Social Media Icons

torstai 20. kesäkuuta 2013

Kestovaipoissa yksi, kaksi

18 kommenttia , , Share It:


Olenkin muutamia kertoja kirjoittanut kestovaippailu-urastamme aina uteliaista pohdinnoista orastaviin ensikokemuksiin ja täydellisen istuvuuden hypetykseen. Kestovaipat ovat pyörineet pesukoneessa meillä puolentoista vuoden ajan, eli kokemuksia löytyy jos jonkinlaisista virityksistä ja vaipattimista. Sen verran laiskaksi tunnustaudun, että esimerkiksi vauvan kanssa yövaippailusta luovuin muuton aikaan öiden ollessa katkonaisia, ja samalla taaperonkin vaipat vaihtuivat öiksi kertakäyttöisiin. Myös esimerkiksi mökkireissuilla ja myös sukulaisvierailuilla on ajoittain käytetty kertakäyttöisiä niiden helppouden vuoksi. Lupasin hiljan kuitenkin itselleni, että otan itseäni niskasta kiinni ja etsin toimivimman yövaippavirityksen imeväisikäiselle Armakselle ja kaivan PUL-säilytyspussit hoitolaukkuun vaatehuoneen pimeimmästä nurkasta.

Meillä kestovaipat ovat olleet kertakäyttöisiä vaippoja parempi valinta, kun taloudessa on kaksi herkkä-ja kuivaihoista lasta, jotka saavat helposti vaippaihottumaa. En kuitenkaan koe kuuluvani siihen ryhmään, joka ihastelisi uusia vaippakuoseja, himoitsisi erilaisia vaippoja tai innolla odottaisin vaippojen pesua. Minusta kestovaippailu on ollut meillä yksi valinta muiden joukossa, eikä se nostata minussa erityisen suuria tunteita. Siksi en koe tarpeelliseksi syyllistää tai vaatia selityksiä kestovaippailemattomuudelle, kulutusvalintoja ja vaihtoehtoja kun on niin monenlaisia. Käytännössä kuitenkin vaippojen hintavuuden vuoksi uusia hankintoja mietitään pitkään, kysellään käyttökokemuksia ja etsitään parasta tarjousta, eli jonkinlaista kiinnostusta ja oma-aloitteisuutta hommaan tarvitaan. Meillä ajatuksena kestovaippojen takana oli huokeampi hinta pitkässä juoksussa, etenkin kun vaippaikäisiä lapsia on kaksi, sekä ekologinen näkökulma - kertakäyttövaipathan ovat lapsiperheiden suurin yksittäinen jäte kaatopaikalla, kun kestovaippoja taasen pystyy kierrättämään puolin ja toisin. Vaippojen jälleenmyyntiarvo on melko hyvä, vaikka itse myönnän myyneeni vaippoja pois aika vähän (toisaalta pienempi käyttäjäkin käyttää vielä aika pientä kokoa).

Kynnys käyttää kestovaippoja synnytyssairaalasta saakka oli matala, kun pesukone lauloi isomman lapsen vaippojen vuoksi useita kertoja viikossa joka tapauksessa. Oikeastaan vasta vauvan syntymän myötä kestovaippailu on tuntunut minusta arjessa käytännöllisemmältä ja merkityksellisemmältä; koska pesen muun pyykin neljässäkymmennessä asteessa, ei tarvitse pestä puolikkaita vaippakoneellisia ja vaippoihin investoitu raha puolittuu toisen käyttäjän myötä ainakin oletusarvoisesti. Käytännössä noin puolet Helmin vanhoista vaipoista on istunut tukevammalle Armakselle, mutta lyhyemmän pesuvälin vuoksi myös vaippojen määrä lasta kohden on kierrossa pienempi. Eli toimii silti!

Vastasyntyneen kanssa kestovaippailu oli kuitenkin täysin erilaista kuin puolitoistavuotiaan tai puolivuotiaan kanssa. Ensinnäkin sopivaa vaippakomboa etsittiin viikkoja, jonka sivutuotteena vaatteet vaihdettiin useita kertoja päivässä kun vaippa falskasi jostain. Toisaalta kestovaippojen kanssa olemme säästyneet Helmin vauva-ajalta turhankin tutuiksi käyneiltä kainalokakoilta täysin, joten viikottainen ekstrakoneellinenkin tuntui ihan siedettävältä. Toinen minut yllättänyt asia oli vaihtoväli; imeväisikäisen kanssa vaippaa saa vaihtaa tuplasti enemmän kuin taaperon vaippaa mikäli mielii pitää paketin kohtuullisen kokoisena. Öisiin imetyshetkiin sai siis laskea surutta kaksi tai kolme vaipanvaihtoa - ainakin meillä. Onneksi syöttövälin pidentyessä myös vaipanvaihtoväli pidentyy eikä hoitolaukkua tarvitse täyttää pelkillä vaipoilla ja yölläkin selvitään yhdellä vaipanvaihdolla.

Meillä kovin rakastetut taskuvaipat eivät toimineet idioottivarmasti (kuten Helmillä aina, 4kk iästä saakka) pienimmässäkään koossa (tai edes one size-kokoisina!) ensimmäiseen kolmeen kuukauteen, vaan käytössä oli useimmiten sisävaippa ja kuori-yhdistelmä. Äitiyspakkauksesta tutut ImseWimsen flanelletet kuorineen olivat edullinen ja helppo valinta ensimmäiselle kuukaudelle, mutta seitsemän kilon mennessä rikki kaksikuukautisneuvolassa jouduimme luopumaan niistä ja siirtymään erilaisiin röyhelöllisiin, neppikiinnitteisiin sisävaippoihin. Suurin osa meillä olleista vastasyntyneen kestovaipoista on ostettu käytettynä kirpputoreilta ja nyt, taskuvaippojen ollessa vallalla, on käytössä vain Helmiltä pieneksi jääneitä vaippoja sekä yhdenkoon taskuvaippoja. Pieniin vaippoihin olen laskenut investoineeni n. 70 euroa. Suurin syy edulliseen hankintahintaan lienee ImseWimsejen ja muiden äitiyspakkausvaippojen hyvä saatavuus ja ennen kaikkea kohtuullinen hinta - itse asiassa suurimman osan vaipoista olen bongannut kirppareilta ja neuvolan kierrätyslaatikosta. Ensimmäiset kolme kuukautta pärjäsimmekin vain niiden ja synnytyssairaalasta saatujen vaippalahjuskassien voimin, mutta muuton aikana ja sen jälkeen laiskuuttani unohdin yövaippailun, jolloin kertakäyttöisiä vaippoja kului noin paketillinen kuukaudessa. Nyt käytössä on ainoastaan kestovaipat, tilanteesta riippumatta, johon suurin syy on kertakäyttövaipoista tuleva ärhäkkä ihottuma vaippa-alueella. Kummallakin, kuinka ollakaan.

vaipat

Itse olen tullut todenneeksi, että esimerkiksi yövaippailuun tai mökkeilyyn ei tarvita sen ihmeellisempiä virityksiä kuin muulloinkaan. Yövaipassa on vain tuhdimmin täytettä ja hyvin imukykyistä hamppua, mökillä kestoillessa taasen pesuväli on lyhyempi, sillä käytössä ei ole kuivausrumpua kuten kotona. Varsinaisia luottomerkkejä tai suosikkikuoseja en osaa nimetä. Periaatteessa olen pitkään miettinyt hehkutettujen Hahtuvahullujen ja Ronjan & Roopen testaamista, mutta kun kaapeissa on jo entuudestaan viidettäkymmentä vaippaa, taidan odottaa, että enin osa niistä, S-M-kokoiset, jäävät pieniksi beibille. Edulliset yhdenkoon Babylandit (löytyy esim. Raskauskeijusta josta olen ostanut omani ja vielä halvemmalla eBaysta) ovat olleet kovassa käytössä kummallakin, ja niitä suosittelen aina kestoilua harkitseville, vaikka eettisestä ja ekologisesta näkökulmasta Kiinasta tuodut halpavaipat eivät välttämättä olekaan ykkösiä. Koko vaippaiän sopivat vaipat antavat liikkumavaraa aloitusajankohdan suhteen, vaikkei heti synnytyssairaalasta kotiuduttuaan valitsisi kangasvaippoja eivätkä edulliset vaipat tee lovea kukkaroon, vaikkei kestoilu tuntuisikaan omimmalta. Toki äitiyspakkausvaipoillakin pääsee pitkälle alkuun vauvan kanssa kun pitää vaihtovälin hieman lyhyempänä. Äitiyspakkausvaippojen "ongelma" liittyy minusta lähinnä siihen, että suurin osa ensisynnyttäjistä valitsee äitiyspakkauksen rahakorvauksen sijaan ja pakkauksen vaipat ovat pientä kokoa, joka tarkoittaa sitä, että moni ensimmäistä kertaa äidiksi tuleva kertakäyttövaippailee ajatellessaan sen olevan helpompi valinta kaiken ollessa uutta ja ihmeellistä. Yhdenkoon vaipat äitiyspakkauksessa kustantaisivat saman verran kuin pienet vaipat, mutta toisivat käyttäjälleen säästöä pitkällä juoksulla enemmän ja madaltaisivat kynnystä kokeilla kestoilua itselle sopivimpana ajankohtana.

Mitä tulee vaippojen pesuun, en koe sitä kovinkaan työlääksi, mutta isoin helpottaja onkin varmasti kuivausrumpu. Meidän uusi pesukoneemme on yhdeksän kilon täytöllä, joten vaippoja pestään joka kolmas päivä. Pesussa käytän hajusteetonta pyykinpesunestettä ja huuhteluainelokeroon sujautan antibakteerista etikkaa joka pitää vaipat ja imut pehmeinä, tahrojenpoistossa taasen vannon (nestemäisen) sappisaippuan nimeen. Kestovaipat eivät oikein säilytettynä haise, ja esimerkiksi meillä niille on ihan oma, ilmava pyykkikorinsa. Eilen meillä käyneelle kylpyhuonesuunnittelijallemme sanoin, että koska kestovaippailemme, on kylpyhuoneen suunnittelussa otettava huomioon muutama seikka; säilytystila, toimiva pyykkihuoltopiste ja bideesuihku. Nykyisessä kylpyhuoneessa on vain se bideesuihku (tärkein!), joten toki ilmankin pärjää.

Loppukesän kestovaippailumahdollisuudet mietittyvät, sillä vielä ei ole selvää, missä aiomme viettää kahdeksan viikkoa putkiremontin alkaessa ensi kuussa. Käytännössä kestovaippailla voi siellä, missä on pesukone ja kuivausmahdollisuus (pyykkinaru tai teline), mökilläkin siis.

Minä olen saanut omilta vanhemmiltani täyden tuen ja kannustuksen kestovaippailuun jo Helmin odotusaikana. Myös minua on kestovaipatettu vauvana, joskin äitini puheiden mukaan ilman piparkakkukuoseja ja hamppuimuja. Äitini vannoo vieläkin flanellivaippojen ja muovikuorien nimeen, mutta vaihtaa tietenkin ongelmitta lapsille vaipat kuin vaipat. Sukulaisvierailuilla kestovaipat eivät tietenkään aina ole toimineet kuten Strömsössä; viime mökkireissulla mieheni isoisä nakkasi kuistilla olleen kestovaippapussin roskia viedessään jäteastiaan ja mummo taasen päivitteli, kuinka oudot vaippamme eivät kuivu koskaan (ulkona satoi vettä). Oma isoäitini yökkäili kestovaippa-ajatuksellekin vuoden päivät, ennen kuin korjasin hänen väärinkäsityksensä kertomalla, ettemme heitä lasten jätöksiä pesukoneeseen vaan huuhtelemme vaipat ensin.

Loppukaneettina sanottakoon, ettei kestovaippailu ole rakettitiedettä, mutta vaatii jonkin verran perehtymistä. Kestovaippayhdistyksen alla toimivista Vaippalainaamoista voi pientä panttia vastaan lainata erilaisia vaippoja kokeiluun ja kaupan päälle saa aina kunnollisen perehdytyksen vaippojen käyttöön. Nettiteitse apua, vinkkejä ja neuvoja saa esimerkiksi YSV-foorumilta ja facebookin OMV-palstalta. Vinkkinä mainittakoon, että Kestovaippayhdistykseen nyt liittyville on tarjolla ilmainen Dream Nappyn Muumi-sisävaippa tai kuori oman valinnan mukaan! Itse tartuin tietenkin tarjoukseen Kestovaippa-lehteä jo pitkään himotelleena ja sain vielä kaupan tekijäisiksi sisävaipan. Kurkkaa lisää täältä!

18 kommenttia:

 1. On niin mahtavaa lukea kestoilusta, että sielläkin siis kestoillaan. Meillä kestovaippoja on käytetty nyt reilun kaksi vuotta. Enää satunnaisesti öisin. Kuopuksemme tosin viime yönä oli ihan ekaa kertaa vaan alushousuillaan ja hienosti meni. Pitäisi vaan luottaa, ja vahinkojahan aina sattuu.

  Toista lasta odottaessa ajattelin, miten voisin säästää vaippakustannuksissa, jätekustannuksissa ja että lapsen iho olisi parempi. Esikoisen aikaan tuskastelin, kun tuli kamala sammasihottuma joka vaati ihan yksityisellä käynnin.

  Nyt iho on pysynyt hyvänä ja olen löytänyt sen oikean vaipan ja ne on taskuvaipat, yhdenkoon ja liputan babylandin nimeen. Tykkään myös tirsokkaan taskuvaipoista niiden kuosien vuoksi, mutta ne eivät ole ihan ne ykkösvaipat meillä käytössä. Öisin ollaan käytetty BumGeniuksen yhden koon vaippoja, Ronja&Roope sisävaippa kuori vaippaa sekä Patapumin yhden koon taskua.

  Kuopuksen ollessa ihan vauva aloitettiin kestoilut viikon iässä Imse Vimse sisävaippa + kuori yhdistelmällä. Pian lisäsin sinne myös lisäimuksi Rainbon imun niin kesti hieman pidempään. Yökestoilut me aloitettiin pojan ollessa 4kk. Ennen sitä, en oikein tiennyt tai uskaltanut. Sit kun se lähti toimimaan, niin oli uskomaton fiilis.

  Olen itse ollut niin varma siitä, että minusta ei ole KOSKAAN tähän touhuun. Kuinka ollakkaan se vei mennessään ja mä olen tilannut uusia vaippojakin. Babylandin uudet kuosit kun tuli niin niihin halusin sitten laittaa rahaa vähän.
  Mun täti on kannustanut ja tukenut tässä sekä yksi ystäväni kuka kestoilee kanssa. Kukaan muu oikeastaan ei. Olen saanuy ihmettelyä siitä miten jaksan, tulee niin paljon pyykkiä ja kun haisee ja on niin työlästä. Ei minusta vaan. Siinä se menee missä muukin.

  Välilä mökkireissuilla käydessämme kauempana reilun viikon reissuilla olen ottanut kertakäyttöiset mukaan.

  Nyt haikeana ajattelen kun esikoinen on 2v9kk eikä vaippoja olla käytetty pitkiin aikoihin muuta kuin öisin. Oikeastaan puoleen vuoteen. Miten se aika meni niin äkkiä, kun pojasta kasvoi jo niin iso ja omasta tahdosta kaikki lähti.

  Potalla kun käytiin jo 7kuisesta asti. Tuli ylä - ja alamäkiä mutta niitähän nyt tuleekin. Ei se oo aina niin iisii..

  Mutta olen erittäin onnellinen tästä kestopostauksesta.

  Kestoilun iloa ja oikein lämmintä kesää :)

  VastaaPoista
 2. Meillä ei esikoisen aikana kestoiltu, mutta nyt toisen kohdalla tahtoisin. Tietenkin muutettiin asuntoon, jossa ei ole pesukonetta ja käytössä on alakerran pyykkituvan pesukone. Olen alkanut jänistää. Onko järkeä raahata vauvaa ja taaperoa mukana pyykkitupaan vähän väliä, kun pesuaika on 2h (=kaksi koneellista) ja jo nyt kerran (max. kaksi) viikossa liian raskaalta pelkän taaperon kanssa.

  VastaaPoista
 3. Munkin pitäisi tehdä suuri kestovaippapostaus joskus. En vaan ole saanut aikaiseksi. Kyllä muuten yhdellä mökkireissulla, kesällä, nyrkkipyykkäsin ja ulkokuivatin kestot viikon ajan ja puhdasta tuli: Eli ei se pyykinpesukonekaan ole pakollinen. ;)

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa lukea kestoilusta! Mun on monesti pitänyt kirjoittaa aiheesta, mutten ole saanut aikaiseksi. Ihanasti kuitenkin sait kerrottua, ettei se kestoilu vaadi äidiltä mitään hippi-asennetta vaan kuka tahansa siihen pystyy :)! Säästöjä tulee sekä rahapussiin että luontoa ajatellen ja siinä se vaipatus sujuu missä kertsienkin kanssa.

  VastaaPoista
 5. Mä en ymmärrä miten jotkut on saanut ne imsevimsen sisävaipat+kuoret toimiiin. Mä hamstrasin niitä raskausaikana, kun niin monesta paikasta luin kehuja ja niitä tuli kirpparilla vastaan todella edukkaasta (mm. 2kuorta+5 sisävaippaa=2e). Meiän poika oli semmonen superpissijä, että noita sai vaihtaa alle tunnin välein, jos ei halunnut pissavahinkoa. Ja koin niitten käytön tosi hankalaksi, kun ei ollut mitään kiinnityssysteemiä siinä sisävaipassa. Ja kun siinä alussa oli pahasti epäonnistunut, miljoonat itkut aiheuttanut imetysyritys ja stressi pojan käden parantumisesta (Erbin pareesi vasemmassa kädessä), vaippojen kanssa säätämiseen meni hermot. Sitten kun poika kasvoi, otin käyttöön Babylandit, mutten saanut niitäkään toimiin. Pissat tuli aina läpi. Pesin pyykkiä kaksi koneellista päivässä monen kuukauden ajan. Pojalta tuli pissat läpi päivisin kestoista ja öisin kerttiksistä. Sitten poika täytti 4kk ja tapahtui jotain mystistä, muumi-kerttikset alkoi pitää pissat sisällään ja mä heitin kaikki muut vaipat pois. Vihdoin mun ei tarvinnut pestä kuin ehkä yksi koneellinen päivässä :)

  VastaaPoista
 6. Niin ja mä en kyl saanut kannustusta keltään. Oma äitikin pyöritteli päätään ja sanoi "kyllä sä ton kohta lopetat" ja työkaverit nauroi mulle jo etukäteen, ettet sä sitä jaksa :/

  VastaaPoista
 7. Olipa kiva lukea kestoista ilman paasausta tms. Kerroit ihan vaan miten teillä tehdään :) Meilläkin kestoillaan, tosin päivisin. Yövaipatkin löytyy, mutta jotenkin se on jäänyt. En siitä tunne huonoa omaatuntoa - jos vaikka kakkosen kanssa aktivoituisi.

  Musta kestoilu ei vaadi suuria - toki se alku on hankala, mutta niin kai se on kaikilla. Etenkin jos ei ole samanhenkisiä tuttuja. Harmittaa, että kaikki eivät apua ja tukea saa (ei mullakaan siihen aikaan ketään tukena ollut, mutta en kaivannutkaan. Jotenkin se vaan onnistui :) ). Samalla lailla mä veisin joka päivä roskiksen ulos, kuin laitan joka toinen/kolmas päivä koneen pyörimään vaippoja. Mä jotenkin nautin vaippojen imuttamisesta (taskujen täyttämisestä) niin kipeeltä kuin se kuulostaakin :D

  Tulipa sekainen teksti, mutta näin juhannuksena lapsiperheessä :)

  VastaaPoista
 8. Mäkin tykkäsin pistää taskuihin imuja :) Meillä oli kivoja kuoseja vaipoissa ja erilaisia imuja. Tein erilaisia imuvirityksiä ja testailin mikä toimisi. Mutta kun mikään ei pitänyt, hauskuus "imuttamisesta" meni ihan kokonaan :/

  VastaaPoista
 9. Meillä kestoiltiin vauvan kanssa alkuun öisin siksi, että tuo oli melkoinen sinappitykki ja niitä kakkosvaippoja vaihdettiin öisin 2-3. Siksi pakettikin pysyi kohtuullisen kokoisena, kun sitä tavaraa tuli. ;)

  Musta on ikävää, miten huonosti etenkin vanhemmalta väestöltä saa tukea kestoiluunsa. Minä olen oppinut sivuuttamaan negatiiviset kommentit, ja todennut, että näin tehdään meillä, ja niin kauan kun kukaan muu ei a) osta vaippoja b) vaihda niitä c) roudaa ulos, niin ei ole myöskään heidän asiansa kommentoida niitä. Omat vanhempani, kolmen lapsen kanssa kestoilleet, ovat tukeneet minua aina, ja oikeastaan ajatuksen kestovaippailusta minuun istutti oma äiti. :)

  VastaaPoista
 10. Meillä hajosi talvella pesukone ja kuukauden verran jaksoin raahata vaippoja hissittömän talon kolmannesta kerroksesta pyykättäväksi (kone oli huollettavana kaiken kaikkiaan 11 viikkoa...), sitten luovutin. Onhan niitä, jotka sitä jaksavat, mutta itse olen ajatellut, että kulutusvalintoja ja ekologisesti parempia ratkaisuja voi tehdä niin monella saralla, etteivät yhdet vaipat kaada maailmaa, oli ne mitä sorttia tahansa. Myös ilahduttavan monet kertakäyttövaippojen valmistajat ovat saaneet ympäristömerkin, jonka kriteerit on aika kovat. Jos en ihan väärin muista, niin Muumi-vaipat taitavat olla ainoita suomalaisia vaippoja? Kyllä siis kertakäyttövaippojenkin saralla voi tehdä "parempia" valintoja. Minusta vanhempien jaksaminen ja hyvinvointi on tärkeämpää kuin yksikään kestovaippakoneellinen. :)

  VastaaPoista
 11. Isomman lapsen satseja bideellä huuhtoessa en ehkä ihan uskoisi käsipesun riittävään voimaan... :D

  VastaaPoista
 12. Kiva että tykkäsit! Parhaimmillaan ja toimiessaan kestot on ihan yhtä helppoja kuin kertsitkin, mutta kuten kertakäyttövaipoissa, myös kestoissa pitää vaan löytää itselle toimivimmat mallit ja valmistajat. :)

  VastaaPoista
 13. Voi ei! On teillä ollut alkumetreillä epäonnea. :(

  ImseWimsen flanelletet jakaa mielipiteitä aika rajusti kahtia, mutta minkään megapissijän vaippojahan ne ei ole. Kuten ylempänä kommentoinkin, meillä asusti melkoinen sinappitykki, joka piti vaihtovälin aina aika lyhyenä, ja siksi kai me saatiin nuo toimimaan ongelmitta. Jossain kohtaa aloin lisäämään tiimaimuja flanelletteihin, niin ei vaippakaan lainehtinut.

  Muumi-kertsit on mun käsittääkseni ainoita suomalaisia vaippoja ja ympäristömerkin saaneita, eli kyllä niitä kehtaa hyvin käyttää! Luontoa ja kukkaroa voi säästää niin monessa muussakin asiassa - me esimerkiksi vastapainoisesti kuljemme pidemmät matkat henkilöautolla, jolla taitetaan myös kauppareissut.

  Musta on ikävää, miten huonosti valtavirrasta poikkeaville valinnoille saa tukea tai kannustusta. Ymmärrän yleisen hämmästelyn, mutta en tuomitsemista. On eri asia _kysyä_ esim. että "millä tuollaisia vaippoja saa pestä" kuin asiaan vihkiytymättömänä todeta, että "noissa sitten pesii lintuinfluenssa" (ote oikeasta elämästä :D).

  VastaaPoista
 14. Kiva kuulla, että pidit postauksesta! Tämän tyyppisistä valinnoista tai niiden hyvistä puolista ilman pelkoa jonkun syyllistymisestä. Itse en voi sietää joidenkin ihmisten paheksuvaa tyyliä puhua kertakäyttövaipoista kemikaalipommeina tai rintarepuista roikottimina jne. Jokainen tehköön itselleen sopivalla tavalla. Vaan kukas se kissan hännän nostaa ellei kissa itse.. ;)

  VastaaPoista
 15. Ihan vaan sivukommenttina, että myös Pirkka-vaipat on kotimaisia (sama valmistaja kuin Muumeilla :D)

  VastaaPoista
 16. Moi! Kiva postaus! Mukavaa, että blogimaailmassakin kestoillaan. Tähdentäisin kuitenkin, että Kvy:lle voi esittää liittymislahjasta toiveen haluamastaan koosta ja väristä, niitä sitten toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. :)

  VastaaPoista
 17. Kiitos! Uskon, että blogimaailmassa kestoillaan aika paljon, se ei ehkä vain ole toisten silmissä järin mediaseksikästä tai koetaan paasauksena, siksi siitä kai kirjoitetaan aika vähän.

  En tullutkaan ajatelleeksi, että joku ajattelisi, etteikö esim. kokoa voisi toivoa, hyvä tähdennys siis! Itse tilasin ja sain hiljan postissakin L-kokoisen, keltaisen Muumi-sisävaipan. Se on vasta käyttöönottopesussa, mutta toivotaan että siitä tulee uusi lempivaippa. ;)

  VastaaPoista
 18. Mietinkin Pirkkaa, koska he käyttävät aika usein muita suomalaisia, tunnettuja valmistuttajia, mutten uskaltanut sanoa mitään kun en varmaksi tiennyt. Pirkka tunnetusti ei kauhean aggressiivisesti mainosta itseään niin tuotteiden alkuperä jää pimentoon ellei asiaan ihan vihkiydy.. :)

  VastaaPoista