Social Media Icons

perjantai 1. marraskuuta 2013

Muovipussiton marraskuu

12 kommenttia Share It:
IMG_6810

Ipanaisen Anni haastoi meidät mukaan muovipussittomalle marraskuulle, ja vaikka olen tavattoman huono tarttumaan haasteisiin, niin tämä tuntui omalta jutulta heti. Muovipussiton marraskuu sai alkunsa Mamarkia-bloggaajan ideasta ja levisi facebookinkin puolelle alta aikayksikön - nyt tapahtumassa on kaksi ja puoli tuhatta osallistujaa! Siis aika hiton monta muovipussia vähemmän.

Haaste tuntui omalta, koska jos minä jotain inhoan, niin pakkausjätettä ja muovikasseja. Muovisen pakkausjätteen määrään on kohtalaisen helppoa vaikuttaa omilla valinnoillaan; siis jättää esimerkiksi yksittäispakatut tuotteet kuten kuukautissuojat kauppaan (minä en tosin ole käyttänyt kertakäyttöisiä enää aikoihin), suosia helpommin kierrätettävää kartonkipakkausta muovin tai lasin sijaan. Ruokaostoksilla kaikkia hedelmä-vihannesosaston irtotuotteita ei tarvitse pakata pussiin ja läpinäkyviä hedelmäpussejakin saa kyllä kankaisina, perunat voi ostaa paperipussissa ja kysyttäessä pakasteet voi jättää pakkaamatta pieniin muovipusseihin. Omia suosikki-inhokkejani ovat pienen pienet muovikassit, joita syydetään apteekissa ja kosmetiikkaliikkeissä - minä voin kuljettaa D-vitamiinitippani laukun sivutaskussa kotiin. Ja vaikka kuinka suosin kestokasseja ja olkalaukkuja esimerkiksi ruokaostoksien kuljettamiseen, löytyy kotoa silti jonkin verran muovikasseja, jotka tosin jatkosijoitetaan roskapusseiksi. Ainakin S-ryhmä tarjoaa kaupoissaan muovikasseille paitsi paperisen myös biohajoavan, ohuehkon kassin, mutta oman kokemukseni mukaan paperikassi toimii huonosti roskiskaapissa ja biohajoava, biojätteisiinkin kelpaavan kassin taasen lävistää jo suomalainen kurkku, joten meidän ruokaostoksemme eivät kulje sellaisessa.

Yksi päivä takana, kuukausi edessä. Oletteko mukana?

 Seuraa blogiani BloglovinissaBlogilistallaFacebookissa tai Instagramissa

12 kommenttia:

 1. Just tästä eilen puhuin miehelle, että pitäis ruveta käyttämään kankaisia, kun kaappi pullollaan muovipusseja. Eli jep! Mukana ollaan minä sekä mies :p

  VastaaPoista
 2. Mä yleensä shoppaillessa otan pussin vastaan ekassa kaupassa, mutta sen jälkeen kieltaydyn ja ängen kaikki samaan. Vihaan sitä, kun tulee kotiin ja jokaikinen toppi ja paita on omassa pussissa.
  Ja en ymmärrä, kun kaupoissa jotkut ottaa joka jutulle oman pikkupussin...
  Pussien vähentäminen on siis ollut ajatuksena jo tosi kauan ja voisin tarttua tähänkin. Mutta kuukautissuojani ostan yhä yksittäispakattuna! Saako niitä muka muutenkin?? Siis jos ei halua käyttää tampoonia tai kuukuppia.

  VastaaPoista
 3. Ihan totta kyllä! Mä tosin jouduin tänään vähän taipumaan ja ottamaan muovikassin Marimekolla, kun mun eilen varaamani tuotteet oli valmiiksi paketoitu niin nätisti, etten viitsinyt pyytää purkamaankaan - olisi varmaan mennyt kassi roskikseen.

  Ja saa kyllä ilman yksittäispakkauksiakin! Bonuksena on superpaljon huokeampi hinta. Pirkalla yms. edullisemmilla merkeillä löytyy valikoimastaan tavanomaisia terveyssiteitä mutta ilman sitä yksittäin pakkaamista. Mulla on ollut laukussa oma pieni Marimekon kukkaro, jossa olen säilyttänyt vaihtositeet, silloin kun niitä vielä käytin. :)

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa! Käykää osallistumassa myös tapahtumaan niin saatatte voittaa superihanan LOQI-kassin, Anni arpoo niitä osallistujien kesken nyt marraskuun ajan. :)

  VastaaPoista
 5. Mukana ollaan. Tai siis lupaan jatkaa samaan malliin ja vähän vielä parantaakin :) Meillä on yleensä aina ruokakaupassa mukana kangaskassit tai sitten oma kori. Kori on muuten tosi kätevä, kun ostokset ei mee lyttyyn niin kuin kassissa.

  VastaaPoista
 6. Mistä olet löytänyt kivan näköisiä koreja? Mä bongaan aina vain tanttamaisia kukkakuoseja... :D Tai no joo, olen kyllä nähnyt yksivärisiäkin. Pitäisikin kokeilla, etenkin (Lempi-)salaatit on aina tuusan nuuskana kassissa kun MIES pakkaa.

  VastaaPoista
 7. Jep, tämä "projekti" on omassa elämässä jatkunut jo pitkään. Ruokakauppaan aina kestokassit mukaan ja shoppailemassa sanon:"ei kassia, kiitos". Usein kuitenkin kotiin kertyy muovipusseja, nyt olen melko hyvin keksinyt uusiokäyttöä: isot pussit käytetään roskispusseina, hedelmäpussit käytetään eväspusseina tai vessan pikkuroskiksessa, tulee vietyä vaipparoskis usein :) ja kauppojen pikkupusseille keksin vasta tänä syksynä käyttöä: nettikirppiksillä myymäni tuotteet pakkaan niihin ja lähetän postissa, säästän pakkausmateriaaleissa.. Mainio olisi muuten jonkinmoinen postaus aiheeseen liittyen, lähtisi vinkit kiertoon ;)

  VastaaPoista
 8. Jeps, vihaan myös turhaa roskaa kaikista eniten.olisipa biohajoavia vaippoja... Kestoiluun en ole saanut aikaiseksi ryhtyä :( kuukautissuojissa ostan yleensä biohajoavia, jos kaupassa on. Kierrätän, mutta toivoisin vielä energiajakeen keräysastiaa jonnekin lähistölle.

  Olin töissä myymälässä, ja aina harmitti asiakkaat jotka halusivat välttämättä (muovisen) pussin jokaiselle kynälle ja huulikiillolle. "Ettei huku sinne laukun pohjalle." Ja mitä lie... Jotkut taas halusivat pussin tai useamman ihan vain siksi, että sen voi saada, ihan ilmaiseksi! ... Ei auttanut kun pitää mölyt mahassa. Olin kai siitäkin harvinainen myyjä, että kysyin aina "TARVITSETTEKO PUSSIA?". Toki ostokset tulisi pakata yrityksen mainospussiin kyselemättä.

  VastaaPoista
 9. Tähän ei voi kun vastata kyllä. Hyvä huomio noista apteekin pikkupusseista, niillä ei tee yhtikäs mitään. Täytyykin jatkossa jättää ottamatta niitä..en ole tätä edes ajatellut vaihtoehdoksi :D

  VastaaPoista
 10. No meillä on ihan sellainen reisenthel-kori mustana, mutta niitähän on vaikka minkäkuosisina, jos tykkää. Sehän nyt ei ole niin perinteisen näköinen ehkä, mutta mun mielestä tosi kätevä kyllä!

  VastaaPoista
 11. Me oltiinkin näemmä aikaamme edellä :D viime viikolla miehen kanssa just puhuttiin, et tästä eteenpäin täytyy muistaa kangaskassi kauppaan mennessä, muovikasseja on ihan liikaa kaapissa, vaikka roskapusseiksi niitä katoaakin. Eli ilolla haasteessa mukana :)

  VastaaPoista
 12. Plus noi kaupan "biohajoavat" ei ees hajoo vaa ne toimii samalla tavalla ku normipussit, buu. Onneks meillä ei osteta muovipusseja vaan käytetään kangaskassei. Roskapusseiks ollaan kylläkin ostettu Sellanen muovipussirulla. Meillä onneks löytyy täältä uuden kämpän roskakatoksesta kaikki kierrätyssysteemit sekasta bioon ja lasista metalliin sekä energiajae vielä :) onneks poikaystävä on aikamoinen kierrätysnatsi ja on saanut mut myös tajuumaan sen tärkeyden ja hyödyn. Mahtavaa :):)

  VastaaPoista