Social Media Icons

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Reppu ja reissunaiset

tula3b tula5b

Tulan kantoreppu on tuote, josta olen kirjoittanut varmaan eniten, ja josta kysellään eniten käyttökokemuksia, meilitse ja kommenttiboksissa. Se on myös tuote, jota varauksetta suosittelen aina kaikille odottaville ja jo lapsen saaneille ystävilleni. Minä olen ostanut niitä kaksi, yhden kumpaakin kokoa, yhden kummallekin lapselle. Paitsi kannettavia, myös kantajia on meillä kaksi, minä ja mieheni. Me olemme olleet sikäli etuoikeutetussa asemassa, että reppujen maahantuoja, Ipanainen-verkkokaupan takana hääräävä Anni on ystäväni, ja auttanut kaikenlaisissa kantovälinedilemmoissa ja repun säädöissä paitsi kädestä pitäen myös netin välityksellä.

Helmin odotusaikana en ajatellut olevani lastaan kantovälineessä kantavaa tyyppiä, vaikka kantoliinan muodon ja hienoisen kiinnostuksen vuoksi hankinkin. Ajan saatossa olen kuitenkin huomannut kaivavani jonkinlaisen kantovälineen esiin päivittäin. Vauvan kantaminen kotona on vähenemään päin kun painoa alkaa olla vajaan neljän kuukauden iässä jo varmaan liki yhdeksän kiloa, mutta ulkona kannetaan sitäkin enemmän. Meillä on kyllä ihanat ja meidän käyttöömme (rattaat kannettava alas, mahduttava auton perään, muuntauduttava yhdelle lapselle, oltava kevyet mutta tukevat ja niiden on liikuttava näppärästi kaupunkiolosuhteissa) täydelliset sisarusrattaat, mutta esimerkiksi omalla pihalla ulkoillessa tai taaperon kanssa lähipuistossa kaksin ollessa reppu on helpompi ja nopeampi ratkaisu. Armas tykkää kuikuilla ympärilleen ulkoillessa ja viihtyy repussa lähellä minua hiekkalaatikon laidallakin. Ainoana haittapuolena mainittakoon, että uhmaraivokohtauksien aikaan desibelien noustessa uniltaan repussa herää myös vauva, kun vaunuissa taasen hänet voi jättää pihan toiseen nurkkaan nukkumaan rauhassa. tula1b

Mitä tulee taaperon kantamiseen, on kantorepulla ihan uusia ulottuvuuksia. Helmi on alkanut viime viikkoina kävelemään yhä reippaammin itse, muttei tietenkään jaksa kävellä kovinkaan pitkään. Väsymyksen iskiessä syli on paras paikka, ja meillä se on käytännössä repussa selässä tai edessä. Matkanteko on jouhevampaa ja taapero saa oikeutetusti oman läheisyystankkauksensa, joiden määrä ja laatu ovat kärsineet inflaatiosta vauvan tultua taloon, valitettavasti. Talvella ostamani taaperokokoinen Tula iki-ihanalla folk birds-kuosilla on ollut meillä lähinnä rymykäytössä ulkona - siis yhdistettynä maailman tyylikkäimpiin ulkoilukuteisiin ja kumisaappaisiin ja meikittömään pikaponnarilookiin. Pestävä ja kestävä reppu on kaveri myös pesukoneen kanssa, joten kuraa ja rapaa ei kannata pelätä. Vinkkinä tosin sanottakoon, että kun reppu on ulkokäytössä, kannattaa kiinnittää huomiota myös omiin ulkovaatteisiin, sillä kuraiset kengät ja polvet nojaavat kantajan takkiin ja housuihin. Minulla on yleensä jalassani vettähylkivät, lämpimät ja hengittävät softshell-housut, mutta kuvien ottamisen aikaan ne olivat pesussa, joten kotiin tulin märissä ja kuraisissa farkuissa. Pidempiä matkoja kantaessa ja ilmojen lämmetessä kannattaa jättää paksumpi välikerrasto pois ellei ole ihan vilukissa, sillä lämpöpatteri keskivartalolla lämmittää kyllä. Minulla alla oli Sobean velourhuppari, mutta kuljimmekin lyhyehkön matkan ja lämpötila ulkona oli pari astetta plussan puolella.

Kokoero taaperotulan ja standardikokoisen Tulan välillä ei ole merkittävän suuri ja maksimipainoraja (kg) on sama molemmissa, vain paneeli on hiukan leveämpi ja korkeampi. Taaperokokoinen kun tarvitsee jo leveämmän paneelin, polvitaipeesta polvitaipeeseen, jotta reppu olisi ergonominen ja tukeva. Standardikokoiseen Tulaan saa niin ikään ostettua jatkopaloja, joilla repun käyttöikää voi pidentää helposti isommallekin lapselle. Vastaavasti alle 7 kiloisille, siis standardikokoisen repun minimipainorajasuosituksessa alla oleville lapsille, myydään reppuun integroitavaa vauvatukea, eli pitkäikäisestä ja muuntautuvasta repusta puhutaan myös standardikokoisena. Meillä ei ole kumpaakaan, eikä käyttökokemuksia kummastakaan, sillä isokokoinen vauvamme on mahtunut reppuun hyvin jo kuukauden iästä saakka ja Helmiäkin sillä kannettiin puolentoistavuoden ikään, kunnes ostettiin taaperokokoinen reppu Helmiä varten.

Meillä on kesähaaveena lähteä reppureissulle ilman rattaita koko perheen voimin, mutta saa nähdä, mihin budjetin puitteissa päädymme - ehkä kuitenkin vain sinne ihanaan Itä-Suomeen....

PS. Minulla on jo tovin ollut haaveena vaihtaa urban elefants-kuosinen, standardikokoinen (vanhanmallinen) Tulani toisenlaisella kuosilla olevaan Tulaan. Olisikohan jollakulla teistä kiinnostusta vaihtaa meidän norsuja toiseen kuosiin?

6 kommenttia:

 1. Sit vaan nostat vielä lantiovyön parikyt senttiä ylemmäs tissien alla ja kantomukavuus ja lapsen näkymät parantuvat vielä superisti!

  Mua risoo tulassa se, ettei hihnoja voi kiristää eteenpäin, kun lapsi on selässä. Meillä oli reissussa tula lainassa enkä yksin olisi saanut hihnoja riittävän kireällä, aina piti olla joku jeesimässä, taaksepäin oli vaikea itse vetää. Repuissa, joissa on kaksiosainen hihna, esim. wompat ja manduca, se kävi paljon helpommin. Niissä on toki samalla myös lonkallakanto-ominaisuus, joka tulasta puuttuu. Se ei kuitenkaan ole iso puute, sillä lonkalla on tarvinnut kantaa todella vähän.

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus! Meillä just mietitään millainen kantoreppu hankitaan 1v:lle, vaihtoehtoina meillä on juuri tuo Tula ja toisena vaihtoehtona Patapum (taapero koossa). Harmi vaan, kun Tulan kantoreppuja ei löydy käytettynä oikein mistään.

  VastaaPoista
 3. Kiitos!

  Tulan reppuja liikkuu kyllä käytettynäkin, kunhan on oikea väylä. Paitsi tietysti jos himottelee uutuuskuosia. Oletko tsekannut facebookin Kantovälinekirppiksen ja ysvin jo?

  VastaaPoista
 4. Niin, ja jos valinnasta ei ole varma, kannattaa käyttää esim. Ipanaisen lainaamoa josta saa repun kokeiluun postareilla. Myös meidän reppua saa ja voi lainata jos asuu lähellä. :)

  VastaaPoista
 5. Sattuipa sopivasti tämä postaus :)
  Juuri tänään omassa blogissani pohdin, vaihtaakko Manduca taaperokokoiseen Tulaan. Manducakin painorajansa puolesta menisi vielä pitkään, mutta mietin olisiko tuo taaperotula tukevamman oloinen myös itselle sen leveämmän paneelin ansiosta...

  VastaaPoista
 6. Kiitti vinkistä :) FB:n kantovälinekirppikseltä löytyi meille reppu, ei tosin Tula, mutta nyt kuitenkin meillä on reppu (Patapum) ja päästään neidin kanssa ulkoiluttaan koiraa metsään. Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista