Social Media Icons

maanantai 9. joulukuuta 2013

Meidän (muut) kestot

9 kommenttia Share It:
kestot3

Kun pari vuotta sitten päädyin kokeilemaan kestovaippoja, en ajatellut, että tulisin touhuineni tähän pisteeseen. En ole kuoseilla hifistelijä enkä pese kakkavaippapyykkiä intohimolla, mutta lasten myötä olen suhtautunut aiempaa kriittisemmin meiltä syntyvän jätteen määrään. Lisäksi kahdeksan viikon jälkivuoto ensimmäisen synnytyksen jälkeen antoi hieman perspektiiviä, ja sai miettimään, mitä olisi käyttää kertakäyttöisiä muovisiteitä kaksi vuotta. Kuukuppia ei saanut käyttää ja kestositeistä en tuolloin ollut valitettavasti kuullutkaan. Kun kestovaippailu vauvan kanssa lähti hyvään alkuun, aloin nähdä parantamisen varaa yhdessä sun toisessa paikassa.

Esimerkiksi tiskirätin elinkaari kodissamme oli aiemmin surullisen lyhyt ja talouspaperin menekki kova. Ehkä isoin kestoiluun liittynyt ennakkoluuloni oli, että kaikki kestoilutuotteet pikkuhousunsuojista vaippaimuihin ja tiskirätteihin tulee tilata nettiteitse, piparikukkakuosissa, käsin Suomessa valmistettuina ja valitettavasti myös tuntuvin alkuinvestointierin. Koska oikeasti olen hankkinut aika vähän erilaisia kestoilutarvikkeita, mutta tuunannut ja kierrättänyt sitäkin enemmän. Vanhat pyyhkeet (mitä koppuraisemmat, sitä paremmat) olen anopin suosiollisessa avustuksella saumuroinut pesulapuiksi ja vaippaimuiksi, ystäväni Anni taasen ompeli minulle lastenvaatevaihtokaupassa tilkkukankaistaan kestoliivinsuojia (tusen tack!) sekä kuukautissiteitä (samalla kaavalla ompelijalla teetettyjä saa muuten Ipanaiselta hyvässä aloituspaketissa) ja Tigerin kolmen euron rätit on pesty kuluneen vuoden aikana pesukoneessa valehtelematta ainakin sata kertaa - still alive and kicking! Tuttavaperheeltä perityt kymmenet harsot on pesty ja rummutettu satoja kertoja, käytetty niin molemmilla ensin niin vaippoina kuin pukluliinoina ja sittemmin kierrätetty siivouskäyttöön, jossa ne palvelevat ensiluokkaisesti niin lattiamoppeina kuin pölyrätteinäkin.

kestot2

Jokin aika sitten löysin Piilo-kirppikseltä värikkään (uuden) kestonenäliinapaketin, jonka nenäliinat oli tehty ompeluprojektien ylitse jääneistä tilkkukankaista. Kynnys kokeilla kestonenäliinoja oli matala: pyörihän meillä koneessa niin meikinpuhdistuslappuja, vaippoja, kuukautissuojia kuin moppejakin (tietysti omassa erässään). Vaikken tehnyt kolmen euron ostostani dollarinkuvat silmissäni vilkkuen, täytyy sanoa, että tuo paketti maksoi itsensä takaisin ensimmäisen rajun kausiflunssan aikana (jolloin hankin niitä lisää) monellakin tapaa. Vuotavia neniä pyyhittiin pyyhkimisen perään kaksi viikkoa, mutta poikkeuksellista kyllä, puuttumaan jäivät kirkkaanpunaiset ja kirvelevät viikset nenän alla. Hauskana lieveilmiönä mainittakoon, että ennen neniä pyyhkiessäni jouduin juoksemaan vastentahtoisesti huoltotoimenpiteisiin suhtautuvaa kaksivuotiasta kiinni, mutta kun nenäliinasta saattoikin bongata delfiinejä tai apiloita, ei hän enää pinkonut pakoon. Seuraavaa flunssa-aaltoa silmällä pitäen olen laittanut syrjään aikansa eläneitä trikoopaitoja, jotka aion surutta silputa ja saumuroida (yllättäen) nenäliinoiksi.

PS. Ihan oman huomionsa ansaitsee facebookin Kestotuotteet kiertoon eli tuttavallisemmin OMV-yhteisö, josta löytyy niin osto-ja myyntipalstoja kuin kysymyksiä ja vastauksia kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta. Aina kun olen ollut sormi suussa, pohtinut pesuainevalintaa tai parasta yövaippaa imeväisikäiselle, olen tiennyt, keiden puoleen kääntyä. Jos kestoilu konseptina siis kiinnostaa, muttei tiedä, mistä aloittaa, on OMV paikka, josta löytyy runsaasti apua ja tietoa. Toinen on hiljan perustettu Kestovaippayhdistys, kestovaippailua aloitteleville tai harkitseville-ryhmä, jossa nimensä mukaisesti on tarjolla tietoutta ja vinkkejä. Itse inhoan eniten sitä, että kun haluan tietää jotain, ja haluan tietää sen nyt, käskee joku googlaamaan tai kääntymään tuhatsivuiseen tietokantaan. No thanks. Onneksi on paikkoja, joissa hölmöiltäkin tuntuvista tai jo sata kertaa kysytyistä kysymyksistä ei saa vitsaa tai pilkkaa osakseen. Käytettyjä kestovaippoja kannattaa myös kurkkia Kestovaippakirppikseltä.

Seuraa meitä facebookissaBlogilistalla, Bloglovinissa tai Instagramissa.

9 kommenttia:

 1. Meillä on vaippakestoilu hiljalleen jäänyt vähemmälle, kun neidillä on niin sirot jalat, että Pojun aikana hankitut vaipat falskaa, enkä jaksa lähteä metsästämään uutta mallia. :/
  Mä en jotenkin ole päässyt kestoilussa niin pitkälle, että kestottaisin myös itseäni. Jotenkin vaan tuntuu paljon helpommalta heitää ne siteet roskiin kuin että kestoilisi. Enkä tiedä, miksi näin. Oonhan mä harrastanut jo kahden lapsella yhteensä 2,5v kestoilua. :D Liivinsuojuksia kokeilin kestona, mutta ne mun hankkimat näkyi ikävästi paidan läpi ja se jäi siihen. :/

  Nuo nenäliinat näyttää hauskoilta! Ja varmasti olis aiva juttu tännekin, jossa niistäminen on pojan mielestä maailman tyhmin juttu ja äidillä taas on herkkä iho ja nuhan aikaan on nenänalusta ihan riekaleina. Saiskohan noitakin jostain tilattua? ;)

  VastaaPoista
 2. Kestoliivinsuojat oli kyllä paras investointi ikinä! Ne on niin paljon mukavammat kuin yhdetkään kertakäyttöiset, joten niin lämpimästi voin kyllä suositella kaikille imettäville äideille.

  VastaaPoista
 3. No kyllä! Käytin kertakäyttöisiä Helmin kanssa, ja ne aina falskasi, jäi ihoon kiinni jne. Kuopuksen odotusaikana taisin hankkia ekat kestoversiot rv 16… :D Eikä kaduta ollenkaan, niin ihanat ja hyvät ne on!

  VastaaPoista
 4. Heippa, mitä materiaalia nuo mainitsemasi kestonenäliinat ovat? :D

  VastaaPoista
 5. Pakko udella et oliko noissa kestonenäliinoissa merkkiä? :) Itse oon nyt ihan hurahtanut kaikenlaiseen kestoiluun, ja OMV on kovassa kulutuksessa. Mut kestonenäliinoja ei oo tullu missään vastaan, varsinkaan noin kivoilla kuoseilla! Toki siis vanhan kansan kangasnenäliinat tiedän, mutta haluaisin jollain ihanilla kuoseilla :)

  VastaaPoista
 6. Olen tiedätkö myös koettanut etsiä näitä netistä, koska olen ihan onneton ompelukoneen kanssa ja saan saumurin hetkessä solmuun (ompelun ulkoistan siis anopille, heh). Nämä on jonkun itse tekemiä, ilmeisesti jämätrikoopaloja. Minusta näistä tosi hauskoja tekee se, että kumpikin puoli on aina erilainen! Sisällä ei ole mitään täytettä tms, vain kaksi trikoopalaa saumuroitu jonkin malliseksi ja kokoiseksi. Voisin tietty vihjaista Annille, että tälläisille olisi tilausta… :)

  VastaaPoista
 7. Vinkkaa ihmeessä! :) T. Toinen tumpelo

  VastaaPoista
 8. Ups, oli mennyt roskaviesteihin :) Nämä on trikoota.

  VastaaPoista
 9. Meillä vaippakestoilu jäänyt vähemmälle myös kun toinen on kotona ilman vaippaa ja pyykkiä tulee vähemmän = täyteen koneelliseen kestää jonkin aikaa = haisee. Toujoursit nytkin jalassa, paha minä. Omien kestojen suhteen on kynnys silti madaltunut ja ne on käytössä koko ajan, juuri sain postissa tilaamani megasetit pikkuhousunsuojia. :)

  VastaaPoista