Social Media Icons

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Laivalla lasten kanssa eli kuinkas sitten kävikään

tuk12

Olimme viime viikonloppuna Tukholman risteilyllä Viking Gabriellalla, ja kuten ehkä luittekin aiemmin, tuli matkaan pieniä hidasteita (tai ehkä enemmänkin siitä toipumiseen). Moni ehti jo pahoitella kaikkien aikojen hirveintä perhelomaa, mutta sellainen tämä ei suinkaan ollut - meillä oli itse asiassa todella hauska matka, josta eittämättä riittää kerrottavaa pitkäksi aikaa! Me emme ole koskaan olleet lasten kanssa laivalla, ja ennakkoon hirvitti, millaista olisi buffet-ruokailu, mahtuisiko rattaiden kanssa liikkumaan ja kuka tulisi merisairaaksi. Yhden oksennustautisen (kiitos kuuluu perhekerhoon, jonka porukasta samaisena viikonloppuna sairasti kolme muutakin perhettä perjantain treffien jälkeen) risteilymatkan jälkeen uskallan kuitenkin sanoa, että laivamatka oli mitä helpoin ja hauskin tapa matkustaa lasten kanssa! Sain risteilylahjakortin viime vuoden puolella eräästä goodiebagista jonka lisäksi Viking Line tarjosi iltaruoat.

Yleisesti ottaen kahden (uhmaikäisen) alle kolmevuotiaan kanssa liikkuessa emme aina ole kokeneet olleemme sitä toivotuinta seuraa, mutta tällä kertaa tunsimme olomme hyvin tervetulleeksi pienien mutta merkittävien seikkojen vuoksi. Lapset ja lapsiperheet huomioitiin jokaisessa matkan vaiheessa niin henkilökunnan kuin käytännön järjestelyidenkin osalta. Rattailla liikkuessamme meille neuvottiin kysymättä hissin paikka niin terminaalissa kuin laivallakin ja hissit olivat riittävän tilavat jopa kolmille yhdistelmärattaille. Laivan illallisbuffetissa oli oma lasten buffetkattaus, jonka tiski oli riittävän matala jotta kouluikäinen pystyi hakemaan itse ruokaa, ja jonka yhteydestä löytyi puuhakirjoja ja kyniä. Lapsiperheet oli sijoitettu fiksusti buffetissa ikkunapaikoille ja vierekkäisiin pöytiin, jolloin jäi paitsi tilaa rattaille ja syöttötuoleille, myös spontaaneille play dateille viereisen pöydän lasten kanssa. Lapset myös nauttivat merimaisemien ihailusta sillä välin kun me saatoimme santsata (kolmetoista kertaa) ruokaa ja syödä kohtalaisen rauhallisissa tunnelmissa.

tuk4 tuk5

Meillä oli 13 m2 kokoinen perhehytti, jossa oli parisänky ja kerrossänky, ja täytyy sanoa, että etenkin rattaiden kanssa liikkuessa se osoittautui nappivalinnaksi pienen neljän hengen ja kahden kerrossängyn perusvaihtoehdon sijaan. Rattaat mahtuivat hyvin naulakon alle, oven taakse ja seinälle nostettavat kerrossängyt toivat lattiatilaa päiväsaikaan. Ikkunaton, hiljainen hytti ei tuntunut siis matkalaukkujen ja sisarusrattaidenkaan kanssa pieneltä luukulta, vaan oli todella toimiva neljän hengen poppoollamme. Ennen lähtöä kävin pyytämässä laivan info-pisteestä potan ja turvalaidan sänkyyn, ja puolta tuntia myöhemmin hyttiemäntä toikin ne tullessaan. Se, että potan saa juuri kuivaksi oppineelle lapselle lainaan laivamatkalle omaan hyttiin voi jostakusta tuntua hassulta palvelulta, mutta helpotti kyllä meidän matkatavarataakkaamme merkittävästi (potta kun vie aika paljon tilaa, mekin kun taitoimme matkan satamaan julkisin liikennevälinein). Hyttiemäntää minun täytyy suitsuttaa muutoinkin: kun kuopus ensimmäisenä yönä alkoi oksentamaan ja menin nolona info-pisteelle kysymään, josko meidän olisi mahdollista saada uusia petivaatteita ja pyyhkeitä, niin hyväntuulinen asiakaspalvelija muisti meitä viittä minuuttia myöhemmin kahdeksalla pyyhkeellä, neljillä vuodevaatteilla ja tarjoutui myös vaihtamaan ne puolestamme sänkyihin!

tuk2 IMG_6681 (1) IMG_6711 (1) IMG_6718 (1) IMG_6722 (1) IMG_6723 (1)tuk3tuk9 tuk10

Saimme Vikig Linelta tosiaankin iltaruoat blogin puolesta ja aamupalat ostin itse, koska ajattelin, että helpointa kahden lapsen kanssa on varata ennakkoon pöydät ja ruoat jonottamisen, odottamisen tai vapaiden istumapaikkojen metsästämisen sijaan. Paikan päällä ratkaisu tuntui enemmän kuin oikealta: pääsimme heti syömään ja ruokailun liukuva parin tunnin aikataulu ei säikähtänyt lähdön hetkellä iskevää pissahätää tai asukriisiä (Helmin, ei minun). Mitä tulee itse ruokaan, niin itse olen monet kerrat harmitellut laivalla matkustaessa sitä, että kala-ja äyriäisvaihtoehtoja tuntuu olevan loputtomiin, jolloin kaltaiseni kalasta kieltäytyjä joutuu tyytymään nihkeisiin salaattipöydän antimiin. Tällä kertaa meininki oli vallan toinen: meren eläviä oli luonnollisestikin runsaasti tarjolla, mutta niin oli lihaakin ja salaattipöytä oli paras näkemäni ikinä seisovassa pöydässä! Olen erilaisten salaattien ja kasvisvaihtoehtojen suurkuluttaja, ja yllätyin, kuinka runsas, tuore ja raikas alkupalasalaattien kirjo oli, oli artisokansydämiä, villirucolaa, viinisuolaheinää, oikeasti hyvää caesar-salaattikastiketta, erilaisia juustoja, siemeniä ja pähkinöitä.... You name it, they got it. Mieheni rakastui taasen popcorn-loheen (!!) ja me molemmat olisimme voineet kaapata teemaviikkojen brasiliaiset lihanleikkaajat herkkulihoineen mukaamme kotiin.

tuk6 tuk7 tuk8

Niin Ruotsin kuin Tallinnankin risteilyaluksilta löytyy lastenkansi pallomerineen, leikkikeittiöineen ja vaihtuvine ohjelmanumeroineen, ja niinkuin jo ennakkoon arvelinkin, oli se ehdottomasti yksi meidän matkantekomme tärkeimmistä ja suosituimmista pisteistä (ainakin ensimmäisenä iltana ennen perhekerhosta tuodun taudin puhkeamista). Itse yllätyin joulukuussa miehen kanssa kaksin matkatessa siitä, että todellakin myös Tallinnan päiväristeilyillä on huomioitu lapsia oikean, oman leikkipaikan verran. Emme ottaneet heitä joulukuussa mukaan, koska ajattelimme, että aika käy pitkäksi ja hytin varaaminen kahden tunnin laivassa oleilun vuoksi tuntui hölmöltä. Virhe! Keväämmällä lähdemme ehdottomasti etelänaapuriin pallomeren ja Elsan vinkkaamaan afrikkaisravintolan perässä päiväreissulle.

Ja vaikka olen ihan tavattoman huono tax-free-shoppailija, niin täytyy kehaista Viikkarin Tax Free Shopin hyvää luonnonkosmetiikkatarjontaa. Itse hamstraan aina jenkkiläistä Burt's Beesiä jota saa edelleenkin todella nihkeästi Suomesta. Esimerkiksi mentolinen kulttihuulirasva taisi maksaa laivalla alle neljä euroa ja maailman parasta BB:n sitruksista kynsinauhavoidettakin saa kuudella eurolla. Tältä reissulta ostin kokeiluun 12 euron kasvojen puhdistusaineen, ja hyvältä vaikuttaa sekin! Myös Weledaa löytyy runsain mitoin, sitäkin uskallan suositella lämpimästi.

 

IMG_5984 IMG_6004 IMG_6027 IMG_6054 IMG_6060 IMG_6062 IMG_6099 IMG_6103 IMG_6162 IMG_6168 IMG_6185 IMG_6264 IMG_6337 IMG_6341 IMG_5951 IMG_5948 IMG_5933 IMG_5928 IMG_5920 IMG_5919 IMG_5910 IMG_5904 IMG_5892 IMG_5867 IMG_5843 IMG_5829 IMG_5821

Tukholman päässä otimme suunnan the turistikohteeseen, Skanseniin, jossa Viking Linen terminaalista lähtevä viimeinen bussivuorokin pysähtyy. Bussimatkat terminaalista Skanseniin ja takaisin maksoivat 16 euroa ja pääsyliput Skansenin elämyspuistoon maksoivat kahdelta aikuiselta noin kolmekymmentä euroa. Skansenista löytyi niin kesäaikaan palveleva tivoli, kotieläinpiha, akvaario, apinatalo kuin 1800-luvun autenttisia, Skanseniin varta vasten siirrettyjä rakennuksia maataloista torppiin ja kunnantaloihin. Vihmaisena maaliskuisena päivänäkin liki kaikkiin taloihin pääsi sisälle, ja taidokkaasti rakennetun, ajan henkisen sisustuksen ja välineistön lisäksi jokaisesta avoinna olevasta talosta löytyi henkilö, joka kertoi rakennuksen historiasta ja asukkaista. Alunperin ajatus Skansenille menemisestä oli mieheni, ja odotin puolivillaisesti kyhäiltyä, muovista turistikohdetta, mutta yllätyin todella positiivisesti (sielläkin), siitäkin huolimatta, että kesäkohdehan Skansen selkeästi on - niin korkealla ja meren läheisyydessä on aina viileä, mutta raaka kevätilma kyllä ajoi meidät aika äkkiä lämmittelemään kakluunein ja kamiinoin lämmitettyihin tupiin.

Summa summarum: laivamatkailu lasten kanssa oli pääpiirteissään helppoa ja mukavaa. Pahimmilta ruuhkilta välttyi, kun saapui laivalle ajoissa ja pysyi poissa maihin saapumisen myötä iskevästä väestönryntäyksestä ja saapui taktisesti tyhjään aulaan vasta kaksikymmentä minuuttia ovien avaamisen jälkeen. Odottaa ei oikeastaan tarvinnut ja aamusta iltaan avoinna oleva lastenkansi täytti päiväohjelman tyhjät raot. Lapset oli huomioitu laivalla joka käänteessä ja henkilökunta lirkutteli iloisesti pienille vieraille niin lähtöselvityksessä, tax-freessä kuin ravintolassakin. Etenkin liki kolmivuotiaalle Helmille tuntui tärkeältä, että myös hänet erikseen toivotettiin tervetulleeksi ja hyvästeltiin ravintolasta lähtiessä. Perhekerhotuliaisia tai ei, me lähdemme kyllä laivalla reissuun toistekin.

PS. Itse liityin viime vuoden puolella ilmaisen Viking Clubin jäseneksi ja suosittelen samaa kaikille laivamatkaa suunnitteleville. Viking Clubin jäsenille on tarjolla tuon tuosta vaihtuvia etuja aina ilmaisista lahjaristeilyistä erikoishintaisiin teemamatkoihin ja ruokatarjouksiin. Esimerkiksi talvella Tallinnan päiväristeilylle pääsi kahdella eurolla (siis seutulippua edullisemmin!) ja hiljan valikoiduilla lähdöillä oli jaossa ilmaisia Ruotsin risteilyitä jäsenille. Mitä tulee kevään reissuihin, jään odottamaan hyvää tarjousta - meidän kun on mahdollista lähteä myös sesonkiviikkojen ulkopuolella pikareissulle.

17 kommenttia:

 1. Ikävää, että vatsatauti pilasi suunnitelmat osittain. Mutta samanmoisia kokemuksia myös minulla on lapsen kanssa laivamatkailusta. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus suunnata etelänaapuriin kahdestikin, ensin päiväristelylle jonkun toisen lapsellisen mamman kanssa ja sitten kylpylälomalle koko perheen kesken.

  VastaaPoista
 2. Me taisimme olla puolitoista vuotta sitten samanlaisessa hytissä. Parisänky + kerrossänky ja hyvin tilaa yhdistelmärattaille. Olimme tosi tyytyväisiä hyttiin. Vaikka ikkunaa ei ollut, muuten mainio. Palvelu pelasi laivalla hyvin. :)

  VastaaPoista
 3. Tämä nostatti nyt reissukuumeen ja nimenomaan innostuksen laivalle ja Tukholmaan! Harmi kun täältä pohjoisemmasta jo sinne etelään laiva-apajille pääsy on yksi suurehko ohjelmanumero. Mutta ehkäpä kesällä ja hyvä kun mainitsit tosta clubista. Meillä ois lapset kesällä 1v ja vajaa 4v, pitää alkaa suunnitteleen:)

  VastaaPoista
 4. Ollaan huhtikuussa menossa lasten kanssa myös Tukholmaan. Pisti silmään, että teidän lapsilla oli ilmeisesti tossut laivalla jaloissa? Suositteletko? :)

  VastaaPoista
 5. Ihania kuvia ja oli tosi kiva kuulla, että lapset otettiin hyvin huomioon laivalla. Viikkarireissu olisi kenties seuraavaksi ohjelmassa...

  Jos joku innostui Skansenista niin me olemme käyneet siellä sekä keväällä että kesällä ja kummallakin kerralla paikka oli kiva, lapsen kanssa varsinkin se pikku-Skansen. Tosin ihan keskitalvella en ehkä menisi muualle kuin sinne troopiikkitaloon, kun en kylmästä ja viimasta niin nauti.

  http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/2013/06/14/skansen-revanssi-kera-jalkikasvun/

  VastaaPoista
 6. Oh, tossut unohtui erikseen mainita! Kyllä, suosittelen lämpimästi nahkapohjaisia kerhotossuja. Lastenkannella ei saa kenkiä käyttää ja lähestulkoon koko laivalla on kokolattiamatot lattioissa, joten tossut on viileämmät ja mukavammat vaihtoehdot lapsille eikä tarvitse hipsiä sukkasiltaan. :)

  VastaaPoista
 7. Teidän pitää koettaa buukata Matkhuollon/VR:n ja Viikkarin tarjouslähdöt yhtä aikaa, voihan! Täytyy sanoa, että se ihana puoli täällä on, että todellakin voi lähteä extempore-matkalle. Tallinnassa ollaan käyty monta kertaa niin että ollaan edellisenä päivänä varattu matka, yleensä kun tilaa on. :) Suosittelen kyllä lämpimästi laivamatkailua pienten lasten kanssa, niin helppoa se oli kun ei tarvinnut istua paikoillaan tai odottaa - itse laivalta kun jo löytyy lapsille vaikka mitä!

  VastaaPoista
 8. Joo, tosi kompakti eikä mitenkään hirvittävän hintainenkaan vaihtoehto tuo perhehytti. :)

  VastaaPoista
 9. Hyvältä kuulostavat suunnitelmat! Mekin ajateltiin tosiaan kesällä lähteä Eestiin muutamaksi päiväksi, saa nähdä miten suunnitelmat ja aikataulut asettuvat. :)

  VastaaPoista
 10. Kuka IDIOOTTI on keksinyt sivuttaa tän postauksen NELJÄLLE sivulle???! Hermot menee. Eikö ole yhtään ajateltu käyttäjää???

  VastaaPoista
 11. Kivoja reissukuvia! Oli vähän hämmentävää kun yksi postaus oli monella eri sivulla pätkittynä. Huono uudistus tämä tälläinen..

  VastaaPoista
 12. Mulla näkyy puhelimella ihan yhdellä kyllä? Mut seuraavaan ja edellisen postaukseen liikkuminen on aika vaikeaa...

  VastaaPoista
 13. Vedänpä sanani takaisin, ei ollut näköjään vielä päivittynyt mulle...

  VastaaPoista
 14. Apua, mä nyt vasta honasin että nämä jutut on monella sivulla... Tyhmä minä. :D

  VastaaPoista
 15. […] on. Tai sitten kiristelen hampaitani kiljuva lapsi repussa ja työnnän rattaita loskassa. Ja no, perheloma laivalla…. Tiedä […]

  VastaaPoista
 16. Miksi lähteä oksennustaudissa tartuttamaan toiset laivalle?

  VastaaPoista
 17. Oksennustauti iski vasta laivalla ensimmäisenä yönä kuopukselle, toisen päivän aamuna miehelle ja minulle ja esikoiselle kun pääsimme kotiin. Lähtöä edeltävänä päivänä olimme olleet perhekerhossa, josta taudin mitä ilmeisimmin saimme, koska samaisena viikonloppuna yrjösi muutama muukin.

  En lähtisi mistään hinnasta sairaana tai sairaiden lapsien kanssa reissuun, en edes laivalla Tukholmaan, mutta kun ensimmäinen sairastuu Ruotsin aluevesillä, ei ole paljon enää tehtävissä.

  VastaaPoista