Social Media Icons

torstai 13. maaliskuuta 2014

Tukholma lasten kanssa, apua!

18 kommenttia Share It:
henrik_trygg-strandvagen-132 ola_ericson-skeppsbron_-1093 ola_ericson-stora_vanskar-179 melker_dahlstrand-public_transport-1678 tuukka_ervasti-roof_top_tour_-2260 tuukka_ervasti-cajsa_warg_foodstore-581 miriam_preis-gingerbread_making_-850

 

Kuvat lainattu Visit Sweden-kuvapankista.


Me olemme suuntaamassa lauantaina matalan kynnyksen ja pienen budjetin lomareissuille aurinkoiseen länsinaapuriin Viikkarilla, ja kuten meiltä nyt odottaa saattaa, ovat kaikki käytännön asiat vielä "vähän vaiheessa". Puolet matkustusasiakirjoista ovat jossain hyvin varmassa jemmassa, risteilylahjakortti sentään löydettiin. Ja ihan rehellinen ollakseni... En edes muista, mihin kellonaikaan laiva lähtee. Kaipa sekin selviää.

Me olemme tälläkin kertaa lähdössä matalan kynnyksen reissulle, fiilispohjalla ja lapsia kuunnellen, eli sen ihmeempää suunnitelmaa ei itse Tukholmassa ole. Ehkä kurkkaamme Lagerhousen ja Skansenin eläintarhan, ahdamme riisimuroja meriaamiaisella ja uimme luultavasti pallomeressä kaksi päivää.

Siksipä huolenaiheeni liittyvätkin ihan erilaisiin asioihin: ensimmäistä kertaa lasten kanssa laivalla matkustaessa mietin käytännön asioita, kuten ruuhkaista terminaalia ja rattaita, laivalla liikkumista, laivasta poistumista, hyttiä, nukkumisjärjestelyjä.... Meillä on varattuna 13 m2:n kokoinen, tilavan tuntuinen perhehytti, jonka viimeiseen nurkkaan ajattelin ahtaa sisarusrattaamme ja matkaan pakataan tietysti myös kantoreppu (mutta ei potkupyörää, Helmin kainosta toiveesta ja koiranpentukatseesta huolimatta). En yhtään tiedä, mitä odottaa. Tarvitseeko matkasänky lapselle varata jostakin erikseen? Tai syöttötuoli aamiaiskattauksella? Millä kahta hullusti viuhtovaa ja elohopean lailla liikkuvaa lasta oikein hämätään jonottaessa? Tallookohan joku meidät maihinnousun väestöryntäyksen aikaan alleen ja mitä ihmettä teen, jos merisairaus yllättää? Kannanko mukanani ensiapulaukkua, luottopottaa, vaihtovaippoja, miljoonaa vaatekerrastoa ja hoitolaukkusmoothieita tiukan paikan varalle? Rento reissu alkaa tuntua vähemmän rennolta. Sieluni silmin jo näen kokolattiamatolle ykäävät lapset, karaokekahvilat ja migreenin sekä huonotapaiset isänmaantoivot katapulttaamassa paahtoleipää naapuripöytiin idyllisellä meriaamiaisella. Meillä kun monesti tuntuu olevan niin, että kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Oh my.

Ja koska niin usein käy niin, että suuriin, pieniin tai ennalta aavistamattomiin ongelmiin löytyvät ratkaisut ovat usein jälkiviisaita ja aika yksinkertaisia (esim. vetoketjulliset hanskat tai harsoliina kantoliinasidonnassa pään tukena), käännynkin teidän puoleenne. Mitkä pienet, yksinkertaiset asiat, tavarat tai valinnat tekevät lasten kanssa reissaamisesta miellyttävämpää? Me olemme ensimmäistä kertaa lähdössä jonnekin oikeasti ilman autoa, ja olen ihan hukassa, kun ajattelenkin, että hoitolaukkuun tai yhteen vaivaiseen matkalaukkuun tulisi pakata kaikki tarpeellinen. Nyt kaikki kikkakakkoset kehiin!

18 kommenttia:

 1. viikkarilla ne rattaat kannattaa jättää suosiolla hyttiin..ihme sokkelo koko laiva..ollaan käyty niillä tasan kerran ja siljalla 10krt:D ota riitävästi vaihtovaatteita ja pientä naposteltavaa lapsille hyttiin.taxfreestä ei kauheesti lapsille sopivaa purtavaa löydy.matkasänky ja isommalle lisälaita normiin sänkyyn kannattaa varata ennakkkoon ni ne on hytissä valmiina.syöttötuoleja on aina riittäny:D ja ainakin siljalinellä tarjoilijat lähinnä naureskelivat meijän sormiruokailevalle lapselle joka paisko ruokia pitkin buffaa:D ei tarvinnu ite jälkiä ees siivota.jos tylsyys iskee ni buffassa kannattaa kysyä puuhavihkoja.hauskaa matkaa:)

  VastaaPoista
 2. Lasten kanssa matkatessa kannattaa panostaa oikeaan tunnelmaan. Paljolla tavaralla ei tee mitään. Lomalla meillä nukutaan usein kainalossa (minusta ne yleiset matkasängyt hotelleissa ja laivoissa on ällöttävän likaisia ja vievät kamalasti tilaa). Lomalla syödään rennosti ja ehkä ohi ravitsemussuositusten. Kukaan tuskin vahingoittuu, vaikka tenava söisi buffassa vain jälkiruokia. Tässäkin TUNNELMA menee järjen edelle.
  Vaihtovaatteita mukaan joo, mutta ette te sentään ole naparetkelle lähdössä. Koskaan en muista pakanneeni lapsille liian vähän, vaan aina liikaa :) ja reissun päältä tarttuu aina myös mukaan matkaan joku lelu tai vaate.

  Lupaa itsellesi hyvä tunnelma. Ajattele kanssamatkustajiasi, mutta älä sitä, mitä he sinusta ajattelevat.

  VastaaPoista
 3. Onnea reissuun! Hyvin se menee varmasti. :) hyvä huilipaikka Tukholmassa on Rum för Barn Sergelin torin laidalla, ulkoota voi kattoo "liikennevaloista" onko siellä tilaa vai ei. Sieltä löytyy hyvät tilat syöttää lapsia, paljon kirjoja (myös suomeksi!), odotustilassa kiipeilyjuttuja ym. Ainut miinuspuoli, että rattaat pitää jättää parkkiin alakertaan (tosin kun tammikuussa käytiin, ylhäällä oli monet rattaat, joissa nukkuva lapsi). Viikkarin terminaalilta pääsee Londonviadukten nimiseltä pysäkiltä kätsysti n. vartissa keskustaan bussilla 53 (Vasagatanilla kandee jäädä pois), busseihin mahtuu yleensä kolmet rattaat ja pysäkkien nimet kuulutetaan ääneen, liikkuminen rattailla siis helppoa. :) huom. rattailla pääsee ilmasiks vaan busseissa, tunnelbanassa ei, eikä lippuja myydä busseissa vaan kioskeissa. Viikkarin terminaalissa (toisin kuin Siljan) ei myöskään myydä lähiliikenteen lippuja, lähin kioski josta niitä saa, on n. 500 m Folkkungagatania ylöspäin (bussireittiä seuraten)

  VastaaPoista
 4. Niin ja mitään erillisiä matkustusasiakirjoja ei tartte mukaan, check in:ssä pelkkä varausnumero (ja mahdollinen Viking club -kortti) riittää. Lapsilta kuvattomat kelakortit ja aikuisilta ajokortti / passi / kuvallinen henkilökortti käyvät (niitä ei tosin yleensä edes kysytä). Suomen ja Ruotsin päässä laivan vieressä olevat hissit ovat olemattoman pienet, kandee mennä laivaan ehkä alemmalta kannelta (tietty riippuu millä kannella oma hytti on). Matkasängyn (joka on tarkotettu muuten VAIN alle 1-vuotiaille!) ja turvalaidat saa kysymällä laivan infosta, ne tuuaan sitte suoraan teijän hyttiin. Tässä vielä linkit edellisessä kommentissa mainittuihin juttuihin: http://kulturhusetstadsteatern.se/Bibliotek/Rum-for-Barn/Om-Rum-for-barn/ ja reittiopas: http://reseplanerare.sl.se/bin/query.exe/sn

  VastaaPoista
 5. Moi.ollaan luultavasti samalla paatilla:) Mutta niin, viimeksi viikkarilla ohjeistettiin että matkasängyt ja lisälaidat saa laivaan mennessä pyydettyä hytti isännältä.

  VastaaPoista
 6. Juuri istun viking gracella. Lapsia mukana kaksi 7,5kk ja 2v 8kk.. matkasänky kannattaa varata etukäteen. Ja täällä saatiin potta hyttiin soittamalla infoon. Me rohjettiin nyt vain miniristeilylle ehkä jo kesällä päivä tukholmassa :)

  VastaaPoista
 7. Ainakin 1,5 vuotta sitten Viking Line (helsinki-tukholma, en muista laivan nimeä...), lokakuussa matkustaessa saimme laidan sänkyyn isommalle vauva sängyn alle vuosikkaalle hyttiemännältä, joka päivysti jossain aulassa matkalla hyteille. Silloin muistan lukeneeni, että ainoa matkasänky joka heillä on, on tarkoitettu alle vuoden vanhalle ja alle 10 kg painavalle. Isompien on ilmeisesti tarkoitus nukkua laidan kanssa tavallisessa sängyssä. Ainakaan tuolloin 1,5 sitten laitaa ja sänkyä ei tarvinnut varata etukäteen, ne sai pyytämällä hyttiemännältä tai infosta. Ne tuotiin sitten suoraan hyttiin jonkin ajan päästä. Syöttötuoleja oli ainakin buffassa reippaasti ja varmaan ajankohdasta riippuen niitä on joko sopivasti tai liian vähän.

  VastaaPoista
 8. Matkustin viime kesänä 1v neidin kanssa Viikkarilla Tukholmaan. Kävin etukäteen kysymässä satamasta, että miten matkasängyn kanssa toimitaan ja sain ohjeeksi pyytää sitä heti laivan infosta/respasta, kun saavumme laivalle. Taisi toiminta olla todella nopeaa, sillä matkasänky oli jo hytissä odottamassa,kun saavuimme sinne! Mukana matkalla meillä oli neidille matkarattaat, joilla pystyimme liikkumaan laivassa oikein hyvin, ei missään vaiheessa ollut vaikeuksia, vaikka hissiä pitikin käyttää. Neiti sai syöttötuolin helposti, tarjoilija kävi sen meille hakemassa saman tien, kun ravintolaan saavuimme ja herra kävi jopa lämmittämässä neidin ruoan! Palvelu oli siis erinomaista koko ajan, ei mitään valittamista. Ja minä olen niitä huolehtivia äitejä, joilla on mukana kaikkea mahdollista ja mahdotonta, myös oma pulloharja neidin pullon pesua varten! Toki kaiken pohtiminen etukäteen vie aikaa, mutta kun matkustaa lapsen kanssa, on paljon kivempaa todeta myöhemmin, että jes, kaikki menikin hyvin ja kaikkea mitä tarvittiin, oli mukana. =)
  Mukavaa matkaa!

  VastaaPoista
 9. Voi vitsi, juuri tämän takia tykkään teistä! Saavuttiin juuri piiitkän päivän jälkeen kotiin ja teen muistilistaa huomiselle aamulle. Ihan mielettömän hyviä käytännön vinkkejä ja kokemuksia - kyllä me lähdetään nyt niin hyvillä ja varmoilla mielin kun on kuullut että samalla yhtiöllä on homma pelittänyt hyvin ja ripeästi lapsiperheiden kanssa aiemminkin ;)

  VastaaPoista
 10. No jos törmäät meihin niin nykäise hihasta! Aina on mukava tavata teitä sieltä ruudun toiselta puolelta ihan spontaanistikin :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos tästä postauksesta ja vinkeistä kaikille! :) Tulee tarpeeseen, kun lähdemme kahden alle 3-vuotiaan kanssa Viikkarilla Tukholmanristeilylle huhtikuussa :)

  VastaaPoista
 12. Kiireiselle kotiäidille sopiva pikameikkihaaste on heitetty:

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/2014/03/15/10-sekunnin-meikkihaaste-ja-videopostaus/

  VastaaPoista
 13. Hei, ihanaa - ja toivottavasti myös rentouttavaa -reissua! Kokemuksen syvällä rintaäänella voin sanoa, että lapsen kanssa risteillessä tärkeintä on nimenomaan toimiva ja tilava hytti, koska siellä hytissä perhereissulla nyt pakostikin tulee vietettyä enemmän aikaa kuin aikuisten kesken matkatessa. Mekin luultiin viimeksi risteilyllä varanneemme "tilavan perhehytin", mutta totuus olikin lopulta tuo pienin mahdollinen sillipurkki, jossa ei vaunujen ja matkasängyn asettelun jälkeen ollut valehtelematta enää senttiäkään vapaata lattiapinta-alaa. Jatkossa risteillään vain ja ainoastaan perhehyteissä!

  Hytin ahtaudesta huolimatta itse risteily onnistui mitä mainioimmin: seisovassa pöydässä mieleistä syömistä riitti kaikille, tekemistä oli laivalla niin lapsille kuin aikuisillekin ja Tukholmassa pöyriminen oli lapsen ja vaunujenkin kanssa vaivatonta. Ja niin kuin aiemmissa kommenteissa on tullut ilmi, otettiin lapset laivalla hyvin huomioon: oli syöttötuoleja, matkasänky tai vaihtohtoisesti laidat, yleisiä mikroja, ohjelmaa lapsille, seisovan pöydän lapsille sopivat ruuat... jne.

  VastaaPoista
 14. Voi että miten hienosti tämä oli kirjoitettu! Tämän kun itsekin muistaisi reissun päällä.

  VastaaPoista
 15. Kylläpä tuli oivaan saumaan tämä postaus ja kommentit vinkkeineen! Mies on suunnittelemassa meille "päivä Tallinnassa" -risteilyä keväälle. Itse odotan kauhunsekaisin tuntein: Ihanaa että Mies kerrankin innostuu jostain reissusta - mutta KÄÄK mitä se tulee olemaan kahden alle 3veen kanssa, varsinkin kun reissu olisi ilman hyttiä ja ilman mahdollisuutta nukkua päiväunia (paitsi ehkä rattaissa, joita kumpikaan lapsista ei ole tehnyt 10kk täytettyään. Mutta eiköhän tämä meidänkin reissu onnistu, jos vain muistaa itse löysätä omaa pipoaan tarpeeksi! ;)

  VastaaPoista
 16. Suosittelen, oi suosittelen! Oksennustautisenkin risteilyloman jälkeen tunnelmat ovat ihan hyvät. Käy lukemassa meidän laivavinkit :)

  VastaaPoista