Social Media Icons

tiistai 19. marraskuuta 2013

Kaikkien aikojen ensimmäiset piparkakut

2 kommenttia Share It:
b9 b10

Leivoin Helmin kanssa tänään ensimmäistä kertaa pipareita. Eteerisissä kuvitelmissani tietenkin olisimme tunnelmallisessa valaistuksessa samanlaiset esiliinat päällämme kaulineet taikinaa ja tehneet täydellisiä, rapeita ja ohuita piparkakkuja. Mielikuvissani tietenkin nauroimme heleästi ja keittiökin pysyi kuin itsestään siistinä.

b3 b4

Oikeasti ärhäkkää syysflunssaa poteva kuopus huusi vuoroin kantorepussa, vuoroin syöttötuolissa ja vuoroin lattialla. Koristelualustana käytin sunnuntaihesaria, sillä vaikka meiltä löytyy yhtä ja toista, niin ei tietenkään sitä leivonta-alustaa. Ostoslistalle n-y-t. Helmi reijitti piparimuoteilla taikinaa ajatusta nopeammin ja minä yritin pelastaa ohuita raatoja paistettavaksi. Viidestä erästä poltin yhden, ei huono sanoisi Jormakin! Pitkästä lämmittämisestä ja hauduttelusta huolimatta kaksi vuotta sitten vanhaksi mennyt sokerimassa ei juoksevammaksi muuttunut ja sekös suututtti 2,5-vuotiasta. Minä heitin vahingossa nomparellit pitkin keittiön lattiaa ja lopuilla Helmi koristeli piparinsa. Hänen suosikkimuotikseen valikoitui siili eli tissi. "Tissi kuumaan, vauppi pois!", hän riemuissaan kiljui (siili kuumaan [uuniin], vauhtia pois). Vasta kolmannen erän kohdalla tajusin, että ohuen ohuet piparit eivät toimi lasten kanssa leipoessa ja kun kaulin taikinan paksummaksi, alkoi mestariteoksia syntyä - päättömiä karhuja ja piiiiitkäkaulaisia etanoita suoraan kotiuunista.

Potalle lahjottaessa ei ole pillimehun voittanutta ja koristellut ja rakkaudella leivotut piparit ovat kuuleman mukaan kammaa, eli kamalia. Jääpähän enemmän minulle, tsih! Joulusesonki on alkanut meilläkin! Postilaatikosta tipahtaneet lelukuvastot ovat saaneet lapsen transsiin - liekö tämä sitten sitä joulun taikaa. Jos ensimmäisenä jouluna Helmi söi kuusen havuja ja lahjapaperia, ymmärtää hän tänä vuonna aika paljon joulun päälle. Valmistelut on aloitettu ja the joululahjakin odottaa kellarissa.

Joko te olette aloittaneet joulutunnelmaan virittäytymisen? Miten?

2 kommenttia:

 1. Meillä juodaan glögiä aka. joulumehua jo ja ensi viikonloppuna pidetään tonttukemut kolmevuotiaille. Vieraita on tulossa kokonaista 4 ja vanhempineen, mutta silti vähän jo hirvittää. :D Ohjelmassa mm. piparkakkujen leivontaa ja oletettavasti taikinan salakuljettamista suuhun aina kun siihen on mahdollisuus. Ollaan siis käytännössä jo ihan joulumenoissa!

  VastaaPoista
 2. Tulin kommentoimaan aivan muusta asiasta. Oletko jo ehtinyt allekirjoittaa tämän:

  http://www.adressit.com/kodinhoidontuen_jakaminen_perheiden_paatettavaksi

  Jos olet kanssani samaa mieltä, että kaavailtu uudistus on arsesta (pahoittelen kienekäyttöäni), allekirjoitathan adressin. Ja pyydä miestäkisin allekirjoittamaan. Tai mikset vaikka nostaisi adressia esiin jossain postauksessa, kuten minä olen tehnyt, pariinkin kertaan.

  Kiitos ja anteeksi mainostus! En ole mitään aiemmin lobannut, mutta tämän uudistuksen (tai siis sen vastustamisen) koen sydämenasiakseni - vaikkei tämä edes ole enää ajankohtainen henkilökohtaisella tasolla. :)

  PS. Aion ehdottomasti muistaa vinkkisi taikinan paksuudesta, kun meilläkin ensi kuussa joku päivä päräytetään ensimmäiset Esikoisen leipomat piparit tulille. ;D

  VastaaPoista