Social Media Icons

perjantai 23. toukokuuta 2014

Ajatuksia kestovaippailun lopettamiskeskustelusta

32 kommenttia Share It:
Niin. Ehkä bongasittekin kahden vuoden kestoilukokemukseni päätöstunnelmista puolen vuoden hautumisen ja kertakäyttövaippailun jälkeen. Postaus herätti uskomattoman määrän keskustelua eri kanavilla, mikä on tietysti hieno asia. Se, minkälaiseen sävyyn asiasta toisinaan keskusteltiin ja minkälaisia spekulaatioita kestovaippailunlopettamispäätökseeni liitettiin, oli kuitenkin aika jännittävää. Ajattelinkin vastata keskusteluissa (sekä blogissa että sen ulkopuolella) heränneisiin ajatuksiin, kysymyksiin ja spekulaatioihin ihan omalla postauksellaan.

Jossain oli pohdittu, että kestovaippailun lopetukseen liittyy syvien patoumien, masokismin ja väärien vaipatusvalintojen lisäksi esimerkiksi loppuunpalamista ja mielenterveysongelmia. Ajatus on mielestäni aika jännittävä. Siis että voidakseni tehdä saman valinnan kuin valtavirta väestöstä, täytyy minun olla jotenkin yksinkertainen, katkera ja masentunut. Että vain tällaisten ihmisten kakkavaipat voivat haista vaikka ne huuhdottaisiin ennen varastointia. En tiedä, kuinka isolta osalta ihmisistä meni ohi se tosiasia, että me kestoilimme kaksi vuotta kahden lapsen kanssa ja etsimme erilaisiin ongelmiin erilaisia ratkaisuja, joten uskon olevani vaipatuskokemuksieni suhteen siinä tilanteessa, että voin todeta, että konseptissa todella olisi parantamisen varaa tai että valintana se ei vältttämättä sovi kaikille. Tulikivenkatkuisena vuodatuksena en negatiivisia kokemuksiani kokenut, eikä niin kokenut myöskään tekstin lukenut mies joka asuu meillä, tai anoppi, jonka luona kestovaippailimme viime kesänä putkiremontin aikaan 10 viikkoa. Enemmänkin tarkoituksenani oli nostella esiin niitä asioita, jotka itsekin viimeiseen saakka kielsin, mutta joita inhosin. Hajua, koko kodin vallanneita vaippoja jossain vaiheessa vaippakiertoa, kastuneita vaatteita, pyykkivuorta, ja rahaa, koska varsin maallisena  ja meillä talousasioista huolehtivana tyyppinä se tuntui minulle tärkeältä. Siis kuinka paljon rahaa olen ajan lisäksi valmis uhraamaan tähän "harrastukseen". Kahden vuoden soodapesujen, etikkaliotuksen, villahousujen lanoliinituksen ja vaippahuollon jälkeen vain tunsin tarvitsevani vähemmän kuluttavaa ja vähemmän haisevaa puuhaa.

Paikoin minua tituleerattiin perfektionistina joka purkasi oman epäonnistumisensa väritetyllä tarinalla kestoilun vaikeudesta. Perfektionistiksi tunnustaudun ja kuluttajana olen nykyään aika tyly - haluan kyllä vaalia ja suosia ekologisempia vaihtoehtoja sikäli kun se omaan arkeeni ja elämäntilanteeseeni sopii, mutten suostu loputtomiin painamaan villaisella tuotteiden tai valintojen huonoja ominaisuuksia. Jos luomurasva saa ihoni kukkimaan, on ihan sama, onko se luomua vai ei. Luonnonkosmetiikkavalmistajan variseva ripsiväri on huono, samoin biohajoava puhdistusaine jossei sillä voi siivota hinkkaamatta pintoja rikki rystyset valkoisina. Siksi aloin inhoamaan (KESTO-)vaippoja, joiden kuminauhat ajan saatossa lörpähtivät, tarroja, jotka aukesivat pesukoneessa ja raatelivat kavereina pesussa olleet pyyhkeet, hajuhaittoja ja sitä tosi asiaa, että koko meidän kotimme oli täynnä jossain vaiheessa vaippakiertoa olevia vaippoja. Aloin vihaamaan sitä, että jokaisena hengähdyshetkenäni kahden pienen lapsen kanssa jouduinkin lajittelemaan vaippoja tai täyttämään konetta. Sitä, että hoitolaukussani haisi PUL-pussissa puolikkaan ruokakassin kokoinen satsi likaisia vaippoja. Miten kestoilusta on saatu noin vaikeaa, moni kysyi, ja mietittiin, kuinka paljon tarinaani on väritetty. Se tuntui ehkä pahimmalta.

Se, että minun tai meidän perheemme henkilökohtainen kokemus ei vastaa jonkun muun kestovaippailevan ihmisen kokemusta asiasta, ei tarkoita, että minun ajatukseni olisivat sen väärempiä kuin hänenkään. Jos en saa sanoa ääneen huonoja kokemuksia kestovaippailusta vain siksi, ettei joku asiaa harkitseva hylkäisi ajatusta kestoilusta, niin kuinka enää voisin jakaa missään rehellisiä kokemuksia yhtään mistään asiasta? En ole ikinä tuominnut kenenkään muun erilaista valintaa lastentarvikkeiden tai äitiyteen liittyvien kysymysten suhteen, en oli kyse sitten imetyksestä, perhepedistä, kantamisesta tai kotiin jäämisestä. Vaikka minulla on ystäviä, jotka kokivat imetyksen sitovaksi ja hankalaksi, en ole ikinä ajatellut heidän olevan jotenkin huonompia, liioittelevan tai että heidän kokemuksensa asiasta olisi jotenkin vähäpätöisempi tai väärä vain siksi, että olen itse imettänyt kumpaakin lasta pitkään ja ruokkinut heidät vain äidinmaidolla suositusten mukaan puolen vuoden ikään saakka. Meidän kokemuksemme ovat vain erilaisia, valinnat erilaisia, meille kummallekin parhaiten sopivia. Ja mitä jonkun toisen erilainen valinta on minulta pois?

Ehkä eniten kritisoitiin sitä, etten nostanut osakestoilua yhdeksi vaihtoehdoksi vaan olin ehdoton ja "varmaankin hiukan tyhmä". Syynä ei niinkään ollut suorittaminen, totaalikieltäytyminen tai oma yksinkertaisuuteni, vaan se, että osakestoilu kahden kanssa on kaikista mahdollisista vaihtoehdoista varmaankin kallein. Meidän tapauksessamme kertakäyttöiset vaipat matkoilla ja öisin olisivat tarkoittaneet sitä, että meillä olisi käytetty yksi tai kaksi vaippaa päivässä kotona. Vaippoja, joiden kuminauhat vaativat jatkuvaa pesua jotteivat ne hapertuisi, jotka silti tuoksahtaisivat jossain pidemmän pesuvälin ja puolikkaiden koneellisten (ne kun kuluttavat ihan yhtä paljon sähköä kuin täydetkin) täyttämisen välillä. Osakestoilu ei ratkaise myöskään ohivuotoja eli kastuneita bodyn reunoja tai etuosaa, vaippaihottumaa jota aiheuttivat niin märkä vaippa kuin kaikki kuivaliinapinnatkin ja no, sitä hajua.

Paljon hämmennystä aiheutti myös kylpyhuonesuunnittelu. Kaikki eivät ehkä tiedä, että kylpyhuoneemme remontoitiin viime kesänä putkiremontin yhteydessä kun kaikki seinät ja lattiat revittiin auki, eikä muita mahdollisuuksia siis ollut. Teimme oman kylpyhuonesuunnitelman, jossa esimerkiksi muutimme vesipisteiden, vessanpöntön ja pesukoneliitosten paikkaa meille toimivammaksi. Tällöin esimerkiksi bidee-suihkua ei olisi ollut mahdollista asentaa ilman erikoisjärjestelyitä ja toiveenani oli, että pienen peppupesulavuaarin ja pienen, kiinteän hanan lisäksi pesutoimenpiteitä voitaisiin helpottaa bideesuihkumahdollisuudella. Samassa yhteydessä halusimme runsaammin kaappitilaa kylpyhuoneeseen, koska aiemmin kestovaipat olivat pursuilleet epämääräisistä muovikoreista pesukoneen päällä jne. Meillä todellakin on kokonaisen päätyseinän mitalta puolikkaita kaappeja ja avohyllyjä, joissa ennen säilytettiin kestoja. Kolmas pyykkikori ja siis ylimääräinen pyykkikaappi lisättiin suunnitelmaan myös niin ikään kestopyykkiä ajatellen. Lattialämmitystä ei asennettu, vaikka sen samaan hintaan olisi saanutkin, siitä syystä, että edellisessä kodissamme, kaksiossa ja sen ainoassa wc-tilassa vaipat haisivat lattialämmityksen vuoksi. Vaippa-aika on toki lyhyt, mutta kuopuksemme oli tuolloin vauva, esikoinenkin vaipoissa ja toiveissa oli jo silloin kolmas lapsi. Siis kolmas vaipatettava.

Koin, että vain etsimällä lisää tietoa, erilaisia vaipatusmahdollisuuksia ja erilaisia huoltomenetelmiä olisin voinut helpottaa kestoiluamme. Kadottaa ehkä sen kalman hajun, helpottaa ohivuotoja ja näin ollen myös muun pyykin määrää. Käytin kuukausia ennen kuopuksen syntymää etsien tietoa vastasyntyneen vaipattamisesta, ostin erilaisia vaippakombinaatioita ja kokeilin kaikkea mahdollista. Kysyin, kysyin, kysyin. Etsin tietoa. Ja silti mietitte, kuinka olenkaan tehnyt jotain väärin? Kenties ostanut vain kiinalaisia halpavaippoja tai unohtanut sen seitsemännenkymmenennen suomalaisen vaippavalmistajan, jolla olisi ollut parhaat reisikuminauhat ikinä. Olin sikäli onnellisessa asemassa, että lähipiiristäni löytyi runsaastikin kestovaippailun samoista syistä jättäneitä ihmisiä, joilta ostin todella edullisesti suuria määriä vaippoja. Kirpputorilla myin kolme Ikea-kassillista vaippoja yksi mokoma pyörii vielä nurkissa. Enimmän osan ylimääräisistä imuista myin viikolla könttähintaan; 8 euroa postikulujen jälkeen, kaksi kiloa vaippojen sisuksia. Aika suuren määrän vaipoista ostin myös uutena tarjouksista, bloggaaja-alennuskoodeilla, sain blogin kautta tai ompelutin ystävilläni. Meidän kierrossamme olleet kestovaipat sain siis edullisesti, ja kuten aiemmassa tekstissäni totesin, jää summaksi silti +/- 0 verrattuna kertakäyttövaippoihin. Emme siis varsinaisesti pakkaile tavaroita Thaimaan riemulomalle kaikilla kestovaippailulla säästetyillä euroilla, toisin kuin minulle kolme vuotta sitten suitsutettiin.

Olen mielissäni postauksen herättämästä keskustelusta, tietenkin, mutta surullisimmalta tuntuu se, että edelleenkään negatiivisille käyttökokemuksille ei ole tilaa ilman katkeroituneen perfektionistiakan leimaa. Kerrotaan, kuinka olen ladannut tähän liikaa odotuksia, mikä varmasti pitääkin paikkansa. Kun aikoinaan kyselin kestovaippakäyttökokemuksia, jakautuivat ihmiset kahtia: niihin, jotka eivät olleet kokeilleet mutta arvelivat sen olevan hankalaa, ja niihin jotka kestovaippailivat ja kertoivat, kuinka he ovat säästäneet sillä rahaa, luontoa, lapsen ihoa, jätevuorta ja välttyneet vielä kalman hajuiselta vaipparoskikselta. Ratkaisuhan kuulosti siis täydelliseltä! Helpolta, hauskalta, taloudelliselta, ekologiselta. Vaippa kuin vaippa, tämä vähän parempi, kelasin. Ja nyt kun itse kaksi vuotta ja kahden lapsen kanssa kestoilleena totean, ettei tämä homma nyt ollut pelkästään ihanien piparikukkakuosien keräilyä ja pyykkäämistä kaiken muun sivussa, niin minut kivitetään, sillä joku kestovaippailua harkitseva voisi tästä säikähtää ja ostaa paketin Pamperseja. Jos kestovaippailu todella on niin mutkatonta ja helppoa, niin eikö joukkoon todella mahdu henkilökohtaiseen kokemuksen soraääni? Kuten todettu, niitä hehkutuskokemuksia löytyy foorumillisten verran.

En haluaisi vedota enemmistöargumenttiin, koska tiedän mitä sanotaan paskasta ja miljardeista kärpäsistä, mutta ymmärrän kyllä, miksi joku valitsee kertakäyttövaipat. Tai kokee kestovaipat työläiksi - minusta ne ainakin olivat sitä.

Tosiaan, enemmän tällaisissa keskusteluissa olen minun mielenterveyden tilani spekuloimisen sijaan huolissani siitä, ettei omiakaan valintojaan tai kokemuksiaan voi selittää tai avata ilman että leimautuu typeräksi, välinpitämättömäksi tai valehtelijaksi. Eroavat kokemukset kun tarkoittavat toisille valheellisia tai epäaitoja kokemuksia. Olisi ehkä syytä muistaa, ettei oma, ei minunkaan, kokemukseni mistään asiasta ole yleistettävissä universaaliksi totuudeksi. Minä käytän kestotiskirättejä, kestositeitä, kuukuppia, kestonenäliinoja ja harsoja talouspaperin sijasta, mutta kestovaipat koin ongelmallisiksi vaikka viimeiseen hetkeen saakka kuvittelin vain tekeväni jotain väärin (ja yritin enemmän, tuomittavaa sekin) kun en muiden tavoin saanut hommaa pelittämään.

PS. Pesukoneesta ja pyykkimääristä levisi epäuskoisia spekulaatioita niistäkin, joten ajattelin tehdä pienen tarkennuksen. Kuten aiemmassa tekstissäni kirjoitin, syntyi meille vaippojen ohivuotojen takia muuta pyykkiä, jota en halunnut pestä kakkavaippapyykin kanssa. Pesukoneen hintaa en laskenut kestoilukustannuksiin mutta sen käyttämän sähkön hinnan kuitenkin. Se kun on vaippoja pestessä ylimääräinen kustannus, jota loogisesti emme enää kestovaippailun lopettamisen jälkeen joutuneet maksamaan. Jokainen voi itsekseen laskea, kuinka paljon ylimääräistä pyykkiä tekee se, että jokaisella vaipan vaihdolla sai vaihtaa myös vaatteet. Siksi pyykkikone lauloi joka päivä vaikka vaippojen pesuväli hivenen pidempi olikin. Onkohan tämä "ristiriita" nyt selvitetty?


Seuraa meitä Bloglovinissa FacebookissaInstagramissa (@lapsellista) tai Blogilistalla (Huom! Blogilistan osoite on muuttunut!).

32 kommenttia:

 1. En edelleenkään ihan ymmärrä, miten kakkaantuneita ja pissaisia vaatteita ei voi pestä samassa koneessa kakkaantuneiden ja pissaisten kestovaippojen kanssa. Puuvilla pestään kuudessakympissä, samaten vaipat...?

  Lisäksi edelleen vaippamallissa on jokin ongelma, jos ohi- ja läpivuotoja tulee jatkuvasti. Ei niitä kuulu tulla, ei kertsien eikä kestojen kanssa.

  Jokin tässä ei nyt natsaa.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus! Välillä pistää ihmettelemään, miksi se, että joku valitsee toisin kuin mitä itse tekee, on niin provosoivaa. Ei kai sen pitäisi omaa takapuolta kutittaa, että joku ei ole valaistunut kestovaippailun/liinailun/sormiruokailun tai muun hippeilyn suhteen.

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjotus! Ihanaa, että joku tuo rehellisesti esille asiat niin kuin ne on :) meitä ihmisiä kun on erilaisia niin ei kaikille voi samat asiat sopia..
  Meilläkin kestoja kokeiltiin, mutta kuten kokeillessa jo arvasinkin, ei meidän laihalle vauvalle mikään kesto pitänyt. Hyvänä puolena oli, että aina kestovaipan kanssa vatsa toimi, vaikka muuten olisi ollut vatsa kovalla :)

  VastaaPoista
 4. Minun piti kommentoida jo ensimmäiseen aiheen postaukseen ja ajattelin, että nyt viimeinkin laitan oman kommenttini. Minusta on ihanaa, että kerrankin saa postauksen myös asian toiselta kantilta enkä ihan ymmärrä kuinka (veikkaan kestoihmiset) voivat ottaa asian näin rankasti. Tässähän on yhden ihmisen kokemus ja mielipide asiasta x.

  Meillä Ei kestoiltu, vaikka raskausaikana ostin kestovaippoja ja ystävänikin siihen kovasti kannusti. Meillä oli ensimmäiset 3,5kk mielettömän uuvuttavaa taistelua maidontulon kanssa, ja saatoin lypsää 7-12x päivässä 30-60min kerrallaan.. Olin niin uupunut lapsenhoitoon muutenkin, etten olisi meidän imetysongelmiemme lisäksi kaivannut pakettiin enää mitään muuta. En vaikka ystäväni, kestoilun ystävä, hienovaraisesti ja vähemmän hienovaraisestikin yritti tuputtaa "yksi kesto päivässä säästää 365 kertistä vuodessa" mantraansa. Kävipä jopa meillä kylässäkin ja laittoi pojalle käyntinsä ajaksi keston - joka sitten jäi odottamaan pesua pesukoneen reunalle miltei kahden viikon ajaksi. Jos en saanut aikaiseksi imetyksen/lypsämisen/valvomisen lisäksi edes pestä normaalia pyykkiä, saati tehdä mitään muuta kuin keskittyä vauvanhoitoon ja imetyksessä epäonnistumisen/onnistumisen murehtimiseen, kuinka olisin pessyt kestoja, ja kuivattanut niitä 58m2 kerrostalokaksiossamme talvella??

  Välillä koin ystäväni tuputtamisen todella rasittavana ja jopa loukkaavana, tunsin itseni maailman surkeimmaksi äidiksi, kun olin laiska ja huono ja käytin kertakäyttöisiä maailmaa tuhoavia vaippoja. Kiitos postauksesi, voin viimeinkin päästää irti siitä pahasta karmasta, jonka mukaani sain kun en lähtenyt kestotaipaleelle, en edes sillä yhdellä vaipalla päivässä.

  Kun nyt mietin, olen tyytyväinen siihen että olemme käyttäneet kertakäyttövaippoja. Ei kaikkien tarvitse tehdä samoja valintoja eikä ulkopuolisista paineista pitäisi ottaa itseensä. Olen tehnyt muita valintoja kestojen sijaan - vien kerrostalossa biojätteet paikoilleen, kierrätän pilttipurkit kansineen, imetän nyt onnistuneesti edelleen 10,5kk poikaa ja aion imettääkin niin pitkään, kunnes jompikumpi meistä päättää lopettaa.

  Halusin siis vain sanoa, kiitos. Palautit uskoni siihen, ettei kestoilu välttämättä olekaan Kaikkien Juttu, ja että joskus voi valita toisin olematta millään tavalla huonompi. Ja kaikkea tsemppiä sinulle, minusta on edelleen mahtavaa että otit asian esille ja toivon, että myös kiihkoilijat osaisivat ottaa askeleen taaksepäin ja kunnioittaa toisten valintoja. Kaikkesi olet yrittänyt ja todennut, että tämä ei sopinutkaan nyt teille pidemmässä juoksussa tai enää tähän elämäntilanteeseen. Aina voit palata jos siltä tuntuu, mutta kyllä ihmisen täytyy tehdä asiat niin, että ne tuntuvat hyvältä - vaippojenkin tarkoitus kun on pohjimmiltaan helpottaa elämää, eikös :)

  VastaaPoista
 5. Ekaa kertaa kommentoimassa täällä. Sulla on kiva blogi. Pakko pistää tähän tsempit ja ymmärrykseni! :) Aikamoista kun ei saa omaan blogiinsa kirjoittaa ilman että syntyy kauhea haloo :D

  VastaaPoista
 6. No voin myöntää että aina pikkuisen särähtää kun jossain on näitä kuinka kestot vuotaa ja pitää turvautua kertseihin kun itsellä ne kestot nimenomaan oli valtava pelastus siltä falskailulta ja vaippaihottumilta. Jos ei olisi ollut hankittuna muutamia kestoja niin enhän niitä olisi älynnyt kokeilla kun muualla kun aiheen foorumeilla ne pyörii vuotavina ja hankalina (mitä ne ei sitten meillä reaalimaailmassa olleet ollenkaan). Sinne aiheen foorumeille ei ehkä tavan ihminen uskalla kun oikein vannoutuneen ekohenkiset jo paheksuu tavallista hammastahnaa ja keiju-levitettä ja vaikka mitä.. :)

  VastaaPoista
 7. Höh, melkoista kommenttia olet saanut. :( Näin yhden lapsen kanssa osakestoilua jaksaa, kun ei ongelmia ole (ja vaippapyykkiä tarvii pestä vain 2-3 kertaa viikossa), mutta jos olisi kaksi lasta, niin tuskinpa ainakaan kokoaikaisesti viitsisi edes yrittää.

  Me alettiin (päivä)kestoilla vasta 1-vuotiaana, halvoilla kiinalaisilla yhden koon Alva-taskuvaipoilla (joissa ei valittamista näin puolen vuoden käytön jälkeen ja eiköhän ne aika hyvin itsensä ole takaisin maksaneet, vaikka jälleenmyyntiarvoa ei tulevaisuudessa olisi euroakaan). Ihan aluksi meni vaatteitakin pesuun ja joskus tosi harvoin nykyäänkin, mutta nuo ohivuodot ei siis onneksi täällä ole ongelmana. Jos olisi, niin en varmasti jaksaisi kestoilla. Ihmettelen, miten itse noin kauan olet jaksanut. :P
  Olen mä kuullut lapsista, joilla varsinkin nukkuessa kertiksetkin vuotaa, kun pissailee niin paljon, joten tuskin semmoisen kanssa kestovaipan kanssa tulisi mitään.

  Ja joo... se ammoniakin haju tosiaan on kamala, jos jossain ilmavassa paikassa säilyttäisi. o_O (Oon aina ihmetellyt kestovaippafanaatikkojen selityksiä siitä, kuinka kertakäyttövaipat haisee ja kestot ei. Haha.)
  Meillä siis likavaipat on kannellisessa ämpärissä (jonne ne pistän pikaisesti huuhdeltuna), josta heitän vauhdilla sitten koneeseen... Mutta saisi siinä melkoiset säilytystilat olla, jos kahden lapsen kanssa kestoilisi.

  Miinuksena sanoisin mm. sen, että kestovaipat tekee vaatteista huonommin istuvia ja joitakin vaatteita onkin ollut, joiden kanssa kestot ei vaan oo sopinut. :I

  Että näin tiivistettynä: kyllä multa ainakin ymmärrystä löytyy ratkaisullesi ja noin ylipäätäänkin olen siis sitä mieltä, että kestoilu ei tee kenestäkään parempaa tai kertiksien käyttö huonompaa. Ja hei, kaksi vuottakin on tosi hyvin!

  VastaaPoista
 8. Todella ikävää että joudut omia valintojasi tällälailla ruotimaan. Kyllä kahdessa kestoilussa jo on varmasti kerennyt puntaroida mitä jatkossa. Tämähän on vain sinun oma mielipiteesi asiasta teidänkohdalla. En oikein ymmärrä kuinka tästä voi loukkaantua.

  VastaaPoista
 9. Ohivuotoja tulee jokaiselle ihan varmasti oli vaippa istuva tai ei tai oli se kestovaippa tai kertakäyttövaippa. Ei siihen tarvita kuin koko yön vatsallaan nukkuva lapsi, jolloin vaipan etuosa on litimärkä, samoin yöpaita ja housut ja vaipan takaosa rutikuiva.:)

  VastaaPoista
 10. Taisit pahoittaa todella mielesi. Kurja kuulla. :(

  VastaaPoista
 11. Hahhahaa, voi näitä vaippa/imetys/ nukutus ym. Keskusteluja, kyllä mutsit on hulluja ;) joudun myöntämään, että en enään tätä kirjoitusta jaksanut lukea, luin sinun edelliset kirjoitukset+ kommentit+eevin(?) Kirjoituksen, ja nyt on kyllä mitta täys sanaa "kestovaippa" kohtaan :D ja btw, meillä kerttistellään :D :D

  VastaaPoista
 12. Mun on pakko nostaa hattua aina, kun jollakulla on rohkeutta kertoa mielipiteensä aiheesta mitä ei "saisi" kritisoida! Et varmasti ole yksin ajatustesi kanssa... Äitiyden kiiltävien sädekehien keskellä ei vain kaikki uskalla myöntää kykenevänsä muuttamaan mielipiteitään ;)

  VastaaPoista
 13. Todella hyviä kirjoituksia/ajatuksia Anna! Meillä kaksi vuotta täyskestoilua takana ja kaikki sujui mutkattomasti siihen asti, kunnes lapsi oli suunnilleen sen 2-vuotias. Sitten vaipat alkoivat juurikin falskata niin nopeasti, että ulkovaatteetkin olisi saanut joka kerta pestä pissasta. Jotenkin itselleni tuli sellainen väsymys, ettei kokonaan uuden vaippavuoren hankkiminen tilannetta helpottamaan kiinnostanut yhtään (Tähän saakka on siis menty yhden koon vaipoilla). Tilanne ratkesi meillä nyt siten, että kun lapsi aloitti vielä päivähoidonkin, niin kertiksiä käytetään siellä ja myös kauppareissuilla sun muilla kyläilyillä ja kotona sitten kestoja. Syksyllä toisen lapsen kanssa on ajatus käyttää kestoja, mutta toiveissa kyllä olisi saada esikoinen pois vaipoista siihen mennessä.

  VastaaPoista
 14. Amen! Meillä kävi täysin samanlailla kestojen kanssa: pari vuotta sinniteltiin, hetki yhtäaikaa kahden kanssa. Vaipat vuoti päivittäin, yölläkin sai vaihtaa vaipan ja pyykkivuori kasvoi. Helpotti kummasti, kun vaihdettiin kertakäyttövaippoihin (ei enää joka vaipanvaihdon yhteydessä vaihdettavia vaatteita, ei enää ohivuodon vuoksi pestäviä ulkovaatteita, ei enää ammoniakin hajua kodinhoitohuoneessa, eikä enää vaippapyykkiä vähintään joka toinen päivä). Halusin kokeilla kestoja, halusin todella kestoilla, mutta samat vaippamallit eivät käyneet kahdelle erimalliselle lapsellemme. Lisäksi haisevat kestovaipat hoitolaukussa, lyhyet vaihtovälit (1-2h), vaipan paksuus lapsen päällä (=PALJON imuja) ja pyykkivuoren koko alkoivat ahdistaa.

  Kyllä mielipidettään saa ja pitääkin voida muuttaa, mikäli ei enää seiso sanojensa takana. Meilläkin pelastetaan maailma muilla tavoin: kierrätetään lähes kaikki mahdollinen, käytetään kestorättejä ja -nenäliinoja, myös kuukuppi on käytössä.

  Olen sitä mieltä, ettei kestovaippailu vain kaikille sovi. Ugh, olen puhunut.

  VastaaPoista
 15. Postasin blogissa sinua ajatellen ja tätä kohua ihmetellen pienen kirjoituksen (http://www.meriannen.com/olen-huono-aiti-koska/). Facebook-sivuilla osoitinkin tukeni ja arvostukseni jo aiemmin, mutta nyt vielä ihan bloginkin puolella. Hyvin sinä vedät!

  VastaaPoista
 16. Noh se on vähän sellainen asia että jos julkisesti jotain sanoo kritiikkiä niin joutuu vastakritiikinkin ottamaan. Ei voi odottaa että se on vaan kaikki nyökkää joo joo niimpä justiinsa. Aika kesyä on jos sanotaan perfektionistiksi tai epäillään ettei vaippavalinnat ole olleet ihan parhaat jne.. Juttelin kerran sattumalta turkistarhaajien kanssa kun semmoisilla oli koulutus samoissa tiloissa kun itsellänikin. Pisti kyllä oikeaan kokoluokkaan jos joku itselle sanoo vastaan. Kaikki joka ei sisällä esim tappouhkauksia ja psykopaattimurhaajalapsenraiskaaja jne jne.. on aika kepeää.

  VastaaPoista
 17. En jotenkin ymmärrä tätä tarvetta leimata toinen yksinkertaiseksi draamailijaksi, jos jakaa oman henkilökohtaisen kokemuksensa.

  Minulle imettäminen oli alun vitutuksen ja epäonnistumisen kokemusten jälkeen helppoa ja jatkoinkin sitä 1,5-v. Mutten tuomitse imetyksen 2kk kohdalla lopettanutta kaverikollegaani mukavuudenhaluiseksi egoistiksi, jolle oma vapaus on lapsen hyvinvointia tärkeämpää tms. muuta kuraa, mitä hän on saanut niskaansa.

  VastaaPoista
 18. Tää oli niin absurdi keskustelu että oli pakko myös omassa blogissa aihetta käsitellä. Enemmän keskustelun tasoa kuin niitä vaippavalintoja.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 19. Kritiikki on yksi asia, henkilökohtaisuuksiin meneminen ei ole koskaan oikeutettua. Ei ole kovin asiallista epäillä julkisesti tuntemattoman mielenterveyttä, varsinkaan mitättömän pikkuasian kuten vaippavalinnan takia.

  Omaa huonoa käytöstä ei voi perustella sillä, että joku muukin uhkailee. Samalla logiikalla voisi selittää, ettei pahoinpitelystä pidä valittaa kun murhiakin tehdään.

  Loppujen lopuksi kyseessä on vain vaippavalinta, ei elämän ja kuoleman kysymykset. Oma reaktio pitäisi pystyä suhteuttamaan aiheen vakavuuteen.

  VastaaPoista
 20. No, mitä jos pyydät vaikka audienssia residenssiin, jotta voit itse tarkastaa tilanteen ja ylevästi osoittaa, missä on menty vikaan?

  Blogin kirjoittajalle - kaikki sympatiani. En ymmärrä, miten jengistä voi olla näin ok ilmoittaa, että jonkun kokemus ei jotenkin ole pätevä. Itse koin alkuperäisen tekstisi hyväksi: omat käsitykseni kestovaippailusta olivat samanlaiset kuin sinun, siis liian ruusuiset, ja koko homma kaatui odotusten ja todellisuuden väliseen ristiriitaan.

  Toki emme yrittäneet likimainkaan noin paljon, mutta toisaalta saamiesi kommenttien perusteella ei ilmeisesti olisi pitänytkään yrittää. Onnistua vain.

  Silti, realistinen käsitys olisi ollut miljoonasti parempi lähtökohta.

  Tämä tämänkinpäiväinen teksti on hyvä; harmittaa vain se, että sellainen sun piti kirjoittaa.

  VastaaPoista
 21. Mä nään asian niin, että se on heidän ongelmansa jotka tästrä jonku haloon nostavat. Jos sua ei kiinnosta kestovaippailu enää nii sit ei kiinnosta, entä sitten? Se on sun valintasi ja sinä äitinä tiedät sen parhaiten. Muut keskittykööt omaan elämäänsä. :)

  VastaaPoista
 22. Mulla oli sama juttu imetyksen kanssa. AINA sai olla selittelemässä, että miksi en imetä. Huonolla omatunnolla selittelin kaikille, että syitä oli monia (keskosuus, vauva tottui pullolle, itsellä kovat kivut, vauva ei jaksanut imeä tarpeeksi)..... Melkein pari kuukautta tämä muiden ja itseni aiheuttama syyllisyys sai mut pumppaamaan omaa maitoa 8-10 kertaa päivässä 30-45 min ajan. Jopa öisin heräsin pumppailemaan ja silloin uskalsin itkeä epätoivoista tilannetta väsyneenä. Ensimmäisen kuukauden aikana keskosemme kävi sinivalohoidossa 8 kertaa korkean bilirubiinitason takia. Äidinmaitokeltaisuus on melko harvinaista, mutta kun lopetin tissimaidon antamisen vajaa 2 kk jälkeen, ei sinivalohoitoa tarvinnut.
  Tuon kahden kuukauden aikana en myöskään pystynyt istumaan tai kävelemään kunnolla synnytyksessä tulleiden 2. ja 3. asteen repeämien, tulehtuneen epparin ja peräpukamien takia. Lisäksi piikittelin itseäni vatsaan kerran päivässä ja kävin tarkastuksiss vereni hyytymisen takia (raskausmyrkytys).

  Vaikka kuinka selittelin tilannettani, että miksi imettäminen ei onnistunut tai oma jaksamiseni ei antanut enää periksi edes lähteä sitä yrittämään, sain PALJON arvostelua ja syyttelyä, että en ole vain yrittänyt tarpeeksi ja äidinmaito on sitä parasta....
  Kahden kuukauden jälkeen riitti. Olin vain kurkkuani myöten täynnä ja tyydyin vain sanomaan "se oli valintani" ja piste. Olin niiin vihanen kaikille imetyshulluille, että sain täysin uutta pontta omasta vihastani. Hitto! Mä olin ja olen yhtä hyvä äiti kuin kaikki muutkin, vaikka imetys ei onnistunut.

  Kaikki sympatiani on siis sun puolella. Äitimaailma on raaka :( Toisesta korvasta sisään. Toisesta ulos. Sä tiedät, että sä yritit parhaasi ja kaikkesi - ja sen ylikin, vaikka ei olisi ollut tarvetta. Se riittää, että sä itse tiedät. Sun lapset eivät IKINÄ tule syyllistämään "nyt sä oot ihan paska mutsi, kun et kestoillut meidän kanssa loppuun asti". Tai no... kuinka suuri mahdollisuus on, että lapset 20-vuotiaana purkavat oloaan terapiassa kestoilun takia? Kuinka suuri mahdollisuus on, että lapset 20-vuotiaana purkavat oloaan terapiassa sen takia, että äiti oli liian väsynyt, stressaantunut ja kiireinen hoitaakseen ja ollakseen läsnä? Niinpä.

  VastaaPoista
 23. Ihmiset on näemmä ihan sekaisin :)
  Itsekin aikoinaan ensimmäisen lapsen kanssa kokeilin kestoilua ihan tosissani, mutta suurimpana ongelmana koin että hoikalle lapselle ei mikään kestovaippa tuntunut istuvan. Aina oli vaatteet ja petivaatteet märkänä. Ja käytin myös aikaa ja rahaa erilaisten vaippojen hankintaan.

  Lopulta luovutin ja siirryin kokonaan kertakäyttöisiin. Ah, mikä ihana taivas aukeni! Lapsella säilyi vaatteet ja sänky kuivina. Lapsikin nukkui paremmin kun ei ollut hetkessä märkä olo.

  Tsemmpiä sinulle Anna, älä välitä huutelijoista :)

  VastaaPoista
 24. Niin, hienoa että me ihmiset lapsinemme olemme erilaisia. Toiselle sopii toinen ja toiselle toinen. Ei ole yhtä oikeaa tapaa.

  VastaaPoista
 25. Mua harmitti se eka postaus paljon: Se tuntui vahvistavan kaikkia ennakkoluuloja kestovaippoja kohtaan ja oli kirjoitettu tyyliin "nyt äiti kertoo totuuden" - vaikka se on todellakin vain yksi kokemus, ilmeisen huonoista ja epäsopivista vaipoista. Saman olisi voinut kirjoittaa: Ei ole helppoa lötytää hyviä kestovaippoja.

  Totuus ei ole, että kestovaipat falskaavat ja ovat hankalia - totuus on, että teillä valitut vaipat falskasivat ja olivat hankalia teillä.

  Harmitti siis se miten ekan kirjoituksen sävy yleisti sinun huonot kokemuksesi olemaan totuus kestovaipoista.

  Hyvät kestovaipat ovat hyviä ja käteviä. Meillä oli 20 kpl Bumgenius-vaippoja, ja kahdella lapsella ehkä yhteensä 6 ohivuotoa. Pyykkikori ei haissut, pesin vaipat parin päivän välein ja ne kuivuivat yön yli. Täytin kaikki vaipat kerralla ja ne olivat hyllyssä siististi. Ei pulmia.

  Kesto- ja kertavaippojen yhdistelmä ei muuten tule mitenkään IHAN HIRVEÄN kalliiksi. Jos esim. käyttää yhden kertavaipan yöllä helpottaakseen elämää, sen hinta on muutaman sentin.

  Ja käyttämällä kestovaippoja todella säästää muovijätettä päätymästä kaatopaikoille. Kertavaippoja käyttävä tietää, kuinka iso kasa esimerkiksi 20 pakettia vaippoja on. No, sen verran jää menemättä kaatikselle vuodessa, kun käyttää kahdella lapsella päivässä YHDEN kestovaipan kummallakin.

  VastaaPoista
 26. Tykkään tästä jutusta ja edellisestäkin kestovaippoihin liittyvästä. Ja täytyy sanoa, että et ole yksin ajatuksiesi kanssa. Negatiiviset kestovaippa-ajatukset vaan ovat kiellettyjä ja ne teilataan heti..

  Kaikissa asioissa kun on kaksi puolta!

  VastaaPoista
 27. Tää koko vouhkaaminen tuntuu musta ihan absurdilta. Ne on vaan vaippoja. Toiset tykkää toisesta ja toiset sitten jostain muusta. Eikai siitä kenenkään kannata hernettä vetää nenään jos henk koht blogissaan pohtii perheensä vaipatuspolitiikkaa.. enkä edes ymmärrä miksi joku jaksaa olla kiinnostunut siitä mihin itse kunkin jälkikasvu ulostaa. Järkikäteen naiset !

  VastaaPoista
 28. Näitäkin kommentteja lukiessa tulee sellainen olo, että kestoilu on kuin jokin uskonto... Olen itse ostanut kesällä syntyvälle esikoiselleni kestoja, eikä valintani epäilyttänyt lainkaan kokemuksiesi lukemisen jälkeen. Mutta nämä valintaasi kritisoivat ihmiset! Ei helkkari miten vihaiseksi tulen. Heidän kommenttejaan lukiessa menee maku kestoilusta. En haluaisi saada samanlaista kestoneuvontaa ja taitojeni epäilyä kuin sinä, jos päätänkin joskus luopua kestoista tai en koskaan niitä esikoisellani käyttäisikään. En ymmärrä miksi nämä äitiyteen liittyvät asiat ovat jotenkin luvallisia ruotia julkisesti ja ikävään sävyyn. Eihän esimerkiksi siitäkäön tehdä suurta numeroa, jos aikuinen yksin asuva nuori ihminen ei kierrätä tai käytä kestokahvinsuodatinta! Mutta heti lapsen saatuasi valintasi ovat täysin vapaasti tuomittavissa.

  VastaaPoista
 29. Ei hyvä luoja, näiden ihmisten pitäisi ihan oikeasti hankkia harrastus. Kuka ihan oikeasti alkaa puimaan sitä miksi joku luopuu kestovaippailusta? Miten se liikuttaa kenenkään henkilökohtaista elämää? En kestä :D Tsemppiä kirjoittajalle, älä välitä :) PS Ja mitä tulee vihjailtuihin mielenterveysongelmiin; niitä taitaa olla näillä vaippahulluilla itsellään x)

  VastaaPoista
 30. Meidän kolmannella vuoti kertsit jatkuvasti ihan pienenä ja kestot piti täysin. Muuten kyllä onkin kokemusta ohivuodoista isompien lasten osalta. Pienin kestoili vuoden ja sitten riitti! Ei enää! Tilat on huonot ja haju hirveä siihen hommaan. Ja tiedän kyllä mistä puhun, näin n. 3v kestovaippoja käsissäni pyörittäneenä. En usko minäkään että säästö on kovin kummoinen, päälle vielä sähköt ja vesi. Luonto kyllä kiittäisi enemmän.

  VastaaPoista
 31. Siihen ongelmaan on itse asiassa ratkaisu: hidasta imua vaipan etuosaan ja lanoliinitetut villahousut jalkaan. Ei kastu vaate eikä lakana.

  Tästä asiasta lienee kuitenkin turhaa vääntää, koska jos yksi ihminen sanoo, ettei tunnista itseään noista ongelmista, kaksikymmentä muuta tulee heiluttamaan pamflettia, jossa sanotaan, että kauheaa fanaattisuutta, ei saa sanoa noin.

  En ole toistaiseksi tästä blogista lukenut yhtään kommenttia (ehkä vain fiksut on julkaistu), jossa oltaisiin menty henkilöön tai edes henkilön valintoihin, vaan lähinnä täällä on keskusteltu siitä, onko olemassa toimivaa kestovaippakomboa vai ei, ja kannattaako jatkaa, jos ei suju, vai onko mielekkäämpää lopettaa. Siitä ei kannata kenenkään ottaa itseensä tai alkaa vaahdota jotain jostain uskonnosta.

  Lisäksi jos kirjoittaa tekstin, jossa kritisoi alimpaan helvettiin kestovaipat, ei voi minusta oikein odottaa muuta kuin että joku kritisoi takaisin. Se on verkkokeskusteluissa valitettava tosiseikka - jos blogi on julkinen, niin se väistämättä kerää muitakin lukijoita kuin hymistelijöitä. :/

  Ainakin itse omissa kirjoituksissani olen koko ajan tarkoittanut, että valinta on jokaisen oma ja toimii, jos toimii. Halusin kuitenkin sanoa sen, että useimmilla toimii, eikä satunnaisen lukijan pidä lannistua siitä, jos jollekin parempi ratkaisu elämäntilanteen ja olosuhteiden vuoksi on käyttää niitä kertakäyttöisiä. Sitä vartenhan ne on keksitty, että pyykkikuorma pienenisi ja kotityöt helpottuisivat. En kuitenkaan edelleenkään näe, että kestoissa olisi sen suurempi työ kuin kertakäyttöisissäkään, eikä sen sanominen voi olla mitenkään erityisesti väärin.

  VastaaPoista