Social Media Icons

perjantai 20. syyskuuta 2013

Footbalance, viikko 1

4 kommenttia Share It:
11 8

Sain teetättää itselleni hiljan mittatilaustyönä tehtävät Footbalance-pohjalliset, jotka on noteerattu jopa presidentin myöntämällä Inno-palkinnolla. Fysioterapeutti Olli Lehtonen valmisti pohjalliset minun mittojeni mukaan, erikseen oikealle ja vasemmalle jalalle. Seisoin paljain jaloin läpinäkyvällä, vaa'an näköisen laitteen eli podoskoopin päällä, jolla selvitettiin jalkojeni pronaatio ja painon jakautuminen, laitteen kameran ottaessa havainnollistavia kuvia jalkojen virheasennosta astumista mukailevassa asennossa ja kyykätessä. Selvisi, että jalkojeni holvikaari ja poikittaiskaari on madaltunut, ja kaipaa näin pohjalliselta parempaa tukea. Pohjalliset kuumennettiin pienessä uunissa, sen jälkeen pohjallinen kerrallaan laitettiin jalan alle jolloin fysioterapeutti antoi ohjeita, mihin suuntaan jalkaa kallistaa ja mihin suunnata painoa. Ja aika vinkeän näköisethän niistä tuli!

1

Pohjalliset muotoillaan käyttäjälleen sopivaksi, jolloin ne ohjaavat jalkojen asentoa neutraaliksi joka helpottaa painon tasaista jakaantumista jalkapohjassa. Innovaation takana on ajatus siitä, että jalat, tai niiden asento, on kaiken pohja - jos ne kiertävät väärään suuntaan, koko muunkin kehon asento muuttuu polvista lonkkiin ja selkään joka aiheuttaa erilaisia vaivoja ja kulumia. Footbalance-pohjalliset eroavat joustavuutensa ja patentoidun dynaamisen ytimensä puolesta tavanomaisista muotoilluista pohjallisista, jotka ovat usein liian jäykkiä ja kovia, eivätkä siksi anna periksi jalan liikkeen alla ja näin passivoivat jalan lihaksia. Footbalancen dynaamisen ytimen luvataan tukevan riittävästi jalkaa ja estävän liiallisen pronaation, mutta joustavan silti liikkeessä palauttaen energiaa takaisin askelsykliin. Dynaaminen energia taasen auttaa käyttämään jalan nikamia, lihaksia, jänteitä ja nivelsiteitä.

Footbalancen kokohaitari on ihailtavan suuri, 34-52, hinta kohtuullinen ja jälleenmyyjäverkostokin on kattava - minä näen tämän täydellisenä isänpäivälahjana! Malleja löytyy laajalti eri käyttötarkoituksiin, erilaisiin kenkiin ja erilaisiin lesteihin. Minun saamissani Performance-pohjallisissa koot menivät kahden numeron välein, mutta sopivan kokoisiksi ne voi helposti muotoilla leikkaamalla tavanomaisilla keittiösaksilla ylimääräisen tilan kärjestä pois vanhaa pohjallista mallina käyttäen.

Takana on nyt ensimmäinen kävelty viikko Footbalance-pohjalliset tennareissa, ja on todettava, että tuntuu kuin jalan sisäsyrjän alla olisi pieni pallo. Megadramaattista muutosta ei ole vielä havaittaivissa, mitä en vielä odottanutkaan, mutta huomaan, että jaksan seisoa huonoilla alennusmyyntitennareillani pidempään eivätkä jalat tunnu yhtä puutuneilta kuin aiemmin.

2

Mitä tulee lähtötilanteeseen, niin olen kärsinyt erilaisista selkävaivoista jo vuosia ja lapsena tykkäsin seisoa jalat ristissä ja lempinimeni oli Litmanen, sillä jalkani kääntyivät kävellessä ja etenkin juostessa sisään päin. Pitkähkön seisomisen tai kävelyn päätteeksi jalat ovat tuntuneet puutuneilta ja turpeilta. Raskaudet ovat tuoneet oman osansa, samoin niiden tuomat äkilliset painon jojoilut - "parhaimmillaan" olen kuitenkin painanut miltei viisikymmentä kiloa enemmän kuin nyt. Kengänkokoni on 42, joka tekee kenkien, saati sitten hyvältä tuntuvien tai muotoiltujen kenkien, löytämisestä hyvin hankalaa. Varsinaisissa kävelykengissä tai ballerinoissa hinta on myös hyvin tärkeä tekijä (ulkoilukenkien suhteen taivun toisinaan hyvinkin pitkälle), joten yhdet pohjalliset, joita voi vaihtaa eri kenkiin, ja joiden suositushinta on kuusikymmentä euroa, tuntuukin aika hyvältä kompromissiratkaisulta kaltaiselleni tasapohjaisissa kengissä toisinaan liiankin viihtyvälle tyypille. Nähtäväksi jää, tekevätkö uniikit, muotoillut pohjalliset tasapohjaisista alennusmyyntitennareista, siis ainoista syyskengistäni, tai aina jalat kipeiksi tehneistä juoksukengistä paremmat.

PS. Sain mukaani myös edullisemmat, ärhäkän pinkit Quick Fit-pohjalliset, jotka voi itse lämmittää kotiuunissa ja sitten muotoiluttaa jalkaan sopivaksi kävelemällä niillä hetken aikaa - mikäli ne eivät tunnu muotoutuvan käytössä. Mieheni, jolla on samankokoinen jalka (voi kyllä!) ruinasi ne tietenkin itselleen, ja tänään meillä on ohjelmassa pinkkien pohjallisten paistoa uunissa! Hän harrastaa juoksua ja kärsii aina aika ajoin penikkataudista, joka on yksi ylipronaation tyypillisistä oireista. Hyvät juoksukengät helpottavat tietenkin jonkin verran, mutta toiveissa tietenkin olisi, että muotoillut pohjalliset poistaisivat vaivan kokonaan.

4 kommenttia:

 1. Mulla on myös Footbalancet ja liputan niiden puolesta aina. Ostin ne joskus Likan vauvavuoden aikaan ja ne ovat edelleen käyttökelpoiset. Keväällä varmaan pitää taas satsata ja käydä uusimassa muotoilut. Parasta niissä on mun mielestä se kun koko ryhti jotenkin suoristuu sen jalan oikean asennon mukaan ja tulee käveltyä paremmassa asennossa ja ehkä reippaamminkin. :)

  VastaaPoista
 2. Minä sain vuosi sitten fysioterapeutilta jalkavaivoihin muotoillut pohjalliset, ja kas, enpä tiennytkään että ne ovat noin innovatiiviset ;) Ovat siis Footbalancet. Ja olen tyytyväinen käyttäjä!

  Ainoa että niitä ei ihan joka kenkiin saa, esimerkiksi juuri balleriinoihin. Ne kun korottavat sitä sisäpohjaa sen verran, että ei pysy kantapää enää kengässä. Olenkin käyttänyt lähinnä nauhankenkien kanssa.

  VastaaPoista
 3. Mustakin tuntuu, että olen aiempaa ryhdikkäämpi ja selkävaivat on kyllä helpottaneet, ero on huomattava vaikkei ne nyt säryt nyt ihan vielä poissa ole. Kerrassaan hassua, en odottanut näinkään dramaattista muutosta, etenkään näin lyhyessä ajassa :)

  VastaaPoista