki mistäkin ja parhaat kaikkialta, ihan kaikkia kokeiltiin. Vaatteet oli koko ajan märät ja reissussa piti pysähtyä tunnin välein vaihtamaan kaikki vaatteet. Ja sänky oli aina kusessa mikä ei oikein naurattanu kun perhepedissä nukutaan.. Ja se haju! Aivan kauhea kuolemakäry. En tiedä mitä ne kemikaalit niissä on mutta kuseen yhdistettenä hyi kalma mikä käry. Kai siihen nenä lopulta tottuu mutta ihan hirveetä jos jossain perhekerhosssa joku vaihtaa kertsivaippaa, ei kehtais oikein juosta oksentamaankaan. Ja kun me asutaan maalla niin se jätemäärä ja sen hinta. Pitäisi muistaajaksaa tilata ylimääräset roska-autokäynnit ja ne on melko hinnakkaita. Ja pisteenä iin päälle vaippaihottumat mitkä kertseistä tuli. Kestoilla on ollut paljon helpompaa homma kyllä. Pyykkääminen ei sinänsä tunnu työläältä vaikkemme omista kylppäriä sisätiloissa emmekä rumpua. Eikä mukulat ole päivähoidossa vaikka täyttä työpäivää teemme yrittäjinä. Joinain oikein hektisinä päivinä on jopa terapeuttista rauhoittua laittamaan vaippoja narulle. :) En koe hajua pahana kun se on ihan luonnollinen kusi ja paska vaan ja on lähtenyt koneessa teepuuöljyllä. Ja toki pyykkiä säästyy kun falskausongelma lähti niin ei tarvitse vaatteita ja lakkanoita yhtenään pestä. Makuasioita lienevät. Reissuillakin käytetään kestoja, ne on varastoituna autoon jos ei ole pyykkimahdollisuuksia matkalla. Sillon tiesti haju on aika tumakka kun kotona aukoo ja pitää pitkillä ohjelmilla pestä kunnolla.

  VastaaPoista
 62. […] Ehkä bongasittekin kahden vuoden kestoilukokemukseni päätöstunnelmista puolen vuoden hautumisen ja kertakäyttövaippailun jälkeen. Postaus herätti uskomattoman […]

  VastaaPoista
 63. Hmm, meille ostettiin kestoja varten jo etukäteen iso, kannellinen roska-astia. Sellainen hajunpitävä. On ainakin meillä pitänyt kestojen hajun poissa. Kertisten tuoksu sen sijaan on aivan kammottava, kun kannelliseen astiaan niitä välillä laittaa ja tuoksu pääsee tulvahtamaan..
  Meillä osakestoilu on ollut täydellinen vaihtoehto - kestoilen just sen mukaan, mitä jaksan ja huvittaa. Välillä koko päivä kertiksillä, välillä toisinpäin, mitä isompi lapsi, sitä enemmän kestoja, koska VVV/pissattaminen toimii kestojen kanssa aika hyvin yksiin. Kannellisessa roskiksessa kestokoneellinen täyttyy pikkuhiljaa useammankin päivän, kakat kun huuhtelee pois ennen "roskikseen" laittoa, lähtee riittävän hyvin pois pesussa. Välillä sappisaippuaa tahroihin, jos häiritsevät. Vaivannäön korvaa tietoisuus siitä, että tämänkin vaipan tilalla olisi voinut olla kertis, iso roska.
  Meillä ovat falskanneet sekä kertikset että kestot silloin tällöin, onneksi ollaan löydetty toistaiseksi meille sopivat vaipat muutamalla kokeilulla. Täydellinen yhdistelmä on ollut myös kertiksen päällä villavaippahousut öisin - on säästänyt monelta vaatekerran vaihdolta, kun yöpissat tulevat läpi.

  VastaaPoista
 64. Meillä on kestoiltu nyt rapeat kaksi vuotta, tosin jossain vaiheessa siirryttiin yövaipoissa ja matkoilla kertakäyttövaippojen käyttöön. 80% kestoilu 20% kertakäyttövaipoilla, 1,5-2-vuotiaan lapsen kanssa, on ollut aika hyvä kombo.

  Ei kiristä pinnaa liikaa. Kun tykkää pyykinpesusta, mutta vihaa roskien vientiä, tämä on ollut ihan hyvä tasapainotila. :)

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/2014/02/23/kaksi-vuotta-kestovaipparallia/

  VastaaPoista
 65. […] ne kestovaipat. Niistähän syntyi vaihteeksi aivan suoranainen kohu, kun upea Kaksplussan Lapsellista-bloggaaja meni ja avoimesti myönsi luovuttaneensa niiden kanssa. Kahden vauvan verran hän jaksoi, […]

  VastaaPoista
 66. Hienosti olet jaksanut kestoilla, aivan älyttömän hyvin! Itse en jaksanut edes yhden kanssa. Etukäteen oli varma, että täyskestoilen aina ja kaikkialla, mutta nopeasti huomasin, että ei musta ole siihen. Suurimmaksi ongelmaksi koin kakan huuhtelun vaipoista ennen säilytystä ja pesua. Maitokakka ei todellakaan lähtenyt millään suihkutuksella, vaan sitä piti myös hinkata, eikä sittenkään meinannut lähteä. Meilläkin kestot falskasivat huomattavasti useammin kuin kertikset. Kysyjille väitin että meillä osakestoillaan, vaikka oikeasti välillä käytettiin täysin kertakäyttöisiä.

  Luovutinkin, kun vauva oli n. 4 kuukautta. Kannoin huonoa omatuntoa siitä. Palasin asiaan uudella innolla, kun hän oli vuoden. Ostin kassillisen käytettyjä vaippoja ja eikun käyttämään. No, isommalla lapsella pissat on isompia, ja sai olla tiheästi vaihtamassa vaippaa ja silti falskasi. Kakka ei edelleenkään tipahtanut siististi vaipasta pois, vaan oli löysää ja sitä piti huuhtoa ja huuhtoa. Koin edelleen myös huuhtomisen vaikeaksi, puoli vaippaan roikkui vessanpöntössä ja silti pesuvettä roiskui laittialle. Pesin puolityhjiä koneellisia, en minäkään halua omia vaatteitani vaippalastin sekaan. Paketistä tuli kamalan iso, ja pian nämäkin vaipat jäivät pieneksi.. Uusia en enää ole ostanut, vaan kertiksiä ollaan käytetty. Huono omatunto on, mutta ainakin kokeilin.
  Haju oli toki tyrmäävä, mutta me säilytimme likaisia vaippoja ämpärissä kannen alla (ilman mitään vesiä tai etikoita) jolloin haju tunki nenään vain kannen avatessa.

  Kertikset on helppoja, mutta niissä vaivaa huono omatunto: hirveä määrä roskaa ja päästöjä kaatopaikalle. Myös kemikaalit vaivaavat, kun ei tiedä vaikuttavatko ne jotenkin lapseen. Uudet kertikset haisee enimmäkseen, nyt olen tosin löytänyt merkin joka ei haise ja on joutsenmerkitty. Kertis-vaipparoskis haiseen kyllä kannen avatessa, mutta ei kyllä päästä lähellekään pissaisten kestovaippojen aromia... Brrrh. Kertiksestä se kakka kumma kyllä tipahtaa helpommin roskiin kuin kankaasta.

  Kertisten kaupasta raahaaminen ja roskien vieminen ei mielestäni ole edes mainitsemisen arvoisia ongelmia, kun kestovaipparalliin vertaa...

  VastaaPoista
 67. "Kertiksestä se kakka kumma kyllä tipahtaa helpommin roskiin kuin kankaasta. "
  tipahtaa PÖNTTÖÖN piti sanomani.
  Vielä lisään, että tahroja en käsitellyt, eikä niitä meidän vaippoihin tullut. Liekö kakan koostumus jotenkin erilaista..:D

  VastaaPoista
 68. Ah, kirjoitusvirheet. Tarkoitin, ettei kestovaipan laittaminen kerran päivässä mitenkään itsestäänselvästi tarkoita että kertakäyttöisiä kuluisi 1 vähemmän.

  VastaaPoista
 69. Tekee ihan hyvää ravata siellä roskalaatikolla, siinä saa liikuntaa :) Samalla voi vaikka kantaa lasta rintarepussa ;-)

  Terveisin kolme lasta kertakäyttövaipoissa

  VastaaPoista
 70. Kiitos tästä postauksesta! Olin kyllä todella yllättynyt, kun näin tämän postauksen. Olet hienosti kestoillut kahden lapsen kanssa hyvin pitkän ajan. Kaksi vuotta kahdella lapsella yhtäaikaa, en osaa edes sanoa millaista se on ollutkaan. Itsellä kokemusta yhdestä kertsikäyttäjästä. Esikoisella oli ja tuli todella paha vaippaihottuma mm ja se haju niistä vaipoista oli vastenmielinen.

  Kuopusta odottaessa ajattelin vaan, että mitä jos kokeilen kestoja. Ajattelin, ettei se olisi meidän juttu ollenkaan. Enkä tiennyt tuon taivaallista koko asiasta. Opiskelin tietoa ja ostelin erilaisia vaippoja.

  Kestoilu aloitettiin vauvan ollessa viikon ikäinen. Esikoinen tuolloin yli 5v eikö enää vaippoissa ollut pariin vuoteen.

  Meillä aloitettiin Imse Vimsen sisävaippa+kuori systeemillä ja toimi ekat 2kk. Jouduin toki lisäämöän yhden imun lisää vaippaan. Sitten kokeilin kaikenlaisia muita vaippoja mitä ostin. Parhaimmin toimivat yhdenkoon taskuvaipat ja niillä mentiin koko 2,5v. Öisin käytettiin 4kk alkaen BumGeniuksen yhdenkoon vaippaa. Ei vaippaihottumia, eikä muita hankaluuksia.

  Likaiset vaipat säilytin kannellisessa astiassa, hajut pysy siellä, sieltä vain koneeseen. Pissan haju niissä oli ainoastaan voimakas. Eikä meidän tarvinnut käyttää etikkaa. Harvoin sappisaippuaakaan.

  Vaippapyykkiä pestiin kahden kolmen päivän välein, en kokenut työlääksi ollenkaan. RAkastin koko touhua ja kuoseja kaikkineen. Eikä ohivuotoja tullut kovinkaan usein.

  Käytettiin meillä kertsejä pidemmillä mökkireissuilla ja jos oltiin lyhyillä mökkireissuilla, pesin vaipat vasta kotina. En nyrkkipyykkiä harrastanut.


  Nyt esikoinen on 3,5v ja vielä haaveissa vauva jota haluan täyskestottaa.


  Tämä on ehdottomasti henk. Koht asia. En tuomitse. Jokaine tekee omat ratkaisunsa. Se mikä sopii toiselle, ei sovi välttämättä toiselle.

  VastaaPoista
 71. Siis anteeksi kuopus 3,5v pitää korjaamani..

  VastaaPoista
 72. Haha, mä en tajua miksi mulla nousee tästä bloggauksesta verenpaine. :D Mulle tämä asia ei ole koskaan ollut valinta siitä mikä on helpointa, vaan mikä tuottaa vähiten jätettä. Vauvat on harsotettu, eihän se helppoa tai kuivaa ole aina ollut, mutta ajatus siitä järkyttävästä maatumattomasta jätteen määrästä, joka kasvaa joka päivä, on tsempannut äärimmäisen paljon. Ja molemmat lapset ovat onneksi oppineet 2-vuotiaana myös kuiviksi, niin ei niitä vaippoja nyt kauhean kauan ole joutunut ajattelemaan. :) Tää nyt kuullostaa kauhean ylimieliseltä, mutta välillä täytyy ajatella asioita laajemmin. Tottakai ymmärrän, että on uupumusta ja silloin ei jaksa, mutta.. (En tiedä miksi tämä on mulle näin tunteita herättävä asia. Kuollaan me kumminkin, niin ei kai sillä väliä ole kuinka monta vaippaa tänne jää mädäntymään.. :D )

  VastaaPoista
 73. mulla jo kolmannen kanssa kestoiltu, tosin yöt usein kertisvaipailla, jos muut pesussa, tosi helppoa ja ostaa katosta roikkuvan toisen ja kolmannen telineen kylppäríin, jossa kuivattaa käytetyt vaipat odottamassa pesua ja kyllä se vauvan iho varsinkin näin helteillä niin mieluummin on kestovaipan kuin kertiksen kanssa, kertis hiostaa jne.

  VastaaPoista
 74. Mielenkiintoinen postaus. Mutta näin 2,5 vuotta kertiksiä käyttäneenä, sanoisin ettei nekään mikään autuus välttämättä ole. Ihan jo se että meille sopii esim vain yksi merkki, vaipat kustantaa 40€/kk. Nekin falskaa ja voi aiheuttaa ihottumaa etenkin jos ei pidä tiheää vaihtoväliä. Yölle ja päivälle omat mallit. Ja se jätteen määrä.. Huh. En ole mikään eko-elli, mutta onhan se ihan järjetön vuori jätettä mikä niistä vaippa-aikana syntyy. Mutta sellasta se on. Osakestoilu olisi ehkä se jaksamisen kannalta hyvä vaihtoehto ja varmasti säästää niin rahaa kuin luontoa.

  VastaaPoista
 75. Voin niin samaistua sun tekstiin, vaikka mulla vain yksi lapsi.. Kertsillä on helpompaa ja pyykin määrä vähenee. Meillä kanssa samaa ongelmaa, että kaikki mallit vuotaa reisistä tai mahan puolelta ja imua pitää olla aivan helkutin paljon, että voi olla edes sen 2 tuntia yhdellä vaippalla. Sitten se paketti on niin iso, että vauvaa ottaa päähän kun ryömiminen ja istuminen on hankalaa.. Oon aatellu, että oon saattanu aikasemmin jopa estää isolla kestovaippapaketilla lapseni motorista kehitystä, mikä ottaa päähän.. Peseminen hankalaa ja jatkuvaa rumbaa..

  VastaaPoista