Social Media Icons

perjantai 15. helmikuuta 2013

Naistenpäivän menovinkki: Vaunumarssi

3 kommenttia , Share It:
Naistenpäivän vaunumarssi Helsingissä 8.3

Joko olette tehneet suunnitelmia perjantaipäivään osuvalle naistenpäivälle? Jos ette, niin sitten vain marssimaan hyvän asian puolesta!

Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.maaliskuuta 2013 järjestetään vaunumarssi, jossa marssitaan äitiyskuolemien ehkäisemisen puolesta. YK:n vuosituhattavoitteissa kaikki maat ovat sitoutuneet vähentämään äitikuolleisuutta kolmella neljäsosalla vuoteen 2015 mennessä. Näyttää kuitenkin siltä, että tavoitetta numero viisi joka koskee äitiyskuolemien määrän vähentämistä ei tulla saavuttamaan ellei asiasta puhuta julkisesti. Marssin järjestää RFSU-järjestö, joka on jo pitkään työskennellyt seksuaali- ja synnytysterveydenhuoltoon sekä seksuaalioikeuksiin liittyvissä kansainvälisissä projekteissa. Marssi järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta on tullut jo hyvinkin suosituksi Ruotsissa, nimellä Barnvagnsmarschen.

Joka päivä kuolee 800 naista ja tyttöä, koska heiltä puuttuu mahdollisuus ehkäisyyn, turvalliseen aborttiin ja seksuaaliterveyteen. Uhreista 99 prosenttia asuu köyhissä maissa, missä äitiyskuolleisuus on yleisintä 15–19 -vuotiaiden tyttöjen keskuudessa. Teini-ikäisten tyttöjen on erityisen vaikea saada mahdollisuus ehkäisyyn ja seksuaalikasvatukseen, minkä takia heillä ei ole mahdollisuutta myöskään päättää omasta elämästään. Äitiyskuolemien määrä vähenee maissa, joissa varmistetaan naisille ja tytöille mahdollisuus ehkäisyyn, turvalliseen aborttiin ja tarvitsemaansa neuvolatoimintaan. Lisäksi jokaisella naisella ja tytöllä tulisi olla oikeus päättää omasta kehostaan. RFSU työskentelee yhdessä kumppaniorganisaatioiden kanssa ympäri maailmaa tavoitteiden saavuttamiseksi. Pienempi äitiyskuolemien määrä on edellytys myös köyhyyden vähentymiseen. Seksuaaliterveyden ja -oikeuksien parantaminen on tärkeä tekijä kestävän kehityksen kannalta, koska se tarjoaa naisille mahdollisuuden vaikuttaa elämäänsä ja katkaista köyhyyden kierre.

Marssi alkaa klo 12.00 Helsingin Esplanadin puistossa Kappelia vastapäätä sijaitsevalla Espan lavalla. Säävarauksen vuoksi marssijoille annetaan sadesuoja lastenrattaisiin eli rattaat rohkeasti mukaan. Marssi jatkuu eduskuntatalolle jossa vetoomus luovutetaan eteenpäin.

Itse aion pakata lapset mukaan ja tavanomaisesta naistenpäivänohjelmastani poiketen osallistua ensimmäiselle vaunumarssille, toivottavasti tekin mahdollisuuksien mukaan lähdette tukemaan tärkeää asiaa. Suomessa asiat ovat hyvin, mutta pitää muistaa, että vielä liian monissa maissa ja kulttuureissa naisilla ei ole oikeutta turvautua vapaaseen aborttiin, ehkäisyyn tai oikeutta päättää omasta kehostaan. Siitä kielivät tilastot, jotka saavat sydämen nyrjähtämään. Itse tyttölapsen äitinä ajattelen kauhulla niitä tyttöjä ja naisia, jotka eivät ole meidän tapaamme yhtä onnekkaita.

Siis marssimaan. Moikataan jos tavataan!

PS. Facebook-tapahtuman ja lisäinfoa löydät täältä.

3 kommenttia:

 1. Voi että mä haluaisin osallistua tuonne!! Mutta mulla on laskettu aika 9.3., eli hieman vaikuttaa epätodennäköiseltä pääsy tuonne..
  Mutta todellakin asia, jonka puolesta haluiaisi päästä marssimaan!
  Tiedätkö, voiko tuonne mahd tulla ihan ilmankin rattaita??

  VastaaPoista
 2. Oi, no se voi olla siinä ja siinä, että pääsetkö osallistumaan! Ehkä mahan tai vauvan kanssa kuitenkin? ;) Minä luultavasti otan vauvan liinaan ja taaperon rattaisiin, eli en näe syytä, miksei ilman rattaitakin voisi osallistua. Marssimaan vaan, ihan millä kokoonpanolla tahansa!

  VastaaPoista
 3. Ja marssin jälkeen nokka kohti Meilahtea, erittäin tärkeän asian puolesta tämäkin tapahtuma: https://www.facebook.com/events/385246531571523/

  VastaaPoista